Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyarok a nagyvilágban
  2015-05-23 07:14:57, szombat
 
   
  Mikor tegnap a dél-amerikai magyarokról készült filmsorozat harmadik (uruguay-i) részét néztem a Duna World-on ( a másik kettőt, az argentint és brazilt is jó lenne megnézni) eszembe jutott Szántó Miklós Magyarok a nagyvilágban című könyve, mely nekem is megvan. Az 1970-es kiadású könyv igen érdekes olvasmány még negyvenöt évvel később is!
Gondolom a későbbiek is azok:
Magyarok Amerikában,1984.,
Magyarnak lenni,Nyugaton,1988.,
Tengerentúli magyarok,2001.,
Életutam hét rendszerváltáson át, 2006.

Ahogy a szerző életútja is az: Szántó Miklós. 1916 októberében született Budapesten. 1940-ben katona, majd 1945-ig munkaszolgálatos volt. 1945 után volt pártmunkás, szakszervezeti vezető, minisztériumi főosztályvezető. Az 1955-ben filozófiai aspiráns lett a Lenin-intézetben, 1956-ban a Köztársaság téri ostrom alatt megsérült, felesége pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett. A tragikus események hatására pályát változtatott és újságíróként dolgozott. 1960-tól 25 évig a Magyarok Világszövetségének lapja, a Magyar Hírek főszerkesztője volt, ezzel párhuzamosan már az MTA Filozófiai Intézetének munkatársaként a hazai szociológiai kutatások egyik kezdeményezője lett. Az 1960-as évek elejétől a kutatócsoport tagjaként részt vett a magyar szociológia újjáalakításában és az MTA Szociológiai Kutatóintézetének felállításában. Számos munkájának témája elsősorban a művelődés, életmód, szabadidő és az emigráció vizsgálatára fókuszált. 1998-ben jelent meg A magyar szociológia újjászervezése a hatvanas évtizedben című könyve, mely a résztvevő szemszögéből nyújt betekintést a korabeli eseményekbe. 2006-ban publikálta Életutam hét rendszerváltáson át című önéletrajzi munkáját, mely önreflexíven írja le az 1950-es évek apparátusi, illetve az 1960-es évek értelmiségi létének dilemmáit. ( In.: MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet weboldala)

Az idén, 99 éves korában elhunyt szociológussal több interjú is készült, ezek letölthetők az internetről. Közülük egyet, mely az Élet és Irodalomban, 2007. július 27-én jelent meg idemásolom:

Ostrom és lincselés

Nehezen szántam rá magam a szólásra, egyrészt, mert tavaly megjelent könyvemben részletesen megírtam az 1956. október 30-án átélt ostrom és lincselés - évtizedeken át rémálmokkal riasztó - tragédiáját. Másrészt lehetséges, hogy elfogultsággal illetnek, mert október 26-tól az utolsó előtti pillanatig Mező Imre mellett dolgoztam a pártházban. Súlyosan sebesültem azzal a Tóth Lajossal együtt, aki a sokat emlegetett "Törzs" parancsnoka volt. Végül rám olvashatják, hogy harminchét éve egy írásomban, amely Mező helytállásáról szólt, ellenforradalomként írtam az ostromról. Mégsem hallgathatok, mert attól tartok, hogy az Eörsi-Szakolczai-vita (ÉS, 2007/20.; 22.; 24.; 27.) vakvágányra tolat, mellékes, hiúsági elemek kisiklatják, ami a megértéshez lényeges. Mindenekelőtt azt, hogy az ostrom és a vérengzés egy folyamat drámai csúcspontja volt, és e folyamattól elszakítva nem értelmezhető. Milyenné vált az akkori helyzet? A közigazgatás már nem működött, a Nagy Imre-kormánynak nem volt karhatalma: nem volt ereje. A honvédség "kivárt", nem volt felhasználható. A rendőrség szétolvadt. A fegyveres gócok a főváros csomópontjain blokkolni tudták a kormány minden lépését. Az is kimondható, hogy e fegyveres csoportok vezetői kétségbevonták a kormány legitim voltát. A kormány rádióközleményeit azonnal hatástalanította a tömegesen hallgatott Szabad Európa Rádió. A határozatok papíron maradtak, a végrehajtás reménye nélkül. Ezért akart megszervezni a Honvédelmi Minisztériumtól hivatalos megbízást kapott "Törzs" munkásmilíciát (ha tetszik, leendő nemzetőrséget), hogy helyreállítsák a rendet, működjön a közigazgatás, meginduljon a termelés, hozzáfoghassanak a reformokhoz.
Mező tudomásul vette, és építeni akart a létrehozott forradalmi bizottságokra és munkástanácsokra, amelyek világossá tették: a szocialista vívmányok hívei.
A Mezővel folytatott esti beszélgetéseink során egyszer sem merült fel a többpártrendszer témája, ez akkor még nem volt napirenden. Ám többször is szóba hozta, hogy újjászervezett, nem sztalinista alapon épült pártra van szükség, amely demokratikus és biztosítja a teljes vitaszabadságot. Ilyen párt nélkül nincs kibontakozás, a Nagy Imre-kormánynak nincs politikai hátvédje. Itt térek rá a lap hasábjain folyó vita egyik fő kérdésére: ez a Nagy Imre és Mező közti viszony.
A bizalom kölcsönös volt és töretlen. Mi igazolja ezt? Október 28-án, amikor Nagy Imre és Kádár János nehéz viták után elfogadtatták az itt tárgyaló szovjet vezetőkkel a fordulatot, hogy a tömegmozgalmat nemzeti felkelésnek kell tekinteni, ezért tűzszünetet hirdetnek és megállapodnak a harcoló gócokkal, valószínűleg Köböl József közölte ezt Mezővel, aki utána tájékoztatott minket.
Eközben szólalt meg újra a telefon, a vonalban Nagy Imre volt. Ahogy aztán Mező idézte őt: "A kormány szándéka arra kérni a Szovjetunió Minisztertanácsát, vonják ki a szovjet csapatokat a fővárosból." Erről kérdezte Mező véleményét. "Azt feleltem, folytatta Mező, hogy ez a megoldás csak akkor lehetséges, ha rendelkezésre állnak a szükséges erők a harcok felszámolásához. Az Öreg megnyugtatott, hogy küszöbön áll az a megegyezés, amely szerint - a szovjet csapatok kivonása után - a magyar katonaság előtt a felkelők valamennyi osztaga leteszi a fegyvert. Ennek lehetővé tételére hirdetünk tűzszünetet. Azt hangsúlyoztam, hogy az eddigi tapasztalatok nem biztatóak, ezt komolyan meg kell szervezni, addig óvnék a túlzott derűlátástól. Viszont, ha megtörténik, még minden jóra fordulhat. Az Öreg bizakodó volt." Ezután hangzott el a rádióban az általános és azonnali tűzszünet bejelentése, amelyben szerepelt az is, hogy utasítja a fegyveres erőket: csak akkor tüzeljenek, ha őket támadják.
