Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Meghalt Mádl Ferenc...
  2011-06-02 07:36:37, csütörtök
 
   
  Meghalt Mádl Ferenc, akit az általa megalkotott 1995-ös Nemzeti Alaptantervről jegyeztem meg magamnak. Ezt írta a nemzetinek nevezett alaptantervről, vagyis az oktató-nevelő-munkáról, az ,,iskola alapfeladatáról":

"A tanulás a pszichikum módosulása külső tényezők hatására. Tehát nem csupán ismeretelsajátítás és a figyelem, az emlékezet működtetése, hanem magában foglalja valamennyi értelmi képesség és az egész személyiség fejlődését, fejlesztését. Ez az iskola alapfeladata."

Ezzel kapcsolatosan a következőket írtam Lezsák Sándornak az akkori emdéefes pedagógus kollégium és a parlament oktatási bizottsága vezetőjének, 1999-ben, a tanulás fogalmának tágabb értelmezésének szükségességéről:

A tanulás fogalmának tág értelmezése lehetővé teszi a tanítás és a nevelés (gyakorlati szempont), másrészt a didaktika és a neveléselmélet (teoretikus szempont) kettősségének feloldását.

(Részletesebben lásd: Piaget: "a cselekvés és a gondolkodás összefüggése"="interiorizáció" folyamata..." c. könyvében, ami megjelent magyarul: 1970-ben. Továbbá, magyarázatul szolgálhat még Skinner A tanítás technológiája c. könyvében írjtak, mely szerint "háromféleképpen tanulhatunk: cselekvés útján, tapasztalás által és próba-szerencse alapon". Megjelent: 1973-ban.)

Az "interiorizáció" didaktikai alkalmazásaként számos újszerű tanulási forma látott napvilágot. Pl: A felnőttképzésben, annak elismerése, hogy a tanulási aktivitás fenntartásának legfőbb garanciája a cselekvéssel összefonódó értelmi tevékenység.


Míg a "szakma" vitatkozik a "gyakorlati"- és a "teoretikus" szempontok érvényesítésén, addig elsikkad az a legfontosabb szempont, - amely társadalmi megmaradásunk és minden fejlődésnek az alapja lehet és ez nem más, mint az a tény, - hogy "ember nem alkothat nagyobbat, mint embert"!

Azok, akik szülői minőségükben "csak" az élet lángját adják tovább, már sokat tettek és tehetnek jövőnkért, mindannyiunk jövőjéért. Ezért a társadalom felelőssége, hogy a leendő anyák, apák olyan gazdasági helyzetbe kerüljenek, (az otthonteremtési elképzeléseik szorgalmas és kitartó munkával megvalósítható legyen), hogy a születendő gyermek ne "ölje meg", egzisztenciálisan ne hozza szüleit halmozottan hátrányos helyzetbe!
Mert a gyermeknevelés a teremtésbe való beavatkozás, és mint ilyen: nagyon nagy felelősségű, sokrétű, személyiségformáló tevékenységet, nevelő és nevelt között létrejövő és oda-vissza működő, alkotói folyamatot feltételez, mert folyamatos vajúdással születik meg egy ember személyisége.

Ennek a nehéz, gyötrelmesen nehéz pedagógiai tevékenységnek - amit "csak" anyai, apai minőségükben élnek meg az emberek - kellene végre a méltó, emberhez méltó rangját visszaadni, vagy újra alkotni!

A Szentírás szerint is Isten a maga képmására teremtette az embert.
Az ateizmus kultuszának továbbéléseként lehet értelmezni, tehát azokat a törekvéseket, amelyek az emberi gonoszság, aljasság általános, "közönséges"en elterjedt voltát és ennek megváltoztathatatlanságát igyekszik hangsúlyozni, mert ezzel - közvetett módon - Isten is és az evangelizált világ is lejáratható. A média minden eszközével, minden csatornáján azt kellene sugalmazni, közvetíteni, hogy az ember önmagában hordozza értékeit és nem kizárólag a külsejével tudja azt kifejezni, hanem emberi, vagy "embertelen" megnyilvánulásaival. Szükségessé vált: a televízióból ömlesztve áradó agresszivitás, brutalitás visszaszorítása.

Sajnos ennek megváltoztatására törekvő kísérletek, konferenciák nem sok eredménnyel jártak... Még a polgári kormányzás által megalkotott média-törvénytől is el lehetett vitatni ezen feladat jogosságát!!!

Azt már megtapasztaltuk, hogy a katonai, vagy politikai diktatúrák militarizmusában-technokratizmusában felnőtt, pszichoszomatikus, pszichovegetatív zavarokkal küzdő ifjai; vagy a fogyasztói társadalmak szüleiktől elidegenített, un. "jó iskolákban" nevelt, sikerorientált és felnőttként is infantilis "aranyifjai"; vagy a senkinek sem kellő "semmirekellő", elembertelenedett, utcán "felnőtt", koravén fiataljai egyaránt pótcselekvésekkel, drogokkal kábítják magukat, tompítják a gyermek- és serdülőkorban nélkülözött szülői testi- lelki odafordulás hiánya miatt bennük kialakult és szűnni nem akaró, iszonyatos hiányérzetet!"

Mindebből egyértelművé válik, hogy az emberi szeretet isteni voltát elvitató ideológiák kora lejárt...

