Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mosonmagyaróvári sortűz rövid története
  2014-07-16 08:47:12, szerda
 
   
  Berki Imre, Az 1956-57. évi sortüzek rövid története című (2007) harminckét oldalas munkájában tizenöt sortűzzel foglalkozik. Köztük a mosonmagyaróvárival is:

1956. október 26. Mosonmagyaróvár:

A győri határőrkerület parancsnokságának utasítására PEKÁR Mihály hőr. szds. törzsfőnök vezetésével kb. 100 fős egység Budapestre, a Határőrség Országos Parancsnokságára ment.
A laktanyában maradtak feladatát DUDÁS szds. határozta meg. Ennek során 25-étől a városban levő különböző objektumokhoz őrséget vezényelt. A felderítő tisztek pedig azt a feladatot kapták, hogy polgári ruhában tartózkodjanak a város területén, és az ott történő eseményekről folyamatosan tegyenek jelentést.
A határőrök elmondása szerint, amikor egyenruhában mentek ki a városba, a lakosság részéről,
atrocitások érték őket. A városból beérkező információk hatására DUDÁS szds. elrendelte a II. számú laktanyavédelmi riadót. A földszinti és az emeleti ablakokban PPS. géppisztollyal felszerelt katonák foglaltak harcállást. Sor került a géppuskák laktanyán kívüli tüzelőállásba való elhelyezésére. Az egyik géppuska a hátsó kaputól kb. 5 m-re a szemben lévő út szélére, a másik a főépülettel szembeni parkban került telepítésre. 1 golyószórót helyeztek el a hátsó kapu mögött is, valamint megerősítették az őrséget. A laktanyában tartózkodók létszáma kb. 10 tiszt, tiszthelyettes, 50-60 fő sorkatona és tisztes volt. A laktanyában csak a kiszolgáló személyzet maradt.
A felvonuló tömeg nem egy időben érkezett a laktanya elé. Az egyik érkező csoportot DUDÁS szds.
fogadta. A százados érdeklődött szándékukról, ami arra vonatkozott, hogy a laktanya épületéről vegyék le a vörös csillagot, valamint a tisztek szintén vegyék le sapkájukról a csillagot és álljanak át a tüntető nép oldalára.
DUDÁS a tömeget megállásra szólította fel, és kilátásba helyezte a fegyverhasználatot. Miután a
tömeg a felszólításnak nem tett eleget DUDÁS a géppuskák vonaláig hátrált, majd jelzésére a határőrök tüzet nyitottak. Szemtanúk elmondása szerint DUDÁS szds. az épületben, az irodájában tartózkodott. A géppuskánál VÁGI fhdgy. volt. A fegyverhasználat kezdetére és körülményeire kb. 14 féle variáció állítható fel. A legfontosabbak a teljesség igénye nélkül:
az egyik tiszt a sapkájával, mások szerint a kezével intett,
a katonák parancs nélkül lőni kezdtek,
az egyik tiszt pisztollyal kényszerítette a géppuskás katonát a tüzelésre,
az egyik tiszt miután a katona a tűzparancsot megtagadta, maga feküdt a géppuska mögé.
a tömegből lőttek a határőrökre, és ők viszonozták a tüzet.
A legelfogadhatóbb és legbizonyítottabb verzió a következő:
A tömeg a laktanya kapujától 40-50 m. távolságra szembetalálkozott a laktanya tisztjeivel, akik
magállásra szólították fel őket. Felszólításukat az első sorban állók hallották, és látták a kihelyezett
géppuskákat is. Az első sorban lévők megtorpantak, majd az úttól jobbra és balra a laktanya előtti térre húzódtak. Helyükre mindig újabb és újabb személyek léptek. Egy permanens mozgásfolyamat indult be, miközben a tömeg arcvonala lassan előre araszolva mindinkább a laktanya felé haladt. A kintlévő tisztek folyamatosan hátráltak. Amikor a tömeg elért egy úgynevezett kritikus pontot, és a géppuskáktól 10-15 m-re lehetett az egyik tiszt a pisztolyát elővette, és a levegőbe lőtt. Ezután indult el a tüzelés. A sorozatok egy-két rövid megszakítással megközelítőleg másfél percig tartottak. Ezen idő alatt 500 és 1000 közötti lövedéket lőttek a levegőbe, illetőleg a tömegbe. A lövések eldördülését követően az emberek hasra vetették magukat és fedezéket kerestek. Majd miután a sorozatok néhány pillanatra megszakadtak, felugrottak és megpróbáltak a tűzvonalból menekülni. A sorozatok folytatódtak: sokakat ekkor ért találat. A már földön fekvő emberek közé még kézigránátokat is dobáltak.
Az elhunytak és sebesültek számáról eltérő adataink vannak. Másnap a Győr-Sopron megyei Hírlap
59 halottról és 130 sebesültről írt, a Magyar Rádió Vasárnapi újság című adása 105 halálos áldozatról beszélt. A délutáni órákban a laktanya előtt tömeg gyülekezett. 16-17 óra között a laktanyához már fegyveres csoportok érkeztek, és tüzelőállást foglaltak el. A laktanya bejáratához érkezett egy Pobeda személygépkocsi nemzeti színű és fehér zászlókkal. A gépkocsi után a laktanyába beözönlött a tömeg, a katonák letették a fegyvert. Ekkor derült ki, hogy DUDÁS szds. már elhagyta a laktanyát. A felbőszült emberek a helyszínen bántalmazták és zászlórudakkal szurkálták meg GYENES fhdgy.-t aki a kórházba szállítás közben sérüléseibe belehalt. A városban pedig STEFKÓ József fhdgy-t súlyosan bántalmazták. Többszöri próbálkozás után sem sikerült kimenekíteni a kórházból ahol szitkozódott és fenyegetőzőt: ha kikerül innen mindenkit lelövet.
Október 27-én a tanácsháza előtt összegyűlt tömeg a határőr tisztek kiadását követelték, és népítéletet akart végrehajtani. VÁGI József fhdgy, akit a második emeleten tartottak fogva, ezt hallva, és az őrzés ébertelenségét kihasználva az ablakból a belső udvarra kiugrott. A tömeg észrevette, a földön bántalmazták, majd a Tanács elé az utcára kihúzták és meggyalázták; vérével mellére vörös csillagot rajzoltak..
STEFKÓt hordágyon vitték ki a kórházból. Meglincselésére a közeli téren egy templomnál került
sor. Először lábánál fogva akasztották föl, az ütések és rúgások következtében a kötélről leszakadt, ekkor életéért könyörgött, de nyakánál fogva könyörtelenül felakasztották.

