Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szív
  2011-08-21 16:45:25, vasárnap
 
  Megszabja életünk ritmusát: a szív. Ha szívügyünk, hogy öregkorunkban is úgy dobogjon, mint fiatalon, érdemes megszívlelni az alábbi tíz pontot.

Az első számú halálokok a szívbajok: infarktus, szélütés, hirtelen szívleállás. Valójában a szívbetegségek körülbelül 80%-át magunk okozzuk önmagunknak, és az életmód megváltoztatásával a befolyásolhatnánk, állítja Prof. Dr. Helmut Brussee szívspecialista, a grazi orvosi egyetem klinikai részlegének kardiológusa. Dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás vagy cukorbetegség - mindezek oda vezethetnek, hogy a szív kiesik a ritmusból. Hogy ez ne történjen meg, vegyük szívünkre az alábbi tíz pontos életprogramot.

1. Oltsuk el egyszer s mindenkorra

Hagyjunk fel a nikotinfüggő életmóddal. A leszokásnak bármikor értelme van, mondja Dr. Brussee. Már 20 perc cigarettamentes időszak után javul a vérnyomás, 8 óra múlva a vörös vértestek ismét több oxigént szállítanak az erekben. Aki dohányzik, folyamatos stresszben tartja a szervezetét, mivel minden cigarettával adrenalint kap, mely növeli a vérnyomást. Ez egyébként a passzív dohányosokra is érvényes. A cigaretta eloltása a legfontosabb megelőző lépés.

2. Fűszerezzük az ételeket só nélkül

A javasolt napi sóadag fejenként maximum 6 gramm. Gyakran azonban ennek két-háromszorosát is elfogyasztjuk, hangsúlyozza a szívspecialista, aki azt javasolja, hogy különösen a rejtett sómennyiségre ügyeljünk, például ami a készételekben van. A só íze amúgy is túl egyhangú. Fűszerezzünk inkább borssal, chilivel, gyömbérrel, kardamommal vagy fűszernövényekkel - melyeket frissen szüretelhetünk a kertből vagy az ablakpárkányról.

3. Dőzsöljünk, mint a görög istenek

A szív szereti a mediterrán kosztot. A hal, a tenger gyümölcsei, a természetes olíva olaj rengeteg egyszeresen és többszörösen telitettlen zsírsavat tartalmaz, melyeknek pozitív hatása van a szív egészségére, mivel a magas koleszterin ellen hatnak.

4. Igyunk a szív egészségére!

A vörösbor védi a szívet. Persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk, figyelmeztet a szívspecialista. A túl sok alkohol növelheti a vérnyomást, és szabálytalan szívdobogást okozhat. Egy tipp: bőségesen tartalmaz bioflavonoidokat a vörös szőlő leve is. Koccintsunk nyugodtan antialkoholista módra.

5. Ne fussunk, kocogjunk

A tartós sporttevékenység serkentőleg hat. Hetente 2-3 alkalommal 30 perc a javasolt a szív edző program keretében. De félre az erőlködéssel! A kocogok vagy lazán futók tovább élnek. Aki rohan, túlságosan megterheli a szívét és érrendszerét.

6. Inkább kettesben, mint egyedül

A társadalmi kapcsolatok nem csak a léleknek tesznek jót, hanem a szívünknek is. A barátok vagy egy társ fontos tényezői a hosszú élet elérésének. Tanulmányok mutatják, hogy a depresszió megrövidíti a szívbetegek életét, figyelmeztet a specialista. Élni, szeretni és tanulni, ez az a három dolog, ami leginkább számít.

7. Szabaduljunk meg a terhektől

A stressz, főleg az úgy nevezett negatív distressz, túlterheli a testet, kellemetlen érzéseket ébreszt, s ezzel méreg a szívünk és érrendszerünk számára. A leghatásosabb antistressz tréning a meditáció. Rizikópáciensek esetében a rendszeres meditáció 40%-kal csökkentette az infarktus veszélyét. Szívleljük meg a tanácsot, szálljunk ki rendszeresen a mindennapok hajtásából.

8. Színes és mediterrán

Nem a vitaminok, hanem a másodlagos növényi anyagok támogatják a szív egészségét. Erősítik a véredények belső falait, s ezzel megelőzik a koronáriás szívbetegségeket. Milyen táplálékra van szüksége a szívünknek? Lehetőleg minél színesebbre - tehát A, mint ananásztól Z, mint zeller zöldjéig.

