Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Január
  2014-01-29 19:02:27, szerda
 
   
  Január vége volt.
Nehéz tárgyalást zártam a megrendelő irodájában. Értették a dolgukat, jól képviselték munkahelyük érdekeit. Én is, a magunkét. Mire megegyeztünk, belefáradtunk mindannyian. Kiléptem az épületből, és a szél vadul kikapta kezemből a nehéz kapu esetlen fogóját. Szemem-szám tele lett szúrós jégkristályokkal. Nagy nehezen megtaláltam hóbuckának álcázott kocsimat. Lekotortam róla havat nagyjából. Be is indult, de csúszott az út, lökdösött a szél, mint a veszedelem.

Éreztem, fáradt, ingerült vagyok. Dühített a forgalom, majd midőn egy sietős gyalogost az utolsó pillanatban vettem észre: betelt a pohár.
- Innom kell egy jó erős kávét!- gondoltam. Kipislogtam a behavazott szélvédőn: hol is vagyok, 's merre lehet, egy kávézó, ahol felfrissíthetem magam.
- Ha itt balra fordulok, majd a második sarkon jobbra, akkor kijutok a...
Nem jutottam ki!
Balra fordultam, utána a második utcánál jött egy "Tilos behajtani" tábla. A következő saroknál útjavítás miatt csak egyenesen lehetett haladni, majd elgurultam egy cukrászda előtt, ám ott nem lehetett megállni. Amidőn jobbra bekanyarodtam akkor hirtelen ismerős lett az utca. Gyerekkori emlékek rohantak meg.
- Anti bácsi. Itt lakik a közelben. Mi lehet vele? Régen láttam.
Anti bácsi apám régi barátja. Agglegény, akit sűrűen irigyelt apám, és házas barátai, ha zajosabb családi eseményre volt náluk kilátás. Ha az ulti csata elhúzódott, és otthon a feleségek zsémbes jelenetei voltak várhatóak.
- Anti te vagy a világ legboldogabb embere!- sóhajtott fel a mindig vidám Feri bácsi.
Felállott az asztaltól. Vérlázítóan fölényes, mellékes mozdulattal zsebre vágta nyereségét, (ezt nem hagyta volna ki, a világ minden kincséért sem.) felhörpintette maradék borát. Rosszul leplezett szorongással megnézte óráját. Jelentéktelen kis tételben játszottak, nem cseréltek gazdát nálunk, kártyán elvesztegetett birtokok, de a jelentéktelen veszteség is veszteség, az elszenvedőknek. Az órája kegyetlenül vigyorogta a képébe, hogy jó másfél órája otthon kellene lennie.
Anti bácsi erre nem mondott semmit . Kissé megrándult a szája széle, biccentett.
- Úgy van. Az én életem csupa móka, dal, kacagás, merő egy verőfény. - mondta.
Anti bácsi katona volt a háborúban, később hadifogoly lett. Mikor évek múlva hazatért, otthonuk helyén foghíj-telek várta. Asszonya, gyerekei helyett három sír várta, a temetőben... Nem nősült újra soha.
Miközben kabátját felöltötte magára, apámhoz fordult.
- Ha ideadod a gyereket - nézett rám - elvinném vasárnap vadászni. Hogy akarok-e menni, egy pillanatig se kellett kérdezni, ez természetes volt. Apám először valami családi összejövetelre hivatkozva nem akart elengedni, de látva elkönnyesülő szemem, "megtört ". Elengedett
Anti bácsi már szombaton este megjelent értem. Vasárnap még így is igen korán kellett kelni. Akkor még spártaiabb volt az élet. Autója csak keveseknek volt. A reggeli első busszal indultunk a pályaudvarra. Jó órai zötyögés után kiszálltunk a pállott kocsiból a hó szagú, vidéki télbe.
Anti bácsi oltogatta belém a vadászszenvedélyt. Kezdetben csak trappoltam mellette a hóban. Ahol nagyon magas volt a szűz hó, ott "udvariasan" előre engedtem. Amikor az aggatékot a derekamra csatolhattam, úgy éreztem lovaggá ütöttek.

