Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Türelem rózsát terem
  2015-03-28 17:00:30, szombat
 
 













TÜRELEM RÓZSÁT TEREM


Tavasszal végre langyos a szél, a levegő megtelik a föld és a nyíló virágok illatának a keverékével, ez maga az élet illata. Ilyenkor az ember nyújtózik egyet és vérében érzi, menni kell, közelről kiélvezni a felengedett föld jótékony leheletét.Engedjünk a kikelet csábításának, vegyük nyakunkba a kertet, segítsünk növényeinknek is kiszabadlni a tél fogságából.

Az utolsó fagyok végeztével a lehető leghamarabb tegyük rendbe a kertet és gondoljuk át, hogy ebben az évben mit hova szeretnénk ültetni, milyen célra fogjuk elsősorban felhasználni az adott területet. Játszóteret, pihenőkertet vagy konyhakertet és virágoságyasokat szeretnénk látni? Esetleg mindet egyszerre? Ha a kertünk új, az első évet töltsük nyugodt szemlélődéssel, hiszen lehet, hogy az előző tulajdonos évelő virágai váratlan helyekről bújnak majd elő, szépem lassan.

Tájékozódjunk a kert klimájáról is, melyek a fagymentes helyek, hol van árnyék, hova tűz a nap. Ezek ismeretében tudjuk elkezdeni a kertészkedést. Milyen a talajunk, s ezen milyen növények érzik jól magukat? Kérdezzük meg a szomszédokat is erről. A szerszámokat még most szerezzük be, lehetőleg jó minőségű darabokat vegyünk. Ha vannak régiek, az első munkálatok előtt tisztítsuk, élezzük, és olajozzuk meg őket.







Kertésznaptár:

Március

Ebben a hónapban kell előkészítenünk a konyhakert talaját. Ássuk fel, gazdagítsuk komposszttal és trágyával, majd gereblyézzük egyenletesre. Ez elsősorban fizikai munka, így érdemes bevonni a család férfitagjait is. A konyhakert ágyasait 1-1,2 m szélesre alakítsuk, így lesznek kényelmesek. Cirágágyasok jelöléséhez készíthetünk vagy készen is vehetünk csinos ágyasszegélyt. Ha a kártevők nagyon elszaporodnának a földben, vetés előtt fertőtlenítsük a talajt. A csonthéjas gyümölcsfákat virágzás előtt érdemes megmetszeni. Az idősebb díszcserjék is meghálálják, ha néhány évenként metszőollóval gondosan megfiatalítjuk, kiritkítjuk őket. Amikor nem fagyos a föld, ültethetünk új díszhagymákat, liliomokat. Az ősszel kiültetett krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok most dugják ki a fejüket, hogy kertünk első díszei lehessenek.

Április

A kialakított ágyasokat most töltjük meg igazán. Április közepén a legtöbb egynyári virág végleges helyére ültethető. Ezek magasságáról, színéről és cirágzási idejéről tájékozódjunk a tasakon és ennek megfelelően ültessük be velük a kertet. Egyes növényeknek különleges funkciójuk van: csiga és rovarölő hatású például a sarkantyúka, a porcsinrózsa, a bársonyvirág. Gyönyörű lesz, ha a konyhakert ágyasai között egy-egy sor ilyen virágot ültetünk, természetes illóolajukkal megvédik a kertet. A hónap végére az előnevelt növénykéink kiszabadulhatnak a természetes eső és közvetlen napfény birodalmába, ám ekkor még nagyon kell rájuk figyelni: ha szükség van rá, takarással védjük meg őket a kései fagyoktól. Remek ötlet áprilisban salátaágyat készíteni. A saláta vízigényes, de gyorsan növő növény. Fejes salátán kívül tehetünk ide rukkolát, tépősalátát, endíviát, madárbegyet, de még a pitypangot is behozhatjuk a csoportba.

Május Ebben a hónapban kinyílik a természet, mindenütt harapós zöldet és illatos virágokat találunk! Az időjárás a gyomokat is kicsalogatja, így kezünkbe vehetjük a kapát, vagy gyomlálhatunk. Előfordulhat, hogy öntözésre is szükség lesz - nem véletlenül tartja a mondás: májusi eső aranyat ér. Május közepén, Pongrác, Szervác és Bonifác után már nem kell féltenünk a növényeket, ugyanis a népi hagyomány szerint ez a három nap az utolsó, amikor még talajmenti fagyok jelentkezhetnek. Ezután a kis szobanövényeinket is kitelepíthetjük a lakásból.







Praktikák:

Női kreativitás

A hölgyek köztudottan kreativak és gondoskodók, s ez igaz a kertészkedésre is, ezért a dekorációs feladatokat és gondoskodást nyugodtan rájuk bízhatjuk! Ezek közé tartozik a magvetés, palántázás, a növények átültetése, az óvatos locsolás, a szemre metszés. Női feladat lehet a kert megtervezése, a virág- és konyhakertágyasok átgondolt elhelyezése úgy, hogy az abban való munkálkodás vagy a szüret is kényelmes lehessen.

