Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tiborcok és Laborcok
  2007-11-23 01:27:18, péntek
 
   
  Ahogy nálunk már lenni szokott, megint nem a lényegről folyik a vita. Komoly indulatokat, valamint szakmai(nak is tűnő) és politikai vitákat gerjesztett Laborc Sándor nevének bedobása, miszerint ő kerülne a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjára. Az egykori (néhai?) Szovjetunió illetékes tanintézményében is végzett tábornok - vajon az úgynevezett polgári titkosszolgálatoknál, ahol a beosztások elnevezése főigazgató, főigazgató-helyettes, igazgató stb. miért viselnek katonai rendfokozatokat a "munkatársak"? - ez idáig volt főigazgató-helyettes, most pedig megbízott főigazgató. A vita arról folyik, hogy betöltheti-e ezt a posztot egy "egykori moszkvai", mivel úgy hírlik, hogy jelenlegi szövetségeseink nem örülnek annak, ha a volt szövetségesünknél korábban kiképzett, vele szorosabb kapcsolatban állt személy fontos posztot tölthet be Magyarországon.

Nem álságos ez egy kicsit?
A mai politikai és gazdasági elit - természetesen a katonai és a rendőri vezetők egy része is - szorosan kötődött Moszkvához és az elmúlt évtizedek rendszeréhez. A politikai és gazdasági elit tagjai nem kis részének szüleit, nagyszüleit is - s nem egy esetben saját előző életét - kellene megtagadnia, ha igazán tiszta viszonyokat szeretne. Elvárhatjuk-e ezt? Megteszik-e ezt a kedvünkért?

Egykori ÁVH-sok, hírhedt népbírák és népügyészek, a Rákosi-korszak ügyészei, hírszerzői, kiemelt pártmunkásai, egykori titkos ügynökök vannak szép számban a felmenők között, de ha róluk van szó, akkor mindjárt más a dolog. Akkor a demokrácia megcsúfolása kerül szóba, ha róluk szól valaki, a személyiségi jogaik sérülnek, melyeket a demokráciában védeni kell - ez az egykori áldozatokra nem vonatkozik ilyen mértékben -, és a sort folytatni lehetne. Nem álságos ez egy kicsit?

Összezárt sorok
Laborc Sándor kinevezése esetében mi sérül? A szavahihetőségünk, a szuverenitásunk, a mi "sajátos rendszerváltoztatásunk", amely a Tiborcoknak jelentett igazi veszteséget, s ismét ők veszítenének, ha számon kérik a Laborcokat, mert azért olyankor a sorok összezárnak.

El kellene már ismernünk, hogy 1989-1990-ben az akkori és a majdani politikai elit megkötötte a maga egyezségét. Ezt az egyezséget azóta mindenki a maga érdeke szerint igyekezett felrúgni. Ez idáig még nem sikerült, legfeljebb azok fizettek rá ismételten, akik felemlegették ezt. No meg azok, akik nem tudták, hogy mit is kötnek meg "helyettük, felettük, értük és érdekükben": úgy tízmillió magyar ember.
Ha valaki teljes változtatást akart volna, akkor tanulhatott volna az egykori kommunistáktól. 1945-ben, illetve 1947-ben ők megmutatták, miként kell rendszert váltani, és aki az után nem az előírtak szerint csinálta, azt kicsinálni. Természetesen egy demokratikus államban az ilyesmi már nem "úri dolog", az olyan típusú változtatásokhoz nem demokráciára, hanem népi demokráciára van szükség, azt meg ugye nem igazán akarjuk.

Mi nem voltunk olyan szerencsések, mint Németország. Nekünk nem volt egy Kelet- és egy Nyugat-Magyarországunk. Igaz, a nyugatnémetek gazdaságilag majd belerokkantak az egyesülésbe, de attól függetlenül és azzal együtt nem alkalmazták a Stasinak és az NDK néphadseregének az embereit. Megoldották a feladatokat a sajátjaikkal. Nekünk maradtak a régiek. Hogy a jók vagy a gyengébbek? Azt azok tudják megítélni, akik ma kapják íróasztalaikra a jelentéseket.

A védelem bére
Akik elmentek, vitték magukkal az információikat és a kapcsolati tőkéjüket, s közülük napjainkban nem kevesen a különböző politikai pártok szakértőiként adnak tanácsokat erről meg arról, avagy a magánbiztonsági szolgálatok világában találták meg a számításaikat. Cégeik szolgáltatásai révén lassan kiváltják az állami feladatok ellátása alól a rendőrséget, lassan talán a hírszerzést, a kémelhárítást is, hiszen olcsóbban kínálják a szolgáltatásaikat. Ha kell, számlát adnak arról, hogy egy védett személy biztosítása hány százezer forint plusz áfába kerül. S akik még hivatalban vannak a régiek közül - vagy már az újak -, majd aláírják a kifizetés engedélyezését, hiszen más feladatuk előbb-utóbb nem lesz, mert az ország - így magyarázzák bölcs vezetőink - egy nagy vállalkozás, amelynek a költségeit majd állják a Tiborcok. Mert Krisztus koporsóját sem őrizték ingyért, akkor miért tennék ezt a Magyar Köztársasággal?

