Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lédús gyümölcsök, roppanó zöldségek: a barack és a paradicso
  2015-08-18 21:30:22, kedd
 
 




LÉDÚS GYÜMÖLCSÖK, ROPPANÓ ZÖLDSÉGEK


Augusztus, a nyár utolsó hónapja. Melegen simogatnak a napsugarak, a hazai tavak vize olykor már nem is hűsít, a jéghideg dinnye és a jeges gyümölcsökkel teli limonádé a nap fénypontja. Szerencsére ebben a hónapban is bőséges, változatos a zöldség-gyümölcs kínálat. Édesek, lédúsak a barackok, roppanósak az uborkák, paprikák. Sok háztartásban az esti vacsora már csak egy szelet dinnye, uzsonnára pedig főtt kukorica kerül az asztalra. Elképzelhetetlen a bevásárlás friss piaci portékák nélkül, hisz a nagy melegben a nehéz ételek helyett az egészséges, könnyű fogások, a cukros desszertek helyett pedig a fagylaltok és a mosolygós gyümölcsök esnek jól. Ilyenkor kicsit egészségesebben élünk, a formánkra is jobban ügyelünk, szervezetünk jelzi, mi a jó neki!






Görögdinnye

A dinnye egyrészt tökéletes szomjoltó, másrészt sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Íme a legjobb tulajdonságai:

1. Rengeteg vitamint tartalmaz, pl. C-vitamint, amely fontos az immunrendszer számára, és védi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól. A C-vitamin-tartalom fajtánként eltérő lehet. A dinnye magas antioxidáns-tartalma miatt is csodákra képes.

2. Turbó az agy számára. A dinnye húsának nagy a karotintartalma, amely az anyagcsere során A-vitaminná válik. A karotin elengedhetetlen az agy fejlődéséhez. Olyan speciális molekulák építését serkenti, amelyek az agy- és az idegsejteket táplálékkal látják el.

3. Fontos fehérje, amely elengedhetetlen építő- és javítóanyaga a testnek. Ahhoz, hogy a test a fehérjemolekulákat értékesíteni tudja, meghatározott formájúaknak kell lenniük, ehhez fontos a B6-vitamin, amelyet a dinnye nagy mennyiségben tartalmaz. Ez a vitamin alakítja át úgy a fehérjemolekulákat, hogy azok a test számára felhasználhatóak legyenek. A dinnye magas enzimtartalma elősegíti a sebek gyógyulását.

4. Fogyókúrázók számára is hatásos lehet, alacsony a kalóriatartalma, 100 grammban - fajtától függően - 20-40 kalória található. Összehasonlításképpen ugyanennyi mennyiségű banán több mint a dupláját tartalmazza. Vízhajtóként is hatásos, tisztítja a vesét, és megszabadítja a testet a felesleges folyadéktól. Köszvényeseknek és reumásoknak is érdemes fogyasztani.

5. A dinnye magas ásványianyag-tartalma értékes anyagokkal látja el a szervezetet. Például a vas fontos a vérképzés szempontjából és az agy oxigén ellátása miatt. Ezenkívül tartalmaz még mangánt, amely lényeges az idegek és az agy számára, valamint kalciumot, magnéziumot és foszfort is.

6. Egészséges szomjoltó. A gyümölcs könnyű és édes: forró napokon a legjobb hűsítő. Ez elsősorban magas, majd 95 százalékos víztartalmának köszönhető. A dinnyefajták ezenkívül gondoskodnak arról, hogy visszajuttassák a szervezetbe az izzadáskor elveszített ásványi anyagokat. Viszonylag alacsony cukortartalma miatt, megfelelő adagban cukorbetegek is fogyaszthatják. Természetesen hűtve a legfinomabb.

7. A konyhában is sokféleképp felhasználható a dinnye, hiszen minden ételnek nyárias jelleget ad. Elsősorban hideg ételekben érvényesül. A dinnyekockák jól illenek gyümölcs- és ráksalátához, köretként pedig rizses és csirkés ételeknek adnak különleges jelleget.






