2016-04-24 19:30:26, vasárnap
|
|
|
VITAMINBOMBÁK
Vitaminbombák: medvehagyma és rebarbara
A téli hónapokban kialakult vitamin- és ásványianyag-hiány pótlására a szakemberek két tavaszi ,,sztárt" javasolnak. Ráadásul ezek nemcsak az egészségünkre vannak jó hatással, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatóak.
Medvehagyma
Gyógyhatása:
A tavaszi méregtelenítés főszereplője. Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, sőt, a nehézfémeket (pl. ólom) is segít eltávolítani a testből. Fokozza az étvágyat, a szív és az emésztőrendszer működését, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, ugyanakkor fokozza az agyműködést, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére is használják. Külsőleg borogatásként alkalmazható, jótékonyan hat egyes gombás fertőzésekre azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és megindítja a bőrben a gyógyulási folyamatot. Illata és íze a fokhagymáéra emlékeztet, hatóanyagai azonban tízszer erősebbek.
Felhasználása:
Mivel leginkább nyersen fejti ki hatását, akár vajas kenyér mellé is elrágcsálható, vagy sajttal saláta készíthető belőle. Kerülhet kefirbe, joghurtba, szendvicsbe, palacsintába és omlettbe. Levesként, főzelékként, krémként is elkészíthető, tehető tésztára pesto szószként, vagy húsok mellé, a köretbe aprítva. Teához pedig egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni.
Tárolása:
Frissen szedve nem tartható el sokáig, ám kiszárítva, fűszerként hónapokig felhasználható. Megmosva, felszeletelve, sóval és olívaolajjal meglocsolva, hűtőben hosszabb ideig is eláll.
Rebarbara
Gyógyhatása:
Vitaminjai közül említést érdemel a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a karotin, a folsav (B9), a C-, a B1-, a B6-, az A-, a K- és az E-vitamin. Értékes ásványi anyagai a kalcium, a kálium, a cink, a vas, a mangán és a magnézium. A rebarbara továbbá gazdag élelmirostforrás. A zöldség kisebb mennyiségben likopint és flavonoidvegyületeket is tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak, csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökök mennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A levélnyelek nyersen fogyasztva fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését. Különféle, gyógyszertárban megvásárolható kivonatokat is készítenek belőle máj- és epebetegségek, valamint aranyeres panaszok enyhítésére.
Felhasználása:
Vastag, húsos szára kora tavasszal fogyasztható nyersen, később viszont a spárgához hasonlóan vékonyan meg kell hámozni, és rövid ideig főzni. A megfőtt rebarbarából készíthető mártás, kompót vagy torta. Kiváló rétestölteléknek, jellegzetes savanykás, frissítő ízű édességek alapanyaga lehet, de lekvárnak is alkalmas. Leveléből bor és szörp készülhet, ízesítésére legjobb a vanília, a fahéj és a gyömbér.
Tárolása:
A hűtő aljában legfeljebb 4-5 napig tartható, mert hamar elveszti nedvességtartalmát. Megpucolva a mélyhűtőben tovább eláll.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünk érdekében... |
|
Címkék: rétestölteléknek, élelmirostforrás, felhasználhatóak, emésztőrendszer, gyógyszertárban, vércukorszintet, méregtelenítés, felhalmozódott, megvásárolható, kialakulásának, érelmeszesedés, megbetegedések, felhasználható, egészségünkre, borogatásként, felszeletelve, vitaminbombák, felhasználása, epebetegségek, elrágcsálható, eltávolítani, mennyiségben, fogyasztható, szervezetben, nehézfémeket, fertőzésekre, szabadgyökök, rebarbarából, köszönhetően, megelőzésére, ásványianyag, főszereplője, alkalmazható, olívaolajjal, fokhagymáéra, salakanyagok, emésztőrendszer működését, gyógyulási folyamatot, zöldség kisebb, salakanyagok kiürülését, megfőtt rebarbarából, mélyhűtőben tovább,
|
|