Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szülői felelősség a gyermek él
  2010-12-25 09:33:07, szombat
 
  Szülői felelősség a gyermek életében

Mára elismert tudományos tény, hogy a gyermekkornak döntő szerepe van a személyiségfejlődést illetően. Már a magzati korban szoros kapcsolat alakul ki az anya és gyermeke között. Anyja hangulata kihat rá, testi, szellemi épségére pedig az anya várandósságot megelőző életmódja is hatással van. A születést követően kölcsönös igény alakul ki a kapcsolat fenntartására, a táplálás, gondozás által kialakul a kötődés anyja irányába. Eme kapcsolat hiányának visszafordíthatatlan következményei lehetnek a gyermek életére nézve. Elmaradhat a testi fejlődésben, lelkileg is sérülhet.

Rendszerint 10-18 hónapos korban érzékelhetőek a szeparációs félelem tünetei, a gyermek félelme attól, hogy szülei elhagyják. 2 éves korra ez általában megszűnik, a bizalom érvényesül, s önmagáról, mint önálló egyénről kezd gondolkodni. Ezen korai életszakaszban különösen nagy a szerepe a szülői nevelési stílusnak, már ekkor következtetni lehet a fejlődés végső kimenetelére. Cseppet sem ésszerű és veszélytelen, ha a szülők kettős nevelésben részesítik gyermeküket, ha nem kap konkrét kereteket az elvárt viselkedésmóddal kapcsolatban, egy idő után egymás ellen fogja kijátszani felmenőit.

Óvodáskorra a félelmek köre bővül (sötéttől, állatoktól való), a gyermek már képes felismerni a veszélyt. Heves, változékony érzelmek, mindenre kiterjedő kíváncsiság jellemzi (miért-korszak). 3-4 éves korra tehető a dackorszak, mely az akarati cselekvések fejlődésével függ össze. Amikor veszélyeztetik a gyermek önállóságát, elvesznek tőle valamit, megszokott helyzetéből kizökkentik, akkor erre daccal válaszol, elvesztve környezetével a kapcsolatot szinte megközelíthetetlenné válik. A szülők határozottsága és nagyfokú türelme szükségeltetik eme korszak sikeres átlépéséhez. Egyben az első intézményesített szocializáció időszaka is ez, amikor a kortársak is hatással vannak a gyermek magatartására. Sajnos nemcsak a jót lesik el egymástól, gondoljunk csak bele milyen szavakat tanulnak meg az óvodai közösségben, s hogy ezekről milyen nehéz leszoktatni őket!

A kisiskoláskort a második miért-korszaknak is nevezik. Ennek jellemzője a sikerélmény utáni törekvés, az életvidám alaphangulat, a versengésre való hajlam. A fokozott szülői és iskolai elvárások következtében különböző kényszermozgások, iskolafóbia alakulhat ki. Beilleszkedési problémára utalhatnak a szervezet idegrendszeri, fiziológiai működésének zavarai (dadogás, hasmenés), valamint az érzelmi fejlődés, magatartás és- jellemfejlődés zavarai is. A tanítók nevelési stílusának döntő hatása van a csoportlégkör milyenségére, a gyermekek motivációjának fenntartására. A nem megfelelő pedagógiai vezetés agresszióhoz, félelemhez, anarchiához vezet. A szülő által kreált, képességekhez nem mért elvárások pedig örök kudarcra, negatív önértékelésre ítélik a gyermeket.

A serdülő egész személyiségét a kettősség jellemzi, már nem gyerek, még nem felnőtt. Önállóságra törekszik, a felnőttekkel egyenrangú szeretne lenni, ugyanakkor belső ellentmondás jelentkezik a vágyak, törekvések és a lehetőségek, képességek között. Fontos a szülői tapintat és helyes bánásmód, célszerű fejlődő gyerekként kezelni, felnőttet megillető tisztelettel és megbecsüléssel ötvözve. A szülő, mint kulcsszemély van jelen a kamasz életében, segítője és biztosítéka lelki egyensúlyának. A szülő példája a mindenkori legerősebb hatás, mely lehet értékképző vagy negatív, pusztító indíttatású. A megfelelő kommunikáció ebben a korszakban különösképp elengedhetetlen a bizalomra épülő, jó szülő-gyermek kapcsolat fenntartásához.