A nyári saláták lédús sztárja: a paradicsom

Ma már egész évben kapható, de a hazai, napon érlelt, lédús, kicsit puha paradicsomnak nincs párja. Kétségtelenül nagyon szerencsések, akik ezt a saját kertjükből leszedve fogyaszthatják reggelihez, vacsorához, de a boltokban és a piacon vásárolható paradicsomok is gondosan válogatottak, hasonló ízélményt nyújtanak.
Elmaradhatatlan a nyári friss lecsó, a paradicsomleves betűtésztával vagy bazsalikommal, és a friss salátáknak is állandó alkotóeleme. Azon zöldségünk (igazándiból gyümölcs), amelyet a kisgyermekek is szívesen fogyasztanak.
Nagyon egészséges, nem hizlal, alacsony zsírtartalmú, elenyésző a szénhidráttartalma, kevés kalóriát tartalmaz, ezért diétázók korlátlanul fogyaszthatják.
A benne található likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően, fogyasztásával hasznos lépéseket teszünk a szabad gyökök, a rák és a korai öregedés ellen. Ez a vegyület azonban zsíros közegben épül be megfelelően, ezért fogyasztják a paradicsomot a mediterrán országokban szinte kivétel
nélkül olívaolajjal. Tegyünk mi is így, vagy karikázzuk vajas kenyérre vacsorára.
Magas B-, E- és C-vitamin-tartalommal bír, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort
és vasat is rejt.





A hónap édes gyümölcse a kajszi

Július, és augusztus a barackfélék érésének hónapja, érdemes belőlük minél többet nyersen enni. Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyobb mennyiséghez jutott, süthet belőlük pitét, clafoutis-t, készíthet házi fagyit vagy zöldségekkel kombinálva egy frissítő grillköretet.
A kajszi vagy a sárgabarack, ez a meleg pirosas-narancs árnyalatú, társaihoz képest kisebb szemű, kettéváló, édes, narancsos húsú termés, amelynek magját dédikém mindig a konyhaablakban szárította, majd megtörte nekünk, magbelét szívesen fogyasztottuk. Napjainkban ezt gyógynövényboltokban meg is vásárolhatjuk keserű és édes változatban is. Mindkét típus a rák megelőzéséhez ajánlott B17-vitamint tartalmazza, az előbbi háromszor magasabb mennyiségben.
No de térjünk vissza az élelmi rostokban gazdag, édes gyümölcshúshoz, amely aszalt formában a téli hónapok kedvelt, nyarat idéző nassolnivalója. A kajszi szervezetre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, A-vitamint, értékes béta-karotint, B17-vitamint,C-vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz.Késleltetheti az időskori látásromlást, minden korban növeli a sejtek energiáját, élénkíti a vérképzést, segítség lehet baktérium- és vírusfertőzés esetén, valamint emésztésjavító. A korábban említett B17-vitamin erős rákmegelőző hatással bír.
A hölgyek számára jó hír, hogy fiatalítja, regenerálja a bőrt, szebbé teszi a hajat, erősebbé a körmöket, amelyért a sárgabarackmag-olaj a felelős, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani, illetve kozmetikumok vásárlásánál az összetevők listájában keresni, hiszen tusfürdőkben, testradírokban, ápolótermékekben a gyártók szívesen használják.
Az érett gyümölcs íze finom, ezért nyersen is szívesen fogyasztjuk, kiváló lekvárnak, süteményekbe, krémlevesnek, aszalva és gyümölcslének is.

