Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megemlékeztek az elhurcolt mag
  2007-11-24 19:12:00, szombat
 
  Kárpátalja: Megemlékeztek az elhurcolt magyarokról és németekről

ERA, szo, 2007/11/24 - 16:07
http://szentkoronaradio.hu/node/20327


Munkácson a Rákóczi-kastély udvarán kialakított emlékhelyen tartottak megemlékezést vasárnap a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében. A helyi magyarság és németség a hagyományokhoz híven azon a helyen gyűlt egybe, ahonnan 63 évvel ezelőtt hozzátartozóikat, ismerőseiket lágerbe hurcolták.
Munkácson Gajdos Olgának, a KMKSZ helyi alapszervezete elnökének megnyitó szavai után Kovács Miklós, a szövetség elnöke beszédében emlékeztetett, hogy a magyar és a német férfilakosság elhurcolásáról döntőket nem személyes indulatok vezérelték, hanem a birodalmi elnyomó politika, melynek célja a megfélemlítés, a megtörés volt. Nem az áldozatul esettek voltak az intézkedés elsőszámú célpontjai, hanem az egész magyar közösség - elődeink, utódaink, s mi magunk is -, "hiszen a félelmet kellett elültetni, a tartást, a nemzeti büszkeséget kellett megtörni egyszer s mindenkorra" - mutatott rá a szónok. Mint kifejtette, a kérdés számunkra az, képesek vagyunk-e úgy feldolgozni ezt a nemzeti tragédiát, hogy az erősítsen, s ne gyengítsen bennünket? "A másik fél célja az volt, hogy a magyarok féljenek, akkor se merjenek majd felegyenesedni, amikor erre talán majd lehetőségük lenne. Ameddig ez a félelem benne van a lelkünkben (...), addig azt lehet mondani, hogy a gyilkosok és hóhérok, a hideg fejjel számoló terroristák akarata érvényesül; még azután is, hogy ők maguk már rég elporladtak" - mondta a KMKSZ elnöke.

A megemlékezésen jelen volt s beszédet mondott Lengyel Zoltán, a Munkácsi Városi Tanács titkára, szólt a jelenlévőkhöz Gulácsy Lajos nyugalmazott református püspök és Babály András római katolikus plébános. A helyi németség nevében Kizman Zoltán mondott beszédet.

A több száz emlékező előtt felléptek a helyi nyugdíjasok, a református és a római katolikus gyülekezet kórusai pedig zsoltárokat adtak elő.

Szolyván az egykori gyűjtőtábor temetőjének helyén kialakított emlékparkban szervezett megemlékezésen Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékpark Bizottság vezetője köszöntötte a megjelenteket.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke mártírjainkra emlékezve beszédében sok fájó és nehezen megválaszolható kérdést tett fel: "Mi lett volna akkor, ha ez nem történik meg? Ha ezek az emberek, akiknek a nevei itt olvashatók ezeken a táblákon, családot tudtak volna alapítani, fel tudták volna nevelni a gyerekeiket, hiszen ez a több ezer férfi a kárpátaljai magyarság színe-virága volt, akiknek gyalázatos körülmények között kellett elpusztulniuk. (...) Az 1944-es év sorsfordító év volt egész Kárpátalja számára, hiszen egyszerre minden megváltozott, tönkrement, és azokból a súlyos gondokból, amelyek akkor keletkeztek, máig nem tudunk kivergődni. (...) Nem történt meg teljes egészében ezeknek az embereknek a rehabilitációja, annak ellenére, hogy nagyon fontos előrelépésnek tartom azt, hogy a megyei tanács hatalmas többséggel elfogadott egy olyan határozatot, mely szerint legalább itt, Kárpátalján megtörtént a rehabilitáció."

Beregszászban november 18-án emlékeztek meg a kárpátaljai magyar és német férfilakosság hatvanhárom évvel ezelőtti elhurcolásáról. Az emlékezők az 5. sz. középiskola, az egykori pénzügyőrség épülete előtt gyülekeztek, ahonnan az 1944 novemberében kezdődő deportálások első hulláma elindult, majd az itt elhelyezett emléktábla megkoszorúzása után a gyászünnepség az elhurcoltak közeli emlékművénél folytatódott. Itt Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Városi Szervezetének elnöke köszöntötte az emlékezőket.