A harmadik hajtásban már tudtam, hogy a szép, csillogó tollú kakasok ménkű nehezek tudnak lenni. Anti bácsi övéről négy-öt madár lógott, én egy-két darabbal botladoztam iszonyú büszkén.
- Hadd szokja!- bólintottak az öregek
- Add át nekem is!- nyúzták atyjukat a sorstárs gyerekek
Hogyha ma körülnézek, néha nem értem: hová lettek a gyerekek? Kölyökkoromban vasárnaponként megszokott dolog volt a vadászaton az apját kísérő gyerek.
Értettük a szót. Hajtásban az "udvar van nálad!"- kiáltásra felfejlődtünk, ha elméláztunk, vagy sebzett fácán után futva lemaradtunk valami horpadásban. Körvadászaton - akkor még volt ilyen /!/ - magunktól kizártuk ki a zsákost.
Néha persze megbokrosodtunk. Fiatal csikók voltunk betöretlenek, ezzel az idősebbek számoltak, elinduláskor.
Ha hibáztunk, megszidtak. Ha ügyesek voltunk, jutalmaztak. Feleslegesen nem fegyelmeztek. Főleg: nem éreztük megtűrtnek ma -.gunkat. Akinek nem volt gyereke, az se húzta a száját, ha megláttak a gyülekezőnél bennünket. Talán ők még jobban tudták az ősi törvényt: hogy a tudást át kell adni, vagy csak egyszerűen emberebbek voltak.
A mi társaságunkban, mostanában mondtak már olyat vadásznak, hogy: Kicsi még ez a gyerek. Ne hozd máskor el! Az a gyerek sokkal nagyobb, erősebb alkatú volt, mint én, midőn először apródkodtam vadászaton.
Észrevétlen cseperedtünk lábatlankodó gyerekből leendő vadászokká.
Még gyerekfővel meglőttem egy-két óvatlan szarkát, mátyást. Akkor még nem tiltotta a törvény, ha olykor egy-két lövést apánk esetemben - pótapám - oldalán, az ő puskájával el-elsütöttünk.
Az inasévek alatt kiderült vadásznak születtünk- e? Felnőtt korunkra elsajátítottuk az alapvető ismereteket.
Bizony az óta sók tél elmúlt, én se vagyok már gyerek, hanem fáradt autós, aki szemmel láthatóan nem tud két behavazott kocsi, meg egy magasra feltornyozott hó prizma közé beállni. Úgy ötödszörre mégis sikerült. Egy kis szatócsboltban vettem egy csomag kávét.
Az ismerős házba érve megálltam öreg barátom ajtaja előtt.
Csengetésemre egy darabig semmi nem történt. Már éppen el akartam menni, végtére valami kaparászás után csattant a zár, majd feltárult az ajtó.
-Szervusz, fiam- ismert rám hajdani mentorom. Bizony nagyon meglátszottak rajta az évek.
Elmondtam a szokásos udvariassági köröket. Hogy már régen készülök hozzá, hogy talán nem zavarom. Körül nézegettem a szobában, amíg kivonult kávét főzni.
Azt nem mondom, hogy piszkos volt a lakás, de a női kéz hiánya szembetűnt.
A vázák, a képek keretén - az egyiken én voltam látható hatévesen kihullott tejfoggal - és a trófeákon por szürkéllett.

Sárgára fakult a régi függöny, s hajdani "pótapám" kopottas ingén a kézelő kicsit rojtos volt, amint elém tette a kávét
- Vasárnapra várom apádat. Összejövünk egy kicsit. Már kevesen vagyunk a régi baráti körből... - mondta, miközben saját kávéját kevergette.
- Nem mégy vadászni?- kérdeztem
- Nem.- felelte vontatottan, aztán hirtelen, mintegy magának közbevágva:
- 'Azért persze kijárok még! Nem olyan gyakran, mint régen, de járok...
Csend ült közénk.
-Ugyanoda jársz? - kérdeztem, inkább csend oszlatónak szánva.
-Nem, az a társaság előbb társult egy másikkal, később átszabták a területét. Egy sebtében kinevezett nagyságot fel kellett venni. ,,Leszóltak" érte a megyétől. A fontos ember egy lapos lövése később megsebzett valakit: fel is oszlatták a társaságot. Már nyugdíjas voltam, amikor a jelenlegi társasághoz cseréltem tagságot egy orvossal. Abban a községben vásárolt praxist, körorvos lett a községben.
Ahol most vadászom, oda többet kell utazni, messzebb van. Egy nap megjárni nem lehet. A vadászházat nehéz kifűteni, nekem, pedig szaggat a derekam.