Forrás: www.hazipatika.com , www.vitaminsziget.hu , www.balintgazda.h
















 
 
0 komment , kategória:  Süssünk - Főzzünk  
Címkék: elképzelhetetlen, felhasználhatóak, ápolótermékekben, köszvényeseknek, kalóriatartalma, elengedhetetlen, karotintartalma, elmaradhatatlan, paradicsomleves, egészségesebben, visszajuttassák, antioxidánsnak, fogyaszthatják, konyhaablakban, gyümölcshúshoz, nassolnivalója, felhasználható, emésztésjavító, sárgabarackmag, fogyasztásával, testradírokban, víztartalmának, paradicsomnak, enzimtartalma, vírusfertőzés, természetesen, szempontjából, vitathatatlan, kétségtelenül, vitaminsziget, cukortartalma, betűtésztával, tulajdonságai, immunrendszer, fogyasztottuk, megszabadítja, nyár utolsó, hazai tavak, jéghideg dinnye, jeges gyümölcsökkel, zöldség-gyümölcs kínálat, esti vacsora, szelet dinnye, bevásárlás friss, nagy melegben, nehéz ételek, cukros desszertek, mosolygós gyümölcsök, dinnye egyrészt, legjobb tulajdonságai, immunrendszer számára, káros környezeti, LÉDÚS GYÜMÖLCSÖK, ROPPANÓ ZÖLDSÉGEK, Magas B-,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Makszim Gorkij gondolata  A másik dolog,  Png cica  Fekete István - Akác  Paul David Tripp Április 19  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Nevem  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Png csokor  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  képre írva  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mai harmónia kártyám  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Esti kép  Csak a fogyatkozás látható  Bounty krémes  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Nevem  Png telefon  Facebookon kaptam  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Minden harmadik...  Paul David Tripp Április 20  Nevem  Fehér virág  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A másik dolog,  Albert Einstein gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Reménység és erő Krisztustól e...  Leonardo da Vinci gondolata  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 19  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Paul David Tripp Április 19  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 20  Mi lenne ha  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét  A másik dolog,  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kutya  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy lelki imádság  Sokan azt tartják  Png telefon  Minden harmadik...  Reggel van  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Png ház  Alázat  Png kislány  Nagyon különös  Albert Einsteinről  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png lepke 
Bejegyzés Címkék
nyár utolsó, hazai tavak, jéghideg dinnye, jeges gyümölcsökkel, zöldség-gyümölcs kínálat, esti vacsora, szelet dinnye, bevásárlás friss, nagy melegben, nehéz ételek, cukros desszertek, mosolygós gyümölcsök, dinnye egyrészt, legjobb tulajdonságai, immunrendszer számára, káros környezeti, dinnye magas, dinnye húsának, anyagcsere során, karotin elengedhetetlen, idegsejteket táplálékkal, dinnye nagy, vitamin alakítja, test számára, sebek gyógyulását, dupláját tartalmazza, felesleges folyadéktól, vérképzés szempontjából, gyümölcs könnyű, legjobb hűsítő, dinnyefajták ezenkívül, izzadáskor elveszített, nyári saláták, saját kertjükből, piacon vásárolható, nyári friss, paradicsomleves betűtésztával, friss salátáknak, benne található, szabad gyökök, korai öregedés, vegyület azonban, hónap édes, barackfélék érésének, szerencsés helyzetben, frissítő grillköretet, kajszi vagy, előbbi háromszor, élelmi rostokban, téli hónapok, hölgyek számára, összetevők listájában, gyártók szívesen, érett gyümölcs, elképzelhetetlen, felhasználhatóak, ápolótermékekben, köszvényeseknek, kalóriatartalma, elengedhetetlen, karotintartalma, elmaradhatatlan, paradicsomleves, egészségesebben, visszajuttassák, antioxidánsnak, fogyaszthatják, konyhaablakban, gyümölcshúshoz, nassolnivalója, felhasználható, emésztésjavító, sárgabarackmag, fogyasztásával, testradírokban, víztartalmának, paradicsomnak, enzimtartalma, vírusfertőzés, természetesen, szempontjából, vitathatatlan, kétségtelenül, vitaminsziget, cukortartalma, betűtésztával, tulajdonságai, immunrendszer, fogyasztottuk, megszabadítja, gyümölcsökkel, vásárolhatjuk, megelőzéséhez, bazsalikommal, késleltetheti, meghatározott, gyümölcslének, süteményekbe, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 770
  • e Hét: 3918
  • e Hónap: 43739
  • e Év: 221614
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.