|
2010-12-29 18:25:54, szerda
|
|
|
|
|
|
A csodás kakaó
Télen forrón, nyáron jéghidegen jólesik egy pohár kakaó. De vajon honnan származik ez a finom ital, és milyen hatással van szervezetünkre?
A kakaó kis mennyiségben fogyasztva igencsak hasznos szervezetünk számára. Alacsony koffeintartalmának köszönhetően frissít, és az utóbbi évek kutatásai szerint a benne lévő flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében.
Nem véletlenül tekintették gyógyszernek évezredeken keresztül: a kakaót hazájában, Dél-Amerikában, különféle fájdalmak és a fáradtság leküzdésére is használták, sőt, afrodiziákumként tartották számon a ,,varázsitalt".
A kakaó története
A kakaó a mai Mexikó területéről származik. A Dél-Amerikában őshonos trópusi fa termése tartalmazza a kakaóbabot, melyből a bennszülöttek varázslatosnak tartott italt készítettek. A maják előszeretettel itták az általuk ,,chocolatl"-nak nevezett üdítő nedűt, amely azonban igen távol esett a mai értelemben vett kakaóitaltól.
A maja kultúrában nemcsak élelmiszerként és gyógyító italként, hanem spirituális céllal is fogyasztották a megőrölt kakaóbab és különféle fűszerek vízzel felhígított elegyét, mely vallási szertartásaik fontos szereplője volt.
A kakaó mellett alapanyagként gyakran használtak hozzá kukoricalisztet, mézet, vaníliát, fahéjat és egyéb fűszereket, és vízzel hígítva sűrű, habos folyadékot kevertek belőle. Később a majákat leigázó aztékok is rászoktak a keserű italra, kiknek utolsó uralkodója, Montezuma, a legendák szerint mindig felhajtott egy aranyserlegnyit mielőtt meglátogatta háremét.
Az új világot meghódító spanyolok is megismerkedtek a karakteres itallal, és közvetítésükkel a kakaó eljutott Európába. Bár nem aratott azonnal általános sikert, fogyasztása a 17-18. században egyre inkább elterjedt az európai országokban, és lassan lázba hozta az egész kontinenst.
Tudta?
A kakaóbab őshazájában szó szerint kincset ért. Amellett, hogy a belőle készült italt - ahogy Montezuma azték uralkodó fogalmazott: ,,az istenek itala" - előszeretettel fogyasztották, gazdasági szempontból is nagy jelentősége volt. A maják, később pedig az aztékok évszázadokon keresztül a kakaóbabot használták fizetőeszközként, sőt, még a XVI. század elején Mexikóban is a kakaó volt a pénzgazdálkodás alapja.
Hogyan ,,készül" a kakaó?
Az örökzöld kakaófa (Theobroma cacao = istenek tápláléka) évente kétszer hoz termést, melyben az ehető kakaómagok teremnek. A termés kemény héját feltörik, a nedves magokat pedig erjedni hagyják (fermentálják), melynek hatására elkezd kialakulni a kakaó jellegzetes illata.
Mivel a magok még ilyenkor is sok vizet tartalmaznak, nagy felületen szétterítik és kiszárítják. Ezután kezdődik a kakaó feldolgozása, nyersen ugyanis élvezhetetlen: hogy kialakuljon az aromája és az illata, a kakaóbabokat megpörkölik, ezt követően pedig aprítják és felőrölik. Az eljárás végén az elegyből sajtolással nyerik ki a kakaóvajat, utána a fennmaradt héjat megőrölve készül a kakaópor.
Miért egészséges a kakaó?
Amellett hogy finom és elvarázsol az íz- és illatélménnyel, több pozitív hatást is gyakorol szervezetünkre.
Bizonyára sokan tapasztalták, hogy a kakaó - és a belőle készített csokoládé - javítja a közérzetet és hangulatjavító hatású, hiszen fogyasztása az endorfin (,,boldogsághormon") kiválasztását serkenti.
Bár garantáltan jókedvre derít és derűlátóvá tesz, a plusszkilókra is gondolva nem árt csínján bánni a mennyiséggel. Első hallásra talán meglepő, de a kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne.
A kakaóbab feldolgozása során ezen fontos vegyületek nagy hányada bizonyos mértékben károsodik, kímélő eljárás során azonban egy részük megmarad. Érdemes ezért a jó minőségű kakaók közül választani.
Forró, fűszeres kakaóital:
Hozzávalók: 1 púpos teáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, 1 mokkáskanál nádcukor, őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés bourbon vanília, 1 bögre tej.
