Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ayurvéda = Az élet tudománya
  2010-12-18 15:18:44, szombat
 
   
 


Mit ír az Ayurvéda?- A hat íz gyógyhatásai

Az ősi kínai és indiai gyógymódok többsége gyakorlatilag változatlan formában működik immáron több mint 4000 éve. Európaiként a magunk zsenge, egy-kétezer éves kultúrájával újból és újból rácsodálkozunk logikájára és hatékonyságára, noha ez a tudás vezetett az európai medicína kezdeti lépéseihez is.

Az ayurvéda:

ayur= élet véda = tudás

Ayurvéda = Az élet tudománya

Nem tudni, hogy mikor indult útjára az ősi indiai gyógyászat azon rendszere, amit ma ayurvéda néven ismerünk, mivel a Védák könyveinek írásain túl, a szájhagyomány útján is terjedt, hosszú időn keresztül. Lényegét két fő klasszikus könyvből ismerhetjük meg, melyek az Atharvédát egészítik ki: a Csaraka Szamhita, mely főleg belgyógyászati ismereteket tartalmaz és a Szusruta Szamhita, mely sebészettel foglalkozik. Ez a két tudományos mű körülbelül az i.e 1000 és i.u. 1000 közötti időszakban kerültek leírásra.

Gyógyászati alapját egyrészt a testen található 108 pont (marmá) alkotja, melyek -hasonlatosan a kínai akupunktúrás pontokhoz- meghatározó egészségügyi és élettani funkcióval bírnak. Másrészt alapvető követelmény a páciens besorolása, melyet a fizikai és bizonyos testi tulajdonságok alapján végeznek el, ilyen például a vatta típus, a levegős alkat, aki száraz bőrű és hajú, általában alacsony vérnyomású, fázós ember.

Ebben a rendszerben találhatjuk meg továbbá az ókori görögöknél is alkalmazott négy testnedv elvét, melyet nagy valószínűséggel az ősi indiai gyógyászatból emeltek át az ókori orvoslásba, hogy aztán majd az európai medicina alapjaivá váljon.
Ennek az átfogó, logikus rendszernek az ismerete azonban nem csak a kiváltságosokat illette meg: mivel erős vallási kötődéssel rendelkezik, így a mindennapi vallási gyakorlatokkal orvosi ismereteket is elsajátítottak az átlagemberek, mely leginkább az indiai konyha receptjein és eljárásain keresztül jelenik meg.

A hat alap íz és étkezési szokások
A mai napig tartja magát az ayurvédikus étkezési rend, melynek alapja a hat íz. Ennek különböző besorolásait ismerjük, így ízlelés szerint megkülönböztetünk keserűt, savanyút, csípőset, fanyart, sósat és édeset, míg hatásuk szerint beszélhetünk meleg és hideg, könnyű és nehéz, valamint száraz és nedves ízekről. Ezen ízek különböző fiziológiai hatására alakult ki az a szokás, hogy egy étkezés alkalmával öt-hat féle étel kerül az ,,asztalra", így minden íz a megfelelő formában és sorrendben végezheti el a maga feladatát.

Vegyünk tehát egy átlagos indiai ebédet:
-elsőként mindig keserűt fogyasztanak (apróra vágott krumplit, vagy padlizsánt, vagy kínai tököt megpirítanak olajon, majd megszórják nímlevelekkel, ami kiengedve az illóolajakat, keserűvé teszi az ételt)
-másodikként savanyú következik (lehet sóska, spenót, citrusfélék vagy bármilyen savanyú növény), amit gyakran kombinálnak csípőssel (leggyakoribb csípős fűszerek a chili, gyömbér, fahéj, szegfűszeg és kardamon)
-majd a sós ételek következnek. különféle állagú ,,főzelékek". száraz, lédús és gazdagon olajosak.
-ezután jöhet a fanyar (általában csatnit esznek, melyet leggyakrabban éretlen gyümölcsökből, vagy zöld egresből készítenek)
-és a legvégén az édes.

A nehéz, sós és édes ételekhez méregtelenítő, emésztésfokozó fűszereket használnak, esetleg kis golyókká gyúrt fűszeres kiegészítőket -melyeket minden étkezés végén elrágnak-, hogy segítsék a szervezet és az emésztőrendszer munkáját.