In.: http://epa.oszk.hu/02100/02176/00002/pdf/RTF_16_025-032.pdf
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: parancsnokságára, fegyverhasználat, legelfogadhatóbb, meglincselésére, személygépkocsi, laktanyavédelmi, felszólításukat, mosonmagyaróvár, kényszerítette, mozgásfolyamat, tartózkodjanak, határőrkerület, kézigránátokat, megközelítőleg, géppisztollyal, felakasztották, legfontosabbak, megerősítették, megszakítással, tiszthelyettes, ébertelenségét, felszólításnak, zászlórudakkal, könyörtelenül, körülményeire, következtében, tüzelőállásba, elhelyezésére, objektumokhoz, géppuskáktól, folyamatosan, bántalmazták, tűzparancsot, tartózkodott, szándékukról, meggyalázták, győri határőrkerület, laktanyában maradtak, városban levő, felderítő tisztek, feladatot kapták, város területén, határőrök elmondása, lakosság részéről, városból beérkező, emeleti ablakokban, géppuskák laktanyán, egyik géppuska, hátsó kaputól, szemben lévő, főépülettel szembeni, hátsó kapu, PEKÁR Mihály, Határőrség Országos Parancsnokságára, Magyar Rádió Vasárnapi, STEFKÓ József, VÁGI József,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Szívem  Éretlen vers  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Szívem tiéd  Alázat  Soha ne kedvezz...  Png csokor  Paul David Tripp Április 21  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Szívem  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 20  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Próbálj meg ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Kellemes délutánt kívánok  A másik dolog,  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Esti kép  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nevem  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Fekete-erdő desszert  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete István - Akác  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Adakozás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Kövesd a cowboyt!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Jó éjszakát  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Irgalom és ítélet  Nem tudhatod  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok 
Bejegyzés Címkék
győri határőrkerület, laktanyában maradtak, városban levő, felderítő tisztek, feladatot kapták, város területén, határőrök elmondása, lakosság részéről, városból beérkező, emeleti ablakokban, géppuskák laktanyán, egyik géppuska, hátsó kaputól, szemben lévő, főépülettel szembeni, hátsó kapu, laktanyában tartózkodók, laktanyában csak, kiszolgáló személyzet, felvonuló tömeg, időben érkezett, egyik érkező, százados érdeklődött, laktanya épületéről, vörös csillagot, tisztek szintén, tömeget megállásra, géppuskák vonaláig, határőrök tüzet, irodájában tartózkodott, géppuskánál VÁGI, fegyverhasználat kezdetére, teljesség igénye, egyik tiszt, kezével intett, katonák parancs, géppuskás katonát, tűzparancsot megtagadta, géppuska mögé, tömegből lőttek, laktanya kapujától, laktanya tisztjeivel, első sorban, úttól jobbra, laktanya előtti, permanens mozgásfolyamat, tömeg arcvonala, laktanya felé, kintlévő tisztek, tömeg elért, úgynevezett kritikus, géppuskáktól 10&#8211, pisztolyát elővette, levegőbe lőtt, sorozatok egy&#8211, lövések eldördülését, emberek hasra, sorozatok néhány, tűzvonalból menekülni, sorozatok folytatódtak, délutáni órákban, laktanya előtt, laktanya bejáratához, gépkocsi után, laktanyába beözönlött, katonák letették, felbőszült emberek, helyszínen bántalmazták, kórházba szállítás, városban pedig, kórházból ahol, tanácsháza előtt, határőr tisztek, második emeleten, őrzés ébertelenségét, belső udvarra, tömeg észrevette, földön bántalmazták, utcára kihúzták, közeli téren, templomnál került, kötélről leszakadt, parancsnokságára, fegyverhasználat, legelfogadhatóbb, meglincselésére, személygépkocsi, laktanyavédelmi, felszólításukat, mosonmagyaróvár, kényszerítette, mozgásfolyamat, tartózkodjanak, határőrkerület, kézigránátokat, megközelítőleg, géppisztollyal, felakasztották, legfontosabbak, megerősítették, megszakítással, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 786
  • e Hét: 1418
  • e Hónap: 6299
  • e Év: 28352
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.