Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Medve kibújik barlangjából?
  2011-02-02 10:33:22, szerda
 
  Medve kibújik barlangjából?

Február másodikán, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, a népi hagyomány szerint eldől, milyen hosszú lesz a tél.
Mifelénk azt tartják, hogy ha a medve kibújik barlangjából és meglátja saját árnyékát, azaz napsütéses az időjárás, úgy még negyven napot kell várnunk a tavaszra. Azaz még nem ette meg a kutya a telet, vagy mi...?
Ha azonban zord telet talál, akkor kint marad és hamarosan beköszönt a várva várt
Állítólag az állatkerti medvék nem tudnak jósolni. Erre a következtetésre jutottak miután a média nagy szenzációként próbál évről-évre utána járni a dolognak, és természetesen szentírást szeretne kreálni, de nem igazán sikerül, hiszen az állatkerti mackók élete - valljuk be - teljesen más, mint szabadon élő társaiké. Február másodikán a média szívesen ad hírt - jobb híján az állatkerti medvékről. A mi éghajlatunkon és főleg az állatkertben azonban nincs szó valódi téli álomról. Kétségtelen, hogy a medvék aktivitása csökken, azonban a vadon élő állatok sem a hideg, hanem a táplálékhiány miatt menekülnek álomba. Az állatkertben pedig minden nap etetik a medvéket is, így ők naponta előjönnek barlangjukból. Tehát medve ide, vagy oda, bízzunk inkább a meteorológusok előrejelzéséiben, mint az állatkerti medvék jóslásában. Azonban érdekes megfigyelések jöttek elő az állatkertben. Ugyanis kiderült, hogy az időjóslásra a barna mackóknál sokkal alkalmasabbak lennének a jegesmedvék, náluk ugyanis a hőmérséklet függvényében változik a fürdőzési aktivitás. A jegesmedvék a meleg közeledtével gyakrabban, a hideg érkezte előtt pedig ritkábban fürdőznek, s ezzel 1-2 nappal előre képesek megjósolni az időjárásban bekövetkező változást.


...... ..........


,,A medve utálja a telet ezért átalussza barlangjában, A medve nem is olyan ostoba állat, mint amilyennek kinéz.. Gyertyaszentelőkor előjön a barlangból és szétnéz; ha szép idő van, a néphit szerint visszabújik a barlangjába, mert arról megtudja, hogy még sokáig tart a tél, ha pedig csúnya idő van, akkor künn marad, mert tudja, hogy nemsokára kitavaszodik. Így hiszi ezt a nép. A medve azonban sokkal ravaszabb, mint a nép és az ő hite, ha szép idő van, kinn marad, azért, mert szép idő van, ha pedig csúnya idő van, akkor visszamegy a barlangjába, azért, mert juj, de csúnya idő van odakinn. Ez a lehető legkörmönfontabb gondolkodás, amit a medve még azáltal is komplikál, hogy nem pont gyertyaszentelőkor bújik elő, hanem csak úgy gyertyaszentelő tájban, egy kicsit korábban, vagy egy kicsit későbben, csak azért, hogy a néphit egyáltalában ne tudjon rajta eligazodni." - Nagy Lajos írása

...... .............


Jókai Mór: Az új földesúr - részlet
Amikor a medve kijön a barlangjából
,,A medve igen nagy filozóf. Míg derültek az élet napjai, addig élvezi azokat, s ha zordonulni kezdenek, nem keres idegen hazát, mint a gólyák, nem is megy rabolni az erdőre, mint a farkas, nem megszolgálni, mint a kutya, hanem behúzza magát egy csendes, előre kiszemelt odúba, ott összekuporodik, s nagy megnyugvással várja, hogy melyikük unja meg hamarább a passzív ellenállást: ő-e vagy a tél? Rendszerint a tél türelme szokott rövidebb lenni, mert az rendesen elmúlik magától, míg havon megfagyott medvét még senki sem látott.
Néha vannak igen hosszú telek, de az a medvét nem konfundálja; tudja jól, hogy azért mégis csak el kell annak múlni; ha nagyon csípősen fú be odújába a szél, nem ír hozzá szelídítő brochure-öket, hanem betartja a hátával a nyílást, s akkor csak azon az egy helyen fázik.
Van aztán egy napja a télnek, aminek ,,gyertyaszentelő" a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve - visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; - mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.
Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy mármost örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok! - Ha jégcsap hull a fenyők zúzmarázos szakálláról; ha a farkas ordít az erdő mélyén: akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek. Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőlteti haragját, annál hamarább vége lesz. S a medvének mindig igaza van.
Honnan vette a medve e természettudományi bölcsészeti kontemplatív irányeszméket, azt nem tudjuk megmondani, hanem hogy a magyar időjárási észleletek között az rég fel van jegyezve, az bizonyos."