Brenzovics László, a KMKSZ és a megyei tanács alelnöke beszédében a 44-es deportálásokról s a máig nem rendeződött rehabilitáció kérdéséről szólt, amit a megyei tanács határozata sem old meg. A jövőt illetően elmondta: "Jelenleg, amikor az ukrán állam vezetése - különösen Viktor Juscsenko államelnök - olyan nagy súlyt fektet arra, hogy az egész világon elismertesse azt a tényt, miszerint az 1932-33-as ukrajnai éhínség halottai a sztálini népirtás áldozatai voltak, remélem azt, hogy mindenki egyforma mércével fog majd mérni ebben a kérdésben, s az ukrán parlament el fogja fogadni azt a törvényt is, amelyben rehabilitálja az 1944 őszén ártatlanul elhurcoltakat is."

Beszédet mondott még Horkay Sámuel, a KMKSZ helyi elnöke, Gajdos István, Beregszász polgármestere, Zubánics László, az UMDSZ OT elnöke, Kacsó Géza református lelkipásztor. Jelen volt a megemlékezésen Orosz Ildikó, a KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, megyei tanácsi képviselő, valamint Bárdos István, a beregszászi római katolikus egyház gondnoka is. Az emlékbeszédek után Nagy Flóra Boglárka, a Beregszászi Magyar Gimnázium 3. osztályos diákja előadásában elhangzott Az elhurcoltak szolyvai temetőjében c. költemény, majd Kacsó Géza tiszteletes a 129. zsoltár szavaival szólt az emlékezőkhöz. A rendezvény a Szózat eléneklésével és a kegyelet koszorúinak elhelyezésével zárult.

Badalóban a helyi református templomban tartott istentiszteletet követően a Mártírok emlékparkjában gyülekeztek a megemlékezők, ahol elsőként Balogh Zoltán, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke méltatta a 63 évvel ezelőtt elhurcoltak emlékét. Baráth Imre helyi lelkész áhítatban emlékezett az áldozatokról, majd Nagy András, Badaló polgármestere szólt néhány szóban az elhurcoltak emléke ápolásának fontosságáról. Végezetül a gróf Gvadányi József nevét viselő helyi általános iskola növendékeinek tolmácsolásában hangzottak el az eseményhez illő versek és emlékdalok, majd a Szózat eléneklését követően az emlékmű talapzatánál helyezték el a megemlékezés virágait.

Szürtében a református templomban s annak udvarán a mártírok tiszteletére felállított emlékjelnél emlékezett a település magyarsága a sztálinizmus áldozataira. Braun Éva, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke idézte fel a több mint hatvan évvel ezelőtt történteket. Szavait Fülöp Máté szavalata követte.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében az emlékezés fontosságáról szólt. Mint rámutatott, a mártírjaira való emlékezés jogosít fel egy közösséget arra, hogy teljes értékűnek, nemzetnek tekintse magát.

Kótyuk Zsolt református lelkész azt hangsúlyozta: a Mindenható Isten sokféle nyomorúságon át megtartott bennünket. "Nem tudunk válaszolni arra a kérdésre, miért engedi meg a sok emberi rosszat Isten, de ha céljára figyelünk, láthatjuk, hogy ezeket az Isten- és emberellenes erőket fel tudja használni hitünk erősítésére, reménységünk éltetésére" - mondotta.

A beszédeket követően a szürtei református gyülekezet Fülöpné Kiss Ibolya vezette kórusa énekelt.

Megemlékezésekre került sor többek között Bátyúban, Nagyberegen, Hetyenben és Kárpátalja több más magyarok lakta településén is.

