Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Másold,terjeszd!
  2015-12-26 06:17:12, szombat
 
   
  A műegyetemisták 16 pontja
1956. október 22.

Másold le és terjeszd a magyar dolgozók között!

A MEFESZ építőip. műszaki egyetemi diáknagygyűlés határozatának főbb politikai, gazdasági és eszmei pontjai:

1.Az összes szovjet csapatoknak azonnali kivonását követeljük Magyarországról a békeszerződés határozatai alapján.

2. A Magyar Dolgozók Pártjában alulról felfelé, titkos alapon új alap-, közép-, és központi vezetők választását követeljük, ezek a legrövidebb időn belül hívják össze a pártkongresszust és válasszanak új Központi Vezetőséget.

3. A kormány alakuljon át Nagy Imre elvtárs vezetésével, a sztálinista Rákosi-korszak minden bűnös vezetőjét azonnal váltsák le.

4. Nyilvános tárgyalást követelünk Farkas Mihály és társai bűnügyében. Rákosi Mátyást, aki első fokon felelős a közelmúlt minden bűnéért és az ország tönkretételéért, hozzák haza és állítsák a nép ítélőszéke elé.

5. Általános, egyenlő és titkos választásokat követelünk az országban több párt részvételével, új nemzetgyűlés megválasztása céljából. Követeljük a munkásság sztrájkjogának biztosítását.

6. Követeljük a magyar-szovjet és magyar-jugoszláv politikai, gazdasági és szellemi kapcsolatok felülvizsgálatát és új rendezését a politikai és gazdasági teljes egyenrangúság és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján.

7. Követeljük az egész magyar gazdasági élet átszervezését szakembereink bevonásával. Vizsgálják felül a tervgazdaságon alapuló egész gazdasági rendszerünket, a hazai adottságoknak és magyar népünk létérdekeinek szem előtt tartásával.

8. Hozzuk nyilvánosságra külkereskedelmi szerződéseinket és a soha ki nem fizethető jóvátételek tényleges adatait. Nyílt és őszinte tájékoztatást követelünk az ország uránérckészleteiről, kiaknázásáról, az orosz koncesszióról. Követeljük, hogy az uránércet világpiaci áron, nemes valutáért Magyarország szabadon értékesíthesse.

9. Követeljük az iparban alkalmazott normák teljes revízióját, a munkások és értelmiség bérköveteléseinek sürgős és alapvető rendezését. Kérjük a munkások létminimumának megállapítását.

10. Követeljük a beszolgáltatási rendszer új alapokra fektetését és a termények okszerű felhasználását. Követeljük az egyénileg gazdálkodó parasztok egyenrangú támogatását.

11. Követeljük az összes politikai és gazdasági pereknek független bíróságon való felülvizsgálatát, az ártatlanul elítéltek szabadon bocsátását, rehabilitálását. Követeljük a Szovjetunióba kihurcolt hadifoglyok és polgári személyek azonnali hazaszállítását, beleértve a határon kívül elítélt foglyokat is.

12. Teljes vélemény-, szólás- és sajtószabadságot, szabad rádiót követelünk és a MEFESZ-szervezet számára nagy példányszámú új napilapot. Követeljük a meglévő káderanyag nyilvánosságra hozatalát és megsemmisítését.

13. Követeljük, hogy a sztálini zsarnokság és politikai elnyomás jelképét, a Sztálin-szobrot a leggyorsabban bontsák le, és helyébe az 1848-49-es szabadságharc hőseinek és mártírjainak méltó emlékművet emeljenek.

14. A meglévő, magyar népnek idegen címer helyett kívánjuk a régi magyar Kossuth-címer visszaállítását. A magyar honvédségnek a nemzeti hagyományokhoz méltó új egyenruhát követelünk. Követeljük, hogy március 15. és október 6. nemzeti ünnep és munkaszüneti nap legyen.

15.A Budapesti Műszaki Egyetem ifjúsága egyhangú lelkesedéssel nyilvánította ki teljes szolidaritását a lengyel és varsói munkásság és fiatalság felé a lengyel nemzeti, függetlenségi mozgalommal kapcsolatban.

16. Az Építőipari Műszaki Egyetem diáksága a leggyorsabban felállítja a MEFESZ helyi szervezeteit és elhatározta, hogy folyó hó 28-ra (szombat) Budapesten Ifjúsági Parlamentet hív össze, melyen küldöttségekkel részt vesz az ország egész ifjúsága. Holnap, folyó hó 23-án délután. fél három órakor a műszaki és egyéb egyetemek ifjúsága a Műegyetem előtti téren gyülekezik, onnan a Pálffy térre (Bem tér) a Bem-szoborhoz vonul, és megkoszorúzásával fejezi ki együttérzését a lengyel szabadságmozgalommal. E felvonuláshoz az üzemek dolgozói szabadon csatlakozhatnak.

Fenti határozat teljes, betű szerinti közlését ma este a rádió is, a magyar sajtó is visszautasította, a Szabad Ifjúság csak részleges közlését ígérte meg, főleg az első pont miatt. A határozat szövegének stencilen való azonnali sokszorosítását viharosan követeltük, de az arra vonatkozó utasítást Cholnoky rektor nem merte megadni. A nagygyűlés kb. 2000 résztvevőjének spontán felvonulása még ma este folyamán az egyik nyomda elé és a határozat azonnali kinyomtatása - a résztvevők viharos lelkesedése ellenére a megmozdulásnak nem kívánatos eltorzítása, illetve az esetleges összecsapás miatt - elmaradt. Javaslatunkra a határozat végleges szövegét a plénum előtt mikrofonba diktálták, a résztvevők lejegyezték és egyelőre kézi-gépi másolását a főváros széles rétegeiben hólabda-rendszerrel fogják terjeszteni.