Ezt a társaságot magam is ismerem, egyszer vendégként vadásztam ott. Nem éreztem jól, magam, idegenül, érzi magát Anti bácsi is bizonyosan.
Azon a vadásznapon kétszer is körül sziszegett az alacsony sörétraj. Két tisztán lőtt kakasomat ,,befogadta" a szomszéd.

Sűrűvérű, veres arcú helybéli volt.
Egy rosszul lőtt kakast - szárnyazott volt - némi fogócska után elkapott, csizma sarokkal ölt meg.
A két kakasomért cserében - kárpótlásul - "ajándékozott" nekem egy tyúkot, amit ő lőtt.
Felburrant a kukoricában, pukkant a lövés, le is esett. Parádés módon! Csak éppen ezen a vadászaton nem volt szabad tyúkot lőni...
- Fiatal még a vendég. Nem kell megszidni. - mondta megbocsátóan a második szomszédnak, amint egy kopolyánál megálltunk puskássort ki igazítani. A szomszéd mindent látott. Később elnézést kért társa nevében a restellkedő vadászmester jelenlétében.
Elnéztem. De ide több meghívást nem fogadtam el.


- Anti bácsi. - szólítottam meg.
- Gyere el velem vasárnap vadászni.
- Apám csak délután jön.
- Korán jövünk, a vadászatot délig terveztük, időben hazahozlak.
Némi szabadkozás után ráállt a dologra. Mindent megbeszéltünk, elköszöntem. Lenn az utcán örömmel állapítottam meg, hogy az idő javult. Sárgán villogó lámpáikkal kocogtak a hóekék.
Teltek a munkanapok. Egy délelőtt megcsörrent asztalomon a telefon.
- Megfáztam fiam. Ne haragudj, nem megyek.
A hangja nem volt náthás. A naptárra néztem, vasárnap huszonnegyedike lesz, nyugdíját huszonhatodikán viszi a postás.
A patron darabja 175 forint. Nem erőltettem, hogy ne hozzam zavarba.
Megbeszéltünk egy másik időpontot.
Elhatároztam, hogy vadászat után meglepem őket. Útba ejtem őket. Viszek neki egy kakast. Együtt leszünk hármasban, este, pedig hazaviszem apámat. Nekem is hiányzott a két öreg...
A vadászat gyatrán alakult. Az előző napok havazásai miatt a madarak nem akartak felrepülni. Idény vége is volt.

Különben is meglőttük már a zömét karácsony előtt. Gyenge nap volt
Most pedig itt állok! A kompetencia összesen egy kakas.


*


Egy kakast ígértem a nagynénémnek. Ő szokott kisegíteni hó végén, ha váratlan kiadásom támad, és megszorulok.
Akár azt is mondhatnám: rendszeresen ő a bankárom...


*


Második kakast a szomszédomnak ígértem. A kocsim nyolc éves, ha elromlik, ügyetlenkedek körülötte, míg megszán a gépészmérnök szomszéd.
Sürgős dolgom lévén, indítok: a beteg kocsi hörög, kerreg, durrog, kattan - mikor hogy próbálja kifejezni, hogy menjek én ebben a zegernye időben, amerre akarok, ő szeretne békésen álldogálni. Barátom látja, hallja, bántja a fülét ügyetlenkedésem. Lejön az emeletről, hívás nélkül. Meghúz itt egy csavart, állít valamit egy rejtelmes fontosságú bizgentyűn amott. A megviselt szerkezet, keze nyomán jár, mint az új.
Ha vidékre szólít a munkám ő, a felesége, vagy valamelyik lánya locsolja a virágaimat. A rendszerint mosogatóban felejtett edényeimet is ők mosogatják el.


