2015-08-18 21:30:22, kedd
|
|
|
LÉDÚS GYÜMÖLCSÖK, ROPPANÓ ZÖLDSÉGEK
Augusztus, a nyár utolsó hónapja. Melegen simogatnak a napsugarak, a hazai tavak vize olykor már nem is hűsít, a jéghideg dinnye és a jeges gyümölcsökkel teli limonádé a nap fénypontja. Szerencsére ebben a hónapban is bőséges, változatos a zöldség-gyümölcs kínálat. Édesek, lédúsak a barackok, roppanósak az uborkák, paprikák. Sok háztartásban az esti vacsora már csak egy szelet dinnye, uzsonnára pedig főtt kukorica kerül az asztalra. Elképzelhetetlen a bevásárlás friss piaci portékák nélkül, hisz a nagy melegben a nehéz ételek helyett az egészséges, könnyű fogások, a cukros desszertek helyett pedig a fagylaltok és a mosolygós gyümölcsök esnek jól. Ilyenkor kicsit egészségesebben élünk, a formánkra is jobban ügyelünk, szervezetünk jelzi, mi a jó neki!
Görögdinnye
A dinnye egyrészt tökéletes szomjoltó, másrészt sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Íme a legjobb tulajdonságai:
1. Rengeteg vitamint tartalmaz, pl. C-vitamint, amely fontos az immunrendszer számára, és védi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól. A C-vitamin-tartalom fajtánként eltérő lehet. A dinnye magas antioxidáns-tartalma miatt is csodákra képes.
2. Turbó az agy számára. A dinnye húsának nagy a karotintartalma, amely az anyagcsere során A-vitaminná válik. A karotin elengedhetetlen az agy fejlődéséhez. Olyan speciális molekulák építését serkenti, amelyek az agy- és az idegsejteket táplálékkal látják el.
3. Fontos fehérje, amely elengedhetetlen építő- és javítóanyaga a testnek. Ahhoz, hogy a test a fehérjemolekulákat értékesíteni tudja, meghatározott formájúaknak kell lenniük, ehhez fontos a B6-vitamin, amelyet a dinnye nagy mennyiségben tartalmaz. Ez a vitamin alakítja át úgy a fehérjemolekulákat, hogy azok a test számára felhasználhatóak legyenek. A dinnye magas enzimtartalma elősegíti a sebek gyógyulását.
4. Fogyókúrázók számára is hatásos lehet, alacsony a kalóriatartalma, 100 grammban - fajtától függően - 20-40 kalória található. Összehasonlításképpen ugyanennyi mennyiségű banán több mint a dupláját tartalmazza. Vízhajtóként is hatásos, tisztítja a vesét, és megszabadítja a testet a felesleges folyadéktól. Köszvényeseknek és reumásoknak is érdemes fogyasztani.
5. A dinnye magas ásványianyag-tartalma értékes anyagokkal látja el a szervezetet. Például a vas fontos a vérképzés szempontjából és az agy oxigén ellátása miatt. Ezenkívül tartalmaz még mangánt, amely lényeges az idegek és az agy számára, valamint kalciumot, magnéziumot és foszfort is.
6. Egészséges szomjoltó. A gyümölcs könnyű és édes: forró napokon a legjobb hűsítő. Ez elsősorban magas, majd 95 százalékos víztartalmának köszönhető. A dinnyefajták ezenkívül gondoskodnak arról, hogy visszajuttassák a szervezetbe az izzadáskor elveszített ásványi anyagokat. Viszonylag alacsony cukortartalma miatt, megfelelő adagban cukorbetegek is fogyaszthatják. Természetesen hűtve a legfinomabb.
7. A konyhában is sokféleképp felhasználható a dinnye, hiszen minden ételnek nyárias jelleget ad. Elsősorban hideg ételekben érvényesül. A dinnyekockák jól illenek gyümölcs- és ráksalátához, köretként pedig rizses és csirkés ételeknek adnak különleges jelleget.
A nyári saláták lédús sztárja: a paradicsom
Ma már egész évben kapható, de a hazai, napon érlelt, lédús, kicsit puha paradicsomnak nincs párja. Kétségtelenül nagyon szerencsések, akik ezt a saját kertjükből leszedve fogyaszthatják reggelihez, vacsorához, de a boltokban és a piacon vásárolható paradicsomok is gondosan válogatottak, hasonló ízélményt nyújtanak.
