|
2012-11-23 14:41:18, péntek
|
|
|
Dulmina konyhájából
Variációk a klasszikus karácsonyi édességre, leginkább a tipikus karácsonyi hozzávalókból: dióból, mákból, mogyoróból, aszalt gyümölcsökből, mézből, no és persze csokiból. Cukor- és adalékmentes, vegán finomságok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ráadásul nem is ördöngősség elkészíteni - akár magunknak, akár ajándékba.
Kókuszos-áfonyás szaloncukor
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítőt simára kevertem 2 dl vízzel (először csak kevesebbet adtam hozzá, majd felöntöttem a többivel). Állandó kevergetés mellett sűrűre főztem, majd a tűzről levéve hozzákevertem kb. 10-12 dkg kókuszreszeléket, 4 evőkanál mézet és 4 dkg apróra vágott aszalt áfonyát. (A kókuszreszelék mennyiségével szabályozható az állag, egy sűrű, nem ragadós, jól formázható masszát kell kapni.) Miután langyosra hűlt, kézzel szaloncukornyi darabokat gömbölyítettem belőle, majd olvasztott étcsokoládéba mártogattam (kb. 5 dkg csoki fogyott el a bevonásához). Tálalható így, vagy becsomagolva, ahogy tetszik. De 3-4 napon belül fogyjon el, mert sajnos nem valami állóképes fajta. Ez a mennyiség kb. 30 darab.
Aszaltgyümölcsös szaloncukor
Felezett muskotályos szilvából csináltam, amit a nyáron aszaltam. Ezek épp szaloncukornyi méretűek, és az alakjuk is igazán csomagolásbarát. De természetesen másféle gyümölccsel is működik a dolog: például nagy (óriás) szemű mazsolával, sárgabarackkal, datolyával, stb. A lényeg, hogy kisebb szaloncukornyi méretű darabok legyenek. Azért kisebb, mert előszöris beáztatom őket valamilyen folyadékba, és mire megszívják magukat, megnő a térfogatuk. A folyadék ízlés szerint lehet víz, gyümölcslé, rum, stb. Én most házi pálinkába áztattam a szilvát, és igen kiváló (bár kétségtelenül csak felnőtteknek való) csemege lett. Az áztatás után alaposan lecsepegtettem, majd leszárogattam mindkét oldalukat, hogy tapadjon rájuk a csokimáz. Ha egy rétegben nem vonta be jól a rücskös felületet, akkor dermedés után meg lehet ismételni a mártogatást; a dupla bevonat már biztosan jól fed. Nagyon egyszerű, kevés munkával elkészíthető, csak az áztatás és a szárítás némi előregondolkodást igényel. Jól eláll, akár a karácsonyfát is lehet díszíteni a becsomagolt darabokkal.
Barackos-diós szaloncukor
Barackon és dión kívül nincs is benne más. A barack házi sárgabaracklekvár formájában értendő, a dió pedig egyrészt darált dió, másrészt pirított negyed diógerezdek. Utóbbinak az elkészítésével érdemes kezdeni, így van ideje kihűlni, amíg elkészítjük a masszát. Tehát veszem a diódarabokat, és egy serpenyőben (palacsintasütőben) csak úgy szárazon, állandóan rázogatva, illatosra pirítom (néhány perc), majd egy tányérra öntöm hűlni (nem érdemes a serpenyőben hagyni, mert a tűzről levéve is pirul még és megéghet). Ezután a darált diót fakanál segítségével összedolgozom annyi sárgabaracklekvárral, hogy éppen összeálljon egy formázható masszává (a szükséges mennyiség a lekvár állagától függ, nekem 1 deka diónként kellett 1 teáskanál lekvár). A vége felé már érdemes apránként adagolni a lekvárt, hogy biztosan ne legyen túl lágy a végeredmény (különben nehézségek adódnak a bevonásnál). Nincs más hátra, mint szaloncukornyi darabokat formázni úgy, hogy egy-egy diógerezd legyen mindegyiknek a közepében. Végül pedig jön rá egy étcsoki-bevonat, és már lehet is csomagolni. Ez is jól eltartható, hiszen semmi romlandót nem tettünk bele. (Ami a mennyiséget illeti: nekem 20 deka darált dióból készítve lett 30 szem szaloncukrom.)
