Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fallóskúti remete
  2010-12-22 19:30:34, szerda
 
   
 




Szél Sándor, azaz Paszkál testvér, az ország egyetlen hivatásos remetéje


Fallóskút remetéje

Bevallom, egészen másmilyennek képzeltem egy remetét. Először is a 61 éves Szél Sándor Paszkál nem éppen aszkéta karakter. Pirospozsgás, jó kedélyű, nagydarab. A remetelak (kápolna mellett gondnoklakás) sparheltje mellett találom. Hagymát pirít a resztelt májhoz. Azt mondja, a kedvenc étele a boronkullogó. Saját találmány: a hús alá nemcsak vizet tölt, hanem egy kis borocskát is.

Jól főz, úgy negyven évvel ezelőtt szakácsként dolgozott Budapesten, a Nyugati pályaudvar restijében. Húszévesen szörnyű baleset érte. Az egyik vonatnak elromlott a fékje, kisiklott, és a falhoz préselt több embert. Sándor egyik kollégája meghalt, a másik elmegyógyintézetben élte le az életét.
Ő maga is súlyos fej-, tüdő- és gerincsérülést szenvedett. Egy évig volt kórházban, leszázalékolták. Gyermekkora óta mélyen vallásos volt, és a kórházban fogadalmat tett, hogy ha felépül, Istent szolgálja majd. Sekrestyés lett Mátraverebélyen. Időközben megnősült, de a házassága nem sikerült.
A helyi plébános úgy vélte, elvált ember nem harangozhat a templomban. Egy zarándoklat alkalmával ismerte meg Kacsik Árpádot, a mátraszentimrei plébánost, akit megkért, hagy szolgálhasson ezentúl a fallóskúti kegyhelyen. Ez tizenkét évvel ezelőtt történt. Azóta ő Fallóskút remetéje, a kegyhely gondnoka, a kápolna sekrestyése. Harangszóval, köszöntővel fogadja a búcsúsokat, az egyházi ünnepek alkalmával érkező több száz zarándokot.

Hogy viseli a magányt? - kérdezem. A téli hónapokban bizonyára kevesen merészkednek a csúszós, havas hegyi utakra. - Szinte nincs olyan nap - válaszolja -, amikor ne jönne valaki. Idős édesanyám és a testvéreim is meglátogatnak olykor. A plébános úr is gyakran van itt, misét tart a kápolnában, meg van úgy, hogy csak beugrik, beszélgetünk, megiszunk egy pohárka bort, főzök valami finomat.
A fallóskúti remete akkor a legboldogabb, ha jönnek a búcsúsok. Százával ücsörögnek a domboldalon a mise után. Elemózsiát hoznak magukkal, falatoznak, forrásvizet kortyolnak, élvezik a napsütést, a csodás kilátást. Sokan éjszakára is itt maradnak, imádkoznak, virrasztanak.
( Szerző : Kurucz Adrienn)




 
 
