Regisztráció  Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
"Az én újságom 1956-ról" Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A történész Tóth Ilonáról, a hozzászóló Magyar Katalinról
  2015-11-18 05:46:55, szerda
 
   
  Interjú
,,Vissza akartam adni a becsületét"
M. Kiss Sándor történész Tóth Ilonáról és '56-ról
Magyar Nemzet
Sashegyi Zsófia, 2015. november 17.

Tóth Ilona és 1956: M. Kiss Sándor történész új könyvében arra keresi a választ, miért vállalt magára a fiatal medika egy olyan gyilkosságot, amelyet nem követhetett el.

1956. november 16-án vette át a forradalmi ellenállás központi szerepét a Domonkos utcai kórház Tóth Ilona vezetésével. M. Kiss Sándor Csalogányvadászok című, meglepő összefüggéseket feltáró új könyvében arra keresi a választ, miért vállalt magára a fiatal medika egy olyan gyilkosságot, amelyet nem követhetett el, és mit tett maga által is elismerten Kádár János, hogy a per végül halálos ítélettel záruljon. Ötvenhat hőseinek emlékezete a rendszerváltásig és azután, avagy Kádár Jánostól Kádár Jánosig.

- Ön ötvenhatban még csak tizenhárom éves volt. Mikor hallott először Tóth Ilonáról?

- 1987 nyarán az Egyesült Államokban tartott Itt-Ott konferencia vendége voltam, a többi között Püski Sándor meghívására. Németh László 1943-as szárszói beszédéről tartottam előadást. A konferenciát követő előadókörút első állomásaként az író lánya, Németh Magda közreműködésével jutottam el a torontói Magyar Házba, ahol a ,,hősök falán" egy Tóth Ilonáról készült egész alakos festmény is függött. Az előadásomat követő szűkebb körű beszélgetésben többször szóba került a neve. A kádári megtorlásokról akkor már elég sokat tudtam, de Tóth Ilona történetének részleteivel nem foglalkoztam. Az ott hallott információk - így a hazai, hivatalos verziókkal szemben megfogalmazott kételyek - azonban emlékezetembe vésődtek. Ezt követte 1989. június 16., amikor már itthon is felolvasták a nevét a Hősök terén. Kálváriáját a rendszerváltozás után ismertem meg részletesebben, amikor Kahler Frigyes barátom hivatalból foglalkozott a Tóth Ilona-üggyel. Évek múltak el, szaporodtak a jegyzetek, s végül 2007-re megszületett A Csalogány elszállt című könyv, amelyet már Kiss Rékával közösen írtunk meg. Abban a munkában arra vállalkoztunk, hogy - amennyire lehetséges - felfejtsünk egy bonyolult ügyet, rekonstruáljuk, mi köze lehetett Tóth Ilonának egy ember feltételezett megöléséhez a Domonkos utcai kisegítő kórházban. A most megjelent Csalogányvadászok című könyv viszont már arra keresi a választ, vajon miért vállalta el a terhére rótt cselekményt Ilona, és hogyan maradt meg az emlékezete a társadalom tudatában.

Az ávóségető titkos krematórium legendája

- A most megjelent könyvbe belekerült egy egészen új epizód is: a forradalom tizedik évfordulóján a hatalom valamiért tanácsosnak látta ismét előhúzni a Tóth Ilona-kártyát.

- Évekkel ezelőtt egy diákom kezébe akadt egy 1966-os per, amelyben ismét felbukkant Tóth Ilona neve. Ebben egy Pap István nevű fiatalembert azzal vádoltak, hogy 1956 novemberében agyonlőtt egy férfit. Az ő ügye, akárcsak Tóth Ilonáé, ,,egyszerű" gyilkosságnak indult, s végül arra a képtelen történetre futtatták ki, hogy Tóth Ilona és társai 1956 novemberében krematóriumot működtettek a Domonkos utcában, ahol az általuk megölt ávósok holttesteit égették el. A Pap-dokumentáció egyébként több mint tíz zárkaügynöki jelentést is tartalmazott, s ebből világosan kiderült, hogy a zárkaügynök, természetesen a kihallgatók utasítására, miként eszkaláltatta az ügyet, hogyan került a képbe Tóth Ilona. Kirajzolódott előttem, hogy a kihallgató tiszt és a zárkaügynök együttes manipulációja következtében hogyan vették rá Papot, hogy magát mentendő egy, a valóságtól merőben idegen történetet kreáljon. Amellett, hogy személyi összefüggéseket is találunk a két történet között, a legfőbb tanulsága ennek az anyagnak az volt, milyen eszközökkel dolgozhattak annak idején Tóth Ilona kihallgatói.

