Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A visszaesésről I.
  2008-07-26 12:28:33, szombat
 
   
 


I.
A VISSZAESÉSRŐL

Ez a könyv a visszaesésről szól - arról, hogy mi is az, illetve (ami még fontosabb) arról, hogy hogyan lehet megelőzni. Megírásával az volt a fő szándékunk, hogy egyrészt megnyugtatással szolgáljunk az aggodalmaskodók számára, másrészt némi aggodalmat ébresszünk azokban, akik túlságosan is nyugodtak. Írásunk elsősorban azért nyújthat vigaszt a rászorulók számára, mert rávilágít arra, hogy a visszaesésre hajlamos egyének közül sokan általában különböző tévhitek áldozatai, és csak azért térnek vissza az alkoholfogyasztáshoz, mert egyszerűen nem tudják, hogyan előzzék meg a visszaesést. Ezek az emberek többnyire magukat okolják azért, hogy korábban nemegyszer visszaestek, és rendszerint reménytelen esetként könyvelik el önmagukat, miután nem tudják, mit tehetnének annak érdekében, hogy megelőzzék az újabb visszaesést. Mi némi reményt szeretnénk adni nekik, és a tévhiteket eloszlatva segítséget kívánunk nyújtani számukra abban, hogy a felépülés céljából olyan - helytálló ismeretekre épülő - terveket szőjenek maguknak, amelyek képesek őket kiemelni a többszöri visszaesésből fakadó reményvesztettség állapotából.

Természetesen nem áll szándékunkban felesleges aggodalmat ébreszteni azokban, akikben a már említett nyugodtság egészséges józansággal párosul, ugyanakkor a naivitásból fakadó nyugalommal jellemezhető embereket igenis nyugtalanítani szeretnénk egy kicsit. Ez utóbbi csoportba tartoznak ugyanis azok, akik azt hiszik, hogy amíg tartózkodnak az alkohol- vagy drogfogyasztástól, és "megjelennek" a terápiás foglalkozásokon, nem szükséges a visszaesés kérdésével foglalkozniuk. Ezek az emberek azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a felépülés ennél jóval többet jelent, továbbá azt sem tudják, hogy sokan vannak, akik bár eljárnak a gyűlésekre, és nem isznak, mégsem tekinthetők józannak. Ez utóbbiak, jóllehet nem fogyasztanak alkoholt vagy kábítószert, a visszaesés szempontjából mégis erősen veszélyeztetettnek tekinthetők, még ha többségük ezt a feltételezést vissza is utasítja.

Az előzőekben részletezett jelenségekből kiindulva könyvünkben rá kívánunk mutatni arra, hogy a visszaesés megelőzésnek egyetlen módja a visszaesés lehetőségével való tényleges szembesülés a beteg részéről. A visszaesés egy meglehetősen összetett folyamat, melyet nem könnyű elmagyarázni. Számos olyan aspektusa van, amelyet feltétlenül meg kell érteni ahhoz, hogy valóban tisztán lássunk. Éppen ezért előfordulhat, hogy az olvasónak többször is el kell olvasnia a könyvet, hogy egyrészt valóban megértse azokat az alapelveket, amelyeket megkísérlünk elmagyarázni, másrészt képes legyen azokat a gyakorlatba is átültetni.

Mivel a témával kapcsolatos különböző kérdések egytől egyig azonos jelentőséggel bírnak, nem volt egyszerű eldönteni, hogy melyik kérdéskör tárgyalásával kezdjük könyvünket. Mindenesetre úgy ítéltük, hasznos lehet, ha az alábbiakban felvázoljuk, mire is számíthat az olvasó. Elsőként a szenvedélybetegség kérdését vizsgáljuk, mivel a visszaesés folyamatát lehetetlen megérteni anélkül, hogy ismernék magát a betegséget, amelybe visszaeshetünk. A visszaesés lehetőségével a függőség bármely fajtája esetében számolnunk kell. Habár a témában folytatott kutatások tetemes részét elsősorban az alkoholisták (az alkohol - mint "kábítószer" - által előidézett függőségben szenvedő egyének) körében végzett kísérletek képezik, egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az alkoholbetegség esetében alkalmazott visszaesés-megelőző módszerek számos egyéb szenvedélybetegség esetében is hasznosíthatóak. Ebből kiindulva a továbbiakban az alkoholizmus, szerfüggőség, addikció és szenvedélybetegség kifejezéseket egymással felcserélhetőnek tekintjük. Hasonló megfontolásból az alkoholista, szerfüggőségben szenvedő személy, függő és szenvedélybeteg kifejezéseknek szintén azonos jelentést tulajdonítunk, és függőnek tekintjük többek között az alkoholfüggőket, illetve azokat a személyeket, akik különböző hangulatmódosító szerektől válnak függővé.

