Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Napallergia
  2013-09-19 14:08:18, csütörtök
 
   
  Hétköznapi nyelven nap- vagy fényallergiának nevezett megbetegedés tavasszal és nyáron egyaránt problémát okozhat. A tünetek kialakulása a szervezet hajlamától függ, vagyis a bőr színe mellékes, mégis kimondottan a fehér bőrűekre jellemző a "fényallergia". A HIV-pozitív és az AIDS-beteg személyek ugyancsak hajlamosabbak fényérzékenységre.

A "napallergia" lehet úgynevezett fototoxikus vagy fotoallergiás eredetű. A fototoxikus hatás nem tekinthető allergiának, a fény és a fényérzékenységet kiváltó, úgynevezett szenzitizáló anyag mértékétől függ. Jellemző tünetei már a szenzitizáló szerrel való első találkozáskor felléphetnek, és a bőrkárosodás tartósan, akár évekig fennállhat. A fotoallergiás eredetű forma ellenben független a bőrt érő fénymennyiségtől, és jóval ritkábban, általában helyi kezelés hatására jelentkezik.

Fényérzékenységet válthatnak ki pl. egyes parfümök, dezodorok, antibakteriális hatású szappanok hatóanyagai, szantálfaolajat, illetve bergamottolajat tartalmazó készítmények, helyileg és belsőleg alkalmazott gyógyszerek, valamint ibuprofent, ketoprofent és naproxent tartalmazó kenőcsök is.

Problémát okozhatnak továbbá egyes mesterséges édesítőszerek, szintetikus és természetes alapanyagú textíliák is. Felmerülhet a szervezet érzékenysége kőszénkátránnyal, egyes festékekkel, bizonyos növényekből kinyert furokumarin és kumarin nevű anyaggal szemben, melyeket pl. a bergamott- és citrusolajhoz is felhasználnak. A tünetek megjelenhetnek altató- és nyugtatószerekkel, szulfonamidokkal, néhány antibiotikummal, hormontartalmú készítményekkel és fogamzásgátlókkal való találkozáskor, valamint ismert az ásványolaj származékok és a tetováláshoz használt kadmium-szulfid fényérzékenységet kiváltó hatása is.

A "napallergia" akut tünetei közé tartoznak a napégéshez hasonló bőrelváltozások, valamint égő érzés a szemben. Így bőrpír, a bőrön hólyagok, csomók, valamint viszketéssel, duzzanattal, nedvedzéssel és hámlással járó csalánkiütés-, ekcémaszerű bőrelváltozás léphet fel. A napfény krónikus hatása a bőr korai öregedése, az allergiás bőrreakciókra való fokozott hajlam, a szürkehályog, az érkárosodások, a bőr immunrendszerének károsodása és a bőrrák.

Megelőzés, kezelés

Amennyiben bőrünk hajlamos az allergiás reakciókra, célszerű ismerni azokat a körülményeket, melyektől óvakodnunk kell. Nyaralásunkat megkeserítheti, ha a nagy melegben megfeledkezünk róla, hogy "napallergiánktól" a vízparti árnyék nem véd meg, hiszen még ott is oly mértékű sugárzás éri bőrünket, amely elegendő az allergiás bőrreakciók kiváltásához. Autóban, lakásban ugyancsak óvatosnak kell lennünk, hiszen az ablakon át ugyancsak erős sugárzás érheti bőrünket. A zárt ablak üvegfelülete ugyan kiszűri az UV-B sugárzást, a bőrre szintén káros hatású UV-A sugarakat azonban átereszti. A súlyosan fényérzékeny betegek számára csak akkor jelent védelmet a testet fedő ruházat, ha az valóban nem ereszti át az UV-sugarakat. A mesterséges ultraibolya sugárzás (pl. a szolárium fénye vagy a szúnyogriasztó kerti lámpák fénye), egyes betegeknél a tévézés, vagy - a fény hullámhosszától függően - bizonyos lézerkezelések is kiválthatnak "allergiás" bőrreakciót.

