|
2013-05-31 21:44:38, péntek
|
|
|
Hozzávalók
1/2 kg leszemezett bodzabogyó
1/2 kg + 1 marék érett szilva vagy ugyanennyi alma
5 gramm (1 púpozott teáskanál) Stabark
5 dkg gyümölcscukor vagy tetszőleges édesítő ízlés szerint
Elkészítés
Leszedjük a száráról és jól megmossuk a bodzabogyót. Megmossuk, kettévágjuk a szilvát, eltávolítjuk a magját. Húsdarálón áthajtjuk az előkészített gyümölcsöket: előbb a bodzát, azután a szilvát. (A hozzávalók között szereplő ráadás egy marék azért kell, mert a végén valamennyi a darálóban marad - ez a dzsembe nem való, mert túl darabos, enni viszont jó.) Ha az almás változat mellett döntöttünk, akkor a mosott, majd meghámozott almát darálás helyett tökreszelőn lereszeljük, a bodza pedig maradhat egészben.
Vastag aljú lábasba öntjük, és fakanállal időnként megkeverve felforraljuk. Összekeverjük a Stabarkot a gyümölcscukorral, majd kisebb adagokban a fövő dzsembe szórjuk, alaposan elkeverjük, és legalább 2-3 percig együtt főzzük vele. Közben kóstolással ellenőrizzük, hogy elég volt-e bele a cukor. Ha nem, akkor apránként adunk még hozzá, amíg megfelelően édesnek nem ítéljük. A kész dzsemet kiforrázott üvegekbe kanalazzuk, amelyeket lezárunk celofánnal bélelt fedővel, pár percre fejre állítunk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp: a Stabark speciális, kizárólag növényi alapanyagú, tartósítószer-mentes zselésítő, amelyet reformélelmiszereket árusító boltokban szerezhetünk be. Ennek hiányában 3:1-es Dzsemfixet is használhatunk. Ha nem akarunk túl édes dzsemet készíteni, akkor a cukor egy része helyett további gyümölcsöt tegyünk bele. (Fontos, hogy meglegyen az össztömeg.)
http://dulmina.blogspot.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: gyümölcscukorral, gyümölcscukor, összekeverjük, tartósítószer, használhatunk, szerezhetünk, ellenőrizzük, előkészített, felforraljuk, gyümölcsöket, eltávolítjuk, tetszőleges, lereszeljük, kettévágjuk, kóstolással, bodzabogyót, megfelelően, leszemezett, tökreszelőn, kiforrázott, meghámozott, alapanyagú, ugyanennyi, fakanállal, hozzávalók, elkeverjük, döntöttünk, dzsemfixet, celofánnal, megkeverve, valamennyi, elkészítés, gyümölcsöt, húsdarálón, kanalazzuk, bodzabogyó, előkészített gyümölcsöket, hozzávalók között, marék azért, végén valamennyi, darálóban marad, almás változat, bodza pedig, fövő dzsembe, kész dzsemet, része helyett,
|
|
|
|
előkészített gyümölcsöket, hozzávalók között, marék azért, végén valamennyi, darálóban marad, almás változat, bodza pedig, fövő dzsembe, kész dzsemet, része helyett, gyümölcscukorral, gyümölcscukor, összekeverjük, tartósítószer, használhatunk, szerezhetünk, ellenőrizzük, előkészített, felforraljuk, gyümölcsöket, eltávolítjuk, tetszőleges, lereszeljük, kettévágjuk, kóstolással, bodzabogyót, megfelelően, leszemezett, tökreszelőn, kiforrázott, meghámozott, alapanyagú, ugyanennyi, fakanállal, hozzávalók, elkeverjük, döntöttünk, dzsemfixet, celofánnal, megkeverve, valamennyi, elkészítés, gyümölcsöt, húsdarálón, kanalazzuk, bodzabogyó, adagokban, stabarkot, készíteni, zselésítő, darálóban, meglegyen, áthajtjuk, hiányában, dunsztban, leszedjük, teáskanál, amelyeket, megmossuk, boltokban, apránként, kizárólag, össztömeg, speciális, változat, állítunk, időnként, maradhat, egészben, alaposan, száráról, lezárunk, púpozott, üvegekbe, legalább, blogspot, szereplő, darálás, dzsemet, édesnek, tegyünk, helyett, szórjuk, további, lábasba, dzsembe, fedővel, darabos, árusító, szilvát, amelyet, növényi, dulmina, szerint, akarunk, stabark, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 313
- e Hét: 1187
- e Hónap: 5591
- e Év: 37320
|
|
|