Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
böjtölés
  2012-10-06 21:44:13, szombat
 
  A böjt a legrégebbi és leginkább elterjedt gyógymód. A beteg állatok ösztönösen tudják, hogy mi a helyes, amikor napokig nem vesznek magukhoz táplálékot. Minden ember ismeri a láz időszakában fellépő étvágytalanságot. Ilyenkor a szervezet lecsökkenti a táplálékfelvételt, hogy minden energiát a betegség leküzdésére fordíthasson. A böjtk*ra nemcsak a betegségek megelőzésére, de gyógyítására vagy enyhítésére is alkalmas...

Mi a léböjt?

Szabad akarattal, saját elhatározásból történő lemondás a szilárd ételek fogyasztásáról és az élvezeti szerekről. DE! Sohasem jár éhezéssel, koplalással: aki éhezik, az nem böjtöl!

Gyógyító böjt - fiziológiai változások

A böjt a szilárd, komolyabb emésztést igénylő táplálékbevitel átmeneti felfüggesztése. A böjtölő arra készteti szervezetét, hogy annak valamennyi funkciója ehhez az új helyzethez alkalmazkodjon. Az adaptáció az alábbi, egymásra épülő stádiumok szerint zajlik:



1. fázis: izgalmi szakasz (1-3. nap)

A táplálékmegvonás okozta ,,stressz" hatására a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitása, valamint a stresszhormonok és a katechol-aminok (adrenalin, noradrenalin) termelődése módosítja a vérkeringést, a légzést és az emésztést a pszicho-neuro-vegetatív szabályozás által. A könnyen elérhető szénhidrátkészletek (glikogén) a májban, a vesékben és az izmokban glukózzá alakulnak át, és fedezik a szervezet energiaszükségletét. Ezek a gyorsan rendelkezésre álló energiatartalékok 1600 kalóriát jelentenek naponta. A szervezet energiaellátása a böjt első napján 80%-ban szénhidrátokból és 20%-ban zsírokból származik. A második és a harmadik napon a zsírmennyiség 40%-kal nő. A zsírfogyasztásra való átállás oka, hogy az energiát adó zsírraktára sokkal nagyobbak a szénhidráttartalékoknál. Egy 70 kg-os ember szervezetében 12-16 kg zsír van, ami kb. 100-150 ezer kalóriának felel meg. Ez a mennyiség 50-70 napig elegendő a szervezet energiaellátásához.

2. fázis: növekvő zsírbontás (a 3-4. naptól a 7-9. napig)

A 3-4. napon a szervezet takarékos működése megváltozik: a stresszhormon-termelés csökken, a szívverés lelassul, a vércukorszint és a vérnyomás csökken, a kiválasztószervek működése fokozódik.
Amikor étkezünk, a vészhelyzetre szükséges energiaszükséglet fedezéséhez aktív zsírtartalékok raktározódnak el. Ezek a természetes zsírok (pl. trigliceridek, neutrális zsírok) növényi és állati táplálékokból egyaránt származhatnak. A böjt idején, miután zsírsavakká és glicerinné bomlanak, alkalmassá válnak az energia biztosítására, illetve arra, hogy csekély energiaszükségletnél újból neutrális zsírrá alakulva a zsírszövetben vagy a májban raktározódjanak el.

A 3. naptól a szervezet elkezdi felélni zsírtartalékait, miközben elégeti a zsírsavakból képződött ketontesteket. A zsír lebontása azonban terhet ró a májra, ahol a trigliceridek zsírsavakká alakulnak, ketontestek (aceton, béta-hidroxi-vajsav) jönnek létre, és lipoproteinek (koleszterin) keletkeznek. Az 5-7. naptól jelentkező mérsékelt koleszterinszint-emelkedés átmeneti, mert a koleszterin aktívan részt vesz a zsírsavak és a glukokortikoidok előállításában. Az agy és az izomszövet csak 60-70%-ban fedezi az energiaszükségletet a zsírokból.
A második szakaszban a test alkáli (lúg-) tartalékai és ezzel a szöveti pH-értéke csökken. Ez a szövetekben savtúltengéshez vezet. A savtöbblet kompenzálására a szervezet fokozott működésre készteti a vesét. A felesleges savmennyiség egy része a bőrön át, valamint légzéssel a tüdőn keresztül választódik ki, ami a böjtölőnél jellegzetes szájszagot (acetonszagú lehelet) okoz. A második szakasz végén az acidózisos krízis (túlsavasodás) hatására fejfájás, izom- vagy reumatikus panaszok, gyengeség, vegetatív panaszok, hangulatingadozás stb. jelentkezhet, ha nincs megfelelő korrekció (pl. bázikus porokkal, gyógyteákkal és gyógyvizekkel és ásványokkal).

