Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mi kis gyáriparosaink esete
  2010-12-31 10:49:43, péntek
 
  A mi kis gyáriparosaink esete a szabad vasárnappal

2010. december 30. 23:38:39


A diktatórikus 1967. évi Munka törvénykönyv szerint a dolgozónak a hetenként járó egy pihenőnapnak vasárnapra kellett esni. Ettől csak a megszakítás nélküli, idényjellegű és közlekedési vállalatoknál lehetett eltérni. Az 1891-es törvénycikk szerint is az ipari munkának vasárnap szünetelnie kellett. Kivételt képeztek itt is azok az iparok, melyeknél félbeszakítás lehetetlen volt, vagy a folytonos üzemben tartást a fogyasztó közönség vagy a közforgalom igényelte.

Az 1992-es Munka törvénykönyv pedig úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi kötelező pihenőnap elvételét a rendeltetése szerint működő munkáltatónál engedte meg. Ez a szabály azóta felhígult, és a munkáltató kényére-kedvére, extraprofitjának növelése érdekében rendelheti el a vasárnapi munkavégzést.

Medgyessy anno még, mint jelölt, 2001-ben azzal kampányolt, hogy ők visszaadják a Fidesz által elvett vasárnapot. De kormányra kerülésük után úgy jártak el, mint az okos lány a mesében, adták is meg nem is. A KDNP ezért még 2007-ben elindította a Szabad vasárnapért című mozgalmát, melyhez a Fidesz is csatlakozott. A KDNP által még 2009-ben elkészített jogszabályt azonban az előző parlament nem tárgyalta. Mostani kormányra kerülésük után (Fidesz-KDNP szövetség) pedig mintha nagyvonalúan elfeledkeztek volna róla, mígnem a Jobbik majdnem teljesen azonos szöveggel benyújtotta helyettük a törvényjavaslatot.

Természetesen a Jobbik javaslatát a parlament Fideszes és MSZP-s tagjai elutasították, a KDNP pedig tartózkodott saját javaslatának elfogadásától. Így aztán a KDNP újból benyújthatta az előző ciklusban nem tárgyalt és a mostani ciklusban a Jobbik által ismét benyújtott, de leszavazott javaslatát.

Ha valaki a ezt nem értené, én ugyan nem tehetek róla! Forduljon Harrach Péterhez. Legfeljebb csak annyi mondhatok neki, már a rómaiak is megmondták kell a cirkusz a népnek, ha már kenyeret nem adunk nekik.

A ki tudja hányadszor benyújtott törvénymódosítás okán megszólaltak a vasárnapi munka haszonélvezői is. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének - hogy mitől magyarok ezek a gyakran külföldi gyáriparosok, azt még nem tudtam kideríteni - egyik alelnöke, Rolek Ferenc a szabad vasárnapért elindított jogalkotással kapcsolatban december 29.-én úgy nyilatkozott, hogy ez akár több tízezer munkahely megszűnését is veszélyezteti és rontja a versenyképességet. Álláspontja szerint az "Európai Unióban sem kizárt ugyanis a vasárnapi munkavégzés, az unión kívül pedig szinte fel sem vetődik a kérdés". Lássuk be, igaza van. Franciaországban az IKEA-t vasárnapi nyitva tartásért, vagyis munkavégeztetésért 2008-ban csak 700 ezer dollárra büntették (120 millió Ft.), annyira, ami meghaladta a hazai teljes egyévi munkaügyi bírságok teljes összegét.

Ami pedig a világ többi részét illeti, a nem keresztény Ázsia, Afrika vallási előírásainak megfelelően természetes, hogy nem vasárnap tartja a heti pihenőnapot.

Nos nézzük meg, hogy ki is ez a Rolek Ferenc? 1978-ban végezte el a kommunista kiáltvány szerzőjéről, Marx Károlyról elnevezett közgázt. Ezt követően az Országos Tervhivatal Tervgazdasági Intézetében alapozta meg a karrierjét. Innen a Országos Tervhivatal központjába avanzsált, ahol bizonyára mint megbízhatatlan kapitalista szimpatizáns és az nemzetközi imperializmus ügynöke egyre feljebb jutott a szamárlétrán.

Úgy kellett nekünk!

És hogy ez nem rémálom, mi sem bizonyítja jobban, hogy a kapitalizmusra történő áttérésünkkor, 1990-ben exponenciálisan ívelt fel pályája, 1990-92-ig ugyanis a Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkárává, illetve közigazgatási államtitkárává nevezték ki. Mivel ez a közfeladat nem hozott kellő mennyiségű manit a konyhára a verseny - vajon milyen verseny? - szférában helyezkedett el.

