Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: Az élet zenéje
  2012-08-24 09:42:43, péntek
 
   
  Kohut Katalin:Az élet zenéje

A kedélyállapotunkat tükrözi a hangunk. Elég egy mosoly, figyelmesség, vagy szerelmi mámor varázsa, hangunk skálája legfelül rezegteti hangszálainkat, szavunk tisztán cseng és kedélyes, testünk könnyűvé válik, lábunk táncot lejt, pulzusunk emelkedik, szemünk csillogóvá válik, arcunkra kiül a boldogság számtalan jele, megmutatkozik az elégedettség, az öröm. Egyszer megírtam mások járását, hogyan árulkodnak lépteink mindenkori hangulatunkról. Másképpen jár a lomha, lusta ember, másképpen a Szorgos úr, lépte sietős, s a végén a tolvaj osonásával zártam versemet, aki halk neszezéssel oson.

Jó pszichológus könnyen kikövetkeztet arcunkról, hangunkról, járásunkról bármit, de egy zeneszerző előtt nyitott könyvvé válunk. Neki adottsága van, hetedik érzéke, intuíciója az emberi viselkedések elemzéséhez, lekottázásához. Az akusztikai tehetség észrevesz minden apróságot, nem kerüli el a figyelmét egyetlen torz jellemvonás az arcon, a hallott hangból megismeri a szív titkait. Ha a természet zenéjét is meg tudja komponálni, hallatlan művésszé válik, ez az akusztikai tehetség kevés embernek adatott meg eddig a Földön.

A szomorú ember hangja monoton, teste meggörbül a szív súlya alatt, léptei lassúak, vontatottak, arca szobormerev. A hang nem táncol a hangszálakon, nem cseng belőle a tisztaság, árnyék fedi el a tiszta érzelmeket, végtelen teher, amitől másoknak kötelessége megszabadítani, vagy enyhíteni rajta.

Időnként érdeklődöm rég látott ismerőseim felől. Tavaly írtam levelet egyiküknek, akiről már rég hallottam. A válasz az volt, hogy nagyon szomorú, maga alatt van, s hogy a levelem visszahozta az életkedvét.
Néha ennyi is elég, vagy a már ismerős mosoly, melyet küldhetünk a magányosak, szomorúak felé.

Az én életem szopránból indult, a hangszálaim minden részét kihasználva hangsúlyoztam, énekeltem semmit sem tudva az emberi anatómiáról, csak örültem a tiszta hangnak, gyönyörködtem benne, mint másokéban is, akik hasonló adottságokkal rendelkeztek. Mai napig kedvenceim a gyermekhangokra felépített kórusművek, ilyenkor olyan, mintha angyalok énekét hallanám a mennyországból.

Házasságom alatt és után mezora váltottam. Már mandulatályogom lett, bár egészséges mandulám volt, éppen jó méretű, soha nem voltam beteg, mégis kivették. Két év múlva Csernobilkor bedagadt a nyakam, nyakörvem lett, strumának diagnosztizálták. Négy akkordos hangom ekkor hárommá változott, már hangomban nem gyönyörködtem, ijedtté és félénkké váltam, akit sodorni kezdett az élet, s nem mertem beszélni sem annyi év elfojtás után. Megnémultam, csak a legfontosabb hivatalos ügyek intézésekor beszéltem.
Nem táncolt a lábam, sem a testem.

Szívem összerezzent a parancsoló, gátlástalanul öblös és gúnyos hangokra.

Majd a zene ismét megtalált, alkottam, énekeltem, de már csak időnként vettem észre a régi csengést hangomban, ilyenkor emlékeztem.

Végső soron az élet nem röpke dallamokból áll, hosszú időszakokból, melynek hangszínei folyamatosan változnak a színekkel együtt.
Kedvencem a fehér, a tisztaság színe, Pirosat, bordót nem szeretem, sem a mintás hétköznapi színeket. Ha életemet színekkel ábrázolnám, hosszú húsz éves szürkeség jellemezné az eltelt utolsó éveket, s a fekete, a gyász színe helyett sárgát festenék, mert az életem vegetál, de a remény, mint Napsugár éltet, azt utolsó leheletemig fel nem adom.

Úgy érzem, életem zenei hangok sokasága volt, s én egy hang voltam a kottán, melyet odahelyezett valaki a vonalakra, ahová éppen akarta. Időnként áthágtam, ellenkeztem, hogy játék baba nem lehetek, röpke dallam helyett egy végtelen fekete szimfónia basszusban írva, ami elért engem. A basszust nem szeretem, meg sem akartam tanulni. Míg a kereszt módosítójel felemel, a bé lefelé félhanggal, a basszus inkább templomi orgonára hasonlít, a temetésre emlékeztet, a mélységet és titokzatosságot jelenti.