- A Csalogányvadászok megírásához a Pap-per mellett több új forrást is használt?

- Újra végigolvastam a Tóth Ilona-ügy hozzáférhető teljes anyagát, különös figyelmet fordítva a fellelhető ellentmondásokra. Emellett azt is vizsgáltam, hogy a történetben szereplő személyeket milyen indítékok motiválhatták. Ugyanilyen szempontból végigolvastam jó néhány más peranyagot is, mert kíváncsi voltam, hogy azokban a kihallgatók milyen technikát használtak. Ezekből az anyagokból világosan kiderült, hogy miként születhettek a zárkamagány szürreális terében a szürreális vallomások. A Tóth Ilona-ügy és más ügyek összevetéséből nyomon követhető - legalábbis szerintem -, hogyan kerítették be 1956 végén, 1957 első felében a medikát, és újra igazolva láttam első könyvünk alapállítását, mely szerint akkor és úgy nem történhetett meg az úgynevezett Kollár-gyilkosság, ahogy a peranyagban szerepel. Hogy pontosan mi történt és kivel - a rendelkezésre álló anyagok alapján -, azt ebben a könyvben sem tudtam rekonstruálni. A valótlanságokat lehet bizonyítani, a teljes valóságot azonban szinte képtelenség feltárni. Sok volt elítélt történetét ismerem, egyre világosabb, hogy ki milyen megfontolások alapján vállalta a harcot 1956-ban, de a teljesség érdekében igyekeztem megérteni az ávósok motiváltságát is. A forradalom az ÁVH-t teljesen szétverte, épp ezért a tisztek mérhetetlen dühvel álltak neki a kihallgatásoknak. A dokumentációból világosan kiderül, hogy számukra a tények körültekintő felderítése nem volt fontos. Úgy fogták fel, hogy aki ellenük fordul, azt meg kell semmisíteni. Hogy ezt miként érik el, az mindegy. A lényeg, hogy ők maguk igaznak érezzék a politikai indítékot, ami miatt a pert megcsinálták.

- A könyvben úgy fogalmaz, Kádárnak édes mindegy volt, ki lesz a főszereplője a pernek, egyszerűen szüksége volt valakire, akire rá lehetett bizonyítani az ,,ellenforradalmárok" brutalitását. Miért felelt meg erre a célra Tóth Ilona?

- Aki nem volt börtönben - magamat is beleértve -, nem tudhatja, mit jelent egy olyan fülkébe bezárva lenni, ahol bokáig feljön a talajvíz. Napokon keresztül egyedül lenni, csak a villanykörte vibrál, szinte égető az egészségügyi eszközök hiánya, s ráadásul ugyanezt nőként megélni még szörnyűbb... Hogy a fizikai és szellemi megpróbáltatásokat ki hogyan állja ki, arról csak elképzelése lehet, de tudása nem. Ennek a pernek - mint annyi másnak - nemcsak történeti, hanem emberi oldala is van.

- Éppen az emberi oldal miatt írta meg a Csalogányvadászok című könyvet, amelyben azonban egyetlen szó sem esik a kínzások lehetőségéről.

- Nem akartam fölösleges vitákat. Nekem meggyőződésem, hogy kínozták, de egyértelműen nem tudom bizonyítani.

Grósz Károly mondta

- B. Tóth Matild, aki első fokon halálra ítélte Tóth Ilonát és két társát, jóval később bevallotta, hogy pártutasításra cselekedett.

- Beszédes, hogy B. Tóth Matild a kegyelmi kérvény benyújtásakor Ilona életére szavazott, és a halálos ítéletet végül a népbírók voksa alapján szabták ki rá. Egyszer egy hölgy keresett meg, aki a bírónő osztálytársa volt, s az ő elmondása szerint az ítéletre vonatkozó direkt kérdésére B. Tóth Matild csak annyit mondott, ,,a párt kérte tőlem". Bizonyítani ezt sem lehet, de vannak ráutaló jelek. Grósz Károly mondta el 1989-ben egy zárt bizottsági ülésen, annak idején Kádár János arról számolt be neki, hogy egy-egy üggyel kapcsolatban mindig kikérte az illetékes szervek felelőseinek a véleményét. Egyetlen alkalommal lépett közbe saját maga, amikor a Thököly úton egy orvosnő megölt egy rakodómunkást, és a bíróság nem akarta halálra ítélni. Akkor követelte, hogy tekintsék az ügyet köztörvényesnek, s hozzanak halálos ítéletet.

