Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Liliom
  2015-02-05 19:30:40, csütörtök
 
 







LILIOM, AZ ÉVELŐÁGYAK KIRÁLYNŐJE


A csábító illatú liliom a tisztaság és az ártatlanság jelképe, talán ezért tűzték zászlajukra az egyiptomi fáraók, a kereszteslovagok, majd a francia királyi család is.

A liliom a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma, de a termékenységé, a mulandóságé, a lelki szereteté, az egységé és a reményé is.
A fehér liliom: szüzesség, tisztaság, méltóság.

Minden virág mást jelent!

A még érintetlen lánykáknak szüzességet, tisztaságot jelképező fehér vagy lilás liliomot küldtek a szívükre pályázó ifjak.

A liliomok nagyrészt a földgömb északi területein, Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában terjedtek el.







A liliom az évelőágyak dísze

A télálló, főként nyáron virágzó hagymások a színes és sokszor nagyon illatos virágjaikért a kertek kiemelkedő növényei, melyek napfényt vagy félárnyékot és jó vízelvezetésű talajt kívánnak. Kiszáradásra hajlamosak, így kézhezvétel után lehetőleg azonnal ültessük el őket, és ahogy megindul a növény növekedése, rendszeresen öntözzünk.

Júniustól augusztusig virágzanak, 1-1,5 méterre is megnőhetnek és nagyon hálásak, ha egy jó kis táptalajban vannak a hagymáik, igazából egészen igénytelenek, mégis meglepően dekoratív virágok és ezerféle színben pompáznak.








Az a sárga liliom

Dalszöveg

Az a sárga liliom,
Amit akkor adtam néked,
Mikor elhagytalak téged,
Vajon, hol lehet ma már.

Az a sárga liliom,
Hogyha szólni tudna hozzád.
Akkor végre azt is tudnád,
Ami nekem nagyon fáj.

Hogy én már rég tudom,
Azt, hogy Te voltál minden.
Úgy futnék hozzád,
Hogy megbocsáss.
Minden pillanat oly nehéz,
Ha nem vagy itt közelben,
Nem lehet, nem szabad, hogy
Engem többé sose láss.

Az a sárga liliom,


Sajnos nem tud szólni hozzád,
Talán mások majd el mondják.
Azt, hogy gyere vissza már...

Meg kell értened.
Túl büszke voltam.
Tedd meg az első lépést.
Ne gondolj semmi
Rosszat rólam...

Hogy én már rég tudom,
Azt, hogy Te voltál minden.
Úgy futnék hozzád,
Hogy megbocsáss.

Minden pillanat oly nehéz,
Ha nem vagy itt közelben,
Nem lehet, nem szabad, hogy
Engem többé sose láss.

Az a sárga liliom,
Sajnos nem tud szólni hozzád,
Talán mások majd el mondják.
Azt, hogy gyere vissza már...

Gyere vissza már...







Idézetek




"Micsoda gondolatból alkothatta Isten a virágot? Hiszen ha csak bezöldíteni akarta a földet, csupa fűvel is bezöldíthette volna. De mennyi szép virágot vegyített a fű közé! A pirinkó nefelejcstől mind a rózsáig mennyi ezer és ezerféle alakú és színű virág nyílik mindenütt, ahol emberi láb nem tapossa el! A rózsa talán mégis a legszebb. De a liliom meg csupa rejtelem. Honnan veszi a liliom azt a csodás tisztaságú fehérségét? A földből? A föld fekete. És miért szeret elrejtőzötten élni? Ha útfélre ültetik, soványka marad, fejletlen. Ha félreültetik a kert zugába, nemes, szép formában magasra növekedik. Levele szélesebb, zöldebb, virága nagyobb. Miért? És nappal zárva van az illata. Mintha titkolná a keble kincseit. Közel kell hajolni hozzá, közeles-közel, hogy valamit érezhessünk a leheletéből. Ám éjjel, sötétben, a csillagok csöndességében ébren van az az egy virág. A fehérsége szinte fénylik a sötétben, és édes-finom illattal árasztja el a kertet. Mért titkolódzik nappal? Miért illatozik éjjelen? Mért fehérebb, illatosabb más virágoknál?"

