2013-12-29 18:29:24, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Merész páros: 7-hónapos kortól ajánlott.
Hozzávalók: 1/4 közepes sonkatök, 2 marék tisztított brokkoli, 2 marék cukkini kocka (vagy más tökféle), fél gerezd fokhagyma, 3 szem közepes krumpli, csipetnyi konyhasó, desztillált víz
A sonkatököt felvágjuk, magját eltávolítjuk, és a sütőben puhára sütjük-pároljuk.
A brokkoli rózsáit kisebb darabokra vágjuk, a cukkinit nagyobb, a krumplit 1,5x1,5x1,5 cm-es kockákra, a foghagymát apróra.
Annyi vízben tesszük fel főni, amennyi épp ellepi, mert a cukkini amúgy is ereszt levet.
Csipetnyi sót is teszünk bele, majd kis lángon úgy 10 percig főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk bepuhulni.
A rágási készségtől függően pürésítjük, vagy villával összetörjük. Utána a kész sütőtökkel kikeverjük.
Hozzávalók: 1/4 közepes sonkatök, 2 marék tisztított brokkoli, 2 marék cukkini kocka (vagy más tökféle), fél gerezd fokhagyma, 3 szem közepes krumpli, csipetnyi konyhasó, desztillált víz
A sonkatököt felvágjuk, magját eltávolítjuk, és a sütőben puhára sütjük-pároljuk.
A brokkoli rózsáit kisebb darabokra vágjuk, a cukkinit nagyobb, a krumplit 1,5x1,5x1,5 cm-es kockákra, a foghagymát apróra.
Annyi vízben tesszük fel főni, amennyi épp ellepi, mert a cukkini amúgy is ereszt levet.
Csipetnyi sót is teszünk bele, majd kis lángon úgy 10 percig főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk bepuhulni.
A rágási készségtől függően pürésítjük, vagy villával összetörjük. Utána a kész sütőtökkel kikeverjük.
Komplettálásként baromfi hús illik hozzá.
Brokkolipüré csirkehússal bébiétel
Hozzávalók (2 adag): 1 közepes burgonya, 3-4 brokkoli rózsa, 1 kis darab hagyma,
1 nagyobb szál sárgarépa, 3-4 szál petrezselyem, ízlés szerint pici jódozott só,
2-3 dkg csirkemell
A hozzávalókat meg pároltam (de lehet főzni, illetve dinsztelés után megfőzni is). A párolással édesebb, zamatosabb lett a végeredmény.
A zöldségeket forrázott vízzel, pici sóval leturmixoltam.
Meggypüré pulykahússal
Hozzávalók: pulyka alaplében főtt combfilé, 1 szem burgonya, valamint 20-25 szem párolt meggy, kevés fahéj, pici édesítőszer (pl. stevia)
A meggyet megfőzzük (a meggyszószból ki lehet venni a kívánt mennyiséget még ízesítés és sűrítés előtt), majd kimagozzuk.
A levesben főtt krumplit, a meggyet és meggylevet, valamint egy evőkanálnyi húst összeturmixolunk egy csipet fahéjjal, és kevés steviával.
Ha kell, az alaplé levével hígíthatjuk a pürét.
FIGYELEM! Bizonyosodjunk meg arról, hogy minden magot eltávolítottunk a meggyből. Ellenkező esetben a baba fulladását is okozhatja a lenyelt meggymag. Ha mégis bent maradna egy mag, és a baba szájába kerül, ne habozzunk, azonnal vegyük ki a szájából a kezünkkel.
TIPP: Hús nélkül már 5 hónapos kortól is adható.
Körte gríz
Hozzávalók 2 adaghoz: 3-4 szem vilmoskörte, 1 ek tönkölybúza-dara, víz
desszert
A körtéket meghámozzuk, daraboljuk, kevés vízzel puhára pároljuk.
A végén hozzákeverjük a grízt, és pár percig fedő alatt hagyjuk, hogy a gríz megduzzadjon.
Turmixoljuk.
Ha a baba tud már darabosabb ételeket is fogyasztani, elég, ha csak villával törjük össze.
TIPP: 8 hónapos kor után rakhatunk bele joghurtot, vagy akár túrót is.
Narancsos sütőtökpüré, kölessel
Narancsot elvileg 6 hónapos kortól lehet adni, bár vannak, akik az allergizálásra való képessége miatt 1 éves korig nem ajánlják.
Az, hogy allergiás-e a gyerek valamire, sajnos, csak akkor derül ki, ha már evett abból az adott ételből. A köles meg azért kell bele, mert szerintem a sütőtökhöz egyáltalán nem megy a burgonya.
Én ezt vacsorára szoktam adni.
Hozzávalók (3 adaghoz - jó étkű gyereknél kb. 3x2 dl): 1 közepes méretű sütőtök, 2 narancs leve, 1 ek köles, víz
Ételtípus: főzelék/vacsora
A tököt meghámozzuk, kockára vágjuk, és egy zárható cserépedénybe halmozzuk.
Ráfacsarjuk a narancsok levét, és fedő alatt, a sütőben puhára pároljuk (30 perc alatt biztosan megpuhul).
A kölest kb. háromszoros mennyiségű vízben szétfőzzük.