Varázslatos varázslak

Izgalmassá, élettel telivé teszi a kertet, ha segítünk a gyerekeknek, hogy kunyhót, búvóhelyet építhessenek: ez lesz a főhadiszállásuk, az a saját kis zug, ami csak az övék. A felelősség ki hozza belőlük a gondoskodást, és szorgalmasan dolgoznak a kis ház lakályosságán, környékének csinosításán. Ha ügyesek, a meleg nyári estéken azt is megengedhetjük, hogy itt aludjanak. Emellett általában minden gyerek szeret locsolni, de a magvetést és gyomlálást is nagyszerűen végzik apró kezecskéikkel. A gyomlálás során sokat fejlődik majd növényismeretük, jobban megfigyelik a növények felépítését.

Közös kerti munka

A kertrendezés közös családi program is lehet, a nők és gyerekek mellett a férfiak számára is akad kellő feladat bőven. Ültessék ki a konténeres karácsonyfát, az új telepítésű fákat, tegyék fel a gyerekek hintaját, cipeljék ki a nehéz növényeket a fagyvédett helyekről a szabadba, ássák fel a kertet, a metszés során fűrészeljék le a felesleges és elhalt ágakat a fákról! Hasznos munka a szerszámok és eszközök megtisztítása, karbantartása és megélezése is.

Rózsák szaporítása

Először ássunk egy kisebb árkot, majd szórjuk meg egy kevés homokkal. Ezután vágjunk egy pár, kb. egy araszos rózsaszárat dugványnak, és távolítsuk el róla a leveleket. Az alsó feléről, ami a földbe fog kerülni, arról a tüskéket is szedjük le. Erre a műveletre azért van szükség, mert, ha levelesen szúrjuk el őket, akkor a növény a fotoszintetizálásba fogja fektetni az energiáját, meg a tápanyagokat, és nem a gyökerezésbe. Fogjunk egy közepes méretű krumplit, fúrjunk egy lyukat a belsejébe, majd nyomjuk bele a dugványt. Mindenik rózsaszárat külön burgonyába kell fúrni. Ezután fogjuk a burgonyákat, helyezzük bele az előzőleg ásott homokkal beszórt gödörbe, és takarjuk be. A szárnak kb. fele lógjon ki ültetés után. Ha egész nyáron szépen öntözzük őket, akkor ősz elején már jól meggyökeresedett, átültetésre alkalmaz rózsatöveink lesznek.

Kertészkedéshez jó tanácsok

1. Egyes öreg almafák felhagynak a virágzással, viszont ha törzsükbe ütünk egy szöget, ez beindítja a virágbomlást. A szöges módszer teljesen ártalmatlan a fára nézve, Indiában ugyanezt alkalmazzák a pálmafák esetében.
2. Ha a gyümölcsfáinkról gyorsan lehullanak a virágok, rügyek, akkor használjunk Epsom sót, amely azonnali segítséget nyújt. Két evőkanál sót oldjunk fel 1 liter langyos vízbe, rázzuk fel, és ezzel az oldattal permetezzük le a fákat minden második hétben, egészen addig, míg beérik a gyümölcs.
3. A vas nagyon fontos, növekedésserkentő ásványi anyag, hiszen ha nem jut a növény megfelelő vasmennyiséghez, a levelek elsárgulnak. Ehhez a talajban található jelentős foszformennyiség is hozzájárul. Pár rozsdás szöget tegyünk bele 2 liter vízbe, ezzel permetezzük a gyümölcsfákat.
4. A gombás betegségek ellen a legjobb a szódabikarbóna. 3 liter langyos vízbe oldjunk fel egy evőkanál szódabikarbónát, majd fújjuk le ezzel a növényeket.
5. A tej is hasznos a kertben. Vízben hígítsunk fel egy adag tejet, és azzal locsoljuk, permetezzük a zöldségeket. Egy héten egyszer elég a módszert alkalmazni.
6. Ha van rézből készült pénzérménk, nem árt ha tudjuk, hogy ezek segítségével távol tarthatjuk a gombás betegségeket. Csak a növény gyökere körül ássunk be a földbe pár darabot, azok elpusztítják a gombaspórákat.
7. Az elégett fa után maradt hamu nagyszerűen fertőtleníti a talajt, így megvédi a kártevőktől a brokkolit, a spárgát, a babot, a céklát. A kávézacc pedig a rózsatöveknek tesz jót, elűzve a tetveket.
8. Furcsán hangozhat, de a növények, virágok szeretik a zenét. Tanulmányok szerint a leginkább a dzsesszt és a klasszikus dallamokat kedvelik.
twice.hu










Szabó Lőrinc : Tavasz

,,Mi az?" - kérdezte Vén Rigó.
,,Tavasz" - felelt a Nap.
,,Megjött?" - kérdezte Vén Rigó.
,,Meg ám!" - felelt a Nap.