Ez a könyv elsősorban a felépülőben lévő szenvedélybetegeknek szól. Ugyanakkor úgy véljük, hogy írásunk azok számára is segítséget jelenthet, akik nem szenvednek - és soha nem is szenvedtek - semmilyen szenvedélybetegségben, és csupán egyéb vonatkozásban, pl. tanácsadóként vagy egy beteg hozzátartozójaként érintettek. A téma mélységeit feltárva a függőséget mint bio-pszicho-szociális betegséget vizsgáljuk. Értelmezésünk szerint ugyanis a függőség egy olyan, az életfolyamatokat érintő (biogén) betegség, amely egyben hatással van a lélek (psziché) állapotára és a társas (szociális) kapcsolatokra is.

Régóta ismeretes, hogy a szenvedélybetegeknél nemcsak a függőséget kiváltó szer használatakor tapasztalhatók abnormális reakciók, hanem akkor is, ha a függőségben szenvedő személy az adott szert NEM használja. Ennek ellenére a szenvedélybetegség szó hallatán legtöbbünk rendszerint csupán azokra a tünetekre gondol, amelyek a függőséget kiváltó anyag használatakor jelentkeznek, és nem vagyunk tisztában azzal, hogy vannak olyan tünetek is, amelyeket az absztinencia, azaz a fogyasztástól való tartózkodás vált ki. Az ilyen józansággal összefüggő tünetek a felépülés folyamán bármikor jelentkezhetnek. A posztakut elvonási tüneteket tárgyaló fejezetben ezekről a szimptómákról még részletesen szólunk, továbbá bemutatjuk azokat a kezelési stratégiákat is, amelyekkel csökkenthető a tünetek kialakulásának kockázata.
A visszaesés megértéséhez és megelőzéséhez természetesen a felépülési folyamat alapos ismerete ugyancsak elengedhetetlen, mint ahogyan azt is tudni kell, hogy a felépülés mikor nem tekinthető teljesnek, csak részlegesnek. Éppen ezért részletesen ismertetjük a felépülési folyamat szabályos menetét, továbbá megvizsgáljuk, hogy mik azok a tényezők, amelyek bizonyos esetekben megakadályozzák, hogy a felépülés teljes legyen.

A fentieken túl azzal is tisztában kell lenni, hogy a visszaeséssel kapcsolatban számos tévhit él az emberekben. Az alábbiakban olyan téves nézeteket veszünk górcső alá, amelyek fokozhatják a visszaesés kockázatát. E tévhitek eloszlatásával rendszerint elősegíthetők a visszaesést eredményező magatartásformák megváltoztatására irányuló törekvések.
Sokan kizárólag azt tekintik visszaesésnek, ha a felépült beteg ismét fogyasztani kezdi a függőséget kiváltó szert. Természetesen az ismételt szerhasználat valóban visszaesésnek tekintendő, ugyanakkor az elmúlt években végzett kutatások ismeretében egyre többen ismerik fel a tényt, hogy a visszaesés folyamata már a függőséget kiváltó szer használata előtt beindul. Erről tanúskodik az a jelenség is, hogy a beteg italfogyasztás vagy szerhasználat nélkül is tanúsíthat rendellenes viselkedést: józan állapotban is elveszítheti ítélőképességét vagy önuralmát, ami egyúttal különféle testi és érzelmi problémákhoz is vezethet. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy bizonyos esetekben a józan állapotban jelentkező funkcionális zavar még a függőség kiújulása előtt kialakulhat, vagy éppen ahelyett jelenik meg.
A hagyományos értelmezés szerint tehát a visszaesés nem más, mint a szenvedélybetegség alkohol- vagy drogfogyasztásban megnyilvánuló kiújulása. A visszaesés folyamata azonban ennél lényegesen összetettebb, ugyanis részét képezi többek között minden olyan attitűd, illetve magatartásforma is, amely rendszeres szerhasználathoz vezethet. Így véleményünk szerint a visszaesés a felépüléshez vezető útról való letérésben nyilvánul meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha a beteg a felépülés során nehézségekbe ütközik, küszködik, vagy fájdalmat érez, akkor feltétlenül visszaesőben van. Mindössze annyit állítunk, hogy ha valaki nem szentel kellő figyelmet saját felépülésének, és nem teszi meg azokat a lépéseket, amelyek elősegíthetik talpra állását, akkor - még ha nem is tudatosan, de mindenképpen - a visszaesés felé veszi az irányt. Ebből az következik, hogy a visszaesés kockázata igen jelentős minden olyan esetben, amikor valaki megreked a részleges felépülés szintjén.