Mire valók az ízek
Mikor a hat alapízről beszélünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy orvosi szempontok alapján történt a besorolásuk. Az, hogy ebből a tudományos és kipróbált rendszerből végül ínycsiklandó lakomák születtek, teljes mértékben az indiai nép találékonyságának köszönhető.

Vegyük tehát az ízeket:

-Keserű:
Méregtelenítő hatása miatt nem csak az étkezések elválaszthatatlan része, de elengedhetetlen kísérője túlsúlyos betegek kezelésének is. Ám ennél az íznél figyelembe kell venni: a kevesebb több. Túl sok keserű fogyasztása a szervezet teljes leépülését okozhatja.

-Savanyú:
Erjeszt, tárolja a belső hőt, szomjoltó és fenntartja a test savasságát. Tehát stimulálja a szervezetet: melegítő hatása mellett szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik és táplálja a nyálkahártyát -kivéve a reproduktívat.

-Csípős:
Emésztésfokozó, anyagcsere serkentő és izzasztó.

-Fanyar:
Megtartja a szövetek tónusát, ezért is alapvető összetevője a túlsúlyos emberek kezelésében alkalmazott 'triphal' íz kombinációnak (három íz elegyítése), melynek hatására a páciens úgy veszít a súlyából, hogy méregtelenít, szövetei megőrzik tónusukat és szervezete egészséges marad.

-Sós:
Az ásványi só közismert tulajdonsága, hogy megköti a testben a vizet. Kis mennyiségben fokozza az emésztést, közepes mennyiségben hashajtó, nagy mennyiségben hánytató tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák itthon is a népi gyógyászatban, de indiában is a hétköznapi kezelések szerves részét képezi. De hasznosítják még a jógában alkalmazott tisztítókúra során is.

-Édes:
Az ayurvéda szerint a legtöbbet ebből kell fogyasztanunk, mert szövetépítő, s így segíti a szervezetnek pótolni az elhalt sejteket. Ennek köszönhetően egy-egy sérülés is hamarabb begyógyul, ha elegendő édeset fogyasztunk. Ezen kívül kiemelt szerepe -melyet Európában és az Egyesült Államokban is előszeretettel hangsúlyosnak-, hogy növeli az elégedettség érzést. (Téves elképzelés azonban, hogy a csokoládé az édes íz bevitelének legegyszerűbb módja. Amerikai kutatók kimutatták, hogy 350 kg csokoládét kellene elfogyasztanunk naponta, hogy olyan érzésünk legyen, mintha szerelmesek lennénk.)

Ám a valódi gyógyhatás a fenti ízek adagolásán is múlik: választhatunk, hogy tisztán, vagy kombinált formában használjuk fel az egyes ízeket. A tiszta használat intenzívebb hatást és gyorsabb eredményt hoz, ám könnyen felboríthatja a szervezet kényes egyensúlyát, míg a kombinált alkalmazás lassabb folyamatot eredményez, ám hosszútávon biztosabb módja az egészség megőrzésének.

Hogy csak néhány példát említsünk:
-Édes:
Tiszta formája a cukor, kombinált formája a szénhidrát

-Sós:
Tiszta formája az asztali só, kombinált formája a szárított hínár

-Csípős:
Tiszta formája a csípős fűszerek, így chili, gyömbér, erőspaprika, különféle borsok, míg kombinált formája az édes fűszerek: fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és a kardamon

-Savanyú:
Tiszta formája az alkohol (s mivel energiát szabadít fel, veszélyes is nagy mennyiségben alkalmazni, mert megszűnteti az éhségérzetet és leépíti a szervezetet), kombinált formája a savanyúság, joghurt és a savanyú gyümölcsök

-Fanyar:
Tiszta formája a csersav vagy a timsó, kombinált formája az egres, a som és a csipkebogyó

-Keserű:
Tisztán a kínai uborka, szenna, grapefruit és aloe tartalmazza, míg kombináltan a cickafark, az aranypecsét, a salamonpecsét és a svédkeserű (az unicum savanyúnak számít az alkohol miatt!)

Ismerős tulajdonságokat láthatunk tehát felvonultatva, s ha megfigyeljük egyes hazai receptek is őriznek valamit ebből a hasznos tudásból: amikor fahéjat szórunk a tejbegrízre, elősegítjük a nehéz, tejes étel megemésztését.
Mikor erős paprikát teszünk a nehéz ételekbe, szintén emésztéssegítő anyaggal serkentjük szervezetünket.
Sajnálatos módon azonban a folyamatosan tapasztalható életmód változás hatással van étrendünkre is: a mirelit és gyorséttermi ételek teljesen felborítják szervezetünk egyensúlyát, melytől már több ezer éve óv minket az ayurvéda, felállítva az adagolás és egyensúly 4000 éves szabályait.

