Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Meghalt a világ legidősebb olimpiai bajnoka, Tarics Sándor
  2016-05-21 19:30:14, szombat
 
 







MEGHALT A VILÁG LEGIDŐSEBB OLIMPIAI BAJNOKA, TARICS SÁNDOR


Életének 103. évében hajnalban elhunyt Tarics Sándor, a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapján jelentette be, meghalt a világ legidősebb olimpiai bajnoka, az 1936-ban győztes magyar vízilabda csapat tagja, Tarics Sándor. A tehetségét Komjádi Béla fedezte fel, aki a 32-ben győztes válogatott kapitánya is volt.

"Különös kíváncsiság van most bennem. Nem tudom, hová megyek. Azt sem tudtam, honnan jöttem a születésemkor, most sem tudom, mi van előttem. Mi lesz velem az élet után. Mert a 102 év eltelt. Megéltem becsülettel.

Jól élek, és jól éltem. Bár már egyre nehezebben megy a felállás"


- mondta élete utolsó interjújában Tarics Sándor, amit az Indexnek adott.

Akkor arra panaszkodott, hogy kétszer is elesett márciusban.

100 évesen még autót vezetett, 99 évesen még megnézte a magyar vízilabda csapat mérkőzését a londoni olimpián.

Imádta a sportágat, magyar bajnok sohasem volt, ezért Varga Dániel nekiadta az egyik bajnoki aranyát.

És hogy indult a pályája? Az Árpád Gimnázium tanulójaként játszott egy másik gimnázium ellen. A kapus picikét ügyetlen volt, és nem tudta megfogni úgy a labdát, hogy ne lehessen kiütni a kezéből.

"Biztosan ismeri ezt a jelenetet, amikor makrancoskodik a labda. Pimasz voltam és merész, ráúsztam, kisodortam a kezéből a labdát, ami a gólvonal mögé jutott. Ekkor rám kiáltott Komjádi, hogy várjam meg a meccs után. Első hallásra megijedtem, mert azt hittem valami nagy disznóságot követtem el, szabálytalanul játszom. Ám ehelyett meglepetésemre a szemfülességemet, egyúttal a csibészségemet emelte ki" - emlékezett vissza.

Komjádi ebédjegyet adott a nagy szegénységben félárvaként felnövő fiúnak, a kapitány pótolta az apját. Felment a Pacsirtamező utcai lakásba, megvizsgálta a fekhelyét, hogy a kemény edzések után képes-e kipihenni magát.

173 centi és 74 kiló volt, de gyengébbik kezével, ballal is tudott gólt lőni, amivel megelőzte a korát. Mivel a háború miatt két olimpia elmaradt, nem folytatta a sportot, a műegyetemen kezdett el dolgozni. "Ideiglenes munkaerő úrnak" - ezt írták a hivatalos értesítőben.

Tarics világhírű mérnök lett Amerikában, miután 1948-ban elhagyta Magyarországot a kommunista diktatúra elől menekülve.

Akkor Magyarországon, 1948-ban már kezdtek eltünedezni az emberek. Végigfutott az agyamon, mi van, ha egyszer engem is megvádolnak. Hogyan fogok védekezni? Mit mondok majd? Mit tudok bizonyítani a rosszindulattal szemben? Akkoriban nem számított, ha valaki ártatlan, meghurcolták. Elvitték.

Tagja volt például az ENSZ földrengésügyi bizottságának is. Szabadalmát, a rugós alapra épített felhőkarcolókat szerte a világban használták, ezer milliárd dollár értékű beruházásánál használták fel.

A szabadalom: ruganyos alapra, gumis-fémes pogácsákra helyezte a magas épületeket, ez volt a találmány - mindig hangsúlyozza, nem egyedül találta ki -, amit a Dobos-torta réteges szerkezete és felépítése ihletett, mert így az épületek nincsenek kapcsolatban a talajjal. Ha pedig mozognak, a réteges szerkezet elnyeli a szeizmikus hullámokat.

A referenciája jobban nem is sikerülhetett volna, mert Los Angeles egyik részén, a Szent András törésvonal mentén, San Bernardinóban volt egy négyes - kisebbnek mondható - erősségű rengés. Az általa megálmodott épült sértetlen maradt, míg a többi összedőlt.

A saját házát is ő tervezte, az is jól sikerült, mert amikor volt egy rengés, a lámpák leestek a falról vagy az asztalról, de a ház meg sem rendült. A Golden Gate-re vezető utakat is ezzel a technológiával látták el.