*


A - remélt - harmadik kakast ,,Valakinek" ígértem. Barna haja van, igézően mélytüzű sötétbarna szemei...
Csillog, mikor erdei kalandjaimat mesélem.
- Három jelölt, egy kakas! Kinek adjam? Nagynéném megérdemli!
A szomszédék ugyancsak.
,,Valaki", hhhhűű! Esetleg nálam sütné meg. Sürögne a parányi konyhában. A tűzhely körüli melegben csak egy laza otthonkában sürög-forogna majd. Esetleg nem is itthon, hanem fenn a kis erdei tanyám konyhájában.
Gyertyákat gyújtanék a vacsorához. Vörösbort ihatnánk a sülthöz, pincehidegen.
Szikrázna a pohárban bíbor fénnyel az ital.
Kellemesen telne az este.


*


Alkudoztam magammal:
- Anti bácsinak viszek máskor fácánt. Vagy ha eljön a következő megbeszélt időpontban vadászni, majd lő magának.
- Miért is nem tudott annyi összejönni, hogy legalább kettőt kaptunk volna!- haragosan tapostam a pedált.
- Mitől esett volna több kakas? Két hajtásban a puskámat se sütöttem el. Hibáztam is! Nem jött rám semmi, a többieknek is csak gyéren szólt a puskája.- dohogtam magamban.
Fogyott az út előttem, már közel volt a város. Egy töretlen kukoricás mellett haladtam el.
Váratlanul egy kakas kelt előttem balról. Áthúzott előttem félmagasan. Lassítottam, bár nem kellett tartanom tőle, hogy elütöm. Elég magasra tornászta fel magát.


*


Ugyanúgy, repült, mint egyszer, nagyon-nagyon régen egy másik kakas, egy másik kukoricás szélén.
Öreg barátom, tanító mesterem mellett mentem a hóban.
Félbalról érkezett a kakas. Kellően magasan repült.
- Fogd, gyerek!- nyomta kezembe a puskát Anti bácsi.
- Függőleges a cső! Nem léniázol! Kifordulsz, kibiztosítod, elébe fogsz kéthossznyit, meglövöd!- hallottam.

Követtem az utasítást.
Meglőttem a kakast. A dicsőségtől jobban szédültem, mint a túl lazán szorított, nehéz tizenkettes puska rúgásától.
A fácán összekapta szárnyait, leesett. A sorból ketten is kiáltották:
- Szép volt.
A fejem zúgott, és eleredt az orrom vére is.
Nem bántam!
Az első volt...
A felejthetelenül szép pillanat ma is megdobogtatja a szívemet.
Bizony szép volt. Sokszor újraéltem a pillanatot. Most szinte oly elevenen, mintha ebben a másodpercben történt volna.

Pedig régen volt... Az első volt
Döntöttem.
Öreg mesterem háza előtt álltam meg.
A szomszéd, a nagynéném, továbbá ,,Valaki": várhatnak.



********



Utóirat:
Szigorúan gyomlálom írásban, és szóban egyaránt az idegen kifejezéseket.
A vadászat sajátos szókincséből meghagytam kettőt, mert ezek nem helyettesíthetőek.
Nem vadász olvasóim számára ezeket ,,lefordítom".
Kompetencia: Vadásznyelven, a közös vadászati eredményből - terítékből - elvihető zsákmány.


Léniázni: Társas vadászat során a célra tartott - kibiztosított - lövésre kész fegyvert tilos a vad követése során a vadász, vagy hajtósor vonalán test magasságban átfordítani. Életveszélyes, súlyos hiba. Jobb helyeken felszólítják az ,,elkövetőt", hogy ürítse ki puskáját, és aznapra akassza szépen a vállára.