A végén összeturmixoljuk a hozzávalókat.
TIPP: A burgonyát nem lehet fagyasztani, a kölest viszont igen. Ezért ha több adagot készítünk, nyugodtan fagyasszuk le porciókban.
Körtés patisszon püré
Hozzávalók: 1 kisebb patisszon (tökféle), 1 kisebb burgonya, csipet kapor (friss), 1 puha vilmoskörte, pici jódozott só
Ételtípus: püré/főzelék
A tököt és a burgonyát meghámozzuk, apróra vágjuk, és alaposan megmossuk.
Feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi.
A kaprot a zöldségekkel együtt főzzük.
Amikor megpuhultak a zöldségek, leturmixoljuk őket a meghámozott és feldarabolt körtével együtt. Kevés jódozott sóval ízesíthetjük.
Megjegyzés: Én nem szeretem a kapros dolgokat, de ez a püré valóban finom.
Gyümölcsrizs kisbabáknak
Hozzávalók: 1/2-1 csapott ek kerek szemű rizs, vagy rizspehely, kb. 5-10 dkg friss, idénygyümölcs, víz a pároláshoz (és a hígításhoz)
Ételtípus: desszert (uzsonna)
A rizst vízzel megpároljuk fedő alatt.
Figyeljünk oda arra, hogy ilyen kevés mennyiség könnyen leég, kvázi ne hagyjuk magában sokáig a tűzön. Közben megtisztítjuk a gyümölcsöket.
Én általában 2-3 féle gyümölcsöt is összeválogatok hozzá.
A gyümölcsöt meg is kell hámozni abban az esetben, ha vastag a héja (pl. barackfélék, szilva, dinnye, körte, stb.).
Pépesre turmixolom az egészet.
Ha kell, akkor még egy kevés forralt vizet is keverek hozzá, mert ha túl sűrű az étel, nehezem tudja lenyelni.
Megjegyzés: A rostosabb gyümölcsöket, mint például a sárgabarack, kicsit megfőzöm a rizzsel, de csak annyira, hogy a fontos vitaminokat ne veszítse el az étel.
Brokkoli felnőttesen- bébiétel receptek
Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 2 szál sárgarépa, fél lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, egy kis darab csirke-, vagy pulykahús, ételízesítő vagy só ízlés szerint
Ételtípus: főzelék/menü
A rózsákra szedett brokkolit, a sárgarépát és a hagymákat az olajon elkezdjük párolni.
Ezután felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a petrezselymet, a paradicsomot és a húst és ízlés szerint ízesítjük.
Amikor elkészült a leves, minden alapanyagból szedünk a turmixba, hozzáadjuk a húst és egy kis főzőlével pürésítjük.
Kismama-menü:
A megmaradt levest szintén turmixoljuk, majd tojássárgájával kikevert tejszínnel krémesítjük.
Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet a mamának.
A brokkoliból besamellel és sajttal felfújtat is készíthetünk.
TIPP: 8 hónapos kortól natúr joghurttal vagy sajttal dúsíthatjuk.
Zöldborsófőzelék csirkehússal recept
Hozzávalók: legalább 40 dkg friss vagy mirelit zsenge zöldborsó, burgonya, hagyma, olaj, csirkehús, friss petrezselyem, (só)
Ételtípus: főzelék/menü
A borsót külön vízben a hagymával együtt puhára főzzük.
Egy másik edényben megfőzzük a burgonyát és a húst.
A végén a borsót sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk és a többi alapanyaggal együtt, a borsó főzőlevével és friss petrezselyemmel pépesítjük. Nagyon finom!
Kismama-menü:
Nagyobb adagból a mamának is maradhat ebből a finomságból. Ilyenkor a húst ,,natúr" kisüthetjük, vagy párolhatjuk. Ha leszeltük a húsból a babának szánt porciót, a mama a saját adagját tovább ízesítheti, és a zöldborsópürével fogyaszthatja.
TIPP: 8 hónapos kortól már nem kell passzírozni, illetve sajttal vagy joghurttal tovább finomítható.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: zöldborsópürével, összeturmixolunk, zöldborsófőzelék, komplettálásként, összeturmixoljuk, petrezselyemmel, tojássárgájával, eltávolítottunk, összeválogatok, átpasszírozzuk, allergizálásra, bizonyosodjunk, cserépedénybe, leturmixoljuk, petrezselymet, meggyszószból, leturmixoltam, megtisztítjuk, hozzákeverjük, idénygyümölcs, fogyaszthatja, petrezselyem, csirkehússal, hozzávalókat, alapanyaggal, gyümölcsöket, ízesíthetjük, brokkolipüré, eltávolítjuk, zöldségekkel, pulykahússal, alapanyagból, készíthetünk, paradicsomot, megduzzadjon, gyümölcsrizs, sonkatököt felvágjuk, sütőben puhára, brokkoli rózsáit, cukkinit nagyobb, foghagymát apróra, cukkini amúgy, tűzről levéve, rágási készségtől, kész sütőtökkel, párolással édesebb, zöldségeket forrázott, meggyet megfőzzük, kívánt mennyiséget, levesben főtt, evőkanálnyi húst, csipet fahéjjal,
|
|