Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kicsit a mártásokról...
  2014-02-16 17:49:43, vasárnap
 
   
 

A francia konyha szabályai alapján 4 alapmártás különböztetünk meg. Azért alapmártások, mert számos további mártás készíthető belőlük.
Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk.

Tehát a négy alapmártás:

Bechamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Fehér mártás

Névváltozatai: fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté)
Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál.
Csirke és halételek kiegészítője.

Mártásvariációk fehérmártásból:
Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal
Auróra szósz: paradicsommal
Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:
Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors
Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

Barna mártás

Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz
Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül, elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll.
Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Mártásvariációk barna alapmártásból:
Madeira mártás: Madeira borral
Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal - libamájhoz
Barna gombamártás: gombával

Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír


Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Címkék: konyhaművészeti, mártásvariációk, tojássárgájával, paradicsompürét, tojássárgájából, tárkonyecettel, fehérmártásból, főudvarmestere, paradicsompüré, különböztetünk, legegyszerűbb, paradicsommal, névváltozatai, alapmártásból, tojássárgáját, segítségükkel, hozzáadásával, narancshéjjal, megolvasztjuk, blansírozott, megborsozzuk, szerecsendió, zöldségekkel, lefagyasztva, kiegészítője, alapmártások, babérlevelet, narancslével, felforraljuk, parajpürével, tojássárgája, vöröshagymát, feldobhatjuk, folyamatosan, elkészítése, besűrűsödik, francia konyha, legegyszerűbb sültet, négy alapmártás, vajat megolvasztjuk, meleg tejet, megfelelő sűrűségűre, étel jellegének, barna mártásnál, meleg alaplevet, tojássárgáját vízfürdő, kanál hideg, olvasztott vajat, zöldséget felaprítjuk, vöröshagymát negyedeljük, feldarabolt csontokat, levét elfőné, Nevét Béchamel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mai harmónia kártyám  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png ház  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nevem  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem méltó hozzád  Akik bántanak téged  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Png kutya  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kövesd a cowboyt!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Julian Brass gondolata  Szívem tiéd  Akik bántanak téged  Sose bánj semmit  képre írva  Png csokor  Png lepke  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Éretlen vers  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hazára minden embernek szükség...  Png kutya  Facebookon kaptam  Nem számIt  Ne kapaszkodj magasabbra, 
Bejegyzés Címkék
francia konyha, legegyszerűbb sültet, négy alapmártás, vajat megolvasztjuk, meleg tejet, megfelelő sűrűségűre, étel jellegének, barna mártásnál, meleg alaplevet, tojássárgáját vízfürdő, kanál hideg, olvasztott vajat, zöldséget felaprítjuk, vöröshagymát negyedeljük, feldarabolt csontokat, levét elfőné, konyhaművészeti, mártásvariációk, tojássárgájával, paradicsompürét, tojássárgájából, tárkonyecettel, fehérmártásból, főudvarmestere, paradicsompüré, különböztetünk, legegyszerűbb, paradicsommal, névváltozatai, alapmártásból, tojássárgáját, segítségükkel, hozzáadásával, narancshéjjal, megolvasztjuk, blansírozott, megborsozzuk, szerecsendió, zöldségekkel, lefagyasztva, kiegészítője, alapmártások, babérlevelet, narancslével, felforraljuk, parajpürével, tojássárgája, vöröshagymát, feldobhatjuk, folyamatosan, elkészítése, besűrűsödik, gombamártás, negyedeljük, felaprítjuk, alkothatunk, beleszórjuk, feldarabolt, megfelelően, átforgatjuk, kakukkfüvet, zöldségeket, odafigyelni, vöröshagyma, citromlével, kevergetés, hozzáadjuk, elkészítés, jellegének, habverővel, sűrűségűre, halapléből, hozzávalók, sajtmártás, tejszínből, folyamatos, alapmártás, póréhagyma, libamájhoz, bikavérrel, időigényes, feketebors, babérlevél, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 2603
  • e Hónap: 8975
  • e Év: 59766
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.