Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Alkotmánycsere örvén a nép jog
  2011-04-30 18:50:02, szombat
 
  Alkotmánycsere örvén a nép jogfosztásának törvénybe iktatása?

Dátum: 2011. April 29. Friday, 21:10

Publicisztika
A nép minden hatalom birtokosából pusztán a közhatalom forrásává vált. Sajátos, hogy a politikai osztály berkeiben ennek a szövegváltozásnak a hátteréről, a változás indokáról mély csend honol. Mintha csak más szavakkal írták volna le ugyanazt. Milyen sürgős szükség indokolta, hogy a nép közvetlen hatalomgyakorlási eszközei közül már a választási törvények módosítása is a tiltott népszavazási témák közé került? Lehet-e szabad választáson alapuló képviseleti demokráciáról beszélni, ha a választónak még a hatalommal való esetleges visszaélés esetén sem lehet semmilyen befolyása a választás szabályaira? Beszéljünk inkább másról?


Az alkotmánycsere kapcsán a népet már alaptörvénybe foglaltan is kiutasították (kilakoltatták) a hatalom birtokából. A jövőben már nem is kell a nép nevével takarózniuk a választók hatalmával visszaélőknek?
Úgy tűnik, a hatalmat ténylegesen birtokló-bitorló pártpolitikai tömb elég erősnek érzi magát, hogy szaknyelven le is papírozza, alaptörvénybe is iktatva bejegyezze birtokba kerülését, mindeddig illegitim jogfosztását.

Jogi bikkfanyelv helyett egy anyanyelvünkön is érthető példa, mi a különbség valaminek a forrása és birtokosa között:
A pénz elköltéséről nem a pénz forrása (például a munkáltató), hanem a pénz birtokosa (aki megkereste vagy megszerezte) dönt.
Ha tehát a nép már csak forrása és nem birtokosa a hatalomnak, többé nem dönthet a saját sorsáról.

2011. január 18.-án az Alkotmánybíróság két határozatot is hozott, amelyek szerint népszavazást lehet kezdeményezni a választási törvény régóta leginkább vitatott, az indulás esélyeit is durván korlátozó, az eredményt sokszor előre eldöntő ajánlási (a kopogtatócédulákról szóló) ügyekben.
A politikusi tömb feltűnően gyorsan reagált.
Az alkotmánytervezet decemberben véglegesített szabályozási elveivel ellentétben, gyorsan tiltólistára tették az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvények tartalmáról szóló népszavazási kezdeményezéseket is.
Olyan ez, mintha jogvitáinkhoz ügyvédet is csak a kamara által előírt szabályok szerint választhatnánk.

Mi az oka, hogy megszűnt az alapvető jogok és kötelességek ma még külön fejezetben történt tételes felsorolása? Az Alaptörvény Szabadság és Felelősség című fejezetéből nem derül ki, melyik jog és kötelesség számít számon kérhetően alapvetőnek.
Ez azért fontos, mert az ilyenek sérelme esetén ma még az ügyben bírósághoz fordulni nem vitatható alkotmányos jogunk, nevesített alapvető jogok híján viszont az, hogy mi is sérti jogunkat vagy jogos érdekünket, a gumiparagrafusok szokásosan rugalmasan elbírált általános jogorvoslati körébe zuhan.

Hová tűnt az elemi jogi garancia, mely szerint az Alkotmánybíróság eljárását törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti?

Méltatlanul elbánt az alkotmánycsere a társadalom saját erejét erősítő önszerveződéseivel is.

Az Alaptörvény szerint a jövőben az egyesülési jog alapján bejegyzett, jogokkal bíró és kötelezettségekkel terhelt szervezetek kizárólag a pártok, a szakszervezetek és más, kifejezetten érdek-képviseleti szervezetek lehetnek.
Másoknak, így a társadalom jobbítását szívükön viselő, például művelődést, oktatást, egészségügyi felvilágosítást vagy közpolitikai tájékoztatást végző civileknek csak az egyesülési jogtól függetlenül, jogok és kötelezettségek nélküli gittegyleteket szabad létrehozniuk és ilyenekhez csatlakozniuk.
Az alapjogi szabályozás ezzel szemben a pártok számára töretlen jogokat biztosít, sőt a jelenleg hatályos törvényi helyzettel szemben, már nevesítve, elsőként említve kerülnek be az egyesülési jognak a jövőben már kivételezett alanyai közé.
Úgy tűnik, a közjóért tevékenykedni kívánó civilek majd csak akkor tevékenykedhetnek igazán eredményesen, ha lényegüket feladva, a pártok számukra ritkán vonzó logikáját átvéve, maguk is pártok alapításába kezdenek!

Lássuk, mit is tehetünk a jövőben, ha valami fontosra végképp nem tudjuk felhívni a közvélemény figyelmét másként, mint a gyülekezési jogunkkal élve.
Az Alaptörvény továbbra is megállapítja ugyan mindenki jogát a békés gyülekezéshez, de amellett, hogy ezt sem nevezi meg az állam által elismert alapjogként, már nem is biztosítja a gyülekezési jog szabad gyakorlását.
Ez pedig annyit jelent, hogy az állam nem véd meg az ellenérdekűek provokációjától vagy akár szervezett, erőszakos támadásától, és ha a békés gyülekezőknek nincs elég saját erejük a rend megőrzéséhez, a rendőrség rendbontás címén, válogatás nélkül bárkit előállíthat majd.
A gyülekezés tehát az érdekképviselet alkotmányos alapjogi eszközéből a rendőrség által megszüntetendő rendbontások kiváltójává, szervezői előállítandó, rosszabb esetben szétverendő rendbontókká válnak.