1993-tól a Millennium évében alapított Tungsram igazgatói székében landolt. Tevékenysége idején vette be a General Electric a hazai ipar fellegvárát. Innen a Budapest Bankhoz igazolt, ahol minden vasárnap, mint vezérigazgató bizonyára éhbérét (az egy fogyasztási egységre jutó létminimumot el nem érő minimálbérért) dolgozik. Így aztán vasárnaponként ő sem tud egy asztalhoz ülni ebédelni a családjával a rózsadombi Vend utcában, hanem kénytelenek esetleg mondjuk a Gundel népkonyháját igénybe venni.

Hogy felettesei kegyét elnyerje, kénytelen szegény társadalmi munkában mindenüvé befurakodni, így alelnökösködik a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségében, elnökségi tag a Nemzeti ILO Tanácsban és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságában (magyarul multik) és még elnöke jó néhány alapítvány kuratóriumának is.

Mivel cégénél csak kizsákmányolják, és érdemeit nem fizetik meg, kénytelen volt szegény másodállást is vállalni, 2006 óta a GE Consumer Finance dél-nyugat európai HR vezetőjként, némi éhbér pluszért.

Ezekből is látható, hogy szegény éjt-nappallá téve naponként akár 48-72 órát is gürcöl.

Vagyis, ha bevezetnék a szabad vasárnapot Feri gyerek, rögtön a Vend utcán találná magát a többi 10 ezerrel együtt. Ámbátor lehet, hogy a békásmegyeriek örülnének neki.

Pedig ez a Feri gyerek, mindig belesimul a főnökei kívánalmaiba. 2009.09.18-án egyenesen bűnnek nevezte a távhő áfája csökkentésének szándékát. Beláthatjuk a részvénynek még sem lehet áfája és osztalékok magas mértéke, az extraprofit is kizárólag csak nemzetgazdasági haszonnal jár. Most pedig november 2.-án abbeli véleményének adott hangot, hogy a nyugdíj korhatár emelése azért szükséges, mert ez javítja az idősebb munkavállalók elhelyezkedését. Azokét, akiket jelenleg előszeretettel rúgnak ki a gyáriparosok, mert a fiatalabb munkavállalónak kevesebb bért kell fizetni.

Mindenesetre alávaló gazember, aki kétségbe meri vonni a hazai és nem hazai gyáriparosaink önzetlenségét, szociális érzékenységét, és társadalmi szerepvállalásaiknak fontosságát. Ez évben például igen szép példáját adták a hazai és nem hazai gyáriparosok az árvízkárosultak megsegítése érdekében. Gyűjtést szerveztek és az erdélyi árvízkárosultaknak 20 ezer eurót (á/290 forinttal számolva 5 800 000 Ft.) valamint 20 tonna cementet (nagykereskedelmi áron 710 Ft/25 kg, azaz 568 000 Ft.) gyűjtöttek. A BAZ megyei árvíz miatt a felsőzolcaiaknak 10 millió forintot és 40 tonna cementet (nagyker áron 1 136 000 Ft.), erdőhorvátinak pedig 5 millió forint és 60 tonna cementet (nagyker áron 1 704 000 Ft.) kuporgattak össze nehezen megkeresett osztalékaikból. Mivel a nehéz sorsú gyáriparosokat, ahogy azt Futó Péter elnökük mondotta volt: ,,mélységesen megrázta őket az árvízkárosultak helyzete".

Ha még tudok összeadni ez bizony összesen, komoly 24 millió forint.

A 100 leggazdagabb hazai közül - akiknek a 2010-ben az összes vagyona 1763,5 milliárd Ft. volt - az MGYOSZ elnökségében csak öten vannak érintve: Futó Péter elnök (4,6 milliárd Ft.), Széles Gábor tiszteletbeli elnök (73,5 milliárd Ft.), Felcsuti Zsolt alelnök (27 milliárd Ft.), Lakatos Péter elnökségi tag (29 milliárd Ft.), és Pintér Zoltán elnökségi tag (12,5 milliárd Ft.). Ötüknek összesen 146,6 milliárd forint.

Ha ezek után még mindig tudok összeadni, a mélységesen megrázott gyáriparosaink bizony összesen komoly 24 millió forintot adakoztak össze!
A túlfizetett, ezért a szegény gyáriparosokat teljesen tönkretevő, a szabad vasárnap miatt a szakadék szélére sodró és ezért kényszerű kirúgással megfenyegetett munkavállalók pedig a telefonos segélyhívón, a BAZ megyei árvíznek csak az első két napján 105 milliót. (A teljes összegről nincs információm.)

Gondolom most már érthető, miért ellenzik a hazai és nem hazai gyáriparosaink a vasárnapi pihenőnapot.