Gesztenyés szaloncukor
1 csomag (25 dkg) natúr gesztenyemasszát kivettem a fagyasztóból, és megvártam, míg felenged. Tálba morzsoltam, majd ízesítettem mézzel (én 1-2 evőkanálnyival éreztem megfelelőnek) és egy fél citrom reszelt héjával. Kézzel megformáztam, majd óvatosan megmártogattam olvasztott étcsokiban (kb. 5 dkg fogyott el rá). Elég lágy volt a massza, de azért sikerült megoldanom (a sűrítéssel nem akartam elrontani az ízét). Ez a mennyiség kb. 25 szem szaloncukorhoz elegendő. Szerintem 3-4 napon belül mindenképpen érdemes elfogyasztani, mert a belseje romlandó.
Idő: Fajtánként és adagonként (25-30 db) kb. fél órával érdemes számolni, de ha többet is készítünk és ügyesen tömbösítjük a teendőket, akkor összességében kevesebb. A csomagolás pedig egy külön felvonás - már ha igényt tartunk rá, és nem csak így simán tálaljuk az elkészült csemegéket.
Pénz: Fajtától függ, nagyságrendileg 15-20 Ft/db, de garantáltan azok a minőségi hozzávalók vannak benne, amiket mi választottunk.
Alapvetően hazai alapanyagokból megoldható, nálam legfőképp a belga csoki és a kókuszreszelék lóg csak ki a sorból.
Csokis -mogyorós szaloncukor
Serpenyőben illatosra pirítottam kb. 30 szem egész mogyorót, rázogatással folyamatosan keverve. Vízfürdőn felolvasztottam 5 dkg jó minőségű étcsokoládét (nálam 86%-os Cote d'Or), majd a tűzről levéve hozzáadtam 50 ml cukrozatlan sűrített tejet és 1/3 csomag (3,3 dkg) vajat, és simára kevertem. Utána került még bele 2 evőkanál méz és 8 dkg darált mogyoró - nekem ennyivel lett jó az íze és az állaga is (ha édesebbre szeretnénk, mehet több méz, de akkor mogyoró is több kell, hogy megfelelő legyen a végén a sűrűsége). Hűtőbe raktam úgy egy órára, majd kézzel megformáztam, egy-egy szem pirított mogyorót rejtve mindegyiknek a közepébe. Végül darált mogyoróba hempergettem, hogy szobahőmérsékleten se ragadjon majd bele a papírba. Tányérra sorakoztatva is tálalható, vagy tetszés szerint be is lehet csomagolni - én például sütőpapírból és alufóliából szoktam előállítani a régi időket idéző kétrétegű csomagolást (így). A kész csemege 3-4 napon belül elfogyasztandó. Ebből a mennyiségből kb. 25 darab telik ki. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
Címkék: gesztenyemasszát, kókuszreszeléket, aszaltgyümölcsös, nagyságrendileg, csomagolásbarát, felolvasztottam, kókuszreszelék, sárgabarackkal, szaloncukornyi, evőkanálnyival, megmártogattam, alapanyagokból, szaloncukorhoz, gömbölyítettem, elkészítésével, elfogyasztandó, lecsepegtettem, összességében, természetesen, kétségtelenül, választottunk, hozzákevertem, szabályozható, étcsokoládéba, összedolgozom, leszárogattam, elfogyasztani, mennyiségével, gyümölcsökből, hozzávalókból, mennyiségből, szaloncukrom, becsomagolva, mindegyiknek, segítségével, étcsokoládét, klasszikus karácsonyi, tipikus karácsonyi, tűzről levéve, kókuszreszelék mennyiségével, nyáron aszaltam, folyadék ízlés, áztatás után, rücskös felületet, dupla bevonat, szárítás némi, becsomagolt darabokkal, barack házi, elkészítésével érdemes, tányérra öntöm, serpenyőben hagyni, darált diót,
|
|
|
|
