Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A láthatatlan mentőöv
  2013-02-12 11:29:37, kedd
 
   
 
Évtizedes rekordokat döntött a meleg. Nehéz, fárasztó év után családunkkal egy egész hetet szántunk balatoni kikapcsolódásra. Már az első délelőtt 34 fokot mutatott a hőmérő, amikor letelepedtünk a révfülöpi öreg nyárfák tövében. Gyermekeink kel együtt vízre szálltunk, matracokkal, labdákkal. Sokáig játszadoztunk és élveztük a víz üdítő hatását. Kicsit be-bemerészkedtünk a bóján túli mélyebb zónákba, de néhány karcsapás után visszafordultunk, mivel rövidebb kórházi kezelés után voltam. Egyébként is régen mozogtam, kissé merevek voltak a tagjaim. Azonban mégis hívogató volt a fenséges víztükör, és ebben a kánikulában vágytam egy kiadós úszásra, ami korábban szinte mindennapos volt. Csalogatott a nádason túli rész, ahol a víz is tisztább, selymesebb; mély csend honol és már emberi hangot sem hallani, csak a lágy csobogást és a sirályok vijjogását.

Nekivágtam hát, bemérve az irányt, a szemben lévő dombokat. Csodálatos volt a langyos vizet hasítani! Éreztem, izmaim engedelmeskednek a parancsnak; hol gyors-, hol hátúszásban törtem előre a ringatózó hullámok között. A tűző napsütésben különlegesen szép élményben volt részem. A parttól távolodva csak a víz halk csobogása hallatszott; oldalra, majd hátrapillantva a strand fái mögött felbukkant a Fülöp-hegyi kilátó és a badacsonyi bazaltsziklák égbe meredő, orgonasíphoz hasonló ornamentikája. A természeti látványnál is fenségesebb volt érezni az elemek különleges összhatását: a hullámok selymes simogatását, a nap szikrázó fényének játékát és a vízen is át-átsugárzó, tisztító, gyógyító hatását. Már úgy két kilométerre járhattam a strandunktól, amikor jól kivehetővé váltak a szemközti part szörfözői és strandolói.

Testem e különleges és ritka élménynek engedve, korát is megtagadva, szinte függetlenedett értelmem irányításától, és az úszás örömétől megittasodva egyre csak hasította a habokat. Hátra-hátratekintve az északi hegyvidékre, szélesebb panoráma tárult elém. A két parttól egyenlő távolságra lehettem, mikor úgy döntöttem, visszafordulok. Sőt elhatároztam, hogy visszafelé - e jóleső bemelegítés után - még erőteljesebb úszásba kezdek, hadd érezzem tagjaim jótékony feszülését, és hadd gyönyörködhessek tovább e táj különleges varázsában, isteni harmóniájában. A csodálat és a hála mélységes öröme töltötte el lelkemet, amikor hirtelen jobb lábszáram izmai iszonyatos görcsbe rándultak, szinte kővé meredtek. A heves fájdalom és az ijedtség hatására - no meg előrehaladásom érdekében - a jobb láb munkáját teljes egészében átvette a bal. De pár méter után már az sem bírta a terhelést, és most a bal combomban éreztem az előbbihez nagyon hasonló, fájdalmasan kínzó izomgörcsöt. Mindkét lábam mozgásképtelenné vált a Balaton kellős közepén! Pánikszerűen kezdtem még két használható kezemmel csapkodni a vizet magam előtt, szememmel idegesen pásztázva a tavat, vajon van-e hallótávolságon belül valamilyen vízi jármű, ahol meghallhatnák segélykiáltásomat? De amint körülnéztem, láttam, minden és mindenki elérhetetlen messzeségben van tőlem. Reménytelenül magamra maradtam két kővé vált, fájdalmaktól hasogató lábammal.

A bennem egyre elhatalmasodó félelemtől és kilátástalanságtól zihálva még gyorsabban kezdtem úszni, pusztán a két karommal. Úgy éreztem, a nemrég még kórházban kezelt szívem is mintha görcsösebben és rendellenesebben viszonyulna a jelen állapothoz; talán leeshetett a vérnyomásom, erős lüktetést és fájásfélét éreztem a mellkasom körül. Miután felmértem veszélyes helyzetemet és eszembe jutottak a meggondolatlan fürdőzésből fakadó vízi tragédiák, még inkább eluralkodott rajtam a bűntudattal vegyes halálfélelem. Be kellett látnom, egyetlen testrészem sem elegendő ahhoz, hogy ebből a helyzetből biztonságosan partot érjek.