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK - BÉTA-KAROTIN

A nap által kiváltott bőrreakciók elleni védelemben rendkívül fontos, hogy bőrünket felkészítsük a napozásra, ezért érdemes szervezetünket belülről is táplálni. Elfogyasztott ételeink tartalmazzanak kellő mennyiségű béta-karotint és E-vitamint, melyek nemcsak megóvnak bennünket az erős napsugaraktól, hanem vonzó aranybarna színt kölcsönöznek bőrünknek és kedvezően hatnak hajunkra, körmeinkre és szemünkre is. A béta-karotin erőteljes antioxidáns hatása révén véd a napsugárzás hatására keletkező veszélyes, szövetroncsoló szabad gyökök ellen, óvja szervezetünk egészséges sejtjeit.

SCHÜSSLER SÓ

Nr. 8 Natrium-chloratum D6 és N3 Ferrum-phosphoricum D12 Shüssler só szedésével csökkenthetőek a tünetek.
Akut tünetek esetén óránkét 1-1 tabletta szedés javasolt felváltva. Allergiaszezonban mindkét szerből naponta 3x1 tabletta.
A napi adagot beletehetjük 1,5l ásványvízbe is, amit a nap folyamán megiszunk.

HOMEOPÁTIA
BELLADONNA 9 CH napi 2-3x5 golyó :A piros, fájdalmas bőrön apró, pici, piros kiütések jelennek meg. Előfordulhat, hogy hőemelkedés vagy láz is fellép, fejfájás is kísérheti az állapotot.
CANTHARIS 9 CH napi 2-3x5 golyó:
A piros, érzékeny bőrön néhány nagyobb, fehér tetejű hólyag, melynek tartalma víztiszta folyadék.
HYPERICUM PERFORATUM 9 CH napi 2-3x5 golyó:
A bőr piros, érintésre érzékeny.
NATRIUM CHLORATUM 9 CH napi 2x5 golyó
A napkiütések leggyakrabban a dekoltázs részen jelennek meg.
RHUS TOXICODENDRON 9 CH napi 2-3x5 golyó:
A bőr foltosan piros, rajta apró, csoportosan elhelyezkedő hólyagocskák, melyek nagyon viszketnek.

KÜLSŐLEG
A vitaminok bevitele mellett a pigmentzavarok megelőzéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő fényvédelem. Lehetőség szerint olyan - a bőrünk típusához és érzékenységéhez igazodó - fényvédő terméket válasszunk, melynek nem csak UV-B, hanem UV-A szűrő hatása is megfelelő. Tényleges fényvédelemre akkor számíthatunk, ha a készítmény felvitelére legalább 30 perccel a napozás előtt sort kerítünk. A lejárt szavatossági idejű termékek (naptejek, arckrémek, testápolók) már lebomlott hatóanyagai nem védenek bennünket a nap káros hatásaitól, sőt a bőrre ártalmassá vált anyagokat is tartalmazhatnak, ezért ne használjuk el őket.
Amikor már megtörtént a baj, a kellemetlen tünetek többféle módon kezelhetők. A napfény kerülésével a tünetek maguktól megszűnnek, jóllehet gyakran csak a zárt tér jelent tényleges megoldást.

