Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kohut Katalin: A hang
  2013-02-26 22:47:19, kedd
 
   
  Kohut Katalin: A hang

Egész nap a Hecskén voltam, kinn a szabadban gyermekkoromban. Télen jégpályát készítettünk, ott korcsolyáztunk, szánkóztunk, nyáron fociztunk, plédet terítve a fűbe babaruhákat varrtunk, koszorút készítettünk gyermekláncfűből a hajunkba. Nincs szebb látvány a kisleányoknál, nincs lélekemelőbb hang a csicsergő hangjuknál. Persze vannak kivételek, már gyermekkorban meglátszik, kinek milyen lesz a hangja felnőtt korában.

Ildinek, akivel egy osztályba jártam rozsdafazék hangja volt, Melindának mezo, de szépen énekelt. Ketten énekeltünk két szólamú dalokat, melyeket én találtam ki és gitárral kísértem.

A Piri kötelet megunva kedvenc játékunk a táncdalfesztivál utánzása volt. Mindig találtunk zsűrit hozzá. Érdekes módon akkor még valamennyi énekes hangját utánozni tudtam, mint egy komika, ha Zalatnay számot énekeltem, nagyhangon adtam elő utánozva a hangját, ha Koncz Zsuzsa dalt, vékonyabb hangon. Rengeteg akusztikai játékot találtam ki, a különös hangok képzése volt az egyik játékszerem.

Egymás után adtuk elő a régi slágereket, híres népdalokat, táncdalfesztivál számait, operetteket. Én mindegyiket ismertem, mert mindent meg akartam tanulni.
Egyik nap a Na végre, hogy tavasz van kezdetű dalt énekeltem. Unokanővérem a családi ház udvarán napozott. Neki nem volt hallása egyáltalán, s emiatt, bár nyolc évvel fiatalabb voltam, irigykedett rám, meg egyébként is sajnált tőlem mindent, pedig nagyon megadtam neki a tiszteletet és osztálytársainak. Hosszú, derékig érő szőke haja volt és csodálatos kék szemei.
Miután előadtam a dalomat, kinézett a kerítésen és megkérdezte:
- Ki énekelt az előbb?
- Én - válaszoltam.
- Nem is igaz, te nem tudsz így énekelni!
Fájt a leértékelés. Lényegében senki sem támogatta zenei tehetségemet apán kívül, míg együtt volt a család, pedig egyetlen vágyam a szereplés volt, melyet ki is éltem, bárhol énekeltem nagy közönség előtt is.

Elérkezett az Országos Népdalfesztivál ideje. Ketten indultunk az osztályból. Zsuzsa, a református pap lánya nagyon vékony, nyávogós hanggal rendelkezett. Én rosszul választottam, egy monoton balladát, a Kádár Katát. Előző nap elő kellett adni a színházban, s ekkor életemben először úgy éreztem, falba ütközik a hangom, nem hallom terjedni az éterben, olyan érzésem volt, mintha belül énekeltem volna csak, kifelé nem lehetett érzékelni a hangokat, mintha klauzúrába lettem volna zárba, falakba ütköztem. Nagyon meglepődtem, alaposan el is vette a kedvem a szerepléstől.
Másnap Julika néni, az ének tanárnő bejelentett a fesztiválon:
- Az iskola legjobb ének tanulója következik!
Kiálltam a mikrofon elé, s egy rekedt nyögés hagyta el a számat énekhang helyett, csak tátogni tudtam.

A versenyt Zsuzsa nyerte meg, mai napig űzi a hivatásában, mint református pap az éneklést.
A hangelmenés később többször megismétlődött, amikor fontos fellépésem lett volna, egyszerűen nem jött ki hang a torkomon. Egyszer azt álmodtam, hogy egy kéz rámutat a torkomra és azt mondja:
- Te nem vagy olyan, mint a többiek, neked elmegy a hangod.
Nem értettem, miért nem lehetek olyan, mint a többiek, s életem fontosabb eseményei miért válnak kudarccá.
A hang minősíti az embert. Vannak tiszta hangok, csengő hangok, férfiasak, gyengék, erőteljesek, öblösek, gátlástalanok. Aki megszólal, közvetíti a szívében rejlő igazságot a többi embernek. Nem szeretem, csak a tiszta hangokat, bár megnémultam hat esztendeje már. Mindent megadnék a tisztán csengő hangért, az egyik legnagyobb kincsemért, ha még egyszer visszakaphatnám. Mennyire igaz a megállapítás, hogy mindenik embernek a lelkében dal van és akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.
Taszít a mulatós zene. Messze áll tőlem, bár megfigyeléseim szerint a mulatós emberek sokáig élnek és boldogok a maguk egyszerűségében, sőt minél egyszerűbb valaki, annál szebb életet élhet. Nincsenek egetverő gondjai, a problémákat lerázza magáról, mint az esőcseppeket. A mulatás arra is alkalmas, hogy levezesse minden feszültségét, a mulatós ember felszabadultan táncolja végig az életét. Érdekes, a magyar mulatós nép, talán az egyetlen a világon, mégis jellemző a depresszió a társadalomra, az életuntság. Megfigyeltem a volt férjemen, annak ellenére, hogy naponta reggelig mulatott, soha nem nevetett, csak mások kárán. Nem tudta, mi a boldogság, mit jelent a szeretet, nem gyűjtögette a sérelmeket, hiszen a gátlástalanabb ember tipus maga a sértegető, a mások lelkivilágába gázoló is egyúttal, vagyis nemcsak a mulatásban találja meg a probléma megoldó képességet, hanem a rugdosásban is. Lerázzák magukról a gondokat.