A magyar sajtóban való teljes közléstől nem tágítunk.

Folyó hó 24-én a MEFESZ a fenti határozat alapján országos vitát kíván indítani a magyar sorskérdésekről és követeljük azt, hogy a Magyar Rádió adjon a nagygyűlésről helyszíni közvetítést, és így a dolgozó nép elferdítés nélkül hallani fogja az ifjúság hangját, és eltökélt szilárd határozata addig be kell váltsa a helyszíni ígérgetéseket, a határozat teljes szövegének a napi sajtóban széles körben való közzétételére vonatkozólag.

E határozat az új magyar történelem hajnalán, 1956. október 22-én született, az Építőipari Műszaki Egyetem aulájában, többezer hazáját szerető magyar ifjú spontán megmozdulásából.

(Megjelent: 1956 plakátjai és röplapjai. Október 22.-november 5. Budapest, Zrínyi, 1991. 16. o.)

in.: mek.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pártkongresszust, felülvizsgálatát, sajtószabadságot, visszautasította, megsemmisítését, visszaállítását, rehabilitálását, külkereskedelmi, szerződéseinket, beszolgáltatási, hazaszállítását, megmozdulásából, magyarországról, sokszorosítását, csatlakozhatnak, tönkretételéért, küldöttségekkel, sorskérdésekről, megmozdulásnak, nyilvánosságra, hagyományokhoz, felhasználását, műegyetemisták, értékesíthesse, megállapítását, létminimumának, sztrájkjogának, tervgazdaságon, diáknagygyűlés, résztvevőjének, szolidaritását, átszervezését, közzétételére, egyenrangúság, tájékoztatást, szakembereink, magyar dolgozók, összes szovjet, békeszerződés határozatai, legrövidebb időn, kormány alakuljon, sztálinista Rákosi-korszak, közelmúlt minden, ország tönkretételéért, országban több, munkásság sztrájkjogának, egymás belügyeibe, egész magyar, tervgazdaságon alapuló, hazai adottságoknak, orosz koncesszióról, uránércet világpiaci, Magyar Dolgozók Pártjában, Központi Vezetőséget, Nagy Imre, Farkas Mihály, Rákosi Mátyást, Budapesti Műszaki Egyetem, Építőipari Műszaki Egyetem, Budapesten Ifjúsági Parlamentet, Szabad Ifjúság, Magyar Rádió,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fehér virág  Akarat  Tavaszi kép  Alázat  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Sose bánj semmit  Nem méltó hozzád  A jó emberek mindig szépek mar...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Png telefon  Png ház  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Sose bánj semmit  Kerüld el az evangélium örömén...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Szép estét  Szép estét  Csak a fogyatkozás látható  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kerüld el az evangélium örömén...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Bertolt Brecht -től idézet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Soha ne kedvezz...  Csak a fogyatkozás látható  A sors  Mai harmónia kártyám  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alázat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Idő  Alázat  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Png ház  A televizió nem a kultúrát kép...  Adakozás  Hiányzik  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Sose bánj semmit  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A sors  Gonosz démon-álarc  Németh László tollából  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Nevem  Nem méltó hozzád  Png virág  A Megváltó szolgálatában  Png ház  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar dolgozók, összes szovjet, békeszerződés határozatai, legrövidebb időn, kormány alakuljon, sztálinista Rákosi-korszak, közelmúlt minden, ország tönkretételéért, országban több, munkásság sztrájkjogának, egymás belügyeibe, egész magyar, tervgazdaságon alapuló, hazai adottságoknak, orosz koncesszióról, uránércet világpiaci, iparban alkalmazott, munkások létminimumának, beszolgáltatási rendszer, termények okszerű, egyénileg gazdálkodó, összes politikai, ártatlanul elítéltek, határon kívül, meglévő káderanyag, sztálini zsarnokság, leggyorsabban bontsák, 1848-49-es szabadságharc, régi magyar, magyar honvédségnek, nemzeti hagyományokhoz, lengyel nemzeti, leggyorsabban felállítja, ország egész, üzemek dolgozói, magyar sajtó, első pont, határozat szövegének, arra vonatkozó, egyik nyomda, határozat azonnali, résztvevők viharos, esetleges összecsapás, határozat végleges, plénum előtt, résztvevők lejegyezték, főváros széles, magyar sajtóban, fenti határozat, magyar sorskérdésekről, nagygyűlésről helyszíni, ifjúság hangját, helyszíni ígérgetéseket, határozat teljes, napi sajtóban, pártkongresszust, felülvizsgálatát, sajtószabadságot, visszautasította, megsemmisítését, visszaállítását, rehabilitálását, külkereskedelmi, szerződéseinket, beszolgáltatási, hazaszállítását, megmozdulásából, magyarországról, sokszorosítását, csatlakozhatnak, tönkretételéért, küldöttségekkel, sorskérdésekről, megmozdulásnak, nyilvánosságra, hagyományokhoz, felhasználását, műegyetemisták, értékesíthesse, megállapítását, létminimumának, sztrájkjogának, tervgazdaságon, diáknagygyűlés, résztvevőjének, szolidaritását, átszervezését, közzétételére, egyenrangúság, tájékoztatást, szakembereink, létérdekeinek, választásokat, részvételével, megválasztása, adottságoknak, nagygyűlésről, rendszerünket, szovjetunióba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 422
  • e Hét: 1054
  • e Hónap: 5935
  • e Év: 27988
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.