Elmaradhatatlan a nyári friss lecsó, a paradicsomleves betűtésztával vagy bazsalikommal, és a friss salátáknak is állandó alkotóeleme. Azon zöldségünk (igazándiból gyümölcs), amelyet a kisgyermekek is szívesen fogyasztanak.
Nagyon egészséges, nem hizlal, alacsony zsírtartalmú, elenyésző a szénhidráttartalma, kevés kalóriát tartalmaz, ezért diétázók korlátlanul fogyaszthatják.
A benne található likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően, fogyasztásával hasznos lépéseket teszünk a szabad gyökök, a rák és a korai öregedés ellen. Ez a vegyület azonban zsíros közegben épül be megfelelően, ezért fogyasztják a paradicsomot a mediterrán országokban szinte kivétel
nélkül olívaolajjal. Tegyünk mi is így, vagy karikázzuk vajas kenyérre vacsorára.
Magas B-, E- és C-vitamin-tartalommal bír, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort
és vasat is rejt.
A hónap édes gyümölcse a kajszi
Július, és augusztus a barackfélék érésének hónapja, érdemes belőlük minél többet nyersen enni. Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyobb mennyiséghez jutott, süthet belőlük pitét, clafoutis-t, készíthet házi fagyit vagy zöldségekkel kombinálva egy frissítő grillköretet.
A kajszi vagy a sárgabarack, ez a meleg pirosas-narancs árnyalatú, társaihoz képest kisebb szemű, kettéváló, édes, narancsos húsú termés, amelynek magját dédikém mindig a konyhaablakban szárította, majd megtörte nekünk, magbelét szívesen fogyasztottuk. Napjainkban ezt gyógynövényboltokban meg is vásárolhatjuk keserű és édes változatban is. Mindkét típus a rák megelőzéséhez ajánlott B17-vitamint tartalmazza, az előbbi háromszor magasabb mennyiségben.
No de térjünk vissza az élelmi rostokban gazdag, édes gyümölcshúshoz, amely aszalt formában a téli hónapok kedvelt, nyarat idéző nassolnivalója. A kajszi szervezetre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, A-vitamint, értékes béta-karotint, B17-vitamint,C-vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz.Késleltetheti az időskori látásromlást, minden korban növeli a sejtek energiáját, élénkíti a vérképzést, segítség lehet baktérium- és vírusfertőzés esetén, valamint emésztésjavító. A korábban említett B17-vitamin erős rákmegelőző hatással bír.
A hölgyek számára jó hír, hogy fiatalítja, regenerálja a bőrt, szebbé teszi a hajat, erősebbé a körmöket, amelyért a sárgabarackmag-olaj a felelős, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani, illetve kozmetikumok vásárlásánál az összetevők listájában keresni, hiszen tusfürdőkben, testradírokban, ápolótermékekben a gyártók szívesen használják.
Az érett gyümölcs íze finom, ezért nyersen is szívesen fogyasztjuk, kiváló lekvárnak, süteményekbe, krémlevesnek, aszalva és gyümölcslének is.
Forrás: www.hazipatika.com , www.vitaminsziget.hu , www.balintgazda.h
|
|
|
0 komment
, kategória: Süssünk - Főzzünk |
|
Címkék: elképzelhetetlen, felhasználhatóak, ápolótermékekben, köszvényeseknek, kalóriatartalma, elengedhetetlen, karotintartalma, elmaradhatatlan, paradicsomleves, egészségesebben, visszajuttassák, antioxidánsnak, fogyaszthatják, konyhaablakban, gyümölcshúshoz, nassolnivalója, felhasználható, emésztésjavító, sárgabarackmag, fogyasztásával, testradírokban, víztartalmának, paradicsomnak, enzimtartalma, vírusfertőzés, természetesen, szempontjából, vitathatatlan, kétségtelenül, vitaminsziget, cukortartalma, betűtésztával, tulajdonságai, immunrendszer, fogyasztottuk, megszabadítja, nyár utolsó, hazai tavak, jéghideg dinnye, jeges gyümölcsökkel, zöldség-gyümölcs kínálat, esti vacsora, szelet dinnye, bevásárlás friss, nagy melegben, nehéz ételek, cukros desszertek, mosolygós gyümölcsök, dinnye egyrészt, legjobb tulajdonságai, immunrendszer számára, káros környezeti, LÉDÚS GYÜMÖLCSÖK, ROPPANÓ ZÖLDSÉGEK, Magas B-,
|
|