--
Kiss-Dobos László
www.honlap.comoj.com
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: törvénymódosítás, extraprofitjának, franciaországban, nagykereskedelmi, felsőzolcaiaknak, nemzetgazdasági, exponenciálisan, árvízkárosultak, kizsákmányolják, munkavállalónak, elhelyezkedését, erdőhorvátinak, előszeretettel, osztalékaikból, megfenyegetett, kuratóriumának, megbízhatatlan, államtitkárává, kapitalizmusra, gyáriparosaink, csökkentésének, békásmegyeriek, gyáriparosokat, alelnökösködik, vasárnaponként, elfogadásától, önzetlenségét, elfeledkeztek, jogalkotással, félbeszakítás, tiszteletbeli, érzékenységét, szövetségének, természetesen, elutasították, haszonélvezői, szabad vasárnappal, diktatórikus 1967, hetenként járó, pihenőnapnak vasárnapra, megszakítás nélküli, 1891-es törvénycikk, ipari munkának, folytonos üzemben, fogyasztó közönség, közforgalom igényelte, 1992-es Munka, vasárnapi kötelező, rendeltetése szerint, szabály azóta, munkáltató kényére-kedvére, vasárnapi munkavégzést, Forduljon Harrach Péterhez, Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének, Rolek Ferenc, Európai Unióban, Marx Károlyról, Országos Tervhivatal Tervgazdasági Intézetében, Országos Tervhivatal, Munkaügyi Minisztérium, General Electric, Budapest Bankhoz, Magyar Munkaadók, Gyáriparosok Szövetségében, Nemzeti ILO Tanácsban, Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságában, Consumer Finance, Futó Péter, Széles Gábor, Felcsuti Zsolt, Lakatos Péter, Pintér Zoltán, Kiss-Dobos László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
39 ígéret  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Pitypang szökőkút  Otthon  Alvó cica  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jázmin  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Önmaga ellenére  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  jó reggelt  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Ott van  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Önmaga ellenére  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Különleges  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Martin Buber, A haszidim meséi  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimn...  Alvó cica  József Attila - Kopogtatás nél...  Spenót fasírttal  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Somlyó Zoltán - Orgonával  Andrássy Réka - A bolond Böske  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Különleges  képre írva  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Robin Wight pitypang szobra  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Egy tavasz  képre írva  Jó éjszakát  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Vannak emberek  képre írva  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy barátság története  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
szabad vasárnappal, diktatórikus 1967, hetenként járó, pihenőnapnak vasárnapra, megszakítás nélküli, 1891-es törvénycikk, ipari munkának, folytonos üzemben, fogyasztó közönség, közforgalom igényelte, 1992-es Munka, vasárnapi kötelező, rendeltetése szerint, szabály azóta, munkáltató kényére-kedvére, vasárnapi munkavégzést, okos lány, előző parlament, parlament Fideszes, előző ciklusban, mostani ciklusban, vasárnapi munka, gyakran külföldi, szabad vasárnapért, vasárnapi munkavégzés, unión kívül, hazai teljes, világ többi, heti pihenőnapot, kommunista kiáltvány, nemzetközi imperializmus, kapitalizmusra történő, verseny &#8211, hazai ipar, asztalhoz ülni, rózsadombi Vend, szabad vasárnapot, békásmegyeriek örülnének, főnökei kívánalmaiba, távhő áfája, nyugdíj korhatár, idősebb munkavállalók, fiatalabb munkavállalónak, árvízkárosultak megsegítése, nehéz sorsú, árvízkárosultak helyzete&#8221, összes vagyona, mélységesen megrázott, szegény gyáriparosokat, szabad vasárnap, szakadék szélére, telefonos segélyhívón, teljes összegről, vasárnapi pihenőnapot, törvénymódosítás, extraprofitjának, franciaországban, nagykereskedelmi, felsőzolcaiaknak, nemzetgazdasági, exponenciálisan, árvízkárosultak, kizsákmányolják, munkavállalónak, elhelyezkedését, erdőhorvátinak, előszeretettel, osztalékaikból, megfenyegetett, kuratóriumának, megbízhatatlan, államtitkárává, kapitalizmusra, gyáriparosaink, csökkentésének, békásmegyeriek, gyáriparosokat, alelnökösködik, vasárnaponként, elfogadásától, önzetlenségét, elfeledkeztek, jogalkotással, félbeszakítás, tiszteletbeli, érzékenységét, szövetségének, természetesen, elutasították, haszonélvezői, imperializmus, közigazgatási, magyarországi, munkavállalók, tervgazdasági, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 320
  • e Hét: 6072
  • e Hónap: 9817
  • e Év: 163313
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.