210 éve született a SZÓZAT meg... Csak a fogyatkozás látható A boldog családok mind hasonló... Paul David Tripp Április 21 Rátalálsz Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Miért kiabálunk amikor dühösek... Adakozás Szívem Popper Péter szavai Sose bánj semmit Varga János Veniam - Fontos sz... Mai harmónia kártyám Facebookon kaptam Fekete-erdő desszert Fekete István - Akác Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Csak a fogyatkozás látható Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Mírjam barát... Irgalom és ítélet Alvó cicák Julian Brass gondolata Örülök, hogy látlak! Fekete István - Akác Facebookon kaptam Akik bántanak téged Zilahy Lajos gondolata Bertolt Brecht -től idézet Facebookon kaptam Akarat Nagyon különös Facebookon kaptam Weöres Sándor - A hársfa mind ... Nagyi telefonál Facebookon kaptam Egy bizonyos határt Illyés Gyula - Milyen hamar. Facebookon kaptam Akarat A Megváltó szolgálatában Garai Gábor - Takarítás Esti kép Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam képre írva Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Mi lenne ha Nagyon különös Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Mírjam barát... Szép estét kedves látogatóimna... Kellemes délutánt kívánok Az igazi szeretetért rendszeri... Németh László tollából Jó éjszakát Facebookon kaptam s immár én is felragyogva, ért... George Byron - Ahogy itt jár -... Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 20 Facebookon kaptam Fehér virág Facebookon kaptam A másik dolog, Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Facebookon kaptam Még csak most kezdődik a nap Facebookon kaptam Jónás Tamás – Végtelen b... Kaffka_Margit Png cica Akarat Miért kiabálunk amikor dühösek... Soha ne kedvezz... Akarat Facebookon kaptam Png csokor Facebookon kaptam Esti kép Nagyon különös Ami embereknek lehetetlen, az... A televizió nem a kultúrát kép... Kellemes délutánt kívánok képre írva Facebookon kaptam Facebookon kaptam Reggel van Facebookon kaptam Segítsük barátainkat, hogy meg... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam Szép napot kívánok A tömeg, a Mester, a módszer, ... Akarat Png csokor Facebookon kaptam
|
|
|
|
klasszikus karácsonyi, tipikus karácsonyi, tűzről levéve, kókuszreszelék mennyiségével, nyáron aszaltam, folyadék ízlés, áztatás után, rücskös felületet, dupla bevonat, szárítás némi, becsomagolt darabokkal, barack házi, elkészítésével érdemes, tányérra öntöm, serpenyőben hagyni, darált diót, formázható masszává, szükséges mennyiség, lekvár állagától, vége felé, mennyiséget illeti, belseje romlandó, csomagolás pedig, külön felvonás, elkészült csemegéket, minőségi hozzávalók, belga csoki, régi időket, kész csemege, gesztenyemasszát, kókuszreszeléket, aszaltgyümölcsös, nagyságrendileg, csomagolásbarát, felolvasztottam, kókuszreszelék, sárgabarackkal, szaloncukornyi, evőkanálnyival, megmártogattam, alapanyagokból, szaloncukorhoz, gömbölyítettem, elkészítésével, elfogyasztandó, lecsepegtettem, összességében, természetesen, kétségtelenül, választottunk, hozzákevertem, szabályozható, étcsokoládéba, összedolgozom, leszárogattam, elfogyasztani, mennyiségével, gyümölcsökből, hozzávalókból, mennyiségből, szaloncukrom, becsomagolva, mindegyiknek, segítségével, étcsokoládét, sorakoztatva, hempergettem, felnőtteknek, mindenképpen, folyamatosan, megformáztam, sütőpapírból, megfelelőnek, adalékmentes, karácsonyfát, elkészíthető, rázogatással, diódarabokat, fagyasztóból, mennyiséget, muskotályos, csomagolást, összeálljon, elkészítjük, serpenyőben, diógerezdek, szaloncukor, becsomagolt, mártogatást, előállítani, végeredmény, alufóliából, bevonásához, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 655
- e Hét: 2554
- e Hónap: 6958
- e Év: 38687
|
|
|