A világ legidősebb olimpiai bajnoka

Tarics Sándor 1913. szeptember 23-án született Budapesten. 1936-ban olimpiai bajnok.
Pályafutását az Óbudai TE-ben kezdte, 1931-től 1940-ig a MAC játékosa.
Főiskolai világbajnok: 1933, 1935 és 1937
Háromszor volt magyar bajnoki ezüstérmes és háromszor magyar bajnoki bronzérmes.
2011. augusztus másodika óta volt ő a világ legidősebb olimpiai bajnoka.
A Budapesti Műszaki Egyetem gyémánt és rubindiplomáját is megkapta.

Építészeti munkásságát a Goethals emlékéremmel, és a Toulins medállal ismerték el, az amerikai építészek díját is kiérdemelte.



Link








 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Címkék: szemfülességemet, rosszindulattal, felhőkarcolókat, rubindiplomáját, földrengésügyi, magyarországon, magyarországot, csibészségemet, technológiával, meglepetésemre, makrancoskodik, szabálytalanul, sikerülhetett, bernardinóban, bizottságának, szegénységben, születésemkor, beruházásánál, panaszkodott, interjújában, meghurcolták, megvizsgálta, kapcsolatban, referenciája, emlékéremmel, pályafutását, pacsirtamező, hangsúlyozza, tanulójaként, világbajnok, becsülettel, szabadalmát, kíváncsiság, megvádolnak, disznóságot, műegyetemen, világ legidősebb, 1936-ban győztes, tehetségét Komjádi, 32-ben győztes, élet után, magyar vízilabda, londoni olimpián, egyik bajnoki, másik gimnázium, kapus picikét, gólvonal mögé, meccs után, csibészségemet emelte, nagy szegénységben, kapitány pótolta, kemény edzések, Tarics Sándor, MEGHALT VILÁG LEGIDŐSEBB OLIMPIAI BAJNOKA, TARICS SÁNDOR, Magyar Olimpiai Bizottság, Komjádi Béla, Varga Dániel, Árpád Gimnázium, Akkor Magyarországon, Szent András, Golden Gate-re, Óbudai TE-ben, Budapesti Műszaki Egyetem,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png telefon  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Garai Gábor - Takarítás  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Idő  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Adakozás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png rózsa csokor  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Png rózsa csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  Idő  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete-erdő desszert  Lóhere  Hogy lehet megtartani  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Ágai Ágnes – Csendélet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Neked tudnod kell  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép álmokat!  Kerüld el az evangélium örömén...  Popper Péter szavai  Png lepke  Erdőn  Kaffka_Margit  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Mai harmónia kártyám  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Neked tudnod kell  Soha ne kedvezz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akik bántanak téged  Kaffka_Margit  Egy hatékony szolga  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
világ legidősebb, 1936-ban győztes, tehetségét Komjádi, 32-ben győztes, élet után, magyar vízilabda, londoni olimpián, egyik bajnoki, másik gimnázium, kapus picikét, gólvonal mögé, meccs után, csibészségemet emelte, nagy szegénységben, kapitány pótolta, kemény edzések, háború miatt, műegyetemen kezdett, hivatalos értesítőben, kommunista diktatúra, rosszindulattal szemben, rugós alapra, világban használták, magas épületeket, találmány &#8211, épületek nincsenek, réteges szerkezet, szeizmikus hullámokat, referenciája jobban, négyes &#8211, általa megálmodott, többi összedőlt, saját házát, lámpák leestek, falról vagy, technológiával látták, amerikai építészek, szemfülességemet, rosszindulattal, felhőkarcolókat, rubindiplomáját, földrengésügyi, magyarországon, magyarországot, csibészségemet, technológiával, meglepetésemre, makrancoskodik, szabálytalanul, sikerülhetett, bernardinóban, bizottságának, szegénységben, születésemkor, beruházásánál, panaszkodott, interjújában, meghurcolták, megvizsgálta, kapcsolatban, referenciája, emlékéremmel, pályafutását, pacsirtamező, hangsúlyozza, tanulójaként, világbajnok, becsülettel, szabadalmát, kíváncsiság, megvádolnak, disznóságot, műegyetemen, munkásságát, félárvaként, eltünedezni, értesítőben, kiérdemelte, végigfutott, megálmodott, bizonyítani, ebédjegyet, szeizmikus, hullámokat, emlékezett, kisodortam, felépítése, megijedtem, törésvonal, pogácsákra, használták, amerikában, kommunista, mérkőzését, ideiglenes, gyengébbik, épületeket, márciusban, szabadalom, szerkezete, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3233
  • e Hét: 8455
  • e Hónap: 48276
  • e Év: 226151
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.