Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A csodás kakaó
  2010-12-29 18:25:54, szerda
 
   
 


A csodás kakaó

Télen forrón, nyáron jéghidegen jólesik egy pohár kakaó. De vajon honnan származik ez a finom ital, és milyen hatással van szervezetünkre?
A kakaó kis mennyiségben fogyasztva igencsak hasznos szervezetünk számára. Alacsony koffeintartalmának köszönhetően frissít, és az utóbbi évek kutatásai szerint a benne lévő flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében.

Nem véletlenül tekintették gyógyszernek évezredeken keresztül: a kakaót hazájában, Dél-Amerikában, különféle fájdalmak és a fáradtság leküzdésére is használták, sőt, afrodiziákumként tartották számon a ,,varázsitalt".

A kakaó története
A kakaó a mai Mexikó területéről származik. A Dél-Amerikában őshonos trópusi fa termése tartalmazza a kakaóbabot, melyből a bennszülöttek varázslatosnak tartott italt készítettek. A maják előszeretettel itták az általuk ,,chocolatl"-nak nevezett üdítő nedűt, amely azonban igen távol esett a mai értelemben vett kakaóitaltól.

A maja kultúrában nemcsak élelmiszerként és gyógyító italként, hanem spirituális céllal is fogyasztották a megőrölt kakaóbab és különféle fűszerek vízzel felhígított elegyét, mely vallási szertartásaik fontos szereplője volt.

A kakaó mellett alapanyagként gyakran használtak hozzá kukoricalisztet, mézet, vaníliát, fahéjat és egyéb fűszereket, és vízzel hígítva sűrű, habos folyadékot kevertek belőle. Később a majákat leigázó aztékok is rászoktak a keserű italra, kiknek utolsó uralkodója, Montezuma, a legendák szerint mindig felhajtott egy aranyserlegnyit mielőtt meglátogatta háremét.

Az új világot meghódító spanyolok is megismerkedtek a karakteres itallal, és közvetítésükkel a kakaó eljutott Európába. Bár nem aratott azonnal általános sikert, fogyasztása a 17-18. században egyre inkább elterjedt az európai országokban, és lassan lázba hozta az egész kontinenst.


Tudta?
A kakaóbab őshazájában szó szerint kincset ért. Amellett, hogy a belőle készült italt - ahogy Montezuma azték uralkodó fogalmazott: ,,az istenek itala" - előszeretettel fogyasztották, gazdasági szempontból is nagy jelentősége volt. A maják, később pedig az aztékok évszázadokon keresztül a kakaóbabot használták fizetőeszközként, sőt, még a XVI. század elején Mexikóban is a kakaó volt a pénzgazdálkodás alapja.

Hogyan ,,készül" a kakaó?
Az örökzöld kakaófa (Theobroma cacao = istenek tápláléka) évente kétszer hoz termést, melyben az ehető kakaómagok teremnek. A termés kemény héját feltörik, a nedves magokat pedig erjedni hagyják (fermentálják), melynek hatására elkezd kialakulni a kakaó jellegzetes illata.

Mivel a magok még ilyenkor is sok vizet tartalmaznak, nagy felületen szétterítik és kiszárítják. Ezután kezdődik a kakaó feldolgozása, nyersen ugyanis élvezhetetlen: hogy kialakuljon az aromája és az illata, a kakaóbabokat megpörkölik, ezt követően pedig aprítják és felőrölik. Az eljárás végén az elegyből sajtolással nyerik ki a kakaóvajat, utána a fennmaradt héjat megőrölve készül a kakaópor.






Miért egészséges a kakaó?
Amellett hogy finom és elvarázsol az íz- és illatélménnyel, több pozitív hatást is gyakorol szervezetünkre.
Bizonyára sokan tapasztalták, hogy a kakaó - és a belőle készített csokoládé - javítja a közérzetet és hangulatjavító hatású, hiszen fogyasztása az endorfin (,,boldogsághormon") kiválasztását serkenti.

Bár garantáltan jókedvre derít és derűlátóvá tesz, a plusszkilókra is gondolva nem árt csínján bánni a mennyiséggel. Első hallásra talán meglepő, de a kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne.

A kakaóbab feldolgozása során ezen fontos vegyületek nagy hányada bizonyos mértékben károsodik, kímélő eljárás során azonban egy részük megmarad. Érdemes ezért a jó minőségű kakaók közül választani.

Forró, fűszeres kakaóital:
Hozzávalók: 1 púpos teáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, 1 mokkáskanál nádcukor, őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés bourbon vanília, 1 bögre tej.

Elkészítés: A kakaót keverjük össze a cukorral és a fűszerekkel, majd egy kevés langyos tejjel keverjük simára. Lassan adagolva kevergessük hozzá az összes tejet, majd egy lábasban forraljuk fel.



Sűrű rumos kakaó
Hozzávalók: 5 dl tej, 1 csapott teáskanál kukoricakeményítő, 3-4 púpos teáskanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, kevés nádcukor, pár csepp rum.