A szenvedélybetegségből való felépülés folyamata akkor veszi kezdetét, amikor a beteg felismeri és elfogadja azt a tényt, hogy számára semmilyen körülmények között sem lehetséges alkoholt vagy egyéb hangulatmódosító szereket biztonságos módon fogyasztani. Csakhogy a függőséget kiváltó szerek káros hatásainak felismerése önmagában még nem elegendő - fel is kell hagyni azok fogyasztásával.

A függőséget kiváltó szerek fogyasztásától való teljes tartózkodás az absztinencia. Azonban önmagában még az absztinencia sem elegendő a talpra álláshoz, mivel a szer fogyasztásától való tartózkodás a felépülési folyamatnak csupán a beindulását teszi lehetővé. Az absztinencia tehát nem más, mint a cél megvalósításához szükséges feltételek egyike, a helyes életvitel kialakításának lehetséges eszköze. A szerfüggőség nélküli, emberhez méltó élet kialakításához azonban ennél többre van szükség. A felépüléshez elengedhetetlen a függőség által okozott testi, lelki és életvitelbeli problémák helyrehozása, továbbá meg kell tanulni, hogyan lehet egészséges és teljes életet élni alkohol, kábítószer vagy a függőséggel összefüggő magatartásminták követése nélkül. A szenvedélybetegnek tehát el kell sajátítania az élet kihívásaival való megbirkózáshoz szükséges egészséges módszereket.

A visszaesés és a felépülés között értelemszerűen szoros összefüggés van. Ennek megfelelően a visszaesésre való hajlam megnyilvánulása természetes velejárója a felépülési folyamatnak, ezért nem kell szégyenkezni miatta. Ha azonban a visszaesésre való hajlammal nem foglalkozunk kellő nyíltsággal és őszinteséggel, akkor az felerősödhet, mint ahogy a sötétség leple alatt elszaporodik a penészgomba. A tisztánlátást és a helyes gondolkodást lehetővé tevő tiszta elmével azonban általában megfékezhető ez a káros hajlam.

A fentiekből következik, hogy a józan állapotban jelentkező tünetek jelentőségét nem szabad elhanyagolni. Ezek súlyosbodása ugyanis egy idő után funkcionális zavart idézhet elő a betegnél még akkor is, ha az illető nem iszik szeszes italt, vagy nem fogyaszt kábítószert. Az ilyen epizódot átélő józan beteget az Anonim Alkoholisták "száraz részeg"-nek nevezik. Könyvünkben ezeket a tüneteket a visszaesés szindrómájának tekintjük. Amikor a visszaesés tünetei már jelentős fájdalommal járnak, sok alkoholista szenvedései átmeneti enyhítése céljából ismét inni kezd, vagy kábítószert fogyaszt. Más betegek (habár nem fogyasztanak alkoholt) súlyos egészségi és életvitelbeli problémákkal küszködnek. Jó hír azonban, hogy a visszaesésre figyelmeztető jelek tudatosításával a visszaesés tüneteinek lefolyása még a súlyosabb szövődmények kialakulása előtt megszakítható. Ez a visszaesés-megelőző tervezés lényege.

