Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fehér, barna, méregdrága - Milyen cukrot használj?
  2013-08-29 12:29:31, csütörtök
 
   
  Annyi már bizonyos, hogy a kristálycukrot jobb mellőzni az étrendedből, abban viszont már nincs egyetértés, hogy akkor mit is használj helyette. Segítünk eligazodni az új cukrok világában!

Fehér cukor - barna cukor, mi a különbség?
Bár barnasága miatt egészségesebben hangzik, a barna cukor nem sokban különbözik fehér társától: csupán melasztartalma nagyobb, melytől ragadós és barna lesz, de cseppet sem egészségesebb. Az árán viszont ez nem látszik: egy kiló fehér cukor 3-400 forint, míg a barna kilója akár 800-1500 forintba is kerülhet. Kétféle verzió elérhető: a nem teljesen kifehérített nádcukor is barna, de sokkal gyakrabban adnak nádmelaszt a cukorrépából készült fehér cukorhoz.

Nádcukor, répacukor, gyümölcscukor: fontos, hogy miből gyártják?
A kristálycukrot hazánkban főleg cukorrépából állítják elő, míg a világ más részein a trópusi vidékeken honos cukornádat használják e célra. Mivel ez utóbbinak nagyobb a szállítási költsége, Magyarországon a nádcukorhoz jóval drágábban lehet hozzájutni. A drágább jobb elv azonban itt sem érvényesül, hiszen ha ízük és ásványianyagtartalmuk teljesen nem is, de a kétféle cukor kémiai szempontból megegyezik, így a nádból előállított cukor nem sokkal egészségesebb, vagy diétásabb. A gyümölcscukor, más néven fruktóz viszont már kilóg a sorból, hiszen természetes formában is megtalálható a természetben. A vércukorszintet ez is megemeli, de lassabban, mint a szőlőcukor, és intenzív édes íze miatt (a szacharóznál 30%-kal édesebb) jóval kevesebbre van szükség belőle az ételek-italok édesítéséhez. Ennek köszönhetően még az energiabevitel is csökkenthető. Egy kiló 6-900 forintba kerül, így nem sokkal drágább, mint a kristálycukor.

Sztívia, eritriol és xilit, a furcsa nevű befutók
Az utóbbi években a cukorbetegek és a diétázók nagy örömére olyan cukrok is elérhetők, melyek alig emelik a vércukorszintet, mégis ugyanolyan könnyen és jól használhatók, mint a hagyományos cukor. A sztívia, azaz jázminpakóca egy igen régóta használt dél-amerikai gyógynövény, melynek szárított levele harmincszor édesebb a cukornál. Szigorúan véve természetesen ez nem cukor, de akként használhatjuk por, tabletta vagy folyékony formában. Nemcsak fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, de a vércukorszintet is alig emeli, kalóriatartalma pedig szinte elhanyagolható. Hátránya a kicsit furcsa íze és az ára: már a kis kiszerelésű, 50 ml-es cseppek vagy tabletták is több ezer forintra rúgnak. A jó hír viszont az, hogy a növényt te is nevelgetheted cserépben, és rendszeresen "szüretelhetsz", így jóval olcsóbban jutsz hozzá a levelekhez.

Az eritriol és a xilit sem sokkal marad le az árversenyben: mindkettő kilója kétezer forint körüli áron kapható legolcsóbban. A nyírfacukor, azaz xilit egy cukoralkohol, mely ízre, állagra és felhasználhatóságra is egyezik a kristálycukorral, egy kivételtől eltekintve: élesztős ételeknél nem használható. A cukor negatív tulajdonságai viszont hiányoznak belőle: alig emeli a vércukorszintet, cukorbetegek, diétázók is bátran fogyaszthatják. Ugyanez igaz az eritriolra is, mely kicsit kevésbé édes, de ugyanolyan jól beválhat. Az élelmiszeripar a kilencvenes évek óta használja, mert növeli a termékek eltarthatóságát.

Miért jó a méz?
Bár kalóriaértéke nem elhanyagolható, a méz mégis természetes alternatívája lehet a cukornak. Sok vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet tartalmaz, baktériumölő hatása is kiemelkedő, ráadásul ezen felül minden fajtaméz más-más kedvező tulajdonsággal bír.


A bolti mézek helyett inkább keress egy megbízható termelőt, akitől rendszeresen - és olcsóbban - vásárolhatsz. Egy kiló vegyesméz már 1300-1500 forintért is elérhető, míg az egyik legdrágább az erős antibiotikus hatású propoliszos méz, illetve a különleges gesztenyeméz, melynek már 2500-3000 forint kilója.