A kapkodó és koordinálatlan csapkodás reménytelenségében egyszer csak kristálytisztán villant át az agyamon: Lazítsd el és bízd magad Gondviselődre, a lágy hullámokra, és ne csinálj semmit! A következő pillanatban tekintetem egyenesen az előttem kéklő hegy mozdíthatatlan, nyugalmat árasztó tömbjére esett, és eszembe juttatta a jól ismert igéket: "Szemeimet a hegyekre emelem, honnan jön az én segítségem? Az én segítségem az Úrtól van, aki teremtette az eget és a földet." (121. zsoltár 1-2)

Ahogy ezekbe a mondatokba kapaszkodtam, felhagytam minden emberi erőlködéssel - és közben éreztem, a lábamban lévő görcs kezd kioldódni, s a fájdalom is alábbhagy. Újabb bátorító ige jutott eszembe: "Mikor vízen mégy át, én veled vagyok..." (Ésaiás könyve 43,3)

Az előttem lévő part még elérhetetlenül távolinak tűnt, de a mögötte magasodó hegy, tetején a kilátóval nyugalmat árasztott: "Ne félj, nem hagylak magadra!" Egészen más érzések és gondolatok kavarogtak bennem, ahogy megpróbáltam visszajutni a biztonságot jelentő fövenyre. Befelé úszva úgy éreztem, szinte az egész Balatont át tudnám úszni; a tó közepén azonban - teljesen lebénulva - úgyszólván a halállal kellett szembenéznem. Most pedig karomat alig mozgatva, lábamat élettelenül lógatva araszolgattam a part felé, tudva, hogy családomat már bizonyosan kétségek és aggodalmak gyötrik. Ugyanakkor ebben a fizikai tehetetlenségemben élhettem át és értettem meg igazán a kegyelem folyamatos erejét. Hiszen amikor izmaimat megfeszítve újra gyorsabban akartam haladni, mindkét lábamban felerősödött a görcs, és a fájdalom jelezte: ezt ne tedd! Hagynom kellett hát, hogy két karommal lazán evickélve, a lágy hullámok segítsenek a part felé. Úgy éreztem, szinte lélegzetem ritmusát is Istenre kell bíznom, nélküle erőtlen félelem és bizonytalanság minden mozdulat. Eközben a mélységes hála és köszönet érzései jártak át. Soha nem éltem át eddig ilyen intenzíven Isten közelségét: a Balaton lágy, simogató vize átlényegült Uram gyengéd tenyerévé. Igen, jutott eszembe egy másik igevers is: "Hajlék az örökkévaló Isten, alant vannak örökkévaló karjai." (Mózes V. könyve 33,27)

A méltóságteljes, mozdíthatatlannak tűnő hegyvonulatok és a szikrázó nap, testem tehetetlensége és a víz különleges fenntartó ereje, mind-mind azt hirdették: "Én vagyok a te megtartód! Életed minden pillanatában én veszlek körül állandó óvó, féltő szeretetemmel - még akkor is, ha te ezt nem veszed észre. Életedet kezemben tartom, mert fontos vagy nekem, akkor is, ha te nem érted és fel sem foghatod igazán."

Közel egy óra telt el, mire a part közelébe értem, de lelki élmények tekintetében úgy tűnt, több fényévnyi időzónát utaztam át. Ahogy közeledtem a part felé, a strand hatalmas fái mögött eltűntek a hegyek, a némaság után ismét a strandolók önfeledt fürdőzése, a gyerekek harsány kacaja vett körül. A fáradtságtól elnehezedő karommal, ziháló szívemmel és a görcsöktől mozdulatlanságba merevedett lábaimmal már csak néhány méter volt a partig, hogy végre elérhessem a biztonságos, szilárd talajt. Eszter lányom mosolygós arccal úszott felém: "Már nagyon vártunk, hol csavarogtál? Gyere, játssz velem még egy kicsit a vízben!" A hosszú csend után jó volt újra csilingelő gyermekhangokat hallani, különösen az enyéimét. Ahogy végre partot értem, éreztem, oldódni kezd a fájdalmas izomgörcs. Kimerülve, a fáradtságtól ernyedten vánszorogtam családom felé, de békés, jóleső érzések jártak át.