- Mi volt Kádár legfőbb motivációja?

- Kádárt és a ,,muszkavezetőket" - ahogy akkoriban vele együtt a társait is nevezték - 1956 novemberében gyűlölet övezte itthon, ami érthető is volt. Hányszor történt meg az a történelemben, hogy egy magyar politikus kimegy külföldre, majd a külföldi hatalom által támogatottan hazajön, átveszi a hatalmat, és lövet a népére, amelynek már nincs a kezében fegyver? Kádár alapvető célja az volt, hogy hatalmát bármi áron is, de konszolidálja. 1956 novemberében egy beszédében jelezte, hogy a kommunisták és a baloldaliak - nyugaton is - azt kérik a párttól, hogy mutassák be az ellenforradalom brutalitását, és a magyar párt eddig ennek nem tett eleget. Kádár egy interjúban - amelyet egy nyugati újságírónak adott - ráadásul ,,el is szólta magát", amikor azt mondta, nagyon sajnálom Tóth Ilonát, de azt a rakodómunkást még jobban, akit megöltek. Kádár ebben az interjúban két gyilkosságról s egy csoporton belülről menekülő feljelentőről beszélt, tehát a legutolsó forgatókönyvet még nem ismerte, mondhatnánk, egy brosurával el volt maradva. Mindez egyértelművé teszi, hogy politikai ügyről volt szó. Egy olyan embert kerestek, akire ezt a történetet rá lehetett lőcsölni. Kádárnak mindegy volt, hogy ki lesz a dráma főszereplője, neki azt kellett bizonyítania, hogy itt egy olyan borzalmas folyamat indult el, amelyet ha nem állítanak meg, szörnyű dolgok történnek. Világosan kimondja: rá kell bizonyítani a brutalitást a felkelőkre. Ennek a pernek ez a lényege, s ez számunkra hamar világossá vált. Ám a történet ettől még lehetett volna akár hiteles is. Sok más egyéb bizonyíték mellett - amiről mindkét könyvben szó esik - most csak egyre utalok. A belügyi laboratóriumokban végzett vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy az exhumált személyt nem úgy ölték meg, ahogy azt Ilona vallotta.

Major Tamás közbelép

- Gáli József és Obersovszky Gyula halálos ítélete ellen világhírű művészek sokasága tiltakozott, ön azonban nagyobb jelentőséget tulajdonít annak, hogy Gobbi Hilda biztatására Major Tamás is közbelépett az életükért. Hogyan lehetett Major ilyen nagy hatással Kádárra?

- Nem Kádárra volt ő nagy hatással, csak megtestesítője volt annak a felzúdulásnak, amelyet a két ítélet váltott ki az emberekből. Gálinak október 6-án mutatták be nagy sikerrel a Szabadság-hegy című darabját a József Attila Színházban Gobbi Hilda főszereplésével. Ismert ember volt, miként Obersovszky is. Az emberek sírtak, amikor a rádióban hallották a halálos ítéletet, és ez hamar eljutott Kádárékhoz, s fölmérték, mivel érnek el célt. Ha azzal, hogy fölakasztják őket, biztosan megteszik, de mivel úgy tűnt, jobb döntés megkegyelmezni nekik, életben hagyták őket. Tóth Ilona viszont akkor még ismeretlen volt, kivégzése az arctalan felkelők sokaságának is szólt.

- Ha tisztában van vele, hogy a hiányos, hamis peranyagokból valószínűleg sosem lehet rehabilitálni a medikát, miért foglalkozik mégis ennyi éve Tóth Ilonával?

- Történész ugyan ilyet nem mond, de most már, a két könyv után talán megtehetem. Nagyon megszerettem ezt a lányt. Amit a társai meséltek róla, abból a fennmaradt történetek szerint kiderült, kitűnő ember volt. Én nem a töretés, hanem a történés menetét próbáltam rekonstruálni, és hogy miként tesz tönkre egy embert a hatalom gátlástalan kegyetlensége. Nem rehabilitálni szerettem volna Tóth Ilonát, hanem vissza akartam - akartuk - adni a becsületét.

- A kötet egyik legizgalmasabb része az, amelyben a jelenkorba kígyózik a Tóth Ilona-ügy. A könyvben egyébként is szép számmal szereplő interjúrészletek, idézetek, vallomások kiegészülnek az MSZMP KB titkos ülésének jegyzőkönyvanyagával. Megszólal Grósz Károly is, aki, mint kiderül, nem is ismeri a medika ügyét. Ez általános jelenség volt a nyolcvanas években?

