Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nap szentje: SZENT HEDVIG
  2013-07-18 10:40:06, csütörtök
 
   
  SZENT HEDVIG

1373. december vége és 1374. február közepe között +Krakkó, 1399. július 17.

Boldog Hedvig lengyel királynő, Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermeke volt. Egy szerződés értelmében, melyet atyja, Lajos király Lipót ausztriai herceggel kötött, Lipót fia, Vilmos hitvesének szánták. A házasságkötés szertartását a négy éves Hedvig és a nyolc éves Vilmos között 1378. június 15-én Haimburgban Demeter bíboros, ostrzyhomiai érsek végezte. A két gyermeket ezután együtt nevelték Bécsben.
Amikor Hedvig 6 éves lett, hazahozták Magyarországra, hogy itt készüljön föl a tényleges házasságkötésre. Atyja, Nagy Lajos Vilmossal együtt a magyar trónra szánta, de a király halála után az özvegy Erzsébet királyné és a nemesek az idősebb leányt, Máriát ültették a magyar trónra, Hedviget pedig a lengyel trónra rendelték. Hedvig 1384 őszén érkezett Krakkóba, és október 15-én, védőszentjének, Sziléziai Szent Hedvignek ünnepén koronázta meg Bodzanta gnieznói érsek. A lengyelek azonban, akik Hedviget királynőjükké választották, Vilmost nem akarták a trónon látni. Ezért amikor Jagelló László követeket küldött, hogy megkérje Hedvig kezét, szívesen fogadták, meghallgatták kérését, főként mert ígéretet tett arra, hogy vele együtt az egész litván nép megkeresztelkedik és egyesül Lengyelországgal.

A Habsburgok azzal válaszoltak a lengyel tervre, hogy Krakkóba küldték Vilmost, aki be akart törni Wawel várába. A Haimburgban megkötött házasság ugyanis nem kívánt újabb házasságkötést, csupán meg kellett volna a jegyeseknek erősíteniük a korábban kötött házassági szerződést. A lengyelek azonban fölfedezték a tervet, és Vilmost kiűzték az országból.

Hedvig, aki gyermekkorától kezdve nagyon hűséges volt a kegyelemhez, bár teste-lelke tiltakozott az új házasság ellen, mégis beleegyezését adta, mert Isten akaratát látta benne. László 1386. február 12-én érkezett Krakkóba, s három nap múlva testvéreivel és kíséretével együtt megkeresztelkedett. Február 18-án megtartották az esküvőt. A Habsburgok, kiknek reményei ezzel szertefoszlottak, hamis híreket kezdtek terjeszteni Vilmos és Hedvig korábbi együttéléséről. Hedvig a Wawel katedrálisában a papság és Bodzanta érsek jelenlétében nyilvánosan visszavonta a gyermekkorában tett házassági ígéretét. VI. Orbán pápa személyesen vizsgálta ki az ügyet, nemcsak a lengyelektől kapott jelentés alapján, hanem legátusa, Maffiolo Lampugnano érsek által is, akit csak ezért küldött 1386-ban Lengyelországba. Később Bonaventura padovai bíboros is vizsgálatot folytatott. A pápa, meggyőződvén Vilmos vádjainak alaptalanságáról (miután Vilmos meg se jelent Rómában a kánoni tárgyaláson, melyet ő kezdeményezett), 1388. április 18-án bullát intézett Jagelló Lászlóhoz. Ebben dicséri megtérését és szól a házasságáról, melynek érvényességéhez nem fér kétség. VI. Orbán szívélyes kapcsolatot tartott fenn később is a királyi párral, utóda, IX. Bonifác pedig elfogadta, hogy keresztapja legyen születendő gyermeküknek. Mindez elképzelhetetlen lett volna, ha a házasság érvényessége felől bármi kétség maradt volna fenn.

