2015-04-01 18:00:13, szerda
|
|
|
MINDENNAPI TORMA
A torma itthon bármilyen talajban megterem. Erős, csípős illóolaja a gyökér szeletelése, reszelése közben szabadul fel. Számos élettani hatása mellett kiváló kisérője lehet fínom ételeknek - a reszelt tormától a majonézes tormáig.
Tormaformák
A tormáról először mindenkinek az ecetes verzió jut eszébe. Ez a csípős, klassszikus íz leginkább húsvéti sonkás fogásokhoz vagy marhahúsleveshez ajánlott. Nagyon egészségee: a tormát szinte esszenciális formában tartalmazza. Az ecetet cukorral és forró vízzel keverjük, majd kissé lehűlve a reszelt tormára öntjük. H az enyhébb ízeket kedveljük, készítsünk tejfölös, majonézes, vajas vagy tejszínes formát. A tormakrémekhez is adjunk ecetet, próbálkozhatunk málna-, alma-, bor- és tárkonyecettel.
Ereje telje
A torma ereje könnyeket is csalhat a szemünkbe. Több népi praktika is feltalálódott ennek enyhítésére, amelyekkel a torma nem veszít semmit sem az ízéből, sem az egészségességéből, csak az erejéből. A lereszelt tormát állni hagyjuk, így kiszellőztethetünk az erejéből. Hatékonyabb, ha nem túl forró, nyitott ajtajú sütőben gyötörjük néhány percig, vagy forró vízzel leöntjük. Csökken a csípőssége akkor is, ha alkoholt, ecetet, citromlét vagy édesítőszert adunk hozzá.
A torma zöld levele
A torma friss, zenge leveleit zöldsalátába is tehetjük! Íze hasonlít a gyökér ízéhez kissé szúrós, csípős, pikáns lesz tőle a saláta. A zöld leveleket szőlő- és káposztalevél helyett is használják: ennek segítségével is készülhet a töltike, amely levélbe csavart darált húst takar. Különleges, kissé törökös ételt kapunk, ha kipróbáljuk. A torma levelét is használhatjuk kovászoláshoz, ha fokhagymagerezdet, szegfűborsot, fekete borsot, babérlevelet és kenyeret is teszünk mellé az üvegbe.
Helye a savanyúban
Gyakorlott háziasszonyoknak nem újdonság, hogy szinte bármilyen vegyes savanyúságban elfér egy kis torma. A meggy- és szőlőlevél mellett a torma levele is belefér a vegyes savanyúság üvegébe, s meg is színesíti azt. Híres az erdélyi származású, murkos torma nevű savanyúság, amelyben tormánk a sárgarépával karöltve, kis hagymával, fokhagymával, paprikával különleges aromát tár elénk.
Pikáns gyökér
Nagyon kedvelt, ha a reszelt tormát reszelt almával és egy kis citromlével keverik. Vukrot is lehet hozzáadni, húsok mellé kitűnő választás. A pikáns gyökér más gyümölcsökkel is harmonizál. Kipróbálhatjuk naranccsal is: a sóval-cukorral fínomított reszelt tormához egy narancs levét és reszelt héját adjuk hozzá. Merészebb és izgalmasabb, ha a tormát áfonyával, céklával, csipkebogyóval vagy snidlinggel társítjuk, talán a legérdekesebb az lesz, ha Bluu Curacao likőrrel próbálkozunk.
Húsvét közeledtével a torma az egyik legnépszerűbb terméknek számít. Az áruházi polcok ráadásul óriási választékot kínálnak: reszelt, ecetes, csípős, csemege, majonézes, krémes, hagyományos vagy új, mindent megtalálunk. Innentől már csak rajtunk múlik, mihez és hogyan kombináljuk a különböző ízeket.
Tudtad-e?
- Hazánk bármely területén megél a torma, sőt nagyon szapora! Cserében életünk végéig ellát bennünket vértisztító, betegségűző gyökereivel.
- A reszelt torma megbarnul. ezért érdemes azonnal fogyasztani, vagy ecettel, citromlével meglocsolni, így fehéren tartani.
- A tormát a közékkorban nem az íze miatt, hanem kizárólag gyógynövényként hasznosították, így gyorsan elterjedt Európában. Őshazája a Volga és a Don környékén van.
|
|
|
0 komment
, kategória: Süssünk - Főzzünk |
|
Címkék: háziasszonyoknak, marhahúsleveshez, próbálkozhatunk, gyógynövényként, hasznosították, tárkonyecettel, tormakrémekhez, csipkebogyóval, kipróbálhatjuk, káposztalevél, használhatjuk, feltalálódott, kovászoláshoz, savanyúságban, gyümölcsökkel, legérdekesebb, legnépszerűbb, esszenciális, babérlevelet, próbálkozunk, közeledtével, fokhagymával, sárgarépával, zöldsalátába, segítségével, édesítőszert, szegfűborsot, betegségűző, vértisztító, kombináljuk, gyökereivel, tartalmazza, citromlével, fogyasztani, megtalálunk, hagyományos, torma itthon, gyökér szeletelése, reszelt tormától, majonézes tormáig, tormáról először, ecetes verzió, tormát szinte, ecetet cukorral, reszelt tormára, enyhébb ízeket, torma ereje, lereszelt tormát, csípőssége akkor, torma zöld, torma friss, gyökér ízéhez, MINDENNAPI TORMA, Bluu Curacao,
|
|