A visszaesés megelőzésére szolgáló tervezéssel kapcsolatos tudnivalók a könyv nyolcadik fejezetében olvashatók. Kapható továbbá egy munkafüzet is, mely útmutatással szolgál a visszaesés-megelőző tervezés folyamatának megértéséhez, segítséget nyújtva az olvasó számára saját - személyre szabott - visszaesés-megelőző terve kidolgozásához.
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Címkék: magatartásformák, hangulatmódosító, magatartásminták, életfolyamatokat, megvalósításához, felcserélhetőnek, szerhasználathoz, jelentkezhetnek, megnyilvánulása, foglalkozásokon, hasznosíthatóak, magatartásforma, elengedhetetlen, alkoholfüggőket, megakadályozzák, szenvedélybeteg, ítélőképességét, szerfüggőségben, alkoholbetegség, aggodalmaskodók, tudatosításával, megnyugtatással, kialakulásának, nyugtalanítani, szindrómájának, tapasztalhatók, értelemszerűen, kidolgozásához, italfogyasztás, visszaeshetünk, fogyasztásától, kialakításának, megfontolásból, fogyasztásával, megbirkózáshoz, eloszlatásával, visszaesésről szól, aggodalmaskodók számára, rászorulók számára, visszaesésre hajlamos, emberek többnyire, újabb visszaesést, tévhiteket eloszlatva, felépülés céljából, többszöri visszaesésből, naivitásból fakadó, alkohol- vagy, terápiás foglalkozásokon, visszaesés kérdésével, emberek azonban, felépülés ennél, visszaesés szempontjából, Anonim Alkoholisták,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Boldog születésnapot a ma ünne...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png virág  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Mi lenne ha  Reménység és erő Krisztustól e...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Tavaszi kép  Png cica  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png rózsa csokor  Neked tudnod kell  Soha ne kedvezz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Őrizkednünk kell...  Adakozás  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Nem méltó hozzád  Lóhere  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Nem számIt  Nem tudhatod  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Idő  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Hazára minden embernek szükség...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Png cica  Png csokor  Erdőn  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Nem méltó hozzád  Jó éjszakát  A televizió nem a kultúrát kép...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Akarat  Png virág  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A másik dolog,  Kaffka_Margit  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Annuska bar...  Idő  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Esti kép  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Garai Gábor - Takarítás  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 21  A televizió nem a kultúrát kép...  Lóhere  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
visszaesésről szól, aggodalmaskodók számára, rászorulók számára, visszaesésre hajlamos, emberek többnyire, újabb visszaesést, tévhiteket eloszlatva, felépülés céljából, többszöri visszaesésből, naivitásból fakadó, alkohol- vagy, terápiás foglalkozásokon, visszaesés kérdésével, emberek azonban, felépülés ennél, visszaesés szempontjából, feltételezést vissza, előzőekben részletezett, visszaesés megelőzésnek, visszaesés lehetőségével, beteg részéről, meglehetősen összetett, olvasónak többször, témával kapcsolatos, alábbiakban felvázoljuk, visszaesés folyamatát, függőség bármely, témában folytatott, alkoholbetegség esetében, könyv elsősorban, felépülőben lévő, téma mélységeit, függőséget mint, életfolyamatokat érintő, függőséget kiváltó, függőségben szenvedő, adott szert, tünetekre gondol, fogyasztástól való, ilyen józansággal, felépülés folyamán, posztakut elvonási, kezelési stratégiákat, tünetek kialakulásának, visszaesés megértéséhez, felépülési folyamat, felépülés mikor, felépülés teljes, visszaeséssel kapcsolatban, alábbiakban olyan, visszaesés kockázatát, visszaesést eredményező, felépült beteg, ismételt szerhasználat, elmúlt években, visszaesés folyamata, beteg italfogyasztás, józan állapotban, függőség kiújulása, hagyományos értelmezés, felépüléshez vezető, felépülés során, visszaesés felé, visszaesés kockázata, részleges felépülés, beteg felismeri, talpra álláshoz, szer fogyasztásától, felépülési folyamatnak, beindulását teszi, absztinencia tehát, helyes életvitel, szerfüggőség nélküli, felépüléshez elengedhetetlen, függőség által, függőséggel összefüggő, élet kihívásaival, felépülés között, visszaesésre való, sötétség leple, helyes gondolkodást, káros hajlam, fentiekből következik, ilyen epizódot, visszaesés szindrómájának, visszaesés tünetei, visszaesésre figyelmeztető, visszaesés tüneteinek, súlyosabb szövődmények, visszaesés megelőzésére, könyv nyolcadik, olvasó számára, magatartásformák, hangulatmódosító, magatartásminták, életfolyamatokat, megvalósításához, felcserélhetőnek, szerhasználathoz, jelentkezhetnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1118
  • e Hét: 1364
  • e Hónap: 5742
  • e Év: 44232
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.