Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szenci Molnár Albert
  2007-10-29 17:37:31, hétfő
 
   
  Szenci Molnár Albert
1574-1634

Szenci Molnár Albert 1574. augusztus 30-án született. Székely Ferenc, malomépítő nagyapja, új foglalkozásáról kapta új nevét.
Albert előnevét szülőhelyéről, Szencről nyerte. Apjának már két vízimalma volt, s az ácsok között is kiváló mesternek bizonyult. Hat gyermeke (három lány, három fiú) közül a kedvencének - Albertnek - szánta ezeket a mesterségeket.
A jó gyermek kitanulta ugyan az apja mesterségét, de volt életében nyomdász, kántor, iskolarektor, valamint lelkész.
Kisgyermekként élt meg egy kozmikus látványosságot.
Egy éjszaka nagy lármára ébredt. Édesanyja karjába vette, s így vitte ki a szabad ég alá - és ahogyan ő nevezte - csóvás csillagot látott. Ennek képe férfi korában is szeme előtt lebegett, irányadóbbnak bizonyult apja óhajánál!
Tíz éves korában került Szencen iskolába, de csak egy bő esztendeig járt, mert 1585. év karácsony havában meghalt az édesanyja.
A következő év februárjában szállást kért náluk Szabó Farkas, aki nyugatról jött és Győrbe igyekezett segédtanítónak. Ő vette észre a gyermek Albert érdeklődését a könyvek iránt, s közölte apjával - ezt a legénykét a tudomány földjére kellene irányítani. Végül, anyja ha nehezen is, - de elengedte. Nem sokáig maradtak Győrben, szabó Farkassal több városban megfordultak. Szabó bűnéül róják föl, hogy a bolyongásba bevezette Molnár Albertet. Később Göncre mentek Károli Gáspárhoz, aki nagy hatást tett rá. Károli idős volt már, s azt hajtogatta: ,,Csak Isten addig éltessen, míg a Bibliát kibocsátom, kész leszek meghalni és Krisztushoz költözni."
Albert sokszor megtette az utat Gönc és Vizsoly között.
Innen Debrecenbe ment tanulni. Másfél évig volt csak ott és szinte visszaszökött göncre. Károli ezért megdorgálta, de tőle még a feddést is szívesen vette. Továbbra is részt vett a bibliafordításban, ami sok nehézségbe ütközött, mert akár ott magyar szót is lehetett volna használni, de igyekezni kellett a megfelelőt kiválasztani.
Károli jóindulatából, Kassán házitanítói állást kapott. Az itt szerzett pénzen indult Wittenbergbe gyalog, néha szekéren.
Előtte haza látogatott. Akkor apja már tudta, aki Wittenbergbe gyalog, néha szekéren.
Előtte haza látogatott. Akkor apja már tudta, aki Wittenbergbe megy, az életében a könyvek foglya lesz.

