Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
szappankészítés házilag
  2013-05-14 22:17:53, kedd
 
  Otthon, házilag is elkészíthetjük szappanunkat. Nem kell hozzá nagy tudomány, viszont ha tökéletes szappant szeretnénk készíteni, akkor azért egy kis gyakorlat kell hozzá. Hogy miért használjunk a mostanság nagyon divatos tusfürdők helyett természetes szappant? Mert jobban járunk vele.

A tusfürdőkben számos kémiai vegyszer van, a habosítóktól elkezdve a mesterséges illatanyagokon át a kőolaj származékokig. Figyelem! Sok bolti szappan is bővelkedik a nem bőrre való anyagokban, ezért ajánlatos szappanok közül is a természetes változatot előnyben részesíteni.

Az otthon készített szappanok előnye, hogy olyanra csinálod, ahogyan te szeretnéd, azt raksz bele, amit akarsz, nem fog tartalmazni semmiféle szintetikus, káros, rákkeltő anyagot, kőolaj származékot (parabéneket) mint a tusfürdők.

A természetes szappan három fő összetevője:

- Állati zsírok és/vagy növényi olajok
- Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
- Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk
- A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka annak, hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

Itt a szigorú biztonsági szabályokat találjátok:

http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html#biztonsagi_szab alyok

A NaOH feloldására leggyakrabban desztillált vizet szoktak használni, de különböző tea és gyógynövények jól lehűtött főzeteit, vagy természetes gyümölcs- és zöldségleveket, illetve tejet is lehet.

A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható, és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

Használhatunk olivaolajat, pálmaolajat, kókuszolajat, vagy állati zsírt is, ha viszont a bőr számára táplálóbb, krémesebb állagú szappant szeretnénk készíteni, akkor például az édesmandula-olajat, a jojobaolajat, a sheavajatat, ajánlják.

Tetszőlegesen alkalmazhatunk még különböző illóolajakat, parfűmolajokat ízlés szerint és természetes színezékeket (például: kurkuma-sárga, algakivonat-zöld színt eredményez) is.

Az egyetlen probléma, ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony anti-oxidáns, amely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható, a rozmaring kivonat (ROE).

Biztonsági eszközök

- Konyhai gumikesztyű
- Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
- Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

Eszközök a hideg eljáráshoz

- Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez;
- Hőmérő, amellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum-10°C és +110°Cközött mozog;
- Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez;
- Egy hőálló üveg- vagy kerámiakancsó, amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek;
- Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére;
- Fakanál;
- Botmixer;
- Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására.

Alaprecept:

- 1kg olivaolaj
- 128gr nátronlúg (NaOH)
- 300gr víz

Fakultatív hozzávalók:

- 10ml levendula illóolaj
- 1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
- 1 evőkanál szárított levendulavirág

A hidegeljárásos szappankészítés lépései:

Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is! Zárjuk el a kutyát és a gyereket!

Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.

Mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!

Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.

Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!

Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk.

Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz.

A színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.

24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.

Aki kedvet kapott egy kis vegyészkedéshez az otthonában,hogy illatos, finom háziszappant készítsen,az a szükséges hozzávalók beszerzése után itt részletesebben megtalálja lépésről-lépésre a főzés menetét:

http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
Címkék: összekeveréséhez, professzionális, szappankészítés, vegyészkedéshez, levendulavirág, alkalmazhatunk, parfűmolajokat, szappanmasszát, védőszemüveget, illatanyagokon, illatanyagokat, hidegeljárásos, szellőztethető, szaponifikáció, tulajdonsággal, részletesebben, elkészíthetjük, zöldségleveket, hőmérsékletét, melegítéséhez, kerámiakancsó, védőruházatot, megkeményedik, rásegíthetünk, folyadékokkal, kifröccsenhet, használhatunk, származékokig, használatával, szappanunkhoz, leggyakrabban, gyógynövények, tetszőlegesen, hőmérsékletű, habosítóktól, használjatok, mostanság nagyon, tusfürdőkben számos, habosítóktól elkezdve, mesterséges illatanyagokon, kőolaj származékokig, természetes változatot, otthon készített, természetes szappan, nátronlúgot feloldjuk, nátrium-hidroxid leggyakrabban, nátrium atom, oxigén atommal, hidrogén atommal, kémiai kötés, nátronlúg igen, különféle folyadékokkal, MINDIG LÚGOT ADJUK VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN KEVERÉK KIFRÖCCSENHET,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Hazára minden embernek szükség...  Szívem  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png férfi  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A boldog családok mind hasonló...  Reggel van  Zilahy Lajos gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Rátalálsz  Garai Gábor - Takarítás  A jó emberek mindig szépek mar...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Németh László tollából  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png ház  Facebookon kaptam  Adakozás  Kövesd a cowboyt!  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyon különös  Jónás Tamás – Végtelen b...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Nagyon különös  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png csokor  Png kutya  Kerüld el az evangélium örömén...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bertolt Brecht -től idézet  Idő  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png lepke  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szívem tiéd  Mi lenne ha  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Makszim Gorkij gondolata  Png csokor  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png telefon  Alázat  Alázat  Facebookon kaptam  Alázat  Adakozás  Elköszönt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyon különös  Garai Gábor - Takarítás  Egy lelki imádság  Kaffka_Margit  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png kutya  Fekete-erdő desszert  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Erdőn  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Szép estét  Paul David Tripp Április 19 
Bejegyzés Címkék
mostanság nagyon, tusfürdőkben számos, habosítóktól elkezdve, mesterséges illatanyagokon, kőolaj származékokig, természetes változatot, otthon készített, természetes szappan, nátronlúgot feloldjuk, nátrium-hidroxid leggyakrabban, nátrium atom, oxigén atommal, hidrogén atommal, kémiai kötés, nátronlúg igen, különféle folyadékokkal, szigorú biztonsági, szappanok legfontosabb, egyetlen probléma, enyhe avas, sárgás foltok, egyetlen hatékony, rozmaring kivonat, hideg eljáráshoz, adagok grammra, zsírok hőmérsékletét, inox acél, zsírok melegítéséhez, massza összekeveréséhez, hőálló üveg-, nátronlúg vizes, nátronlúg mérésére, oldat keverésére, formába öntött, illóolaj fixálásához, hidegeljárásos szappankészítés, desztillált vizet, lúgot hozzátölteni, desztillált vízhez, keletkező gőzöket, heves exoterm, tartót hideg, eljárás lényege, lúgoldat egyforma, szilárd zsírokat, állapotot nevezzük, stádiumban lehet, szappan megkeményedik, szappan lassan, főzés menetét, összekeveréséhez, professzionális, szappankészítés, vegyészkedéshez, levendulavirág, alkalmazhatunk, parfűmolajokat, szappanmasszát, védőszemüveget, illatanyagokon, illatanyagokat, hidegeljárásos, szellőztethető, szaponifikáció, tulajdonsággal, részletesebben, elkészíthetjük, zöldségleveket, hőmérsékletét, melegítéséhez, kerámiakancsó, védőruházatot, megkeményedik, rásegíthetünk, folyadékokkal, kifröccsenhet, használhatunk, származékokig, használatával, szappanunkhoz, leggyakrabban, gyógynövények, tetszőlegesen, hőmérsékletű, habosítóktól, használjatok, szappanokban, szappanunkat, jojobaolajat, úszószemüveg, hozzátölteni, illatosított, illóolajakat, színezékeket, legfontosabb, védőszemüveg, tusfürdőkben, alkalmazható, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 976
  • e Hét: 2875
  • e Hónap: 7279
  • e Év: 39008
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.