Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A muzslyai példa
  2014-11-20 05:14:53, csütörtök
 
   
  Szerencsére valamikor felfedeztem, bejelöltem és azóta is követem a facebook-on a Délvidéki '56-os Műhely és a Nagy Imre Társaság Szabadkai Tagozatának csoportját. Az alábbi cikkre is az ő idővonalukon keresztül bukkantam:

Segítettek, amikor kellett

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából tanácskozást tartottak és emléktáblát lepleztek le Muzslyán.

Szombaton(11.08.) Muzslyán tanácskozással és emléktábla-leleplezéssel emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 58. évfordulóján. A megemlékezés a himnusz éneklésével és ünnepi műsorral kezdődött az Emmausz katolikus fiúkollégiumban. Az egybegyűltek egyperces néma felállással adóztak a közelmúltban elhunyt Kudlik Gábor emlékére.
Dr. Géczi József Alajos szegedi politológus, Hallai Zoltán és Palatinus Aranka muzslyai helytörténészek szóltak az eseményekről. Ezt követően pedig a Mária szent neve plébániatemplom közelében emléktáblát lepleztek le, és elhelyezték a kegyelet virágait. Az emléktáblát, a szabadkai Nyitott Távlatok civil szervezet, a muzslyai polgárok és a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezete állíttatta. Az ünnepségen Kalapis Stojan szalézi szerzetes szentelte meg az emléktáblát.
Az 56-os forradalom leverése után ötszáz magyarországi menekült került a Muzslyától két kilométerre levő écskai táborba. A tábornak ugyan megvolt a házirendje, ennek ellenére a menekültek viszonylag szabadon mozogtak a környéken. Értelemszerűen azokra a környező településekre jártak, amelyeken magyarok is éltek, így Nagybecskerekre, Lukácsfalvára, Erzsébetlakra, Muzslyára. Volt rá példa, hogy némelyik menekült alkalmi munkát vállalt.
Muzslya az 56-os események idején mintegy 5500 lakost számláló magyarlakta település volt, nem messze az écskai befogadótábortól. A menekültek a szőlősökön keresztül könnyen eljuthattak a faluba, és nem sok idő kellett ahhoz, hogy megérezzék nemzettársaik segítőkézségét. A helybéliek mindenüket megosztották a rászorultakkal, bár jómaguk is szegényesen éltek, hiszen azok a kötelező beszolgáltatás utáni évek voltak.
- Azt gondolom, hogy nem csak Kelebia különös, ahol átlépték a határt nagyon sokan, hanem Muzslyának, Écskának, ennek a vidéknek a szerepe is hihetetlenül fontos. Ilyen szempontból úgy vélem, jó hogy ez a tanácskozás most itt volt, mert az ifjabb generációk, a közvélemény számára, rámutat arra, hogy milyenek a muzslyaiak, milyenek voltak a muzslyaiak, mit jelentett az ő számukra a szolidaritás, a segítőkézség, mit jelentett a nyitottság, a nemzethez tartozás. Nem szavakban, hanem cselekedetekben, tettekben. Hogyan segítették
ezeket az embereket. Hogyan próbálták elviselhetőbbé tenni a menekülőknek a sorsát. És hogyha a Vajdaságban van olyan pici falu vagy település, ahol igenis van múltbéli életszerű megalapozottsága az emléktábla emelésének, akkor az Muzslya biztos - nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.
Egy év elteltével a menekültek Nyugatra vagy a tengeren túlra emigráltak, de az itt született kapcsolatok még sokáig éltek. Ma is több száz féltve őrzött fénykép maradt a bálakról, futballmérkőzésekről, közös rendezvényről, amelyek életre szóló barátságokról, szerelmekről tanúskodnak.
- Életre szóló barátságok születtek, mert a levelek évtizedek folyamán is jöttek-mentek. Ausztráliából pedig 2007-ben egy egykori menekültcsalád eljött Muzslyára, hogy még egyszer megnézze, megmutassa a gyermekeinek, hogy valamikor 57-ben hol voltak, hol volt a tábor, és kik azok az emberek, akik segítették őket - mondta Palatinus Aranka helytörténész.
Dr. Géczi József Alajos fontosnak tartja az 56-os események e mozzanatait, mert mint mondta, a történelemben nagyon kevés az olyan esemény, amikor a szerbek és a magyarok nem fordultak egymás ellen, hanem egymást segítve tudtak együttműködni. Szerinte ez egy olyan hagyomány, amit mindenképpen ápolni kell.
Balahó Zoltán, a budapesti Nagy Imre Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a muzslyai esemény fontos momentum a társaság tagjai számára is, akik immár húsz éve, nemcsak Nagy Imre mártír-miniszterelnök emlékét, hanem a forradalom emlékét is igyekeznek ápolni. Ugyancsak fontos számukra, hogy ez nemcsak Magyarországon történik, hanem határon túl is.
A Nyitott Távlatok civil szervezet több tíz éve foglalkozik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc szellemének ápolásával. Ennek kapcsán évente több tudományos konferenciát és megemlékezést tartanak. Mint Molnár Verona, a Nyitott Távlatok elnöke mondja, eddig három táblát lepleztek le a vajdasági emlékhelyeknek a megjelölése érdekében. Zombor, Kelebia és Bajmok után a negyedik emléktáblát Muzslyán leplezték le.
Az egykori befogadótábor épülete most a katonaság tulajdonában van - oda most értelemszerűen nem lehetett emléktáblát helyezni. Ehelyett - a muzslyaiak iránti köszönet jeléül - az emléktábla a Mária szent neve plébániatemplom árnyékából emlékezteti majd ezentúl az utókort azokra az időkre, amikor magyar segítette a magyart.