...... ........


Weöres Sándor: A medves töprengése
Jön a tavasz, megy a tél,
barna medve üldögél,
kibújás vagy bebújás?
Ez a gondom, óriás!

Ha kibujok, vacogok,
ha bebujok, hortyogok;
ha kibujok, jót eszem,
ha bebujok, éhezem.

Barlangból kinézzek-e?
Fák közt szétfürkésszek-e?
Lesz-e málna, odú-méz?
Ez a kérdés, de nehéz.


"Itt a gyertyaszentelő,


a pincekulcsot vedd elő.
Ha fénylik, ha nem; nem bánom,
majd búsulhatunk a nyáron."

"Gyertyaszentelő, ha fénylő,
A tél még újra eljő.
Gyertyaszentelő esője,
kora tavasz hírnöke."



 
 
1 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Címkék: előrejelzéséiben, legkörmönfontabb, természetbúvárok, gyertyaszentelő, következtetésre, meteorológusok, szétfürkésszek, elfelejtkezett, összekuporodik, táplálékhiány, barlangjukból, éghajlatunkon, természetesen, szenzációként, fölfedezésére, elhamarkodott, minisztériuma, széttekinteni, alkalmasabbak, megfigyelések, irányeszméket, megnyugvással, boldogasszony, pincekulcsot, reszkessetek, kitavaszodik, állatkertben, függvényében, barlangjából, közeledtével, egyáltalában, barlangjában, megszolgálni, kontemplatív, barlangjába, bölcsészeti, népi hagyomány, medve kibújik, várva várt, állatkerti medvék, következtetésre jutottak, média nagy, állatkerti mackók, média szívesen, állatkerti medvékről, állatkertben azonban, medvék aktivitása, táplálékhiány miatt, állatkertben pedig, meteorológusok előrejelzéséiben, barna mackóknál, hőmérséklet függvényében, Gyertyaszentelő Boldogasszony, Nagy Lajos, Jókai Mór, Weöres Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Emlékezz  Egy barátság története  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jan Twardowski - Siessünk  Paul David Tripp Április 12  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Jó éjszakát  Bársony székben  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Eduardo Sacheri gondolata  Ady Endre - Mindegy átka  Tanmese  Egy tavasz  Van néhány kérdés, amin gondol...  Anyámról való emlékek  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Tanmese  Zilahy Lajos mondta  Különleges  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  IGEN így  Zilahy Lajos gondolata  Sorsunk miatt...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Latinovits Zoltán tollából  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Erdei gyöngyvirág  Jó nap volt  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul David Tripp Április 15  Emlékezz  Jó nap volt  Walter Chrysler mondta  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Robin Wight pitypang szobra  különleges  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Tanmese  Vannak emberek  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 13  Szép estét kedves látogatóimna...  Bornyi Veronika haiku verse  Erdei gyöngyvirág  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Különleges 
Bejegyzés Címkék
népi hagyomány, medve kibújik, várva várt, állatkerti medvék, következtetésre jutottak, média nagy, állatkerti mackók, média szívesen, állatkerti medvékről, állatkertben azonban, medvék aktivitása, táplálékhiány miatt, állatkertben pedig, meteorológusok előrejelzéséiben, barna mackóknál, hőmérséklet függvényében, fürdőzési aktivitás, meleg közeledtével, hideg érkezte, időjárásban bekövetkező, medve utálja, telet ezért, néphit szerint, medve azonban, lehető legkörmönfontabb, kicsit korábban, kicsit későbben, néphit egyáltalában, medve kijön, medve igen, élet napjai, passzív ellenállást, rendesen elmúlik, természetbúvárok fölfedezésére, medve elhagyja, képzelt tavasznak, régi rendszer, lóbált száraz, fekete varjúsereg, fenyők zúzmarázos, farkas ordít, erdő mélyén, medve megrázza, medve tudja, medvének mindig, magyar időjárási, medves töprengése, pincekulcsot vedd, előrejelzéséiben, legkörmönfontabb, természetbúvárok, gyertyaszentelő, következtetésre, meteorológusok, szétfürkésszek, elfelejtkezett, összekuporodik, táplálékhiány, barlangjukból, éghajlatunkon, természetesen, szenzációként, fölfedezésére, elhamarkodott, minisztériuma, széttekinteni, alkalmasabbak, megfigyelések, irányeszméket, megnyugvással, boldogasszony, pincekulcsot, reszkessetek, kitavaszodik, állatkertben, függvényében, barlangjából, közeledtével, egyáltalában, barlangjában, megszolgálni, kontemplatív, barlangjába, bölcsészeti, ellenállást, csikorognak, búsulhatunk, gondolkodás, bekövetkező, himnuszokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 759
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 15205
  • e Év: 248952
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.