Hedvig tevékenyen részt vett az állam életében, s mindent megtett az ország nagyságának és hatalmának biztosítása érdekében. Tevékenysége nem korlátozódott a szokásos királynői tevékenységre: egyszerű és tiszta életvitele (melyet nem könnyen rendelt alá a kor szokásainak és eszméinek), vele született értelmessége és széles körű műveltsége révén sok emlékezetes dolgot művelt rövid élete folyamán. Mindenekelőtt elérte azt, amit sem törvény, sem fegyver nem tudott elérni: a pogány Litvániát a kereszthez vezette. Mint Litvánia Istentől vezetett apostola gondoskodott megfelelő személyek kiműveléséről, kik értették a megkeresztelt nép nyelvét, lelkületét, adottságait és jellemét: Prágában 1397-ben kollégiumot alapított litván teológusok számára.

Sokat fáradozott az elszakadt Ruténia megtérítéséért is. Tudván, hogy a ruténok ragaszkodnak a keleti nyelvhez, fölismerte, hogy csak akkor nyerheti meg őket az Egyháznak, ha meghagyják nyelvüket és gazdag szertartásaik használatát. Ezért a szláv bencésekhez fordult és kérte, nyissanak Krakkóban novíciátust. Rómában elérte, hogy a pápa engedélyezze a krakkói egyetemen a teológiai fakultás megnyitását. IX. Bonifác 1399. január 11-én adta meg az engedélyt.

Hedvig szívén viselte a betegek, árvák, szegények, elesettek sorsát. Gyakran látogatta a kórházakat, és ápolta betegeiket. Sokat próbálkozott a parasztság nyomorának enyhítésével.

Szentség hírében halt meg. Nem a Wawel-katedrális kriptájába temették el, mint a többi királyokat, hanem a főoltár alá, azzal a meggyőződéssel, hogy csak kis ideig marad ott, addig, míg föl nem emelik az oltár dicsőségébe. Már 1426-ban megalakította Wojciech Jastrzembiec gnieznói érsek az első bizottságot, melynek feladata Hedvig életszentségének kivizsgálása volt. Föltételezhető, hogy az eljárás akkor szakadt félbe, amikor Jagelló Kázmér 1454-ben feleségül vette Habsburg Albrecht leányát, Erzsébetet, akinek nagyatyja Vilmos herceg testvére volt. Erzsébettel és kíséretével a Wawelben otthont kapott a Hedvig iránti ellenszenv is.

A boldoggáavatási eljárás több évszázadig tartó megszakadása ellenére is a nép szívében elevenen élt Hedvig tisztelete és emlékezete. Bizonyítja ezt az ikonográfia, hiszen a lengyel szentek és boldogok között őt is ábrázolták. Pótolhatatlan veszteséget jelent e szempontból a waweli Szent Kereszt-szárnyasoltár pusztulása, melynek képeit csak egy 1670-es leírásból ismerjük. Az oltárszekrény külső oldalán négy alak volt látható: Sziléziai Hedvig, Boldog Kinga, Szent Brigitta és Boldog Hedvig a következő aláírással: ,,Boldog Hedvig királynő, Jagelló László hitvese, meghalt 1399-ben''. A képen Hedvig a feszület előtt térdelt királyi ruhában, feje körül glóriával.

A lengyel püspöki kar 1933. szeptember 29-én Czestochowában tartott ülésén egyhangúlag elhatározta, hogy ismét kéri Hedvig vagy ahogy a lengyelek mondják: Jadwiga boldoggá avatását. Az eljárást 1950-ben fölújították.