(Kárpátalja Online)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hozzátartozóikat, istentiszteletet, szentkoronaradio, megemlékezésekre, rehabilitációja, megválaszolható, tolmácsolásában, deportálásokról, megemlékezésen, elhurcolásáról, hagyományokhoz, alapszervezete, emlékparkjában, felegyenesedni, elhelyezésével, megkoszorúzása, gyászünnepség, szervezetének, férfilakosság, elpusztulniuk, jelenlévőkhöz, megfélemlítés, megjelenteket, mártírjainkra, rehabilitáció, előrelépésnek, beregszászban, rehabilitálja, eléneklésével, fontosságáról, megemlékezést, polgármestere, növendékeinek, szervezésében, emlékbeszédek, megemlékeztek, elhurcolt magyarokról, helyi magyarság, hagyományokhoz híven, helyen gyűlt, szövetség elnöke, német férfilakosság, birodalmi elnyomó, megtörés volt, áldozatul esettek, intézkedés elsőszámú, egész magyar, félelmet kellett, nemzeti büszkeséget, kérdés számunkra, nemzeti tragédiát, magyarok féljenek, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Munkácson Gajdos Olgának, Kovács Miklós, Lengyel Zoltán, Munkácsi Városi Tanács, Gulácsy Lajos, Babály András, Kizman Zoltán, Tóth Mihály, Szolyvai Emlékpark Bizottság, Brenzovics László, Kárpátaljai Megyei Tanács, Horkay Sámuel, KMKSZ Beregszászi Városi Szervezetének, Viktor Juscsenko, Gajdos István, Zubánics László, UMDSZ OT, Kacsó Géza, Orosz Ildikó, Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Bárdos István, Nagy Flóra Boglárka, Beregszászi Magyar Gimnázium, Balogh Zoltán, Baráth Imre, Nagy András, Gvadányi József, Braun Éva, Szavait Fülöp Máté, Kótyuk Zsolt, Mindenható Isten, Fülöpné Kiss Ibolya, Kárpátalja Online,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Martin Buber, A haszidim meséi  Azért kaptad  Esterházy Péter: Harmonia c...  Paul Éluard - És egy mosoly  Emlékezz  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Otthon  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A Magyar Költészet napja alkal...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Az ember  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Nevelőszülőkhöz adták,  Zilahy Lajos gondolata  Vito Giaquinto gondolata  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Megígért békesség  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Otthon  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Töröld le  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Egyszerű  Facebookon kaptam  képre írva  Hamvas Béla  Önmaga ellenére  képre írva  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  IGEN így  képre írva  A sorsod  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  40 felett  képre írva  Paul Éluard - És egy mosoly  képre írva  Robin Wight pitypang szobra  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Különleges  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Bársony székben  Szabó T. Anna - Pitypang  Eduardo Sacheri gondolata  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
elhurcolt magyarokról, helyi magyarság, hagyományokhoz híven, helyen gyűlt, szövetség elnöke, német férfilakosság, birodalmi elnyomó, megtörés volt, áldozatul esettek, intézkedés elsőszámú, egész magyar, félelmet kellett, nemzeti büszkeséget, kérdés számunkra, nemzeti tragédiát, magyarok féljenek, félelem benne, hideg fejjel, megemlékezésen jelen, jelenlévőkhöz Gulácsy, helyi németség, több száz, helyi nyugdíjasok, római katolikus, egykori gyűjtőtábor, több ezer, kárpátaljai magyarság, súlyos gondokból, megyei tanács, olyan határozatot, kárpátaljai magyar, egykori pénzügyőrség, 1944 novemberében, elhurcoltak közeli, 44-es deportálásokról, jövőt illetően, ukrán állam, egész világon, 1932-33-as ukrajnai, sztálini népirtás, ukrán parlament, 1944 őszén, megemlékezésen Orosz, beregszászi római, emlékbeszédek után, elhurcoltak szolyvai, kegyelet koszorúinak, helyi református, elhurcoltak emléke, gróf Gvadányi, eseményhez illő, emlékmű talapzatánál, megemlékezés virágait, református templomban, mártírok tiszteletére, település magyarsága, sztálinizmus áldozataira, több mint, emlékezés fontosságáról, mártírjaira való, közösséget arra, beszédeket követően, szürtei református, hozzátartozóikat, istentiszteletet, szentkoronaradio, megemlékezésekre, rehabilitációja, megválaszolható, tolmácsolásában, deportálásokról, megemlékezésen, elhurcolásáról, hagyományokhoz, alapszervezete, emlékparkjában, felegyenesedni, elhelyezésével, megkoszorúzása, gyászünnepség, szervezetének, férfilakosság, elpusztulniuk, jelenlévőkhöz, megfélemlítés, megjelenteket, mártírjainkra, rehabilitáció, előrelépésnek, beregszászban, rehabilitálja, eléneklésével, fontosságáról, megemlékezést, polgármestere, növendékeinek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 320
  • e Hét: 6072
  • e Hónap: 9817
  • e Év: 163313
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.