Antal Emese, dietetikus
"A mesterséges édesítőszerek napjainkban terjedtek el. Energiaértékük elhanyagolható, így a testtömegcsökkentő étrendben is kitűnően alkalmazhatók. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így cukorbetegeknek is ajánlhatók. A ciklamát 30-szor édesebb a répacukornál és ajánlható ételkészítéshez, főzéshez, mivel hőstabil. Az aszpartám kétszázszor édesebb a répacukornál, viszont hőérzékeny. Ezért főként italok és gyümölcskészítmények édesítésére használják. Ezt az édesítőszert támadják a legtöbben, de az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) számos kutatás alapján biztonságosnak nyilvánította és majdnem minden évben felülvizsgálja. Az aceszulfám-K édes íze szempontjából hasonló az aszpartámhoz, hőstabil és nincs mellékíze. Ha egy gyártó édesítőszert vagy cukorpótlót ad az élelmiszerhez, a címkén fel kell tüntetnie jelenlétüket, méghozzá mennyiségileg csökkenő sorrendben. Ezeket az anyagokat vagy kiírják a címkén és/vagy E jelölést használnak. Fontos megemlíteni még a szorbitot, amelynek édesítő ereje csupán a répacukor 30-50%-a. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat, így a mértéket itt még fontosabb betartani."

 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Címkék: kristálycukorral, kalóriatartalma, eltarthatóságát, vércukorszintet, ételkészítéshez, egészségesebben, cukorbetegeknek, fogyaszthatják, élelmiszeripar, kristálycukrot, magyarországon, energiabevitel, elhanyagolható, biztonságosnak, felülvizsgálja, melasztartalma, energiaértékük, tulajdonsággal, kalóriaértéke, természetesen, egészségesebb, gyümölcscukor, nyilvánította, szempontjából, édesítőszerek, élelmiszerhez, befolyásolják, alkalmazhatók, nevelgetheted, mennyiségileg, kristálycukor, használhatjuk, tulajdonságai, alternatívája, szüretelhetsz, köszönhetően, kristálycukrot jobb, barna cukor, árán viszont, kiló fehér, barna kilója, cukorrépából készült, kristálycukrot hazánkban, trópusi vidékeken, szállítási költsége, nádcukorhoz jóval, drágább jobb, kétféle cukor, nádból előállított, szacharóznál 30%-kal, ételek-italok édesítéséhez, kiló 6-900, Antal Emese, Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Müller Péter tollából  Szép estét kedves látogatóimn...  Egy barátság története  képre írva  Paul David Tripp Április 14  Dóró Sándor: Embernek maradni  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Vannak emberek  Szép estét kedves látogatóimna...  Eduardo Sacheri gondolata  Ott van  képre írva  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Tavaszi este  A pitypang legendája  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Töröld le  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Tanmese  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Paul David Tripp Április 13  "Ez egy csoda"  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Otthon  Egy barátság története  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Alvó kislány  Tanácsok egy pszichológustól  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Otthon  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Tanmese  Paul David Tripp Április 15  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Anyák napjára  képre írva  A hagyma antibakteriális hatás...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy párkányon  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  képre írva  Anyák napjára  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Márai Sándor tollából  képre írva  Hamvas Béla  Mit ünnepelnek a görögök márci... 
Bejegyzés Címkék
kristálycukrot jobb, barna cukor, árán viszont, kiló fehér, barna kilója, cukorrépából készült, kristálycukrot hazánkban, trópusi vidékeken, szállítási költsége, nádcukorhoz jóval, drágább jobb, kétféle cukor, nádból előállított, szacharóznál 30%-kal, ételek-italok édesítéséhez, kiló 6-900, furcsa nevű, utóbbi években, diétázók nagy, hagyományos cukor, igen régóta, kicsit furcsa, kivételtől eltekintve, cukor negatív, kilencvenes évek, termékek eltarthatóságát, bolti mézek, megbízható termelőt, kiló vegyesméz, egyik legdrágább, erős antibiotikus, különleges gesztenyeméz, mesterséges édesítőszerek, ciklamát 30-szor, aszpartám kétszázszor, édesítőszert támadják, aceszulfám-K édes, gyártó édesítőszert, anyagokat vagy, répacukor 30-50%-a, kristálycukorral, kalóriatartalma, eltarthatóságát, vércukorszintet, ételkészítéshez, egészségesebben, cukorbetegeknek, fogyaszthatják, élelmiszeripar, kristálycukrot, magyarországon, energiabevitel, elhanyagolható, biztonságosnak, felülvizsgálja, melasztartalma, energiaértékük, tulajdonsággal, kalóriaértéke, természetesen, egészségesebb, gyümölcscukor, nyilvánította, szempontjából, édesítőszerek, élelmiszerhez, befolyásolják, alkalmazhatók, nevelgetheted, mennyiségileg, kristálycukor, használhatjuk, tulajdonságai, alternatívája, szüretelhetsz, köszönhetően, édesítéséhez, szacharóznál, baktériumölő, édesítőszert, cukorbetegek, répacukornál, rendszeresen, jelenlétüket, cukorrépából, kifehérített, aszpartámhoz, megtalálható, természetben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 152
  • e Hét: 333
  • e Hónap: 2228
  • e Év: 53019
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.