Elkészítés: A kakaót keverjük össze a cukorral és a fűszerekkel, majd egy kevés langyos tejjel keverjük simára. Lassan adagolva kevergessük hozzá az összes tejet, majd egy lábasban forraljuk fel.
Sűrű rumos kakaó
Hozzávalók: 5 dl tej, 1 csapott teáskanál kukoricakeményítő, 3-4 púpos teáskanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, kevés nádcukor, pár csepp rum.
Elkészítés: A kukoricakeményítőt a kakaóporral és a nádcukorral elvegyítjük, majd kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük. A tejet hevíteni kezdjük, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős- kakaós masszát és rövid ideig főzzük. Kevés rummal ízesítjük.
Mexikói chilis-vaníliás kakaó
Hozzávalók: 1 bögre tej, 1 chili paprika, 2 púposabb teáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, 1 mokkáskanál nádcukor, 1 vaníliarúd.
Elkészítés: A kakaóport a cukorral és kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet melegíteni kezdjük, közben beledobjuk a nagyobb darabokra vágott chili paprikát és a kettévágott vaníliarudat. Mikor a tej forrósodni kezd, hozzáöntjük a kakaós masszát és felforraljuk. (Fogyasztás előtt vegyük ki belőle a paprikát és a vaníliát.)
Forrás: vitaminsziget |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: fizetőeszközként, afrodiziákumként, kukoricalisztet, pénzgazdálkodás, boldogsághormon, közvetítésükkel, aranyserlegnyit, illatélménnyel, előszeretettel, szervezetünkre, megbetegedések, hangulatjavító, felforrósodott, élelmiszerként, varázslatosnak, megismerkedtek, bennszülöttek, szertartásaik, csomómentesre, élvezhetetlen, alapanyagként, vitaminsziget, fogyasztották, megelőzésében, kiválasztását, plusszkilókra, szervezetünk, feldolgozása, gyógyszernek, fermentálják, tartalmaznak, meglátogatta, évszázadokon, felforraljuk, tapasztalták, kakaóitaltól, csodás kakaó, pohár kakaó, finom ital, utóbbi évek, benne lévő, kakaót hazájában, fáradtság leküzdésére, kakaó története, bennszülöttek varázslatosnak, maják előszeretettel, általuk „, maja kultúrában, megőrölt kakaóbab, kakaó mellett, majákat leigázó, keserű italra,
|
|
|
|
csodás kakaó, pohár kakaó, finom ital, utóbbi évek, benne lévő, kakaót hazájában, fáradtság leküzdésére, kakaó története, bennszülöttek varázslatosnak, maják előszeretettel, általuk „, maja kultúrában, megőrölt kakaóbab, kakaó mellett, majákat leigázó, keserű italra, legendák szerint, aranyserlegnyit mielőtt, karakteres itallal, kakaó eljutott, európai országokban, egész kontinenst, kakaóbab őshazájában, belőle készült, istenek itala”, aztékok évszázadokon, kakaóbabot használták, kakaó volt, pénzgazdálkodás alapja, örökzöld kakaófa, ehető kakaómagok, termés kemény, nedves magokat, kakaó jellegzetes, kakaó feldolgozása, kakaóbabokat megpörkölik, eljárás végén, elegyből sajtolással, fennmaradt héjat, kakaó –, belőle készített, kakaó nagyobb, kakaóbab feldolgozása, részük megmarad, kakaót keverjük, kevés langyos, összes tejet, lábasban forraljuk, nádcukorral elvegyítjük, tejet hevíteni, keményítős- kakaós, többi tejet, nagyobb darabokra, kettévágott vaníliarudat, kakaós masszát, fizetőeszközként, afrodiziákumként, kukoricalisztet, pénzgazdálkodás, boldogsághormon, közvetítésükkel, aranyserlegnyit, illatélménnyel, előszeretettel, szervezetünkre, megbetegedések, hangulatjavító, felforrósodott, élelmiszerként, varázslatosnak, megismerkedtek, bennszülöttek, szertartásaik, csomómentesre, élvezhetetlen, alapanyagként, vitaminsziget, fogyasztották, megelőzésében, kiválasztását, plusszkilókra, szervezetünk, feldolgozása, gyógyszernek, fermentálják, tartalmaznak, meglátogatta, évszázadokon, felforraljuk, tapasztalták, kakaóitaltól, mennyiségben, vaníliarudat, mennyiséggel, köszönhetően, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
137 db bejegyzés |
e év: |
472 db bejegyzés |
Összes: |
49265 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 178
- e Hét: 5419
- e Hónap: 25281
- e Év: 201156
|
|
|