Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
házi szaloncukor
  2012-11-23 14:41:18, péntek
 
  Dulmina konyhájából

Variációk a klasszikus karácsonyi édességre, leginkább a tipikus karácsonyi hozzávalókból: dióból, mákból, mogyoróból, aszalt gyümölcsökből, mézből, no és persze csokiból. Cukor- és adalékmentes, vegán finomságok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ráadásul nem is ördöngősség elkészíteni - akár magunknak, akár ajándékba.
Kókuszos-áfonyás szaloncukor

2 púpozott evőkanál kukoricakeményítőt simára kevertem 2 dl vízzel (először csak kevesebbet adtam hozzá, majd felöntöttem a többivel). Állandó kevergetés mellett sűrűre főztem, majd a tűzről levéve hozzákevertem kb. 10-12 dkg kókuszreszeléket, 4 evőkanál mézet és 4 dkg apróra vágott aszalt áfonyát. (A kókuszreszelék mennyiségével szabályozható az állag, egy sűrű, nem ragadós, jól formázható masszát kell kapni.) Miután langyosra hűlt, kézzel szaloncukornyi darabokat gömbölyítettem belőle, majd olvasztott étcsokoládéba mártogattam (kb. 5 dkg csoki fogyott el a bevonásához). Tálalható így, vagy becsomagolva, ahogy tetszik. De 3-4 napon belül fogyjon el, mert sajnos nem valami állóképes fajta. Ez a mennyiség kb. 30 darab.


Aszaltgyümölcsös szaloncukor

Felezett muskotályos szilvából csináltam, amit a nyáron aszaltam. Ezek épp szaloncukornyi méretűek, és az alakjuk is igazán csomagolásbarát. De természetesen másféle gyümölccsel is működik a dolog: például nagy (óriás) szemű mazsolával, sárgabarackkal, datolyával, stb. A lényeg, hogy kisebb szaloncukornyi méretű darabok legyenek. Azért kisebb, mert előszöris beáztatom őket valamilyen folyadékba, és mire megszívják magukat, megnő a térfogatuk. A folyadék ízlés szerint lehet víz, gyümölcslé, rum, stb. Én most házi pálinkába áztattam a szilvát, és igen kiváló (bár kétségtelenül csak felnőtteknek való) csemege lett. Az áztatás után alaposan lecsepegtettem, majd leszárogattam mindkét oldalukat, hogy tapadjon rájuk a csokimáz. Ha egy rétegben nem vonta be jól a rücskös felületet, akkor dermedés után meg lehet ismételni a mártogatást; a dupla bevonat már biztosan jól fed. Nagyon egyszerű, kevés munkával elkészíthető, csak az áztatás és a szárítás némi előregondolkodást igényel. Jól eláll, akár a karácsonyfát is lehet díszíteni a becsomagolt darabokkal.


Barackos-diós szaloncukor

Barackon és dión kívül nincs is benne más. A barack házi sárgabaracklekvár formájában értendő, a dió pedig egyrészt darált dió, másrészt pirított negyed diógerezdek. Utóbbinak az elkészítésével érdemes kezdeni, így van ideje kihűlni, amíg elkészítjük a masszát. Tehát veszem a diódarabokat, és egy serpenyőben (palacsintasütőben) csak úgy szárazon, állandóan rázogatva, illatosra pirítom (néhány perc), majd egy tányérra öntöm hűlni (nem érdemes a serpenyőben hagyni, mert a tűzről levéve is pirul még és megéghet). Ezután a darált diót fakanál segítségével összedolgozom annyi sárgabaracklekvárral, hogy éppen összeálljon egy formázható masszává (a szükséges mennyiség a lekvár állagától függ, nekem 1 deka diónként kellett 1 teáskanál lekvár). A vége felé már érdemes apránként adagolni a lekvárt, hogy biztosan ne legyen túl lágy a végeredmény (különben nehézségek adódnak a bevonásnál). Nincs más hátra, mint szaloncukornyi darabokat formázni úgy, hogy egy-egy diógerezd legyen mindegyiknek a közepében. Végül pedig jön rá egy étcsoki-bevonat, és már lehet is csomagolni. Ez is jól eltartható, hiszen semmi romlandót nem tettünk bele. (Ami a mennyiséget illeti: nekem 20 deka darált dióból készítve lett 30 szem szaloncukrom.)


Gesztenyés szaloncukor

1 csomag (25 dkg) natúr gesztenyemasszát kivettem a fagyasztóból, és megvártam, míg felenged. Tálba morzsoltam, majd ízesítettem mézzel (én 1-2 evőkanálnyival éreztem megfelelőnek) és egy fél citrom reszelt héjával. Kézzel megformáztam, majd óvatosan megmártogattam olvasztott étcsokiban (kb. 5 dkg fogyott el rá). Elég lágy volt a massza, de azért sikerült megoldanom (a sűrítéssel nem akartam elrontani az ízét). Ez a mennyiség kb. 25 szem szaloncukorhoz elegendő. Szerintem 3-4 napon belül mindenképpen érdemes elfogyasztani, mert a belseje romlandó.