9. Legyünk mormoták

Az alvás erősíti a szívkoszorú ereket. Egy tanulmány kimutatta, hogy már éjszakánként egy órával több alvás is jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Jó érv a visszaalvásra, ha az óra már megint túl korán csörgött.

10. Hallgassunk a kedvenc előadóinkra

A kedvenc zene hallgatása bizonyítottan tágítja az ereket, és így több oxigént szállít: tehát lemezre fel! Kapcsoljuk be a lejátszót, és akár kezdjünk el táncolni is. Szívünk egészségéért.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Címkék: bioflavonoidokat, sporttevékenység, szívbetegségeket, szívspecialista, antialkoholista, rizikópáciensek, cigarettamentes, ablakpárkányról, szívbetegségek, szüretelhetünk, bizonyítottan, életprogramot, érrendszerünk, háromszorosát, leghatásosabb, cukorbetegség, szívinfarktus, sómennyiségre, készételekben, visszaalvásra, elfogyasztjuk, öregkorunkban, szabálytalan, szívdobogást, egészségéért, figyelmeztet, legfontosabb, csökkentette, rendszeresen, nikotinfüggő, többszörösen, megszívlelni, szabaduljunk, éjszakánként, cigarettával, hangsúlyozza, első számú, szívbetegségek körülbelül, grazi orvosi, szív kiesik, nikotinfüggő életmóddal, leszokásnak bármikor, vörös vértestek, passzív dohányosokra, cigaretta eloltása, legfontosabb megelőző, javasolt napi, rejtett sómennyiségre, kertből vagy, görög istenek, szív szereti, mediterrán kosztot, Helmut Brussee,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy lelki imádság  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A sors  Png kutya  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Adakozás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Albert Einsteinről  Alázat  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Nevem  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Adakozás  Elköszönt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A másik dolog,  Szép estét  Nagyi telefonál  Erdőn  Facebookon kaptam  Png lepke  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Tavaszi kép  Fekete-erdő desszert  Mindig jusson idő nevetni  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png ház  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ágai Ágnes – Csendélet  Kaffka_Margit  Hogy lehet megtartani  Lóhere  Akarat  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Bounty krémes  képre írva  Hogy lehet megtartani  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Tanuld meg ezt a versemet  Reggel van  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Kaffka_Margit  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
első számú, szívbetegségek körülbelül, grazi orvosi, szív kiesik, nikotinfüggő életmóddal, leszokásnak bármikor, vörös vértestek, passzív dohányosokra, cigaretta eloltása, legfontosabb megelőző, javasolt napi, rejtett sómennyiségre, kertből vagy, görög istenek, szív szereti, mediterrán kosztot, tenger gyümölcsei, természetes olíva, szív egészségére, magas koleszterin, vörösbor védi, vörös szőlő, tartós sporttevékenység, szív edző, kocogok vagy, társadalmi kapcsolatok, léleknek tesznek, barátok vagy, társ fontos, hosszú élet, depresszió megrövidíti, szívbetegek életét, leghatásosabb antistressz, rendszeres meditáció, infarktus veszélyét, mindennapok hajtásából, másodlagos növényi, szív egészségét, véredények belső, koronáriás szívbetegségeket, alvás erősíti, szívkoszorú ereket, tanulmány kimutatta, órával több, szívinfarktus kockázatát, kedvenc előadóinkra, kedvenc zene, bioflavonoidokat, sporttevékenység, szívbetegségeket, szívspecialista, antialkoholista, rizikópáciensek, cigarettamentes, ablakpárkányról, szívbetegségek, szüretelhetünk, bizonyítottan, életprogramot, érrendszerünk, háromszorosát, leghatásosabb, cukorbetegség, szívinfarktus, sómennyiségre, készételekben, visszaalvásra, elfogyasztjuk, öregkorunkban, szabálytalan, szívdobogást, egészségéért, figyelmeztet, legfontosabb, csökkentette, rendszeresen, nikotinfüggő, többszörösen, megszívlelni, szabaduljunk, éjszakánként, cigarettával, hangsúlyozza, fűszerezzünk, dohányosokra, kardiológusa, érrendszerét, erőlködéssel, kapcsolatok, megrövidíti, szívbetegek, serkentőleg, egészségére, természetes, egyszeresen, szállítanak, kardamommal, fűszerezzük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6923
  • e Hét: 14494
  • e Hónap: 36761
  • e Év: 169315
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.