forrás: Kóborkutya
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: jégkristályokkal, huszonhatodikán, huszonnegyedike, felejthetelenül, ügyetlenkedésem, felfrissíthetem, megbokrosodtunk, felhörpintette, elvesztegetett, elszenvedőknek, összejövetelre, elsajátítottuk, társaságunkban, vasárnaponként, szatócsboltban, kölyökkoromban, csengetésemre, megdobogtatja, kifejezéseket, bekanyarodtam, vadásznyelven, jelentéktelen, feltornyozott, kibiztosított, meglátszottak, ügyetlenkedek, körvadászaton, felfejlődtünk, belefáradtunk, megbeszéltünk, életveszélyes, szomszédomnak, feleslegesen, állapítottam, kéthossznyit, kibiztosítod, megrendelő irodájában, szél vadul, nehéz kapu, sietős gyalogost, utolsó pillanatban, behavazott szélvédőn, második sarkon, második utcánál, következő saroknál, cukrászda előtt, ulti csata, feleségek zsémbes, világ legboldogabb, mindig vidám, világ minden, jelentéktelen veszteség,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagy és kis csodák  képre írva  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Esterházy Péterre emlékezünk  József Attila - Kopogtatás nél...  Paul David Tripp Április 12  Reményik Sándor: Pierrot &...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Szép estét  Különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  A sorsod  Megígért békesség  Zilahy Lajos mondta  Ady Endre - Mindegy átka  Ismeretlen: Ikarusz monda  Önmaga ellenére  Nagy és kis csodák  Vannak emberek  40 felett  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Minden tavaszból őrizz..  Anyák napjára  Andrássy Réka - A bolond Böske  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Jázmin  Robert Merle tollából  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Minden tavaszból őrizz..  Mindent de mindent visszakap  Különleges  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Magyar költészet napja  Jó nap volt  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Azért kaptad  Nagy és kis csodák  Hamvas Béla  Reményik Sándor: Pierrot &...  Esterházy Péterre emlékezünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Zilahy Lajos gondolata  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  különleges  képre írva  Nem kell hozzá fürdőruhás  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam Krisztinától  Azért kaptad  Facebookon kaptam  A sorsod  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Baranyi Ferenc - N i n c s  Nagy és kis csodák  Otthon  Egy gondolat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
megrendelő irodájában, szél vadul, nehéz kapu, sietős gyalogost, utolsó pillanatban, behavazott szélvédőn, második sarkon, második utcánál, következő saroknál, cukrászda előtt, ulti csata, feleségek zsémbes, világ legboldogabb, mindig vidám, világ minden, jelentéktelen veszteség, órája kegyetlenül, szája széle, reggeli első, pállott kocsiból, derekamra csatolhattam, harmadik hajtásban, sorstárs gyerekek, apját kísérő, idősebbek számoltak, gyülekezőnél bennünket, inasévek alatt, alapvető ismereteket, magasra feltornyozott, csomag kávét, ismerős házba, darabig semmi, szokásos udvariassági, képek keretén, régi függöny, kézelő kicsit, régi baráti, sebtében kinevezett, fontos ember, lapos lövése, jelenlegi társasághoz, községben vásárolt, vadászházat nehéz, társaságot magam, vadásznapon kétszer, alacsony sörétraj, rosszul lőtt, második szomszédnak, kopolyánál megálltunk, szomszéd mindent, restellkedő vadászmester, vadászatot délig, utcán örömmel, délelőtt megcsörrent, naptárra néztem, patron darabja, másik időpontot, vadászat gyatrán, előző napok, zömét karácsony, kompetencia összesen, kakast ígértem, szomszédomnak ígértem, kocsim nyolc, gépészmérnök szomszéd, beteg kocsi, zegernye időben, fülét ügyetlenkedésem, rejtelmes fontosságú, megviselt szerkezet, rendszerint mosogatóban, szomszédék ugyancsak, parányi konyhában, tűzhely körüli, laza otthonkában, pohárban bíbor, következő megbeszélt, töretlen kukoricás, kakas kelt, másik kakas, másik kukoricás, puskát Anti, dicsőségtől jobban, fácán összekapta, sorból ketten, fejem zúgott, orrom vére, első volt&#8230, felejthetelenül szép, másodpercben történt, első volt, idegen kifejezéseket, vadászat sajátos, közös vadászati, célra tartott, jégkristályokkal, huszonhatodikán, huszonnegyedike, felejthetelenül, ügyetlenkedésem, felfrissíthetem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 2250
  • e Hónap: 4145
  • e Év: 54936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.