3. fázis: a zsírokból cukor képződik (a 7-9. naptól)

A szervezet lassanként hozzáidomul a böjt által megkövetelt feltételekhez. Állapota stabilizálódik, mihelyt a létrejött ketontestek bekapcsolódnak az energia-körforgásba. A májat elhagyva a ketontestek a vérkeringés útján a test többi részéhez is eljutnak, és mint a glükóz (szőlőcukor), részeseivé válnak az energiatermelésnek. A lebomlott zsírokból ugyanis több lépésben glükóz alakul ki. A ketontestek mennyisége a vérben ebben a fázisban megnő, míg a koleszteriné és a trigliceridé csökken. Ekkor a szervezet energiaszükségletének 70-90%-át a trigliceridek és a ketontestek elégetése fedezi. Ebben az állapotban (hacsak a test nincs rendkívüli terhelés alatt) az életfunkciók 1-2 vagy akár több hónapon át is fenntarthatóak.
Az első 14-20 napon nincs jelentős fehérjevesztés (sok fehérje a vérben, a sejt közötti térben és az izmokban).
Az anyagcsere-folyamatok stabilizálódása ezen az alacsonyabb szinten megfelelő feltételeket teremt a szervek csökkent aktivitásához. A nyál, a gyomorsav és a hasnyálmirigy enzimtermelődése minimálisra csökken. A fehérje-, a triglicerid- és a glükózképzés jelentős mértékben lelassul. A szív- és érrendszeri tevékenység a szervezet szükségleteihez igazodik, a mérséklődött terhelés miatt a szívritmus, a szív által kilökött vérmennyiség, a vérnyomás és a perifériás ellenállás csökken. A sejten kívüli folyadékmennyiség kb. 20%-kal lesz kevesebb, a vízszükséglet napi 1-1,5 literre csökken. Az anyagcsere átállása miatt a veseműködés is lelassul.


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Címkék: zsírfogyasztásra, glukokortikoidok, étvágytalanságot, koleszterinszint, táplálékmegvonás, enzimtermelődése, raktározódjanak, szénhidrátokból, szükségleteihez, zsírtartalékait, energiaellátása, stabilizálódása, savtúltengéshez, stresszhormonok, táplálékbevitel, fogyasztásáról, fehérjevesztés, zsírtartalékok, fenntarthatóak, felfüggesztése, alkalmazkodjon, előállításában, bekapcsolódnak, stabilizálódik, elhatározásból, kompenzálására, vízszükséglet, szervezetében, zsírmennyiség, rendelkezésre, biztosítására, gyógyvizekkel, lipoproteinek, feltételekhez, trigliceridek, hasnyálmirigy, beteg állatok, szervezet lecsökkenti, betegség leküzdésére, böjtk*ra nemcsak, betegségek megelőzésére, szilárd ételek, élvezeti szerekről, böjtölő arra, táplálékmegvonás okozta, szimpatikus idegrendszer, könnyen elérhető, izmokban glukózzá, gyorsan rendelkezésre, szervezet energiaellátása, böjt első, harmadik napon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Egy bizonyos határt  Nevem  Akik bántanak téged  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png nő  Szívem  A kételkedés kezelése  képre írva  Paul David Tripp Április 20  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  képre írva  Tavaszi kép  Kövesd a cowboyt!  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  Png virág  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Sose bánj semmit  Fehér virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hiányzik  Bertolt Brecht -től idézet  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png virág  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Alázat  Soha ne kedvezz...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Ágai Ágnes – Csendélet  Szívem tiéd  Csak a fogyatkozás látható  Nem számIt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Örülök, hogy látlak!  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Lóhere  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Sose bánj semmit  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem tudhatod  Miért nem menti meg Jézus a jó...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy maradéktalanul uralt világ  Ne kapaszkodj magasabbra,  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Őrizkednünk kell...  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Mai harmónia kártyám  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Elköszönt 
Bejegyzés Címkék
beteg állatok, szervezet lecsökkenti, betegség leküzdésére, böjtk*ra nemcsak, betegségek megelőzésére, szilárd ételek, élvezeti szerekről, böjtölő arra, táplálékmegvonás okozta, szimpatikus idegrendszer, könnyen elérhető, izmokban glukózzá, gyorsan rendelkezésre, szervezet energiaellátása, böjt első, harmadik napon, zsírmennyiség 40%-kal, zsírfogyasztásra való, mennyiség 50&#8211, szervezet takarékos, szívverés lelassul, vérnyomás csökken, kiválasztószervek működése, vészhelyzetre szükséges, természetes zsírok, böjt idején, energia biztosítására, zsírszövetben vagy, májban raktározódjanak, szervezet elkezdi, zsírsavakból képződött, zsír lebontása, trigliceridek zsírsavakká, koleszterin aktívan, glukokortikoidok előállításában, izomszövet csak, második szakaszban, test alkáli, szöveti pH-értéke, szövetekben savtúltengéshez, savtöbblet kompenzálására, szervezet fokozott, felesleges savmennyiség, tüdőn keresztül, böjtölőnél jellegzetes, második szakasz, acidózisos krízis, zsírokból cukor, szervezet lassanként, böjt által, létrejött ketontestek, májat elhagyva, vérkeringés útján, test többi, lebomlott zsírokból, ketontestek mennyisége, vérben ebben, fázisban megnő, trigliceridé csökken, ketontestek elégetése, test nincs, első 14&#8211, sejt közötti, alacsonyabb szinten, szervek csökkent, hasnyálmirigy enzimtermelődése, glükózképzés jelentős, szervezet szükségleteihez, mérséklődött terhelés, szív által, perifériás ellenállás, sejten kívüli, vízszükséglet napi, anyagcsere átállása, zsírfogyasztásra, glukokortikoidok, étvágytalanságot, koleszterinszint, táplálékmegvonás, enzimtermelődése, raktározódjanak, szénhidrátokból, szükségleteihez, zsírtartalékait, energiaellátása, stabilizálódása, savtúltengéshez, stresszhormonok, táplálékbevitel, fogyasztásáról, fehérjevesztés, zsírtartalékok, fenntarthatóak, felfüggesztése, alkalmazkodjon, előállításában, bekapcsolódnak, stabilizálódik, elhatározásból, kompenzálására, vízszükséglet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 313
  • e Hét: 1187
  • e Hónap: 5591
  • e Év: 37320
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.