Bécs, Prága és Drezda után érkezett Wittenbergbe. Itt azonnal meglátogatott egy magyaros öltözetű fiút, aki aztán bevezette a magyar diákok társaságába.
Szorgalmasan tanult, de sokat éhezett. Egyszer az éhségtől rosszul lett - úgy kanalazták bele a levest. Piacon árut rakodott, postakocsi érkezésekor segített a nehezebb ládákat cipelni.
Wittenbergből Heidelbergbe ment, de csak néhány napig volt az iskola hallgatója, mert pénze elfogyott.
Innen tovább ment Strasbourg, ahol éppen háború folyt, így visszament Heidelbergbe, ahol házitanítói állást vállalt s egy évig járt egyetemre.
Amint hírét vette, hogy vége a háborúskodásnak, útnak indult Strasbourgba, ahol három esztendeig tanult, és babérkoszorús oklevéllel vizsgázott az egyetemen. Itt kezdett bele a latin - magyar szótár készítésébe, amit 1604-ben sikerült kiadni.
Ezt a szótárt használták aztán két évszázadon át!
Adományokból él és két helyen is vállal házitanítóságot. 1596. év pünkösdje után, hitvita miatt kellett elhagynia Strasbourgot. Innen elindulva több helyen is jár, egyik útján ismerkedik meg Zwingli Ulrikkal. Ha Strasbourgból nem kellett volna eljönnie, örökre elmaradt volna találkozása Béza Tódorral, - aki még Kálvin mellett volt lelkipásztor - és aki a találkozásuk idején 78 éves volt már. Béza falán, kis festményen látta Kálvin képmását, s úgy fogta meg, mint pápisták az ereklyét. Meghatottan, könnyes szemmel mondta: ,,Ez az én atyám a Krisztusban." Együtt énekelték el Bézával Kálvin kedvenc zsoltárát (XXV. Szívemet hozzád emelem...).
Luzerben megismerkedik a spanyol király milánói követével, aki meghívta őt Itáliába. Útjuk közben elvált, mert ő Rómát és a pápát is szerette volna látni. Mindkét törekvése sikerrel járt. Évente egyszer a pápa vacsorát adott, melyen a nép különböző rétegeiből sokan vettek részt. Kétszáznál is többen voltak, de neki csak később mondták meg ki volt a pápa.
Strasbourgban meglátogatta ismerőseit és visszaindult Heidelbergbe, ahol még nem múlt el a pestisjárvány. Sok diák elmenekült, ezért rövid időre sikerült bejutnia a kollégiumba. Amikor a diákok visszajöttek, pénz szűkében lévén, két diákot tanított és könyveket adott el, hogy megélhessen.
Huszonöt éves volt, s a nőket úgy nézte mint a mező sokszínű virágát. Egy üveges mester özvegyének lányába lett szerelmes. Barátaival megkérette, de visszautasították. Belebetegedett, s hét napi eszméletlenség után egy hónapnál is hosszabb ideig nyomta ágyát.
Sárospatakra hívták tanárnak. Molnár levele elveszett, s hiába várta a pénzt és meghívót.
Ezután két évig betegeskedett. Tanulótársai ápolására szorult. Amikor felgyógyult, ismét vándorolt és tanult.
Bécs, Haidelberg...
Barátai azt mondták neki: ,,Aki közeledbe ér annak megtüzesedik a lelke, mert te nem befele égsz. Mintha szellemeddel akarnál körülötted felgyújtani mindent, hogy az minél messzebbre világítson."
Könyvnyomtató műhelyt keresve jutott Frankfurtba. Beállt korrektornak. Itt beleszeretett a mester fogadott lányába. Ismét elutasítás fogadta. Ekkor azonnal elhagyta a nyomdát.
Mindent elvállalt, volt házitanító, cserző vargánál is dolgozott, serfőzdében segédkezett.
Altdorfban kapta meg édesapja halálhírét, ami nagyon megrendítette.
Prágában megismerkedett Keplerrel, a csillagásszal, ő mutatta be - mint magyar tudóst II. Rudolf császárnak, akinek Szenci vitt egy latin-magyar szótárt. A császár 50 aranyat utalt ki ezért számára.
1606-ban kezd hozzá a zsoltárfordításhoz. A német szövegre és a francia zenére építi munkáit és 90 nap alatt elkészül.
Heidelbergbe megy és itt már 60-80 tanulót tanít.
Megismerkedik Móricz hesseni választófejedelemmel, aki nemcsak pártolta, de művelte is a tudományt. Magyarul beszélt ő is és gyermekei is! A zsoltárt Móricznak ajánlotta.
Szenci lefordította Kálvin: ,,A keresztyén vallás rendszeréről" című könyvét, s hozzákezdett a Biblia átigazításához. Magyar betűket rendel, maga ügyel a nyomtatásra. Kisebb alakban mint a vizsolyi, 1500 példányt készítettek.
1609-ben kezd a magyar nyelvtan elkészítéséhez. 1610-ben már elkészült a nyomtatással - Móricz fiának ajánlja. Erre a megrendelések özöne érkezett, de hazajuttatni, csak nagy nehézségek között sikerült. Itthon, nyelvtana még Pázmány Péternek is tetszett.
*
Margburgban ismerkedik meg későbbi feleségével, a Luther családdal rokonságban álló Kunigundával, akit férje elhagyott és zsidó vallásra tért át. Az asszony, hogy három kislányát eltarthassa, kosztosokat vállalt. Szenci Molnár is náluk étkezett, így ismerkedtek meg. Sokáig jártak jegyben. Molnár állást keresett, Kunigunda az elválasztását intézte. 1611-ben esküdhettek meg.
*
Batthányi Ferenc 1611-ben Rohoncra hívja. Család nélkül ment, de mikor megkapta a 200 forintot, azonnal visszament családjáért, kikkel együtt két évig éltek Rohoncon, majd rövid ideig Komáromban. Később Erdélyben meglátogatta Bethlen Gábort.
1615-ben ismét elhagyta Magyarországot. Heidelbergben segédtanító, Oppenheimben kántor, később iskolamester.
Bethlennel levelezik, aki pártfogolta és beajánlotta V. Frigyes pfalzi választófejedelemhez, hogy az ő védelmező szárnyai alatt dolgozhasson. Lefordította Kálvin: ,,Zürichi imádságoskönyv" című munkáját, kiadja a szótár bővített változatát.
Közben pusztító háború kezdődik Németországban. Tilly spanyol katonái szállták meg a várost. Őt is mindenéből kifosztják. Gúzsba kötötték, csigára húzták, tüzes vassal égették.
A spanyol kapitánynak az a kívánsága, hogy írja meg az életrajzát. 1609-ig meg is írja Szenci.
A kapitány közben megorrontja, hogy váltás érkezik, neki tovább kell mennie! Segít Szenci Molnár Albertnek megszökni, még tanácsot is ad, hová meneküljön.

Hanauban német, francia, belga egyházak segélyéből élt.
1624-ben Bethlen Gábor hazahívja. Először Kassán él, Bethlen gondoskodott róla. Meddig tartózkodott itt, nincsenek adatok... 1629-ben Kolozsvárt dolgozik.

