Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyot estek a gabonaárak???
  2015-01-29 18:15:14, csütörtök
 
 




Napi hír

"NAGYOT ESTEK A GABONAÁRAK"


Csongrád megye - Elkeserítően alacsonynak tartják a kukorica - és búzaárakat a termelők. A sok eső miatt ugyanis a kelleténél több kukorica és gyatra minőségű búza lett.

- Aki bérelte a földjét, és azon kukoricát termelt, az tavaly csak kedvtelésből dolgozott - mondta Bagi Ádám őstermelő. - Kiemelkedően jó termést takarítottunk be 2014-ben, ez az oka annak, hogy lement a kukorica ára, még most is csak 38-39 ezer forintot adnak érte tonnánként. Másfél hónapja ennél alacsonyabb áron adtam el a kukoricámból, ami megmaradt, azzal még kivárok.

Kukoricánál egy hektár beművelése 200-240 ezer forintba kerül: 6-7 tonnás átlagterméssel éppen csak kijön az az összeg, amennyit valaki ráfordított. Ha a termelő a saját földjén gazdálkodott, és megkapta az uniós földalapú támogatást, akkor volt haszna, ha bérelte a területét, ,,elment" a támogatás összege.

A búza kifejezetten rossz évet zárt tavaly: az az eső, amelyik kedvezett a kukoricának, rontotta a gabona minőségét. - Sok takarmánynak való, silányabb minőségű gabonát takarítottak be a gazdaságok, emiatt a búza átlagára is esett - magyarázta Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Termelők Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szövetségének titkára.

- A takarmánygabona aránya elérte a 70 százalékot. A malmi minőségért 54 ezer forintot is megadnak tonnánként, míg a takarmánynak való 38 ezer forint. Ez az év is rosszul indult: sok eső esett, az elvetett gabona víz és nyomás alatt áll. Már látszik, hogy ezeken a részeken nem terem.

Átlagosan 19 százalékkal esett a gabonafélék ára 2013 és 2014 decembere között - írta meg a magro.hu. Számításaik szerint a kukorica ára 21 százalékkal lett olcsóbb, decemberben 38-39 ezer forintot fizettek egy tonnáért. A másik vesztes az árpa, mintegy 16 százalékot veszített az árából: decemberben 39 ezer 693 forintos átlagáron kelt el tonnája. A búzapiac kisebb ármozgásokkal vészelte át az elmúlt évet, csak 0,5 százalékkal lett olcsóbb: 2014 végén a malmi búzáért például 49 ezer forintot adtak tonnánként.

Az elkövetkező időszakban mindegyik gabonafélénél drágulásra látnak esélyt az elemzők. A malmi búza tonnája 54 ezer forint, a takarmánybúzáé 48 ezer, a kukoricáé 45 ezer forint is lehet. A lapunknak nyilatkozók szerint a malmi búza tonnája máris elérte azt az árat, amit az elemzők későbbre jósoltak. Az egyik Csongrád megyei malom vezetője - aki nem kívánt névvel nyilatkozni - a vevő szemüvegén keresztül látja a folyamatokat: míg a termelő átlagárban számol, összeadja a takarmány- és a malmi minőségű búzáért kapott pénzt, a feldolgozó sokallja a mostani búzaárakat. A vezető, aki a legjobb búzát szeretné megvenni, úgy látja, sokan tartalékolnak: várják, hogy ennek a kevésnek még följebb menjen az ára."

Forrás: delmagyar.hu

Kivonat az Értékálló Aranykorona mezőgazdasági szaklapból /2014.10. december-január/:

"A kalászos gabonafélék felemás aratási eredményei után, mondhatni kiugróan jó, a magyar gazdálkodók mérlegében sokat nyomó napraforgó és kiváltképpen a kukoricarmés. Utóbbi termésmennyisége kedvező feltételek esetén akár a 9 millió tonnát is meghaladhatja az idén, ami egyharmaddal több a korábbi évek átlagánál, s egy hazánkban is kiugró, mintegy 7,6 tonnás termésátlagot jelentett."