A mai modern világban a felnőtté válás határa nagyon kitolódott, hogy ki mikor nyeri el függetlenségét az iskola befejezésén, munka találásán és az önálló egzisztencia megteremtésének időpontján is múlik. A társadalomba való beilleszkedés, munkatevékenységre való felkészülés, pártalálás időszaka ez. Ifjúkorban a megismerési folyamatok magas fokúak, heves viselkedés, meggondolatlanság jellemzi a fiatal felnőttet. A szülői támogatás és ráhatás most is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ifjú felnőtt élete megfelelő mederben folyjon tovább. A személyiségfejlődés azonban még messze nem fejeződött be, a szülő jelenléte, tapasztalata a későbbiek során is kulcsfontosságú. S ebből adódóan a következő megállapítás méltán megállja a helyét a szülő és érett ,,gyermekének" kapcsolatát illetően: A szülő, aki jól neveli gyermekét, öregségére szerez magának barátot.

Szabolcsi Hajnalka - Jövőnk.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kényszermozgások, viselkedésmóddal, intézményesített, elengedhetetlen, megteremtésének, kulcsfontosságú, jellemfejlődés, határozottsága, szükségeltetik, beilleszkedési, kisiskoláskort, megbecsüléssel, motivációjának, veszélyeztetik, függetlenségét, életszakaszban, fenntartásához, következményei, következtetni, érzékelhetőek, következtében, magatartására, várandósságot, idegrendszeri, szocializáció, környezetével, fenntartására, személyiségét, csoportlégkör, gyermekkornak, beilleszkedés, önértékelésre, egyensúlyának, képességekhez, kimenetelére, veszélytelen, gyermek életében, gyermekkornak döntő, magzati korban, anya várandósságot, születést követően, kapcsolat fenntartására, kötődés anyja, gyermek életére, testi fejlődésben, szeparációs félelem, gyermek félelme, bizalom érvényesül, szülői nevelési, fejlődés végső, szülők kettős, elvárt viselkedésmóddal, Szabolcsi Hajnalka,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kutya  Alvó cicák  Ne kapaszkodj magasabbra,  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Png ház  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 21  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy bizonyos határt  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete-erdő desszert  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Elköszönt  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 21  George Byron - Ahogy itt jár -...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Egy maradéktalanul uralt világ  Még csak most kezdődik a nap  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Éretlen vers  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png ház  Facebookon kaptam  Esti kép  Bounty krémes  Szép álmokat!  Nem tudhatod  Nevem  Makszim Gorkij gondolata  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Hazára minden embernek szükség...  Zilahy Lajos gondolata  Png kislány  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Lóhere  Png virág  Szép napot kívánok  Kerüld el az evangélium örömén...  Png csokor  Csak a fogyatkozás látható  Adakozás  Png cica  Facebookon kaptam  Png virág  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Elköszönt  Png rózsa csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar. 
Bejegyzés Címkék
gyermek életében, gyermekkornak döntő, magzati korban, anya várandósságot, születést követően, kapcsolat fenntartására, kötődés anyja, gyermek életére, testi fejlődésben, szeparációs félelem, gyermek félelme, bizalom érvényesül, szülői nevelési, fejlődés végső, szülők kettős, elvárt viselkedésmóddal, félelmek köre, akarati cselekvések, gyermek önállóságát, kapcsolatot szinte, szülők határozottsága, első intézményesített, gyermek magatartására, óvodai közösségben, második miért-korszaknak, sikerélmény utáni, életvidám alaphangulat, versengésre való, fokozott szülői, szervezet idegrendszeri, érzelmi fejlődés, tanítók nevelési, csoportlégkör milyenségére, gyermekek motivációjának, szülő által, serdülő egész, kettősség jellemzi, felnőttekkel egyenrangú, szülői tapintat, kamasz életében, szülő példája, mindenkori legerősebb, megfelelő kommunikáció, korszakban különösképp, bizalomra épülő, felnőtté válás, iskola befejezésén, önálló egzisztencia, társadalomba való, megismerési folyamatok, fiatal felnőttet, szülői támogatás, ifjú felnőtt, szülő jelenléte, későbbiek során, következő megállapítás, kényszermozgások, viselkedésmóddal, intézményesített, elengedhetetlen, megteremtésének, kulcsfontosságú, jellemfejlődés, határozottsága, szükségeltetik, beilleszkedési, kisiskoláskort, megbecsüléssel, motivációjának, veszélyeztetik, függetlenségét, életszakaszban, fenntartásához, következményei, következtetni, érzékelhetőek, következtében, magatartására, várandósságot, idegrendszeri, szocializáció, környezetével, fenntartására, személyiségét, csoportlégkör, gyermekkornak, beilleszkedés, önértékelésre, egyensúlyának, képességekhez, kimenetelére, veszélytelen, egzisztencia, társadalomba, megállapítás, tapasztalata, milyenségére, kapcsolatban, ellentmondás, felnőttekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 955
  • e Hét: 2442
  • e Hónap: 13553
  • e Év: 167049
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.