Vándorlásai és nélkülözései szinte mondai alakká tették, de ami őt igazán megnemesíti: az önfeláldozó tevékenysége. 1034-ben halt meg Kolozsvárt, a házsongárdi temetőben nyugszik.
A Theológiai Akadémia ezt vésette fejfájára:

,,Itt várja Krisztusát
Szenci Molnár Albert
zsoltárkészítő és bibliafordító
1574-1634"


Összeállította és előadta: Réti Zoltánné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: foglalkozásáról, háborúskodásnak, házitanítóságot, belebetegedett, imádságoskönyv, segédtanítónak, eszméletlenség, elkészítéséhez, látványosságot, zsoltárkészítő, összeállította, kisgyermekként, átigazításához, megismerkedett, németországban, magyarországot, heidelbergben, pestisjárvány, irányadóbbnak, beleszeretett, megrendelések, csillagásszal, megismerkedik, megrendítette, strasbourgban, mesterségeket, betegeskedett, könyvnyomtató, elválasztását, strasbourgból, szülőhelyéről, meglátogatott, babérkoszorús, wittenbergből, visszaszökött, jóindulatából, ácsok között, kedvencének –, apja mesterségét, kozmikus látványosságot, éjszaka nagy, gyermek Albert, könyvek iránt, tudomány földjére, bolyongásba bevezette, utat Gönc, megfelelőt kiválasztani, könyvek foglya, magyaros öltözetű, magyar diákok, éhségtől rosszul, nehezebb ládákat, Szenci Molnár Albert, Molnár Albert, Székely Ferenc, Szabó Farkas, Molnár Albertet, Később Göncre, Károli Gáspárhoz, Csak Isten, Innen Debrecenbe, Wittenbergből Heidelbergbe, Zwingli Ulrikkal, Béza Tódorral, Bézával Kálvin, Megismerkedik Móricz, Pázmány Péternek, Szenci Molnár, Batthányi Ferenc, Később Erdélyben, Bethlen Gábort, Lefordította Kálvin, Segít Szenci Molnár Albertnek, Bethlen Gábor, Először Kassán, Theológiai Akadémia, Réti Zoltánné,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Töröld le  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mindent de mindent visszakap  Szeretem ujjad karcsuságait,  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Emlékezz  James Allen  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Önmaga ellenére  Alvó cica  Eduardo Sacheri gondolata  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Kertem  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Nem kell hozzá fürdőruhás  képre írva  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szabó T. Anna - Pitypang  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  A Magyar Költészet napja alkal...  Latinovits Zoltán tollából  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  A Magyar Költészet napja alkal...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam Krisztina b...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szép álmokat!  Van néhány kérdés, amin gondol...  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Különleges  A Magyar Költészet napja alkal...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Ott van  Gebhardt Nóra versei II.  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Jó éjszakát  James Allen  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Az ember  Somlyó Zoltán - Orgonával  Esterházy Péter: Harmonia c...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Alvó cica 
Bejegyzés Címkék
ácsok között, kedvencének &#8211, apja mesterségét, kozmikus látványosságot, éjszaka nagy, gyermek Albert, könyvek iránt, tudomány földjére, bolyongásba bevezette, utat Gönc, megfelelőt kiválasztani, könyvek foglya, magyaros öltözetű, magyar diákok, éhségtől rosszul, nehezebb ládákat, iskola hallgatója, évig járt, latin &#8211, szótárt használták, találkozásuk idején, spanyol király, pápa vacsorát, diákok visszajöttek, mező sokszínű, üveges mester, minél messzebbre, mester fogadott, latin-magyar szótárt, német szövegre, francia zenére, zsoltárt Móricznak, keresztyén vallás, magyar nyelvtan, nyomtatással &#8211, megrendelések özöne, elválasztását intézte, szótár bővített, spanyol kapitánynak, kapitány közben, önfeláldozó tevékenysége, házsongárdi temetőben, foglalkozásáról, háborúskodásnak, házitanítóságot, belebetegedett, imádságoskönyv, segédtanítónak, eszméletlenség, elkészítéséhez, látványosságot, zsoltárkészítő, összeállította, kisgyermekként, átigazításához, megismerkedett, németországban, magyarországot, heidelbergben, pestisjárvány, irányadóbbnak, beleszeretett, megrendelések, csillagásszal, megismerkedik, megrendítette, strasbourgban, mesterségeket, betegeskedett, könyvnyomtató, elválasztását, strasbourgból, szülőhelyéről, meglátogatott, babérkoszorús, wittenbergből, visszaszökött, jóindulatából, bibliafordító, szorgalmasan, érdeklődését, megfordultak, wittenbergbe, kiválasztani, heidelbergbe, tanulótársai, visszajöttek, visszaindult, lelkipásztor, meglátogatta, találkozásuk, strasbourgot, februárjában, lefordította, megtüzesedik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 222
  • e Hét: 358
  • e Hónap: 1305
  • e Év: 37246
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.