Elkészítés: A kukoricakeményítőt a kakaóporral és a nádcukorral elvegyítjük, majd kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük. A tejet hevíteni kezdjük, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős- kakaós masszát és rövid ideig főzzük. Kevés rummal ízesítjük.






Mexikói chilis-vaníliás kakaó
Hozzávalók: 1 bögre tej, 1 chili paprika, 2 púposabb teáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, 1 mokkáskanál nádcukor, 1 vaníliarúd.

Elkészítés: A kakaóport a cukorral és kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet melegíteni kezdjük, közben beledobjuk a nagyobb darabokra vágott chili paprikát és a kettévágott vaníliarudat. Mikor a tej forrósodni kezd, hozzáöntjük a kakaós masszát és felforraljuk. (Fogyasztás előtt vegyük ki belőle a paprikát és a vaníliát.)

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: fizetőeszközként, afrodiziákumként, kukoricalisztet, pénzgazdálkodás, boldogsághormon, közvetítésükkel, aranyserlegnyit, illatélménnyel, előszeretettel, szervezetünkre, megbetegedések, hangulatjavító, felforrósodott, élelmiszerként, varázslatosnak, megismerkedtek, bennszülöttek, szertartásaik, csomómentesre, élvezhetetlen, alapanyagként, vitaminsziget, fogyasztották, megelőzésében, kiválasztását, plusszkilókra, szervezetünk, feldolgozása, gyógyszernek, fermentálják, tartalmaznak, meglátogatta, évszázadokon, felforraljuk, tapasztalták, kakaóitaltól, csodás kakaó, pohár kakaó, finom ital, utóbbi évek, benne lévő, kakaót hazájában, fáradtság leküzdésére, kakaó története, bennszülöttek varázslatosnak, maják előszeretettel, általuk „, maja kultúrában, megőrölt kakaóbab, kakaó mellett, majákat leigázó, keserű italra,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Apu  Facebookon kaptam Krisztinától  Sárkány  Alvó baby  Karinthy Frigyes: Almafa  Leereszkedés és olvadás  A szeretetről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Nagyhétfő:  Alvó kisfiú  Idővel az ember megérti, hogy ...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Esti kép  Paul David Tripp Március 28  A pálma a győzelem és a diadal...  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Haja van  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Graffiti bölcsesség  Esti Ima !  A nagyhét eseményei  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Haja van  virágvasárnap  A nagyhét eseményei  Paul David Tripp Március 28  Alvó baby  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Az erdőterápia egészségre gyak...  A nagy természet  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Jó éjszakát  Esti képek  A nagy természet  Levél lány  Soli Deo gloria  Ne hagyd  Szép estét kedves látogatóimna...  Karinthy Frigyes: Almafa  Képes idézet !  képre írva  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyon furcsa szeretni valaki...  képre írva  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Maci az északi fény alatt  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Az izmaink nem csak testmozgás...  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
csodás kakaó, pohár kakaó, finom ital, utóbbi évek, benne lévő, kakaót hazájában, fáradtság leküzdésére, kakaó története, bennszülöttek varázslatosnak, maják előszeretettel, általuk &#8222, maja kultúrában, megőrölt kakaóbab, kakaó mellett, majákat leigázó, keserű italra, legendák szerint, aranyserlegnyit mielőtt, karakteres itallal, kakaó eljutott, európai országokban, egész kontinenst, kakaóbab őshazájában, belőle készült, istenek itala&#8221, aztékok évszázadokon, kakaóbabot használták, kakaó volt, pénzgazdálkodás alapja, örökzöld kakaófa, ehető kakaómagok, termés kemény, nedves magokat, kakaó jellegzetes, kakaó feldolgozása, kakaóbabokat megpörkölik, eljárás végén, elegyből sajtolással, fennmaradt héjat, kakaó &#8211, belőle készített, kakaó nagyobb, kakaóbab feldolgozása, részük megmarad, kakaót keverjük, kevés langyos, összes tejet, lábasban forraljuk, nádcukorral elvegyítjük, tejet hevíteni, keményítős- kakaós, többi tejet, nagyobb darabokra, kettévágott vaníliarudat, kakaós masszát, fizetőeszközként, afrodiziákumként, kukoricalisztet, pénzgazdálkodás, boldogsághormon, közvetítésükkel, aranyserlegnyit, illatélménnyel, előszeretettel, szervezetünkre, megbetegedések, hangulatjavító, felforrósodott, élelmiszerként, varázslatosnak, megismerkedtek, bennszülöttek, szertartásaik, csomómentesre, élvezhetetlen, alapanyagként, vitaminsziget, fogyasztották, megelőzésében, kiválasztását, plusszkilókra, szervezetünk, feldolgozása, gyógyszernek, fermentálják, tartalmaznak, meglátogatta, évszázadokon, felforraljuk, tapasztalták, kakaóitaltól, mennyiségben, vaníliarudat, mennyiséggel, köszönhetően, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 178
  • e Hét: 5419
  • e Hónap: 25281
  • e Év: 201156
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.