Tegyük fel az ilyenkor szokásos indokolt kérdéseket!
Kinek az érdekében történtek az említett, és még bőven sorolható sajátos változtatások? Elhiggyük talán, hogy pusztán a véletlen, a rossz fogalmazás, a hiányos magyar nyelvismeret okozta a nép törvénybe iktatott jogfosztását?
Amennyiben azt állítják, igen, akkor nincs ok, ami megakadályozhatná a hiba kijavítását!
A javítás elmaradása viszont a szándékosság bizonyítéka lenne, mellébeszélés nem lehetséges.

Most is csend lesz? Amennyiben igen, az összejátszásra utalna. Ebben az esetben csak azzal nyugtatgathatnánk magunkat, hogy majd egy esetleges jobb időben azt mondhatjuk, a demokratikus jogállam, és vele az elévülés intézménye ismét szünetelt.
Ha a mély csend végre megszakad, előbb is reménykedhetünk!

Az ünnepet nem megzavarva, de húsvét idején különösen indokolt feltennünk a kérdéseket:
A magyar nép eddig legalább leírtan létező szuverenitásának is vége, elvégeztetett?
Vagy éppen ez kellett az ébredéshez, egy még mindig remélt eljövendő feltámadáshoz?

Budapest, 2011. április 26.


Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)


http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4327
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gumiparagrafusok, alkotmánybíróság, szuverenitásának, kezdeményezheti, érdekképviselet, szakszervezetek, kötelezettségek, felvilágosítást, provokációjától, reménykedhetünk, megszüntetendő, összejátszásra, anyanyelvünkön, polgármesterek, választhatnánk, alkotmánycsere, gittegyleteket, jogfosztásának, kilakoltatták, elvégeztetett, mellébeszélés, kiutasították, demokráciáról, alaptörvénybe, véglegesített, gyülekezőknek, csatlakozniuk, kezdeményezni, országgyűlési, ellenérdekűek, tevékenykedni, gyülekezéshez, publicisztika, pártpolitikai, választásáról, visszaélőknek, közhatalom forrásává, politikai osztály, változás indokáról, választási törvények, tiltott népszavazási, hatalommal való, választás szabályaira, alkotmánycsere kapcsán, hatalom birtokából, választók hatalmával, hatalmat ténylegesen, különbség valaminek, pénz elköltéséről, pénz forrása, pénz birtokosa, saját sorsáról, Alaptörvény Szabadság, Allergiás Betegek Országos Szövetsége,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Szívem  Nagyon különös  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Png lepke  Radikális szeretet  Kellemes délutánt kívánok  Png telefon  Zilahy Lajos gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Szép napot kívánok  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Mi lenne ha  Egy bizonyos határt  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Esti kép  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Png kutya  Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 19  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Szép estét  Alázat  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alázat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Akarat  Minden harmadik...  Varga János Veniam - Fontos sz...  képre írva  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Mi lenne ha  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Krisztinától  Varga János Veniam - Fontos sz...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png csokor  A sors  Neked tudnod kell  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar... 
Bejegyzés Címkék
közhatalom forrásává, politikai osztály, változás indokáról, választási törvények, tiltott népszavazási, hatalommal való, választás szabályaira, alkotmánycsere kapcsán, hatalom birtokából, választók hatalmával, hatalmat ténylegesen, különbség valaminek, pénz elköltéséről, pénz forrása, pénz birtokosa, saját sorsáról, választási törvény, indulás esélyeit, eredményt sokszor, politikusi tömb, alkotmánytervezet decemberben, országgyűlési képviselők, helyi önkormányzati, európai parlamenti, kamara által, alapvető jogok, ilyenek sérelme, ügyben bírósághoz, gumiparagrafusok szokásosan, elemi jogi, társadalom saját, társadalom jobbítását, egyesülési jogtól, alapjogi szabályozás, pártok számára, jelenleg hatályos, egyesülési jognak, közjóért tevékenykedni, pártok számukra, közvélemény figyelmét, gyülekezési jogunkkal, békés gyülekezéshez, állam által, ellenérdekűek provokációjától, békés gyülekezőknek, rend megőrzéséhez, rendőrség rendbontás, gyülekezés tehát, érdekképviselet alkotmányos, rendőrség által, ilyenkor szokásos, érdekében történtek, rossz fogalmazás, hiányos magyar, hiba kijavítását, javítás elmaradása, szándékosság bizonyítéka, összejátszásra utalna, esetben csak, esetleges jobb, demokratikus jogállam, elévülés intézménye, mély csend, gumiparagrafusok, alkotmánybíróság, szuverenitásának, kezdeményezheti, érdekképviselet, szakszervezetek, kötelezettségek, felvilágosítást, provokációjától, reménykedhetünk, megszüntetendő, összejátszásra, anyanyelvünkön, polgármesterek, választhatnánk, alkotmánycsere, gittegyleteket, jogfosztásának, kilakoltatták, elvégeztetett, mellébeszélés, kiutasították, demokráciáról, alaptörvénybe, véglegesített, gyülekezőknek, csatlakozniuk, kezdeményezni, országgyűlési, ellenérdekűek, tevékenykedni, gyülekezéshez, publicisztika, pártpolitikai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1109
  • e Hét: 2596
  • e Hónap: 13707
  • e Év: 167203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.