Mai napig o betűim hangjegyek, annak ellenére, hogy rengeteg idő eltelt azóta, amióta kezdetleges dalaimat kitaláltam, amikor kottáztam naponta.
,,Minden ember életét, az ősök emlékét egy sóhajtással elfújja a szél, s ahogy újra kél a fény, újra éled a remény, ezer apró gyermek zengi énekét."

Nem engedem, hogy az őseim emlékét elfújja a szél, sem a vihar, sem a hó, sem eső, melynek koppanása gyermekkoromban zene volt füleimnek, s olyankor áhitatossá váltam, megilletődötten hallgattam a tetőről, semmi nem törölheti le többé életem kottajelét.

2012. augusztus 23.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: diagnosztizálták, mandulatályogom, gyermekhangokra, megilletődötten, titokzatosságot, gyermekkoromban, megszabadítani, lekottázásához, hangulatunkról, hangszálainkat, mennyországból, gyönyörködtem, hangsúlyoztam, megmutatkozik, adottságokkal, kikövetkeztet, gátlástalanul, viselkedések, hangszálakon, odahelyezett, pszichológus, rendelkeztek, összerezzent, elégedettség, legfontosabb, folyamatosan, csernobilkor, figyelmesség, időszakokból, kezdetleges, elemzéséhez, sóhajtással, neszezéssel, járásunkról, hangszálaim, anatómiáról, élet zenéje, boldogság számtalan, tolvaj osonásával, zeneszerző előtt, emberi viselkedések, akusztikai tehetség, figyelmét egyetlen, hallott hangból, szív titkait, természet zenéjét, szomorú ember, szív súlya, tiszta érzelmeket, levelem visszahozta, hangszálaim minden, emberi anatómiáról, Kohut Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  Jónás Tamás – Végtelen b...  Radikális szeretet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Rátalálsz  Adakozás  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Png ház  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Bertolt Brecht -től idézet  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Png ház  Nevem  Adakozás  Alvó cicák  Popper Péter szavai  Jó éjszakát  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Adakozás  Örülök, hogy látlak!  Szívem tiéd  Reggel van  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Bounty krémes  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Adakozás  Png fotel  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 21  Nem számIt  Makszim Gorkij gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A televizió nem a kultúrát kép...  Bounty krémes  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alvó cicák  Radikális szeretet  Akarat  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg... 
Bejegyzés Címkék
élet zenéje, boldogság számtalan, tolvaj osonásával, zeneszerző előtt, emberi viselkedések, akusztikai tehetség, figyelmét egyetlen, hallott hangból, szív titkait, természet zenéjét, szomorú ember, szív súlya, tiszta érzelmeket, levelem visszahozta, hangszálaim minden, emberi anatómiáról, tiszta hangnak, gyermekhangokra felépített, legfontosabb hivatalos, zene ismét, régi csengést, színekkel együtt, tisztaság színe, mintás hétköznapi, eltelt utolsó, gyász színe, életem vegetál, hang voltam, végtelen fekete, kereszt módosítójel, basszus inkább, temetésre emlékeztet, ősök emlékét, sóhajtással elfújja, őseim emlékét, diagnosztizálták, mandulatályogom, gyermekhangokra, megilletődötten, titokzatosságot, gyermekkoromban, megszabadítani, lekottázásához, hangulatunkról, hangszálainkat, mennyországból, gyönyörködtem, hangsúlyoztam, megmutatkozik, adottságokkal, kikövetkeztet, gátlástalanul, viselkedések, hangszálakon, odahelyezett, pszichológus, rendelkeztek, összerezzent, elégedettség, legfontosabb, folyamatosan, csernobilkor, figyelmesség, időszakokból, kezdetleges, elemzéséhez, sóhajtással, neszezéssel, járásunkról, hangszálaim, anatómiáról, kihasználva, dallamokból, megnémultam, intézésekor, visszahozta, leheletemig, módosítójel, vontatottak, szobormerev, kötelessége, jellemvonás, ellenkeztem, félhanggal, akusztikai, hangunkról, komponálni, életkedvét, jellemezné, kitaláltam, osonásával, szopránból, hétköznapi, kedvenceim, zeneszerző, magányosak, hallgattam, hangjegyek, csillogóvá, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 166
  • e Hét: 534
  • e Hónap: 6775
  • e Év: 59041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.