6 komment , kategória:  Kegyhelyek, gyógyítások  
Címkék: mátraszentimrei, leszázalékolták, mátraverebélyen, gerincsérülést, szolgálhasson, meglátogatnak, merészkednek, pirospozsgás, gondnoklakás, beszélgetünk, másmilyennek, boronkullogó, virrasztanak, harangszóval, legboldogabb, harangozhat, domboldalon, gyermekkora, köszöntővel, szakácsként, zarándoklat, sekrestyése, forrásvizet, restijében, búcsúsokat, húszévesen, pályaudvar, kortyolnak, sparheltje, falatoznak, szenvedett, fallóskúti, kegyhelyen, budapesten, elemózsiát, testvéreim, ország egyetlen, resztelt májhoz, kedvenc étele, egyik vonatnak, falhoz préselt, évig volt, kórházban fogadalmat, helyi plébános, zarándoklat alkalmával, mátraszentimrei plébánost, fallóskúti kegyhelyen, kegyhely gondnoka, kápolna sekrestyése, egyházi ünnepek, téli hónapokban, pohárka bort, Szél Sándor, Szél Sándor Paszkál, Kacsik Árpádot, Kurucz Adrienn,
László (#1)   2011-07-01 08:09:31
Szél Sándor (Fallóskút) életének 69. évében, több mint negyvenévi egyházi szolgálat és türelemmel viselt súlyos betegség után elhunyt. A galgahévízi temetőben kísértük utolsó útjára 2011. július 1-jén.
Czeizel Ilona (#2)   2011-07-02 09:56:43
Kedves László !
Csak remélem, hogy valahogy eljut Önhöz ez az üzenet.
Hálásak vagyunk az értesítésért. Köszönöm , köszönjük hogy így megadta azt a lehetőséget hogy legalább otthon gyújthattuk a Remetéért gyertyát.
Mindig szívesen és szeretettel gondolunk Rá, ha a Mátrában jártunk felkerestük Őt.
Jó lenne ha Fallóskúton egy kis emlékhely készülne Szél Sándor ,Paszkál testvér emlékére, mert nagyon sokan szerették őt.
Köszönettel : Czeizel Ilona és családja
Fülöp Gábor (#3)   2011-07-02 13:42:30
Megrendülve olvastuk a halála hírét.
Egyszerűsége és szeretete színfoltja volt a kápolnának.
Mindenkit jó szóval és szívesen fogadott. Árpi atyának egy hű és odaadó segítője volt. Fallóskút így az egyik imagét elveszítette. Az emlékhely készítése jó ötlet és biztos sokan csatlakoznának a kezdeményezéséhez.
Hiányozni fog.Nyugodjon békében.
Árpád-házi Piroska (#4)   2011-07-04 14:45:19
Sajnálattal közlöm mindenkivel, aki tisztelte és nagyra becsülte Paszkál testvérünk munkáját Fallóskúton, - hogy 2011.06.27-én a pásztói kórházban elhunyt. Eltemették 2011.07.01-én Galgahévízen, a rokonai temettették el, mert a pap Kacsik Árpád nem ért rá még a temetésére sem elmenni. Több mint 20 évet szolgált a papnak, télen megfagyott, kórházba került - csak addig jó egy ember, amíg tud dolgozni, utána már nem ismerik???
Erről csak ennyit, a többi majd "odafenn" lesz megitélve.
Elkeserítő az egész eset.....
Oajos József (#5)   2013-04-01 14:32:37
Nagyon szerettem és tiszteltem Paszkált,elégé sokat jártam fenn nála,sajnálom ami vele történt nem tudom hogyan lehet az hogy megfagyott,hiszen mindig volt valaki Fallóskúton,nem akarom Árpád atyát minösiteni,ezt ö meg tette,Emlékszem az elödjére Marcell atyára,én öt tartottam Fallóskútra megfelelö embernek,Paszkál és közzötte kiegyensulyozottab kapcsolatott,láttam,sajnálom soha nem gondoltam volna hogy ilyen emberhez nem méltón kellet meghalnia,
engem is meg ihletett az a hely.s egy versikét irtam róla,/ Fallóskúti szent szüz,hasnosnak csillaga,tekints le e megtévedt világra,,,,,,,,,,,,
NYUGTASSA A JÓ ISTEN BÉKÉBEN,
Kismedve (#6)   2015-06-28 20:08:14
Ha télen megfagyott, hogy lehet, hogy csak nyáron halt meg júniusban? ...
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Idő  Kövesd a cowboyt!  Alázat  Jó éjszakát  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nevem  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png kislány  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Alázat  Reggel van  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Nevem  Adakozás  Csak a fogyatkozás látható  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png fotel  Erdőn  Elköszönt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Facebookon kaptam  Nevem  Erdőn  képre írva  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Reggel van  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Popper Péter szavai  Tavaszi kép  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Neked tudnod kell  Szép napot kívánok  Makszim Gorkij gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Garai Gábor - Takarítás  Akik bántanak téged  Mindig jusson idő nevetni  Png lepke  Radikális szeretet  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png rózsa csokor  Jó éjszakát  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Hiányzik  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  képre írva  Mindig jusson idő nevetni  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Facebookon kaptam  Adakozás  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A nemzeti hovatartozás kulturá... 
Bejegyzés Címkék
ország egyetlen, resztelt májhoz, kedvenc étele, egyik vonatnak, falhoz préselt, évig volt, kórházban fogadalmat, helyi plébános, zarándoklat alkalmával, mátraszentimrei plébánost, fallóskúti kegyhelyen, kegyhely gondnoka, kápolna sekrestyése, egyházi ünnepek, téli hónapokban, pohárka bort, fallóskúti remete, mise után, csodás kilátást, mátraszentimrei, leszázalékolták, mátraverebélyen, gerincsérülést, szolgálhasson, meglátogatnak, merészkednek, pirospozsgás, gondnoklakás, beszélgetünk, másmilyennek, boronkullogó, virrasztanak, harangszóval, legboldogabb, harangozhat, domboldalon, gyermekkora, köszöntővel, szakácsként, zarándoklat, sekrestyése, forrásvizet, restijében, búcsúsokat, húszévesen, pályaudvar, kortyolnak, sparheltje, falatoznak, szenvedett, fallóskúti, kegyhelyen, budapesten, elemózsiát, testvéreim, hónapokban, zarándokot, ücsörögnek, alkalmával, válaszolja, templomban, sekrestyés, kápolnában, fogadalmat, imádkoznak, szolgálja, házassága, képzeltem, borocskát, megnősült, időközben, remetelak, kollégája, elromlott, hivatásos, dolgozott, fallóskút, plébánost, éjszakára, találmány, napsütést, édesanyám, kisiklott, bizonyára, megiszunk, kórházban, nagydarab, plébános, százával, búcsúsok, vonatnak, tizenkét, gondnoka, kérdezem, kegyhely, bevallom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.