- Ötvenhat sokáig névtelen, arctalan volt, pedig ezek az emberek nagyon is megérdemlik, hogy arcot, nevet adjunk nekik, emlékezetünk részeivé váljanak.

- Amikor lakossági fórumokon, rendhagyó történelemórákon beszél róla, kiemeli őt a legendából, amit köré épített az utókor?

- Tóth Ilona egy olyan személyiség volt, akit mindenfajta mitizálás nélkül is lehet szeretni, tisztelni és példaképnek tekinteni.

- Mi a műfaja a könyvnek?

- Szakmunka, amely a tudományos ismeretterjesztés eszközeit is használja. Szerettem volna egy olvasóbarát kötetet írni, és ezáltal közelebb vinni az ügyet az érdeklődőkhöz. Tervezem még egy könyv megírását.

- Az miről szól majd?

- Ötvenhatról. Azt az ötvenhatot szeretném megírni, amit én ismerek, kicsit tágabb horizonttal, mint amennyi a tényanyagból összeszedhető. Ahogy telik az idő, egyre fontosabbá válnak az egyes emberek megélt '56-jai, amennyit ezekből még rekonstruálni lehet. Van egy tanulmánykötetem, amelynek a címe: Utak 56-hoz, utak 56 után. Arról a folyamatról szeretnék írni, amely 1945-től elvezetett 1956-ig, majd a rendszerváltásig és a mai közgondolkodásig.

Ránk lőttek

- Ilyenkor, október-november táján gondol az akkori élményeire?

- Természetesen. Igaz, akkor másképpen élte át az ember azokat az eseményeket, mint ahogy most, érett fejjel gondol vissza rájuk. Ahogy múlnak az évek, úgy telnek meg új és újabb tartalmakkal az emlékek. Ebben az országban életek százezrei mentek tönkre vagy nem teljesedtek ki, mert volt egy pillanat, amikor szinte az egész társadalom egyszerre mondta ki, hogy elég volt. Ezt az erkölcsi tartást - '56 lényegét - kell őrizni magunkban. Annak idején, október 23-án délután éppen szenet lapátoltam le a pincénkbe. Aztán bementem a lakásba, és bekapcsoltam a rádiót. A következő élmény Beethoven és a golyók süvítő hangja volt. Aztán a tüntető tömeg látványa a győri börtön előtt. Mi is ott voltunk az emberek között az osztálytársaimmal. ,,Szabadítsuk ki a rabokat" - hangzott a felkiáltás. Éppen akkoriban tanultunk az 1848-as szabadságharcról, Táncsicsot is kiszabadították, hát át tudtuk érezni a lelkesedést. Egy újabb kép és hang: golyók süvítése, de most nem a rádió szól, ránk lőnek. Ez önmagában is borzalmas élmény volt. Később, évtizedek elteltével, az iratanyagokat tanulmányozva döbbentem rá, hogy az egyik golyó - amelyet közvetlen közelről lőttek ki - egy tizenöt éves fiút sebzett halálra, tőlem vagy húsz méterre. Lehettem volna én is. Aki hallotta november 4-én a Nagy Imre-szózatot, nem felejti. És egy tárgyi emlék is eszembe jut ebből az időből: a fröccsöntött Kossuth-címer, amelyet a kiskabát hajtókája alatt hordtam még sokáig. Aztán a felejtés, a napi lét, majd tíz évvel '56 után - éppen a Pap-per idején - nyolc-tíz Eötvös kollégista gyűlik össze a Pilvaxban. Mindegyikünk felolvas egy Petőfi-verset. ,,Uraim - szól ránk a jóindulatú felszolgáló -, kicsit halkabban!" Azóta is minden év október 23-án leülök a szoba egyik sarkába, és elolvasok egy verset. '56-ért, még élő és már nem élő valahai társaim, barátaim emlékére.

Megj. Az mno.hu-n megjelent interjúhoz írt egyik hozzászólást is idemásolom, mert Magyar Katalin okán minket mosonmagyaróváriakat is érint:

" irysz
2015. november 17., kedd 21:49

"Megszólal Grósz Károly is, aki, mint kiderül, nem is ismeri a medika ügyét. Ez általános jelenség volt a nyolcvanas években?"