Most akkor ki hazudik valójában, miről is beszélünk? Ha ilyen jó volt a tavaly termésátlag, miért az újabb sirám? Miért kevés a 40-50.000 közötti ár, mikor a korábbi években kisebb termésátlagnál közel hasonló volt az átvételi ár is? Vagy a piac törvényei kis hazánkban fordítva működ/het/nek?








 
 
0 komment , kategória:  Média  
Címkék: termésmennyisége, takarmánygabona, takarmánybúzáé, termésátlagnál, átlagterméssel, termésátlagot, ármozgásokkal, meghaladhatja, szövetségének, tartalékolnak, mezőgazdasági, takarítottunk, gabonafélénél, kukoricámból, érdekvédelmi, kukoricarmés, kiváltképpen, gazdálkodott, kiemelkedően, takarmánynak, folyamatokat, takarítottak, kifejezetten, kedvtelésből, egyharmaddal, elkeserítően, alacsonynak, gazdálkodók, termésátlag, százalékkal, kukoricának, számításaik, nyilatkozni, gabonafélék, aranykorona, kukoricánál, kelleténél több, tavaly csak, hektár beművelése, saját földjén, uniós földalapú, támogatás összege, búza kifejezetten, gabona minőségét, búza átlagára, takarmánygabona aránya, malmi minőségért, takarmánynak való, elvetett gabona, másik vesztes, búzapiac kisebb, elmúlt évet, NAGYOT ESTEK GABONAÁRAK, Bagi Ádám, Stadler Ferenc, Mezőgazdasági Termelők Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szövetségének, Értékálló Aranykorona,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép álmokat!  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Adakozás  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Radikális szeretet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Alázat  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Szívem tiéd  Kellemes délutánt kívánok  Alvó cicák  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Az igazi szeretetért rendszeri...  Julian Brass gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nevem  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png kutya  Akarat  Erdőn  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  A televizió nem a kultúrát kép...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy lelki imádság  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Jó éjszakát  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kutya  Nevem  Adakozás  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Idő  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Png telefon 
Bejegyzés Címkék
kelleténél több, tavaly csak, hektár beművelése, saját földjén, uniós földalapú, támogatás összege, búza kifejezetten, gabona minőségét, búza átlagára, takarmánygabona aránya, malmi minőségért, takarmánynak való, elvetett gabona, másik vesztes, búzapiac kisebb, elmúlt évet, malmi búzáért, elkövetkező időszakban, malmi búza, lapunknak nyilatkozók, elemzők későbbre, egyik Csongrád, vevő szemüvegén, termelő átlagárban, malmi minőségű, feldolgozó sokallja, mostani búzaárakat, legjobb búzát, kalászos gabonafélék, magyar gazdálkodók, korábbi évek, tavaly termésátlag, újabb sirám, korábbi években, piac törvényei, termésmennyisége, takarmánygabona, takarmánybúzáé, termésátlagnál, átlagterméssel, termésátlagot, ármozgásokkal, meghaladhatja, szövetségének, tartalékolnak, mezőgazdasági, takarítottunk, gabonafélénél, kukoricámból, érdekvédelmi, kukoricarmés, kiváltképpen, gazdálkodott, kiemelkedően, takarmánynak, folyamatokat, takarítottak, kifejezetten, kedvtelésből, egyharmaddal, elkeserítően, alacsonynak, gazdálkodók, termésátlag, százalékkal, kukoricának, számításaik, nyilatkozni, gabonafélék, aranykorona, kukoricánál, nyilatkozók, ráfordított, alacsonyabb, elkövetkező, decemberben, szemüvegén, tonnánként, támogatást, mérlegében, átlagárban, magyarázta, százalékot, beművelése, gabonaárak, kelleténél, minőségért, drágulásra, szaklapból, feltételek, eredményei, búzaárakat, napraforgó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1571
  • e Hét: 10026
  • e Hónap: 49847
  • e Év: 227722
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.