Mező elindult a Központi Vezetőség ülésére és egy darabig magával vitt minket. A kocsiban mondta el Köböl József friss információját - nagyon elégedetten -, hogy a Gerő-csoportot még ma Moszkvába viszik. Az a Mező-mondat, amelyet Eörsi idéz, mint perdöntő bizonyítékot Mező ellen, október 29-én hangzott el, egy erősen foghíjas, feszült titkári értekezleten. Ezen Mező vázolta a kerületi pártházak fenyegetett helyzetét: volt, amit már elfoglaltak, másokat teljesen körülzártak. Közben telefonhoz hívták a Parlamentből: informálták, hogy a harcolók képviselőivel Nagy Imre folytatott kőkemény tárgyalást. Végre megegyeztek a fegyverek átadásában, a részleteket még ma délután tisztázzák.
Mező, a szobájában, kíváncsi volt arra, mit mond a megállapodásról a Szabad Európa Rádió.
Máris idézték: "Nagy Imrének a tűzszünetre azért van szüksége, hogy a pillanatnyilag még uralmon lévő budapesti kormány - amíg még lehet - fenntarthassa pozícióját. A felkelők tartsák meg fegyvereiket, hiszen győztek." "Most mi lesz? Betartják a megállapodást, vagy ezekre hallgatnak?", kérdezte - inkább magától, mint tőlünk - az elkínzott Mező. E háttér nélkül lógva marad a levegőben, és elpáráll minden kiejtett mondat. Visszatért a titkárokhoz és egyikük ezt kérdezte: "Tárgyalni, vagy lőni?" Mező válasza ez volt: "Ha van erő, akkor lőni! A tűzszüneti felhívásban világosan benne van: ha fegyveresen támadnak, jogos az önvédelem. Lőhetünk, mert a támadók ellenforradalmárok."
(Az idézetek önmagukban, összefüggéseikből kiragadva, nem értelmezhetőek.)
Az elmúlt években elolvastam a könyvtárnyi irodalmat, a "primer és szekunder" forrásokat, hogy fél évszázada kínzó kérdéseimre választ kapjak. Ezek alapján így összegezhetjük a következtetéseket.
1) Mi volt a célja, volt-e esélye a pártház védelmének? Mező nem volt hősködő fanatikus. Mire számított? Arra, hogy ha kitart, segítséget kap, és ez esetben a kudarcot először valló támadók belátják: érdekük betartani a kormánnyal kötött megállapodást. Ha nem következik be az a teljesen abszurd fordulat, hogy a pártház felmentésére küldött harckocsik szétlövik - fatális tévedésből - a házat, akkor Mező terve megvalósulhat, a kormánynak marad politikai, katonai hátvédje. A védők közt a Gerő-csoportnak egyetlen híve sem volt: ez ebben az iszonyú történetben az igazi tragédia.
2) Miért harcoltak az ostromlók? Hitelt adtak a Szabad Európa Rádió szövegeinek, hogy a tűzszünet a kormány "csapdája". Győztek, tegyék fel az i-re a pontot, és e szerint cselekedtek. Október 29-én elfoglalták valamennyi kerületi pártházat, másnap összevonták erőiket, és megostromolták a kormány utolsó védvonalát.
3) Mi lett a következménye a pártház elestének, a lincselésnek? Egyetértek Charles Gáti Vesztett illúziók című könyvének megállapításaival, és ezeket megerősíti Paul Lendvai is (Forradalom, tabuk nélkül, 1956). Az utóbbiból idézem: "Nem szabad figyelmen kívül hagyni a vérengzésnek a szovjet, kínai, jugoszláv diplomatákra gyakorolt hatását. Csak így érthető meg a kínai és jugoszláv magatartásban az a fordulat, amely a budapesti képviseletek beszámolói alapján bekövetkezett."
Meggyőződésem, hogy az ostrom és a lincselés döntötte el 1956 sorsát, tette tönkre egy világraszóló, lelkes mozgalom reményeit.