Mint Magyar Katalinét sem. A szobrászművész nagybátyám együtt járt vele a Török Pál utcai képzőbe, Fejes Pista festőművésszel együtt. Mindketten halálukig emlegették Katalint. Ágh István, aki ott volt a Kossuth téren, amikor kb. 200 fegyvertelen, védtelen magyart gyilkoltak le, verset írt Magyar Katalinról: "Ballonkabátok ősze!
A szél zöld-piros, kék-fehér szárnnyal,
sárgára váltan vitorlázott a karomba;
Mindenszentek napjának nem volt még annyi halottja,
nem égett annyi gyertya az elsötétítésben:
vörösréz töltény a szívkamra-sötétben."

Isten nyugosztalja Tóth Ilonát, Magyar Katalint és minden 56-os mártírt."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kihallgatásoknak, tanulmánykötetem, rendszerváltásig, ellentmondásokra, szabadságharcról, történelemórákon, rendszerváltozás, közgondolkodásig, interjúrészletek, közreműködésével, köztörvényesnek, dokumentációból, muszkavezetőket, összefüggéseket, kiszabadították, főszereplésével, valótlanságokat, ellenforradalom, szobrászművész, megfogalmazott, legizgalmasabb, rekonstruáljuk, pártutasításra, megtorlásokról, megtestesítője, beszélgetésben, részletesebben, festőművésszel, elsötétítésben, forgatókönyvet, megkegyelmezni, összevetéséből, kirajzolódott, motiváltságát, természetesen, motiválhatták, fiatal medika, olyan gyilkosságot, forradalmi ellenállás, többi között, konferenciát követő, torontói Magyar, előadásomat követő, kádári megtorlásokról, rendszerváltozás után, munkában arra, bonyolult ügyet, ember feltételezett, most megjelent, terhére rótt, társadalom tudatában, ávóségető titkos, Tóth Ilonáról, Magyar Katalinról, Kiss Sándor, Magyar Nemzet, Sashegyi Zsófia, Tóth Ilona, Kiss Sándor Csalogányvadászok, Kádár János, Kádár Jánostól Kádár Jánosig, Egyesült Államokban, Püski Sándor, Németh László, Németh Magda, Magyar Házba, Kahler Frigyes, Tóth Ilona-üggyel, Kiss Rékával, Tóth Ilonának, Tóth Ilona-kártyát, Tóth Ilonáé, Tóth Ilona-ügy, Grósz Károly, Tóth Matild, Tóth Ilonát, Major Tamás, Gáli József, Obersovszky Gyula, Gobbi Hilda, József Attila Színházban Gobbi Hilda, Tóth Ilonával, MSZMP KB, Megszólal Grósz Károly, Nagy Imre-szózatot, Magyar Katalin, Mint Magyar Katalinét, Török Pál, Fejes Pista, Magyar Katalint,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
08.12. 16:52 Netajahu: Teljes tűzszünetet követelünk a Hamásztól
08.12. 16:52 Teljes útlezárás az M0-ás autóúton
08.12. 16:51 A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei
08.12. 16:21 Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf uralta a fájdalmat
08.12. 16:05 Strandröplabda ob - Aranyérmes a Hajós, Stréli és a Lutter, Szombathelyi pá...
08.12. 15:37 Nyíltvízi úszó Eb - Rasovszky Kristóf 25 kilométeren is aranyérmes
08.12. 15:37 Lavrov: Moszkva a vele szemben barátságtalan országokkal is kész a kapcsola...
08.12. 15:26 Baleset miatt torlódik az M7-es forgalma Kőszárhegynél a főváros felé
08.12. 15:03 A tornász Balázs Krisztián ezüstérmes a junior Eb-n
08.12. 14:32 Öthatalmi egyezmény született a Kaszpi-tenger jogi státusáról
Tudjátok ?
Szerinted hány kisvasútra lenne még szüksége Orbánisztánnak?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Játssz nekem...  Újabb nagy ötletük van az átve...  Kellemes hétvégi kikapcsolódás...  Facebookon kaptam  Ludi Delfino  Én nem vagyok egyedül...  Kiszakítva...  Merkel párttársa: nem baj, ha ...  Facebookon kaptam  Fagylalt szórás  Videó  Videó  Csepp víz se...  Bátorság  Happy weekend!  Facebookon kaptam  Csokoládé  Virág...  Nyári kép  Keresztény vers- VASÁRNAP IS...  Videó  Videó  Élőben a népszerű komolyzenei ...  A pokol és a paradicsom  Ani barátnőmtől facebookon  Napi áhítat- Ne csinálj magadn...  Kiszakítva...  Dorosné Éva szép szerkesztései...  