Hátha sikerül az egykoron nem lefolytatott viták és elmaradt eljárások helyett ma addig csatáznunk, amíg már nem lesz értelme, mert közben rámegy a hírszerzés és a kémelhárítás, pedig azok a 20. századi Magyarországon, rendszerektől függetlenül, jól működtek. Igaz, egykori vezetőik és tagjaik nem politikai pártokat, nem külföldi szövetségeseket, hanem a hazát igyekeztek szolgálni, és fontosabb volt nekik mindeneknél.

Szakály Sándor hadtörténész
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nemzetbiztonsági, tanintézményében, változtatásokhoz, rendfokozatokat, szuverenitásunk, néphadseregének, szövetségeseink, magyarországunk, szövetségeseket, magánbiztonsági, kommunistáktól, íróasztalaikra, szolgáltatásai, köztársasággal, magyarországon, engedélyezését, információikat, belerokkantak, kémelhárítást, demokráciában, természetesen, számításaikat, nyugatnémetek, rendszerektől, felemlegették, szakértőiként, rendszeréhez, demokráciára, hadtörténész, kémelhárítás, szerencsések, kapcsolatban, sajátjaikkal, lefolytatott, pártmunkásai, megcsúfolása, lényegről folyik, úgynevezett polgári, beosztások elnevezése, vita arról, volt szövetségesünknél, rendőri vezetők, elmúlt évtizedek, esetben saját, felmenők között, demokrácia megcsúfolása, személyiségi jogaik, demokráciában védeni, egykori áldozatokra, sort folytatni, sorok összezárnak, majdani politikai, Laborc Sándor, Nemzetbiztonsági Hivatal, Egykori ÁVH-sok, Mert Krisztus, Magyar Köztársasággal, Szakály Sándor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  s immár én is felragyogva, ért...  Szép álmokat!  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 19  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sose bánj semmit  Nevem  Hazára minden embernek szükség...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Png cica  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png kislány  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png telefon  Alázat  Gonosz démon-álarc  képre írva  Őrizkednünk kell...  Soha ne kedvezz...  képre írva  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Még csak most kezdődik a nap  A másik dolog,  Szívem  Png lepke  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Csak a fogyatkozás látható  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Fekete István - Akác  Png cica  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Mindig jusson idő nevetni  Reggel van  Facebookon kaptam  Németh László tollából  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Zilahy Lajos gondolata  Png kislány  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A sors  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png csokor  Egy hatékony szolga  Az igazi szeretetért rendszeri...  Éretlen vers  Png csokor  Png virág  képre írva  Albert Einsteinről 
Bejegyzés Címkék
lényegről folyik, úgynevezett polgári, beosztások elnevezése, vita arról, volt szövetségesünknél, rendőri vezetők, elmúlt évtizedek, esetben saját, felmenők között, demokrácia megcsúfolása, személyiségi jogaik, demokráciában védeni, egykori áldozatokra, sort folytatni, sorok összezárnak, majdani politikai, maga egyezségét, egyezséget azóta, maga érdeke, egykori kommunistáktól, előírtak szerint, demokratikus államban, olyan típusú, nyugatnémetek gazdaságilag, védelem bére, kapcsolati tőkéjüket, különböző politikai, magánbiztonsági szolgálatok, állami feladatok, védett személy, régiek közül, újak &#8211, kifizetés engedélyezését, ország &#8211, nagy vállalkozás, költségeit majd, hazát igyekeztek, nemzetbiztonsági, tanintézményében, változtatásokhoz, rendfokozatokat, szuverenitásunk, néphadseregének, szövetségeseink, magyarországunk, szövetségeseket, magánbiztonsági, kommunistáktól, íróasztalaikra, szolgáltatásai, köztársasággal, magyarországon, engedélyezését, információikat, belerokkantak, kémelhárítást, demokráciában, természetesen, számításaikat, nyugatnémetek, rendszerektől, felemlegették, szakértőiként, rendszeréhez, demokráciára, hadtörténész, kémelhárítás, szerencsések, kapcsolatban, sajátjaikkal, lefolytatott, pártmunkásai, megcsúfolása, személyiségi, gazdaságilag, jelentéseket, demokratikus, változtatást, veszítenének, veszteséget, napjainkban, függetlenül, tanulhatott, összezárnak, megmutatták, alkalmazták, rendőrséget, tiborcoknak, áldozatokra, feladatokat, viszonyokat, magyarázzák, hírszerzést, szolgálatok, megtagadnia, népügyészek, megoldották, nagyszüleit, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 659
  • e Hét: 1496
  • e Hónap: 10100
  • e Év: 46041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.