Szegények vacsorája, avagy élesztőből pástétom
Kenyérre valók HahoPihe
Sok-sok évtizeddel ezelőttről való ez a recept, ha megkérdezitek nagymamáitokat, ők talán ismerik. A háborús időkben vált elterjedtté, amikor nem nagyon volt mit enniük az embereknek. Kutakodásom alapján az eredeti recept nem tartalmaz tojást, csak némi zsírt, hagymát, élesztőt és száraz kenyérmorzsát, illetve tejet. Az én verzióm anyukám régi, már-már lapokra hullott, barnás-sárga papíros szakácskönyvéből való, én így szerettem meg, tehát így teszem közkinccsé nektek is!
élesztőpástétom
Manapság nagyon kevés ember ismeri ezt az ételt, és ha szóba hozom, néznek rám boci szemekkel, hogy mimimi? Először mindenki furcsán tekintget, majd kiderül, hogy aki kipróbálta, szinte kivétel nélkül mind oda volt érte.
Gyerekkorom gyakori résztvevője volt, nagyon szerettük. Esténként leültünk a nagy asztalhoz együtt, pirítósra kenve fogyasztottuk, és forró teát ittunk hozzá. Néhány barátnőm ha ott ragadt vacsira, az elején kétkedve fogadta a név hallatán, majd gyors pusztítás lett a vége, és otthon elkészíttették (ugye Kati? :-D ). Az állaga, és állítólag az íze is hasonlít a velőpástétomra, ezért is hívják még hamis velőpástétomnak (a mi könyvünkben ezen a néven futott).
Az említett szakácskönyv egy régi, szétesős darab, emlékszem, hogy belső borítóján néhány lánynév szerepelt, ízlelgetve, hogy hogy is fognak engem majd hívni, ha megszületek, míg középen a végleges nevem nagy betűkkel, csupa felkiáltójellel. Most, hogy belegondolok, már rég találkoztam ezzel a könyvvel, remélem még megvan valahol...
Hozzávalók
1 nagy fej hagyma
kevés olaj
5 dkg élesztő
1 bögre víz (vagy tej)
3 k zsemlemorzsa
3 tojás
só, bors
A hagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk. Az élesztőt egy bögre (2,5 dl) langyos vízben (sokan tejet használnak, én mindig vízzel készítem) feloldjuk, a megdinsztelt hagymára öntjük, lassú tűzön felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Ha összeállt, 3 lazán felvert tojást adunk hozzá, majd ezzel készre főzzük. A pástétom kötelező tartozéka a pirítós kenyér, valamint a forró tea, bár utóbbi inkább a téli időben esik igazán jól. Próbáljátok ki, szeretni fogjátok! ;-)
Ráadásként pedig nem árt tudni, hogy az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stresszhatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is. A közhiedelem szerint megszépíti a bőrt, a házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt.
********** Tallóztam **********
|