Szántó Miklós
újságíró, a szociológiai tudományok doktora








 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerváltáson, többpártrendszer, hozzáfoghassanak, újjáalakításában, hatástalanította, munkaszolgálatos, munkástanácsokra, beszélgetéseink, vitaszabadságot, megállapodásról, felszámolásához, főosztályvezető, minisztériumtól, helytállásáról, elfogultsággal, értelmezhetőek, szociológussal, felhasználható, összegezhetjük, újjászervezése, főszerkesztője, szakszervezeti, munkatársaként, kezdeményezője, munkásmilíciát, felállításában, megostromolták, kétségbevonták, újjászervezett, pillanatnyilag, tömegmozgalmat, helyreállítsák, megnyugtatott, rendelkezésre, kutatócsoport, magatartásban, dél-amerikai magyarokról, másik kettőt, nagyvilágban című, 1970-es kiadású, szerző életútja, 1955-ben filozófiai, tragikus események, hazai szociológiai, 1960-as évek, kutatócsoport tagjaként, magyar szociológia, emigráció vizsgálatára, hatvanas évtizedben, résztvevő szemszögéből, korabeli eseményekbe, 1950-es évek, Duna World-on, Szántó Miklós Magyarok, Magyarok Amerikában, Szántó Miklós, Magyarok Világszövetségének, Magyar Hírek, Filozófiai Intézetének, Szociológiai Kutatóintézetének, Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet, Mező Imre, Tóth Lajossal, Nagy Imre-kormánynak, Szabad Európa Rádió, Honvédelmi Minisztériumtól, Nagy Imre, Kádár János, Köböl József, Szovjetunió Minisztertanácsát, Központi Vezetőség, Ezen Mező, Nagy Imrének, Egyetértek Charles Gáti Vesztett, Paul Lendvai,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Lóhere  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nevem  A kételkedés kezelése  Szívem  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Leonardo da Vinci gondolata  Png kutya  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  A sors  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Éretlen vers  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szép estét kedves látogatóimna...  A sors  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  s immár én is felragyogva, ért...  Png cica  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sokan azt tartják  Leonardo da Vinci gondolata  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 21  Zilahy Lajos gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png csokor  A boldog családok mind hasonló...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Őrizkednünk kell...  Reménység és erő Krisztustól e...  Nevem  Kellemes délutánt kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Esti kép  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kerüld el az evangélium örömén...  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 21  Png nő  Sose bánj semmit  Alvó cicák  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy lelki imádság  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Az engedelmesség miért nem vál...  A kételkedés kezelése  Fehér virág  Hogy lehet megtartani  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hogy lehet megtartani  A sors  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png virág  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Neked tudnod kell  Akarat 
Bejegyzés Címkék
dél-amerikai magyarokról, másik kettőt, nagyvilágban című, 1970-es kiadású, szerző életútja, 1955-ben filozófiai, tragikus események, hazai szociológiai, 1960-as évek, kutatócsoport tagjaként, magyar szociológia, emigráció vizsgálatára, hatvanas évtizedben, résztvevő szemszögéből, korabeli eseményekbe, 1950-es évek, 1960-es évek, utolsó előtti, sokat emlegetett, megértéshez lényeges, folyamat drámai, akkori helyzet, rendőrség szétolvadt, fegyveres gócok, főváros csomópontjain, kormány minden, kormány legitim, kormány rádióközleményeit, tömegesen hallgatott, határozatok papíron, végrehajtás reménye, létrehozott forradalmi, szocialista vívmányok, többpártrendszer témája, teljes vitaszabadságot, bizalom kölcsönös, tömegmozgalmat nemzeti, harcoló gócokkal, vonalban Nagy, kormány szándéka, szovjet csapatokat, megoldás csak, szükséges erők, harcok felszámolásához, szovjet csapatok, magyar katonaság, felkelők valamennyi, eddigi tapasztalatok, túlzott derűlátástól, fegyveres erőket, darabig magával, kocsiban mondta, erősen foghíjas, kerületi pártházak, harcolók képviselőivel, fegyverek átadásában, tűzszünetre azért, felkelők tartsák, elkínzott Mező, tűzszüneti felhívásban, idézetek önmagukban, elmúlt években, könyvtárnyi irodalmat, pártház védelmének, kudarcot először, kormánnyal kötött, pártház felmentésére, kormánynak marad, védők közt, iszonyú történetben, igazi tragédia, kormány utolsó, pártház elestének, utóbbiból idézem, budapesti képviseletek, lincselés döntötte, szociológiai tudományok, rendszerváltáson, többpártrendszer, hozzáfoghassanak, újjáalakításában, hatástalanította, munkaszolgálatos, munkástanácsokra, beszélgetéseink, vitaszabadságot, megállapodásról, felszámolásához, főosztályvezető, minisztériumtól, helytállásáról, elfogultsággal, értelmezhetőek, szociológussal, felhasználható, összegezhetjük, újjászervezése, főszerkesztője, szakszervezeti, munkatársaként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 632
  • e Hónap: 5513
  • e Év: 27566
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.