Idő: Fajtánként és adagonként (25-30 db) kb. fél órával érdemes számolni, de ha többet is készítünk és ügyesen tömbösítjük a teendőket, akkor összességében kevesebb. A csomagolás pedig egy külön felvonás - már ha igényt tartunk rá, és nem csak így simán tálaljuk az elkészült csemegéket.
Pénz: Fajtától függ, nagyságrendileg 15-20 Ft/db, de garantáltan azok a minőségi hozzávalók vannak benne, amiket mi választottunk.
Alapvetően hazai alapanyagokból megoldható, nálam legfőképp a belga csoki és a kókuszreszelék lóg csak ki a sorból.

Csokis -mogyorós szaloncukor



Serpenyőben illatosra pirítottam kb. 30 szem egész mogyorót, rázogatással folyamatosan keverve. Vízfürdőn felolvasztottam 5 dkg jó minőségű étcsokoládét (nálam 86%-os Cote d'Or), majd a tűzről levéve hozzáadtam 50 ml cukrozatlan sűrített tejet és 1/3 csomag (3,3 dkg) vajat, és simára kevertem. Utána került még bele 2 evőkanál méz és 8 dkg darált mogyoró - nekem ennyivel lett jó az íze és az állaga is (ha édesebbre szeretnénk, mehet több méz, de akkor mogyoró is több kell, hogy megfelelő legyen a végén a sűrűsége). Hűtőbe raktam úgy egy órára, majd kézzel megformáztam, egy-egy szem pirított mogyorót rejtve mindegyiknek a közepébe. Végül darált mogyoróba hempergettem, hogy szobahőmérsékleten se ragadjon majd bele a papírba. Tányérra sorakoztatva is tálalható, vagy tetszés szerint be is lehet csomagolni - én például sütőpapírból és alufóliából szoktam előállítani a régi időket idéző kétrétegű csomagolást (így). A kész csemege 3-4 napon belül elfogyasztandó. Ebből a mennyiségből kb. 25 darab telik ki.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
Címkék: gesztenyemasszát, kókuszreszeléket, aszaltgyümölcsös, nagyságrendileg, csomagolásbarát, felolvasztottam, kókuszreszelék, sárgabarackkal, szaloncukornyi, evőkanálnyival, megmártogattam, alapanyagokból, szaloncukorhoz, gömbölyítettem, elkészítésével, elfogyasztandó, lecsepegtettem, összességében, természetesen, kétségtelenül, választottunk, hozzákevertem, szabályozható, étcsokoládéba, összedolgozom, leszárogattam, elfogyasztani, mennyiségével, gyümölcsökből, hozzávalókból, mennyiségből, szaloncukrom, becsomagolva, mindegyiknek, segítségével, étcsokoládét, klasszikus karácsonyi, tipikus karácsonyi, tűzről levéve, kókuszreszelék mennyiségével, nyáron aszaltam, folyadék ízlés, áztatás után, rücskös felületet, dupla bevonat, szárítás némi, becsomagolt darabokkal, barack házi, elkészítésével érdemes, tányérra öntöm, serpenyőben hagyni, darált diót,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
210 éve született a SZÓZAT meg...  Csak a fogyatkozás látható  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 21  Rátalálsz  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás  Szívem  Popper Péter szavai  Sose bánj semmit  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Fekete István - Akác  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Irgalom és ítélet  Alvó cicák  Julian Brass gondolata  Örülök, hogy látlak!  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Zilahy Lajos gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Garai Gábor - Takarítás  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mi lenne ha  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Az igazi szeretetért rendszeri...  Németh László tollából  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kaffka_Margit  Png cica  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Soha ne kedvezz...  Akarat  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Esti kép  Nagyon különös  Ami embereknek lehetetlen, az...  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes délutánt kívánok  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
klasszikus karácsonyi, tipikus karácsonyi, tűzről levéve, kókuszreszelék mennyiségével, nyáron aszaltam, folyadék ízlés, áztatás után, rücskös felületet, dupla bevonat, szárítás némi, becsomagolt darabokkal, barack házi, elkészítésével érdemes, tányérra öntöm, serpenyőben hagyni, darált diót, formázható masszává, szükséges mennyiség, lekvár állagától, vége felé, mennyiséget illeti, belseje romlandó, csomagolás pedig, külön felvonás, elkészült csemegéket, minőségi hozzávalók, belga csoki, régi időket, kész csemege, gesztenyemasszát, kókuszreszeléket, aszaltgyümölcsös, nagyságrendileg, csomagolásbarát, felolvasztottam, kókuszreszelék, sárgabarackkal, szaloncukornyi, evőkanálnyival, megmártogattam, alapanyagokból, szaloncukorhoz, gömbölyítettem, elkészítésével, elfogyasztandó, lecsepegtettem, összességében, természetesen, kétségtelenül, választottunk, hozzákevertem, szabályozható, étcsokoládéba, összedolgozom, leszárogattam, elfogyasztani, mennyiségével, gyümölcsökből, hozzávalókból, mennyiségből, szaloncukrom, becsomagolva, mindegyiknek, segítségével, étcsokoládét, sorakoztatva, hempergettem, felnőtteknek, mindenképpen, folyamatosan, megformáztam, sütőpapírból, megfelelőnek, adalékmentes, karácsonyfát, elkészíthető, rázogatással, diódarabokat, fagyasztóból, mennyiséget, muskotályos, csomagolást, összeálljon, elkészítjük, serpenyőben, diógerezdek, szaloncukor, becsomagolt, mártogatást, előállítani, végeredmény, alufóliából, bevonásához, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 655
  • e Hét: 2554
  • e Hónap: 6958
  • e Év: 38687
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.