Gárdonyi Géza: Isten rabjai


A szerény rózsa tüskét nyújtogat,
A jámbor juh ijesztő szarvakat:
A tündöklő-szép liliom be boldog:
Ijesztés, tüske nem ejt rajta foltot

William Blake: A liliom /Ford.: Képes Géza/







Hervadt a liliom kelyhe már,
Töve körül arany a por:
S a bükk-erdőben haldokol
Az utolsó búgó madár.
Oscar Wilde: A kert


Mint a liliom a tövisek közt, olyan az én mátkám a leányok közt.
Énekek könyve 2. fejezet


Liliom virága, hervad egyik ága,
Engedelmet kérek a meglocsolásra.
Csak azért locsolom, hogy el ne hervadjon,
Szülei karja közt szépen megmaradjon.
népi locsolóvers







Aradszky László - Az a sárga liliom /Egyveleg/

Link


Link



Nyílik a liliom

Link


















 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: kereszteslovagok, csöndességében, elrejtőzötten, termékenységé, vízelvezetésű, meglocsolásra, bezöldíthette, félreültetik, virágjaikért, rendszeresen, nefelejcstől, kiszáradásra, igénytelenek, megnőhetnek, érezhessünk, leheletéből, félárnyékot, ártatlanság, elhagytalak, szüzességet, bezöldíteni, tisztaságot, gondolatból, titkolódzik, mulandóságé, táptalajban, megmaradjon, augusztusig, kézhezvétel, locsolóvers, zászlajukra, engedelmet, kiemelkedő, évelőágyak, hajlamosak, alkothatta, csábító illatú, ártatlanság jelképe, egyiptomi fáraók, francia királyi, ártatlanság szimbóluma, lelki szereteté, fehér liliom, szívükre pályázó, liliomok nagyrészt, földgömb északi, évelőágyak dísze, kertek kiemelkedő, növény növekedése, első lépést, pirinkó nefelejcstől, rózsáig mennyi, ÉVELŐÁGYAK KIRÁLYNŐJE, Gárdonyi Géza, William Blake, Képes Géza, Oscar Wilde, Aradszky László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép napot kívánok  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png virág  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Jó éjszakát  Hazára minden embernek szükség...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Alázat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Sose bánj semmit  Nevem  Png nő  Sokan azt tartják  Png telefon  Nem méltó hozzád  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Adakozás  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kerüld el az evangélium örömén...  Hiányzik  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Albert Einstein gondolata  Adakozás  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 21  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Bertolt Brecht -től idézet  Irgalom és ítélet  A sors  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Reggel van  George Byron - Ahogy itt jár -...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Bounty krémes  Németh László tollából  Fehér virág  Próbálj meg ...  Png kutya  Akarat  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Soha ne kedvezz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png cica  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png rózsa csokor  A boldog családok mind hasonló...  Julian Brass gondolata  Julian Brass gondolata 
Bejegyzés Címkék
csábító illatú, ártatlanság jelképe, egyiptomi fáraók, francia királyi, ártatlanság szimbóluma, lelki szereteté, fehér liliom, szívükre pályázó, liliomok nagyrészt, földgömb északi, évelőágyak dísze, kertek kiemelkedő, növény növekedése, első lépést, pirinkó nefelejcstől, rózsáig mennyi, rózsa talán, csodás tisztaságú, föld fekete, kert zugába, keble kincseit, csillagok csöndességében, fehérsége szinte, szerény rózsa, tündöklő-szép liliom, liliom kelyhe, bükk-erdőben haldokol, utolsó búgó, tövisek közt, leányok közt, kereszteslovagok, csöndességében, elrejtőzötten, termékenységé, vízelvezetésű, meglocsolásra, bezöldíthette, félreültetik, virágjaikért, rendszeresen, nefelejcstől, kiszáradásra, igénytelenek, megnőhetnek, érezhessünk, leheletéből, félárnyékot, ártatlanság, elhagytalak, szüzességet, bezöldíteni, tisztaságot, gondolatból, titkolódzik, mulandóságé, táptalajban, megmaradjon, augusztusig, kézhezvétel, locsolóvers, zászlajukra, engedelmet, kiemelkedő, évelőágyak, hajlamosak, alkothatta, megbocsáss, tisztaságú, fehérségét, virágzanak, illatosabb, amerikában, virágoknál, területein, királynője, szimbóluma, lánykáknak, növekedése, érintetlen, jelképező, nagyrészt, öntözzünk, európában, terjedtek, júniustól, meglepően, lehetőleg, dalszöveg, pompáznak, dekoratív, hagymások, szüzesség, vegyített, fehérsége, tisztaság, szélesebb, növekedik, illatozik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 123
  • e Hét: 8578
  • e Hónap: 48399
  • e Év: 226274
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.