Sok idő telt el kedvenc játékunk óta, de az ember belül nem sokat változik, megmarad olyannak, amilyennek született. Aki a tiszta énekhangot és szívhez szóló szöveget kedveli, hallásakor beleborzong a szíve, olyan, mint egy radar, ami veszi a csodát, mely hozzá szól.
A hangok végtelenek, egy közös van bennük, mindenkihez szólnak, megszólítanak, vagy megállítanak. A hang harmóniában van a külsővel és belsővel, ha nem így van, diszharmóniáról beszélhetünk.
Adjuk meg a lelkünknek, amire szomjazik, minél több tiszta forrás éri, annál szebben muzsikál bennünk és adja tudtunkra az igazság örök törvényeit!

2013. február 26.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: gyermekláncfűből, táncdalfesztivál, osztálytársainak, egyszerűségében, népdalfesztivál, gyermekkoromban, visszakaphatnám, diszharmóniáról, gátlástalanabb, felszabadultan, megfigyeléseim, megismétlődött, korcsolyáztunk, kisleányoknál, gyermekkorban, lelkivilágába, megszólítanak, gátlástalanok, tehetségemet, feszültségét, megállapítás, unokanővérem, szerepléstől, megfigyeltem, társadalomra, beszélhetünk, lélekemelőbb, választottam, rendelkezett, készítettünk, megállítanak, esőcseppeket, gyűjtögette, játékszerem, fesztiválon, bejelentett, szabadban gyermekkoromban, fűbe babaruhákat, csicsergő hangjuknál, hangja felnőtt, osztályba jártam, táncdalfesztivál utánzása, különös hangok, egyik játékszerem, régi slágereket, szereplés volt, monoton balladát, ének tanárnő, rekedt nyögés, számat énekhang, versenyt Zsuzsa, hangelmenés később, Kohut Katalin, Koncz Zsuzsa, Országos Népdalfesztivál, Kádár Katát, Másnap Julika,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png kislány  Facebookon kaptam  Elköszönt  A sors  Garai Gábor - Takarítás  Albert Einsteinről  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nagyon különös  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Elköszönt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Reggel van  Fekete-erdő desszert  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Albert Einsteinről  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Esti kép  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Popper Péter szavai  Szép estét  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Paul David Tripp Április 19  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyon különös  Örülök, hogy látlak!  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  s immár én is felragyogva, ért...  képre írva  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Adakozás  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Png virág  Reggel van  Png fotel  Hiányzik  Png kutya  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy lelki imádság  Nagyon különös  Jónás Tamás – Végtelen b...  A televizió nem a kultúrát kép...  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Neked tudnod kell  Png fotel  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Nagyi telefonál  Szép estét  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Annuska bar... 
Bejegyzés Címkék
szabadban gyermekkoromban, fűbe babaruhákat, csicsergő hangjuknál, hangja felnőtt, osztályba jártam, táncdalfesztivál utánzása, különös hangok, egyik játékszerem, régi slágereket, szereplés volt, monoton balladát, ének tanárnő, rekedt nyögés, számat énekhang, versenyt Zsuzsa, hangelmenés később, hang minősíti, szívében rejlő, többi embernek, tiszta hangokat, tisztán csengő, egyik legnagyobb, mások énekét, mulatós zene, mulatós emberek, maguk egyszerűségében, problémákat lerázza, mulatás arra, mulatós ember, magyar mulatós, volt férjemen, gátlástalanabb ember, mások lelkivilágába, mulatásban találja, probléma megoldó, ember belül, tiszta énekhangot, hangok végtelenek, hang harmóniában, igazság örök, gyermekláncfűből, táncdalfesztivál, osztálytársainak, egyszerűségében, népdalfesztivál, gyermekkoromban, visszakaphatnám, diszharmóniáról, gátlástalanabb, felszabadultan, megfigyeléseim, megismétlődött, korcsolyáztunk, kisleányoknál, gyermekkorban, lelkivilágába, megszólítanak, gátlástalanok, tehetségemet, feszültségét, megállapítás, unokanővérem, szerepléstől, megfigyeltem, társadalomra, beszélhetünk, lélekemelőbb, választottam, rendelkezett, készítettünk, megállítanak, esőcseppeket, gyűjtögette, játékszerem, fesztiválon, bejelentett, szánkóztunk, hivatásában, rozsdafazék, tiszteletet, harmóniában, erőteljesek, irigykedett, hangelmenés, mindenkihez, meglepődtem, válaszoltam, problémákat, megkérdezte, beleborzong, rugdosásban, mindegyiket, megnémultam, leértékelés, operetteket, babaruhákat, nagyhangon, kincsemért, legnagyobb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2285
  • e Hét: 4607
  • e Hónap: 10848
  • e Év: 63114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.