Forrás: origo.hu. és homeopatia.info.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Címkék: szulfonamidokkal, fénymennyiségtől, napallergiánktól, nélkülözhetetlen, kőszénkátránnyal, tartalmazhatnak, antibiotikummal, fényallergiának, hullámhosszától, bőrelváltozások, bergamottolajat, készítményekkel, antibakteriális, szantálfaolajat, érzékenységéhez, hormontartalmú, csökkenthetőek, megfeledkezünk, lézerkezelések, pigmentzavarok, megkeserítheti, szervezetünket, megjelenhetnek, szövetroncsoló, tartalmazzanak, szúnyogriasztó, felhasználnak, fotoallergiás, körülményeket, elfogyasztott, fényvédelemre, nyaralásunkat, megelőzéséhez, találkozáskor, toxicodendron, citrusolajhoz, tünetek kialakulása, szervezet hajlamától, fehér bőrűekre, fototoxikus hatás, fényérzékenységet kiváltó, szenzitizáló szerrel, bőrkárosodás tartósan, fotoallergiás eredetű, szervezet érzékenysége, tünetek megjelenhetnek, ásványolaj származékok, tetováláshoz használt, napégéshez hasonló, bőrön hólyagok, napfény krónikus, allergiás bőrreakciókra, SCHÜSSLER SÓ, Natrium-chloratum D6, Ferrum-phosphoricum D12 Shüssler, HYPERICUM PERFORATUM, NATRIUM CHLORATUM, RHUS TOXICODENDRON,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gonosz démon-álarc  Akarat  Png virág  Nagyon különös  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tavaszi kép  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A kételkedés kezelése  Nevem  Mindig jusson idő nevetni  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kaffka_Margit  képre írva  Éretlen vers  Garai Gábor - Takarítás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png csokor  Fehér virág  Tanuld meg ezt a versemet  Png ház  Németh László tollából  Soha ne kedvezz...  Akarat  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Tavaszi kép  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png férfi  Nagyon különös  Hogy lehet megtartani  Szívem tiéd  Paul David Tripp Április 19  Reggel van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  s immár én is felragyogva, ért...  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam  Png férfi  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam Annuska bar...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy maradéktalanul uralt világ  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Elköszönt  A Megváltó szolgálatában  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png nő  Garai Gábor - Takarítás  Szívem  Png nő  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
tünetek kialakulása, szervezet hajlamától, fehér bőrűekre, fototoxikus hatás, fényérzékenységet kiváltó, szenzitizáló szerrel, bőrkárosodás tartósan, fotoallergiás eredetű, szervezet érzékenysége, tünetek megjelenhetnek, ásványolaj származékok, tetováláshoz használt, napégéshez hasonló, bőrön hólyagok, napfény krónikus, allergiás bőrreakciókra, allergiás reakciókra, nagy melegben, vízparti árnyék, allergiás bőrreakciók, zárt ablak, bőrre szintén, súlyosan fényérzékeny, testet fedő, mesterséges ultraibolya, szolárium fénye, szúnyogriasztó kerti, fény hullámhosszától, erős napsugaraktól, béta-karotin erőteljes, napsugárzás hatására, napi adagot, napkiütések leggyakrabban, dekoltázs részen, vitaminok bevitele, pigmentzavarok megelőzéséhez, megfelelő fényvédelem, bőrünk típusához, készítmény felvitelére, napozás előtt, lejárt szavatossági, bőrre ártalmassá, kellemetlen tünetek, napfény kerülésével, tünetek maguktól, szulfonamidokkal, fénymennyiségtől, napallergiánktól, nélkülözhetetlen, kőszénkátránnyal, tartalmazhatnak, antibiotikummal, fényallergiának, hullámhosszától, bőrelváltozások, bergamottolajat, készítményekkel, antibakteriális, szantálfaolajat, érzékenységéhez, hormontartalmú, csökkenthetőek, megfeledkezünk, lézerkezelések, pigmentzavarok, megkeserítheti, szervezetünket, megjelenhetnek, szövetroncsoló, tartalmazzanak, szúnyogriasztó, felhasználnak, fotoallergiás, körülményeket, elfogyasztott, fényvédelemre, nyaralásunkat, megelőzéséhez, találkozáskor, toxicodendron, citrusolajhoz, bőrreakciókra, érkárosodások, édesítőszerek, napsugaraktól, bőrelváltozás, leggyakrabban, hajlamosabbak, szenzitizáló, elhelyezkedő, kölcsönöznek, szürkehályog, előfordulhat, érzékenysége, szavatossági, hólyagocskák, bőrkárosodás, kiváltásához, felléphetnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 446
  • e Hét: 884
  • e Hónap: 7256
  • e Év: 58047
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.