,,Szeretsz?" - kérdezte Vén Rigó.
,,Szeretlek!" - szólt a Nap.
,,Akkor hát szép lesz a világ?"
,,Még szebb és boldogabb!"







József Attila - Tavasz van! Gyönyörű!

Link



Vivaldi - Tavasz

Link

Link



Várnai Zseni: Csendes csodák

Link



Tavaszi virágok

Link



Tavaszra várva. AVI
/Zene: Johann Strauss: Frühlingstimmen/

Link


Újabb tavasz születése...
/Zene: Somewhere My Love - Zongorázik: R. Cleyderman/


Link

Link

Link

Link







"Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek."
Wass Albert






























 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: foszformennyiség, kiszabadulhatnak, virágoságyasokat, gyümölcsfáinkról, meggyökeresedett, növényismeretük, szódabikarbónát, jelentkezhetnek, vasmennyiséghez, kitelepíthetjük, főhadiszállásuk, frühlingstimmen, kertészkedéshez, elszaporodnának, szódabikarbóna, szemlélődéssel, kertészkedésre, előkészítenünk, fertőtlenítsük, megengedhetjük, megfiatalítjuk, gyümölcsfákat, kertészkedést, metszőollóval, rózsatöveknek, lakályosságán, kertésznaptár, díszhagymákat, növényeinknek, ágyasszegélyt, tájékozódjunk, gyomlálhatunk, megtisztítása, gombaspórákat, karbantartása, kezecskéikkel, levegő megtelik, nyíló virágok, élet illata, ember nyújtózik, felengedett föld, kikelet csábításának, utolsó fagyok, lehető leghamarabb, adott területet, első évet, előző tulajdonos, kert klimájáról, fagymentes helyek, első munkálatok, hónapban kell, konyhakert talaját, TÜRELEM RÓZSÁT TEREM, Szabó Lőrinc, József Attila, Várnai Zseni, Johann Strauss, Somewhere My Love, Wass Albert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  s immár én is felragyogva, ért...  Őrizkednünk kell...  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png férfi  Png férfi  Egy bizonyos határt  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Nagyon különös  Nagyi telefonál  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Örülök, hogy látlak!  Németh László tollából  A televizió nem a kultúrát kép...  Png kislány  Alázat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Alvó cicák  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás  Facebookon kaptam Annuska bar...  képre írva  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Png kutya  Julian Brass gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  A televizió nem a kultúrát kép...  Esti kép  A sors  Reggel van  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png férfi  Alázat  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png virág  Alvó cicák  Fekete István - Akác  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Örülök, hogy látlak!  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
levegő megtelik, nyíló virágok, élet illata, ember nyújtózik, felengedett föld, kikelet csábításának, utolsó fagyok, lehető leghamarabb, adott területet, első évet, előző tulajdonos, kert klimájáról, fagymentes helyek, első munkálatok, hónapban kell, konyhakert talaját, család férfitagjait, konyhakert ágyasait, kártevők nagyon, csonthéjas gyümölcsfákat, idősebb díszcserjék, ősszel kiültetett, kialakított ágyasokat, legtöbb egynyári, konyhakert ágyasai, hónap végére, előnevelt növénykéink, kései fagyoktól, saláta vízigényes, hónapban kinyílik, népi hagyomány, hölgyek köztudottan, dekorációs feladatokat, növények átültetése, óvatos locsolás, szemre metszés, kert megtervezése, abban való, meleg nyári, gyomlálás során, növények felépítését, kertrendezés közös, férfiak számára, konténeres karácsonyfát, gyerekek hintaját, nehéz növényeket, fagyvédett helyekről, metszés során, kisebb árkot, kevés homokkal, araszos rózsaszárat, alsó feléről, műveletre azért, közepes méretű, előzőleg ásott, szöges módszer, fára nézve, pálmafák esetében, gyümölcsfáinkról gyorsan, oldattal permetezzük, fákat minden, növény megfelelő, levelek elsárgulnak, talajban található, gombás betegségek, evőkanál szódabikarbónát, adag tejet, héten egyszer, módszert alkalmazni, gombás betegségeket, növény gyökere, kávézacc pedig, rózsatöveknek tesz, klasszikus dallamokat, pillangónak tarka, rigófütty olyan, tavaszi szellőnek, foszformennyiség, kiszabadulhatnak, virágoságyasokat, gyümölcsfáinkról, meggyökeresedett, növényismeretük, szódabikarbónát, jelentkezhetnek, vasmennyiséghez, kitelepíthetjük, főhadiszállásuk, frühlingstimmen, kertészkedéshez, elszaporodnának, szódabikarbóna, szemlélődéssel, kertészkedésre, előkészítenünk, fertőtlenítsük, megengedhetjük, megfiatalítjuk, gyümölcsfákat, kertészkedést, metszőollóval, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 11708
  • e Hónap: 51529
  • e Év: 229404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.