A tó közepén otthagytam valamit, vagy valakit: azt, aki sokat akart egyedül, sokat képzelt magáról erőtlenségei ellenére is, aki mindig többet akar tenni a "test cselekedetei" által, mint hitből. Ott, a görcsben, fájdalomban, reményvesztettségben valaki valóban megfulladt, meghalt. De életre kelt másvalaki, aki tud Istenre hagyatkozni, engedni és elfogadni. Úgy éreztem, új ember született a Balaton vizében, aki mélyebben megérti az isteni gondviselést: Lásd, önmagadtól, erőlködéseidtől megszabadulva, minden pillanatban kegyelmemből élhetsz, hiszen "markaimba metszettelek fel" (Ésaiás könyve 49,16).

Zsolt 121,1 :
"Szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem."

 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Címkék: rendellenesebben, gyönyörködhessek, mozgásképtelenné, mozdulatlanságba, visszafordultunk, engedelmeskednek, gyermekhangokat, erőlködéseidtől, kikapcsolódásra, bemerészkedtünk, kristálytisztán, hallótávolságon, függetlenedett, hátrapillantva, visszafordulok, koordinálatlan, méltóságteljes, tehetetlensége, bizonytalanság, elérhetetlenül, meggondolatlan, előrehaladásom, mozdíthatatlan, bazaltsziklák, meghallhatnák, elhatalmasodó, ornamentikája, reménytelenül, hátratekintve, letelepedtünk, biztonságosan, araszolgattam, gondviselődre, megszabadulva, szeretetemmel, irányításától, egész hetet, első délelőtt, révfülöpi öreg, bóján túli, fenséges víztükör, kánikulában vágytam, kiadós úszásra, nádason túli, lágy csobogást, sirályok vijjogását, szemben lévő, langyos vizet, ringatózó hullámok, tűző napsütésben, parttól távolodva, badacsonyi bazaltsziklák, Mózes,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rács mögé  Várnai Zseni - Éveim  Színház az egész világ,  Szép estét kedves látogatóimna...  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Inkább ad  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó baby  A csend aranyat ért  Nárcisz  Agárdi Gábor gondolata  Alvó baby  Egy hét kihagyás  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  A máj egészségének javítása te...  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Alvó baby  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A máj egészségét biztosító és ...  Heltai Jenő: Március  Alvó baby  Alvó baby  Az idegen országok éghajlata  2004-es kivégzés után  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam Krisztinától  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Alvó kutyák  képre írva  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Manna OWell tollából  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Apu  Esti Ima !  Aki belekortyol  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Az izmaink nem csak testmozgás...  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
egész hetet, első délelőtt, révfülöpi öreg, bóján túli, fenséges víztükör, kánikulában vágytam, kiadós úszásra, nádason túli, lágy csobogást, sirályok vijjogását, szemben lévő, langyos vizet, ringatózó hullámok, tűző napsütésben, parttól távolodva, badacsonyi bazaltsziklák, természeti látványnál, elemek különleges, hullámok selymes, szemközti part, úszás örömétől, északi hegyvidékre, hála mélységes, heves fájdalom, ijedtség hatására, előbbihez nagyon, vizet magam, bennem egyre, jelen állapothoz, mellkasom körül, meggondolatlan fürdőzésből, bűntudattal vegyes, helyzetből biztonságosan, lágy hullámokra, következő pillanatban, előttem kéklő, hegyekre emelem, mondatokba kapaszkodtam, lábamban lévő, előttem lévő, mögötte magasodó, kilátóval nyugalmat, biztonságot jelentő, egész Balatont, halállal kellett, part felé, kegyelem folyamatos, fájdalom jelezte, lágy hullámok, mélységes hála, másik igevers, örökkévaló Isten, part közelébe, strand hatalmas, némaság után, strandolók önfeledt, gyerekek harsány, fáradtságtól elnehezedő, görcsöktől mozdulatlanságba, hosszú csend, fájdalmas izomgörcs, fáradtságtól ernyedten, isteni gondviselést, rendellenesebben, gyönyörködhessek, mozgásképtelenné, mozdulatlanságba, visszafordultunk, engedelmeskednek, gyermekhangokat, erőlködéseidtől, kikapcsolódásra, bemerészkedtünk, kristálytisztán, hallótávolságon, függetlenedett, hátrapillantva, visszafordulok, koordinálatlan, méltóságteljes, tehetetlensége, bizonytalanság, elérhetetlenül, meggondolatlan, előrehaladásom, mozdíthatatlan, bazaltsziklák, meghallhatnák, elhatalmasodó, ornamentikája, reménytelenül, hátratekintve, letelepedtünk, biztonságosan, araszolgattam, gondviselődre, megszabadulva, szeretetemmel, irányításától, harmóniájában, játszadoztunk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 1139
  • e Hónap: 12526
  • e Év: 50274
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.