Összebújva...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóim...  Keresztény vers- JÓNÁS PÉLDÁJA  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Hiszek neked...  Isten gyújthat világosságot a ...  Napi áhítat- Ne csinálj magadn...  Ludi Delfino  Belőled kiáltok...  Falu Tamás  Mosolygós bögrék  Olasz színekben versenyző Bát...  Csodás 4. helyen végeztek a Ma...  Újabb nagy ötletük van az átve...  Olvasó nő  Olvasó nő  Változás...  Rákosztály  Játssz nekem...  Nyári kép  Videó  Kiszakítva...  Videó  Kormányos Sándor  Isten bűnösöket választ ki  Keresztény vers- A MAGÁNY  Ludi Delfino  Keverj szódabikarbónát a felmo...  Facebookon kaptam  Hosszú Ferenc: Leltár.  Keresztény vers- JÓNÁS PÉLDÁJA  Környey Zoltán  Fehér rózsa  Nyári kép  Szeretetben gazdag szép vasárn...  Jó reggelt  Videó  Merkel párttársa: nem baj, ha ...  Tallóztam  Koktélok  Szép gondolatok...  Tallóztam  Petúnia  Jó reggelt , szép napot  hét vége  Videó  Ludi Delfino  ElephantParade (Afrika)  Virág tündér  Reggeli áldás  Kell egy kis nyugalom...  Áldott szép vasárnapot kívánok...  hét vége  Ludi Delfino  Videó  Jó reggelt , szép napot  Drozdy Győző: Búcsú-szó  Facebookon kaptam  Hosszú Ferenc: Leltár.  Virág...  Hiszek neked...  Jó reggelt! Legyen szép a napo...  Ludi Delfino  Ludi Delfino  Bradányi Iván  Szabó Samu: Az ódon ház  Érzem az elmúlás szelét ...  A Samsung bemutatta a legokosa...  Egy házasság margójára-----Vil...  Jó reggelt , szép napot 
Bejegyzés Címkék
fiatal medika, olyan gyilkosságot, forradalmi ellenállás, többi között, konferenciát követő, torontói Magyar, előadásomat követő, kádári megtorlásokról, rendszerváltozás után, munkában arra, bonyolult ügyet, ember feltételezett, most megjelent, terhére rótt, társadalom tudatában, ávóségető titkos, forradalom tizedik, hatalom valamiért, diákom kezébe, képtelen történetre, általuk megölt, kihallgatók utasítására, képbe Tóth, kihallgató tiszt, zárkaügynök együttes, valóságtól merőben, legfőbb tanulsága, fellelhető ellentmondásokra, történetben szereplő, kihallgatók milyen, anyagokból világosan, zárkamagány szürreális, szürreális vallomások, úgynevezett Kollár-gyilkosság, peranyagban szerepel, rendelkezésre álló, valótlanságokat lehet, teljes valóságot, harcot 1956-ban, teljesség érdekében, ávósok motiváltságát, tisztek mérhetetlen, dokumentációból világosan, tények körültekintő, politikai indítékot, pert megcsinálták, célra Tóth, olyan fülkébe, villanykörte vibrál, egészségügyi eszközök, pernek &#8211, emberi oldal, kínzások lehetőségéről, kegyelmi kérvény, halálos ítéletet, népbírók voksa, hölgy keresett, bírónő osztálytársa, ítéletre vonatkozó, párt kérte, zárt bizottsági, illetékes szervek, orvosnő megölt, ügyet köztörvényesnek, magyar politikus, külföldi hatalom, kezében fegyver, beszédében jelezte, baloldaliak &#8211, ellenforradalom brutalitását, magyar párt, interjúban &#8211, nyugati újságírónak, csoporton belülről, legutolsó forgatókönyvet, olyan embert, dráma főszereplője, olyan borzalmas, történet ettől, belügyi laboratóriumokban, exhumált személyt, emberek sírtak, rádióban hallották, arctalan felkelők, társai meséltek, fennmaradt történetek, történés menetét, hatalom gátlástalan, kötet egyik, jelenkorba kígyózik, könyvben egyébként, medika ügyét, nyolcvanas években, emberek nagyon, olyan személyiség, tudományos ismeretterjesztés, olvasóbarát kötetet, könyv megírását, miről szól, ötvenhatot szeretném, tényanyagból összeszedhető, , ,
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 186 db bejegyzés
Összes: 2016 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 209
  • e Hét: 833
  • e Hónap: 4299
  • e Év: 112393
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.