II. János Pál pápa 1997. június 8-án avatta szentté Krakkóban.
forrás: Dr. Diós István
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szertefoszlottak, alaptalanságáról, lengyelországgal, életszentségének, elképzelhetetlen, lengyelországba, érvényességéhez, házasságkötésre, boldoggáavatási, megtérítéséért, czestochowában, kezdeményezett, gyermekkorától, gyermekkorában, védőszentjének, magyarországra, föltételezhető, együttéléséről, meggyőződéssel, házasságkötést, katedrálisában, beleegyezését, oltárszekrény, házasságkötés, pótolhatatlan, mindenekelőtt, korlátozódott, szertartásaik, meghallgatták, királynőjükké, megkeresztelt, kiműveléséről, megalakította, tevékenységre, szárnyasoltár, megtartották, szerződés értelmében, házasságkötés szertartását, négy éves, nyolc éves, tényleges házasságkötésre, magyar trónra, király halála, özvegy Erzsébet, idősebb leányt, lengyel trónra, lengyelek azonban, trónon látni, egész litván, lengyel tervre, jegyeseknek erősíteniük, korábban kötött, SZENT HEDVIG, Boldog Hedvig, Nagy Lajos, Haimburgban Demeter, Amikor Hedvig, Nagy Lajos Vilmossal, Sziléziai Szent Hedvignek, Jagelló László, Maffiolo Lampugnano, Később Bonaventura, Jagelló Lászlóhoz, Mint Litvánia Istentől, Wojciech Jastrzembiec, Jagelló Kázmér, Habsburg Albrecht, Szent Kereszt-szárnyasoltár, Sziléziai Hedvig, Boldog Kinga, Szent Brigitta, János Pál, Diós István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  képre írva  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Játékos kis cicák  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretetről  Haja van  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Inkább ad  Facebookon kaptam Krisztina b...  Nem hazudnak  Az angyali üdvözlet  Alvó kisfiú  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Esti kép  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  képre írva  Ha nyitott vagy  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  képre írva  Az angyali üdvözlet  Várnai Zseni - Éveim  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  Alvó kutya  Sonka vásár  Alvó baby  Ratkós beszületései a szereplő...  Odaadja  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Manna OWell tollából  Idővel az ember megérti, hogy ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Levél lány  képre írva  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Alvó baby  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  A haj állapotának javítása egy...  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Graffiti bölcsesség  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
szerződés értelmében, házasságkötés szertartását, négy éves, nyolc éves, tényleges házasságkötésre, magyar trónra, király halála, özvegy Erzsébet, idősebb leányt, lengyel trónra, lengyelek azonban, trónon látni, egész litván, lengyel tervre, jegyeseknek erősíteniük, korábban kötött, gyermekkorában tett, lengyelektől kapott, kánoni tárgyaláson, királyi párral, házasság érvényessége, állam életében, ország nagyságának, szokásos királynői, pogány Litvániát, kereszthez vezette, elszakadt Ruténia, ruténok ragaszkodnak, keleti nyelvhez, szláv bencésekhez, pápa engedélyezze, krakkói egyetemen, teológiai fakultás, parasztság nyomorának, többi királyokat, oltár dicsőségébe, első bizottságot, eljárás akkor, boldoggáavatási eljárás, lengyel szentek, waweli Szent, 1670-es leírásból, oltárszekrény külső, következő aláírással, képen Hedvig, feszület előtt, lengyel püspöki, lengyelek mondják, eljárást 1950-ben, szertefoszlottak, alaptalanságáról, lengyelországgal, életszentségének, elképzelhetetlen, lengyelországba, érvényességéhez, házasságkötésre, boldoggáavatási, megtérítéséért, czestochowában, kezdeményezett, gyermekkorától, gyermekkorában, védőszentjének, magyarországra, föltételezhető, együttéléséről, meggyőződéssel, házasságkötést, katedrálisában, beleegyezését, oltárszekrény, házasságkötés, pótolhatatlan, mindenekelőtt, korlátozódott, szertartásaik, meghallgatták, királynőjükké, megkeresztelt, kiműveléséről, megalakította, tevékenységre, szárnyasoltár, megtartották, fölújították, testvéreivel, választották, házasságáról, próbálkozott, engedélyezze, enyhítésével, jastrzembiec, kivizsgálása, megszakadása, ragaszkodnak, gondoskodott, meggyőződvén, lengyelektől, gyermeküknek, ostrzyhomiai, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 107
  • e Hét: 1093
  • e Hónap: 12480
  • e Év: 50228
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.