Forrás: jenfee ( Baktai Ádám)
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: tulajdonságokkal, tulajdonságokat, valószínűséggel, elengedhetetlen, emésztőrendszer, kiváltságosokat, elfogyasztanunk, emésztésfokozó, emésztéssegítő, szervezetünket, hatékonyságára, elsajátítottak, gyakorlatokkal, rácsodálkozunk, előszeretettel, belgyógyászati, méregtelenítő, megemésztését, kiegészítőket, választhatunk, felvonultatva, felboríthatja, hangsúlyosnak, tulajdonságok, fogyasztanunk, gyógyászatban, nímlevelekkel, kombinációnak, salamonpecsét, gyógyászatból, reproduktívat, gyümölcsökből, szájhagyomány, legegyszerűbb, nyálkahártyát, leggyakrabban, magunk zsenge, tudás vezetett, európai medicína, élet tudománya, szájhagyomány útján, testen található, kínai akupunktúrás, páciens besorolása, vatta típus, levegős alkat, rendszerben találhatjuk, ókori görögöknél, ókori orvoslásba, európai medicina, ismerete azonban, kiváltságosokat illette, Csaraka Szamhita, Szusruta Szamhita, Egyesült Államokban, Baktai Ádám,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Emlékezz  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Kertem  Különleges  Jó nap volt  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Nevelőszülőkhöz adták,  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Tanácsok egy pszichológustól  Szabó T. Anna - Pitypang  képre írva  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  A Magyar Költészet napja alkal...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Egy tavasz  Zilahy Lajos gondolata  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Jázmin  Borzasztó  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Otthon  Kertem  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Az ember emlékekből áll  Jó éjszakát  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  A sorsod  József Attila – Keresek ...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A Magyar Költészet napja alkal...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Paul David Tripp Április 13  Mindent de mindent visszakap  Különleges  IGEN így  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Báthory Attila: Sorsom ösvénye... 
Bejegyzés Címkék
magunk zsenge, tudás vezetett, európai medicína, élet tudománya, szájhagyomány útján, testen található, kínai akupunktúrás, páciens besorolása, vatta típus, levegős alkat, rendszerben találhatjuk, ókori görögöknél, ókori orvoslásba, európai medicina, ismerete azonban, kiváltságosokat illette, mindennapi vallási, indiai konyha, ayurvédikus étkezési, étkezés alkalmával, megfelelő formában, maga feladatát, átlagos indiai, emésztőrendszer munkáját, étkezések elválaszthatatlan, íznél figyelembe, kevesebb több, szervezet teljes, test savasságát, nyálkahártyát &#8211, szövetek tónusát, túlsúlyos emberek, népi gyógyászatban, hétköznapi kezelések, jógában alkalmazott, ayurvéda szerint, legtöbbet ebből, szervezetnek pótolni, elhalt sejteket, elégedettség érzést, valódi gyógyhatás, fenti ízek, egyes ízeket, tiszta használat, szervezet kényes, kombinált alkalmazás, egészség megőrzésének, szárított hínár, csípős fűszerek, édes fűszerek, savanyú gyümölcsök, csersav vagy, kínai uborka, unicum savanyúnak, alkohol miatt, hasznos tudásból, nehéz ételekbe, folyamatosan tapasztalható, tulajdonságokkal, tulajdonságokat, valószínűséggel, elengedhetetlen, emésztőrendszer, kiváltságosokat, elfogyasztanunk, emésztésfokozó, emésztéssegítő, szervezetünket, hatékonyságára, elsajátítottak, gyakorlatokkal, rácsodálkozunk, előszeretettel, belgyógyászati, méregtelenítő, megemésztését, kiegészítőket, választhatunk, felvonultatva, felboríthatja, hangsúlyosnak, tulajdonságok, fogyasztanunk, gyógyászatban, nímlevelekkel, kombinációnak, salamonpecsét, gyógyászatból, reproduktívat, gyümölcsökből, szájhagyomány, legegyszerűbb, nyálkahártyát, leggyakrabban, gyakorlatilag, elfelejtenünk, tapasztalható, folyamatosan, szervezetünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16189
  • e Hónap: 29938
  • e Év: 234639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.