In.: magyarszo.com
2014. november 10.

Megj.: A Magyar Szó weboldalán további 56-os írások is találhatók.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megalapozottsága, befogadótábortól, plébániatemplom, fiúkollégiumban, cselekedetekben, helytörténészek, nagybecskerekre, tanácskozással, rászorultakkal, emlékhelyeknek, segítőkézségét, miniszterelnök, beszolgáltatás, értelemszerűen, menekültcsalád, elviselhetőbbé, magyarországon, településekre, rendezvényről, együttműködni, lukácsfalvára, szabadságharc, megemlékezést, leleplezéssel, befogadótábor, magyarországi, erzsébetlakra, barátságokról, nemzettársaik, helytörténész, ausztráliából, történelemben, eseményekről, gyermekeinek, megemlékezés, évfordulóján, alábbi cikkre, 1956-os magyar, himnusz éneklésével, egybegyűltek egyperces, közelmúltban elhunyt, kegyelet virágait, szabadkai Nyitott, muzslyai polgárok, ünnepségen Kalapis, 56-os forradalom, tábornak ugyan, menekültek viszonylag, környező településekre, 56-os események, écskai befogadótábortól, szőlősökön keresztül, Nagy Imre Társaság Szabadkai Tagozatának, Kudlik Gábor, Géczi József Alajos, Hallai Zoltán, Palatinus Aranka, Nyitott Távlatok, Nagy Imre Társaság, Kalapis Stojan, Pásztor István, Vajdasági Magyar Szövetség, Balahó Zoltán, Nagy Imre, Mint Molnár Verona, Magyar Szó,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robert Merle tollából  Zilahy Lajos mondta  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Sík Sándor - Ha jő a perc  Zilahy Lajos gondolata  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Hegedüs Géza: Magyar költészet  40 felett  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Egyszerű  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  képre írva  "Ez egy csoda"  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Szabó T. Anna - Pitypang  Vannak emberek  Egy tavasz  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 13  Tanmese  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Erdei gyöngyvirág  Megígért békesség  Jan Twardowski - Siessünk  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Eduardo Sacheri gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  képre írva  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vannak emberek  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Jó nap volt  "Ez egy csoda"  jó reggelt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Jó éjszakát  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Anyák napjára  Egy párkányon  Borzasztó  Isten hűségének mértéke  József Attila - Kopogtatás nél...  Zilahy Lajos mondta  Önmaga ellenére  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Alvó kislány 
Bejegyzés Címkék
alábbi cikkre, 1956-os magyar, himnusz éneklésével, egybegyűltek egyperces, közelmúltban elhunyt, kegyelet virágait, szabadkai Nyitott, muzslyai polgárok, ünnepségen Kalapis, 56-os forradalom, tábornak ugyan, menekültek viszonylag, környező településekre, 56-os események, écskai befogadótábortól, szőlősökön keresztül, helybéliek mindenüket, kötelező beszolgáltatás, határt nagyon, tanácskozás most, ifjabb generációk, közvélemény számára, nemzethez tartozás, emléktábla emelésének, menekültek Nyugatra, tengeren túlra, levelek évtizedek, egykori menekültcsalád, történelemben nagyon, olyan esemény, olyan hagyomány, budapesti Nagy, muzslyai esemény, társaság tagjai, forradalom emlékét, vajdasági emlékhelyeknek, megjelölése érdekében, negyedik emléktáblát, egykori befogadótábor, katonaság tulajdonában, muzslyaiak iránti, utókort azokra, megalapozottsága, befogadótábortól, plébániatemplom, fiúkollégiumban, cselekedetekben, helytörténészek, nagybecskerekre, tanácskozással, rászorultakkal, emlékhelyeknek, segítőkézségét, miniszterelnök, beszolgáltatás, értelemszerűen, menekültcsalád, elviselhetőbbé, magyarországon, településekre, rendezvényről, együttműködni, lukácsfalvára, szabadságharc, megemlékezést, leleplezéssel, befogadótábor, magyarországi, erzsébetlakra, barátságokról, nemzettársaik, helytörténész, ausztráliából, történelemben, eseményekről, gyermekeinek, megemlékezés, évfordulóján, menekülőknek, segítőkézség, megosztották, tanácskozást, szerelmekről, idővonalukon, konferenciát, mindenképpen, hangsúlyozta, tulajdonában, egybegyűltek, hihetetlenül, szolidaritás, közelmúltban, közvélemény, megjelölése, politológus, felállással, szerencsére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 652
  • e Hét: 3798
  • e Hónap: 4260
  • e Év: 26313
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.