Az EMBERISÉG MÁR MINDENT KIPRÓBÁLT és nem vezetett egyik hatalom eszmerendszere sem a SZERETET CIVILIZÁCIÓJÁnak megvalósulásához. (II. János Pál pápa erről szóló egyik enciklikájában olvastam ezt a megfogalmazást az EMBERI SZERETET társadalmi jelentőségéről és e-szerinti együvé tartozásunkról.)

Az azóta eltelt évtizedek világtörténelmi eseményei megerősítettek abban az elgondolásban: ahhoz, hogy ez Magyarországon megvalósulhasson, a SZENTKORONA ÁLLAMRENDJE szerinti társadalmi berendezkedésre lenne szükség...

Mádl Ferenc, mint köztársasági elnök, ezt nem ismerhette el... Azért megtett minden tőle telhetőt, amit a pártokrácia ,,államrendje" keretei között megtehetett.
Nyugodjon békében!

Bp. 2011. június 2.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szükségességéről, militarizmusában, civilizációjának, megvalósulásához, pszichovegetatív, felnőttképzésben, megvalósulhasson, alkalmazásaként, alapfeladatáról, otthonteremtési, háromféleképpen, visszaszorítása, továbbéléseként, berendezkedésre, megtapasztaltuk, világtörténelmi, jelentőségéről, megerősítettek, megfogalmazást, alaptantervről, interiorizáció, tevékenységnek, gyermeknevelés, tartozásunkról, megvalósítható, enciklikájában, fenntartásának, magyarországon, érvényesítésén, sikerorientált, értelmezésének, részletesebben, neveléselmélet, eszmerendszere, elgondolásban, megmaradásunk, általa megalkotott, nemzetinek nevezett, pszichikum módosulása, emlékezet működtetése, egész személyiség, iskola alapfeladata, következőket írtam, akkori emdéefes, parlament oktatási, tanulás fogalmának, gondolkodás összefüggése, tanítás technológiája, tanulási aktivitás, cselekvéssel összefonódó, alapja lehet, élet lángját, Meghalt Mádl Ferenc, Nemzeti Alaptantervről, Lezsák Sándornak, Skinner, EMBERISÉG MÁR MINDENT KIPRÓBÁLT, SZERETET CIVILIZÁCIÓJÁnak, János Pál, EMBERI SZERETET, SZENTKORONA ÁLLAMRENDJE, Mádl Ferenc, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Töröld le  Vito Giaquinto gondolata  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Vidámság  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Eduardo Sacheri gondolata  Latinovits Zoltán tollából  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  IGEN így  különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Előfordul, hogy  39 ígéret  Sorsunk miatt...  Márai Sándor tollából  Hogyan válunk hűségesekké?  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Eduardo Sacheri gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  képre írva  Azért kaptad  Szép estét kedves látogatóimn...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  József Attila - Kopogtatás nél...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Megígért békesség  ajándék, mellyel meglepem  40 felett  Töröld le  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Alvó cica  Segíts neki dicsérni Téged  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Sík Sándor - Ha jő a perc  Tanmese  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Segíts neki dicsérni Téged  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Jázmin  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Szép estét  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Jázmin  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Jánosházy György: Fogd a kezem  Vannak emberek  Jó nap volt  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  József Attila - Kopogtatás nél...  Spenót fasírttal 
Bejegyzés Címkék
általa megalkotott, nemzetinek nevezett, pszichikum módosulása, emlékezet működtetése, egész személyiség, iskola alapfeladata, következőket írtam, akkori emdéefes, parlament oktatási, tanulás fogalmának, gondolkodás összefüggése, tanítás technológiája, tanulási aktivitás, cselekvéssel összefonódó, alapja lehet, élet lángját, társadalom felelőssége, leendő anyák, otthonteremtési elképzeléseik, születendő gyermek, teremtésbe való, ember személyisége, maga képmására, ateizmus kultuszának, emberi gonoszság, evangelizált világ, média minden, ember önmagában, külsejével tudja, televízióból ömlesztve, polgári kormányzás, fogyasztói társadalmak, emberi szeretet, azóta eltelt, pártokrácia &#8222, szükségességéről, militarizmusában, civilizációjának, megvalósulásához, pszichovegetatív, felnőttképzésben, megvalósulhasson, alkalmazásaként, alapfeladatáról, otthonteremtési, háromféleképpen, visszaszorítása, továbbéléseként, berendezkedésre, megtapasztaltuk, világtörténelmi, jelentőségéről, megerősítettek, megfogalmazást, alaptantervről, interiorizáció, tevékenységnek, gyermeknevelés, tartozásunkról, megvalósítható, enciklikájában, fenntartásának, magyarországon, érvényesítésén, sikerorientált, értelmezésének, részletesebben, neveléselmélet, eszmerendszere, elgondolásban, megmaradásunk, elképzeléseik, kapcsolatosan, technológiája, agresszivitás, tevékenységet, kettősségének, elidegenített, serdülőkorban, összefüggése, magyarázatul, evangelizált, televízióból, hangsúlyozni, konferenciák, semmirekellő, egyértelművé, hiányérzetet, köztársasági, törekvéseket, minőségükben, legfontosabb, mindannyiunk, gyötrelmesen, cselekvéssel, személyisége, fejlesztését, következőket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 213
  • e Hét: 7211
  • e Hónap: 8158
  • e Év: 44099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.