Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újratöltött Kubatov-lista
  2011-06-30 21:04:42, csütörtök
 
  Újratöltött Kubatov-lista


2011. június 30. 10:16:03
Miről szól a szociális konzultáció? Ártatlan kérdések vagy adatvédelmi aggályokat felvető újabb Kubatov-lista? Mire elég 800 millió és milyen eredmények születnek belőle? Miért ellenség az adatvédelmi biztos és mikor megy a kormányzati kommunikáció a valóság rovására?

Ki süti a pecsenyét?

Aki nincs velünk: az ellenségünk. Az ellenségünk észrevételei megfontolásra sem alkalmasak, azok teljességgel elfogadhatatlanok és egyébként is mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. Miközben a soha nem látott parlamenti felhatalmazás, soha nem látott mértékű széleskörű társadalmi konzultációkon alapul. Nagyjából így summázható a kormányzat kommunikációs stratégiája, ami a problémákhoz való hozzáállást illeti. Persze a miniszterelnöki szóvivőnek erről teljesen más a véleménye, hiszen Szijjártó Péter úgy látja: az előző ciklusokkal ellentétben a kormány az emberekkel együtt és nem a fejük fölött kíván döntéseket hozni. A 800 millió forintba kerülő - a devizahitelesek megmentésére mindössze 1,5 milliárdot szántak - 9 milliós példányszámban kipostázott kérdőívből, 1millió 65 ezer érkezett vissza, ami a szóvivő szerint óriási eredmény, ugyanis az emberek hitetet tettek amellett, hogy a konzultációkon alapuló kormányzás sikeres lehet. Ám a sikereket máshogyan élik meg az iskolabezárások ellen tüntető szülők és diákok, az egyeztetéseket hiányoló szakszervezetek, a devizahitelesek vagy éppen a Széll Kálmán tervnek elnevezett megszorító csomag vesztesei. Csak erről nem szokás beszélni, mert nem illik bele az emberek panaszain alapuló kormányzás profiljába.

Sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés - így foglalt állást az adatvédelmi biztos. Jóri András többek között azt kifogásolta, hogy a kérdőíveken lévő vonalkódok megszemélyesítik a válaszokat, amelyek ráadásul politikai véleményt tükröznek és különleges adatoknak minősülnek. Az adatvédelmi törvény értelmében a konzultáció közvélemény-kutatásnak minősül, melynek szigorú szabályait, például az anonimitás követelményét törvény rögzíti. A kérdőív felső részén található vonalkód azt egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, lehetőséget adva egy úgynevezett "különbség-adatállomány" összeállítására is, vagyis személyhez kötötten annak nyilvántartására, hogy ki nem küldte vissza a kérdőívet. Az ombudsman szerint egy ilyen adatállomány léte önmagában is törvénysértő lenne.

A kérdőív alján a kormány aláírást kért az emberektől, ám a lényeget az apró betűs rész rejtette: ,,aláírásommal hozzájárulok ahhoz, hogy nevemet, címemet és a kérdőíven feltüntetett további adataimat a kormány által kijelölt államigazgatási szerv (...) visszavonásig kezelje". Jóri András mindezt törvénysértőnek nevezte, hiszen a kérdőívhez egy olyan hozzájáruló nyilatkozatot próbáltak fogalmazni, ami jogszabályilag érvénytelen, hiszen a lebonyolító hivatal neve és az adatkezelés időtartama nem szerepel a papíroson, a cél meghatározása pedig túl tág. Az adatvédelmi ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy a konzultációs adatbázis kezeléséhez az érintettek hozzájárulására lenne szükség, az ehhez szükséges tájékoztatás azonban hiányos. Egyébként mindkét azonosítót úgy helyezték el a lapon, hogy azok nélkül nem lehetett visszaküldeni a kérdőívet. A biztos közölte a szociális konzultáció keretében kezelt összes személyes adatot meg kell semmisíteni. Amennyiben az adatkezelő ennek nem tesz eleget, az ombudsman határozatban rendeli el a jogosulatlanul kezelt adatok törlését. Ám a szociális konzultáció a múlt héten lezárult, tehát egy esetleges bírósági döntés megszületéséig az adatok rég rögzítésre kerülnek.

Szijjártó Péter állítása szerint Jóri András személyes érdekei miatt támadta a konzultációt: ,,sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően. Mi ennek tudjuk be ezt a levelet". Minek is tudta be a kormányzat a 2010. április 7-én nyilvánosságra került hangfelvételt, amin Kubatov Gábor pártigazgató a választók listázásáról beszélt? ,,A mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik, közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására." A technika mindig ugyanaz: aki nincs velünk az ellenségünk. Ergo, célszerű lejáratni. Az eljárás állatorvosi lovaként éppen Kontrát Károly belügyi államtitkárt is lehetne idézni, aki szerint Vona Gábor látszatproblémákról beszél a parlamentben a cigánybűnözés témájának említésekor, mégpedig politikai haszonszerzés céljából.

Hasonló tendenciára épül a párt közeli Heti Válasz okfejtése is, miszerint a Jobbik két országgyűlési képviselője május elején azért tartott földvédelmi razziát Vas megyében - miután Nyugat- Magyarország termőföldjeinek kétharmada külföldi tulajdonban van -, hogy a nyugati határszélen is politikai tőkét kovácsoljon, ha már egyszer ott nincs cigány kisebbség. Pörzse Sándort nemrégiben például azzal vádolták a jobboldali sajtó képviselői, hogy a nemzeti radikális képviselő, politikai nyereségvágyból követeli Alföldi Róbert lemondását és támadja Réthelyi Miklós minisztert. A legújabb célpontok pedig, Árok Kornél és Kónya Péter a rendvédelmi dolgozók tüntetéseinek főszervezői. A kormányzat, médiákból túlcsorduló kommunikációja értelmében, jelen pillanatban ők gátolják az ország újjáépítését és békességét, szemben a konzultációkon alapuló kormányzati erőfeszítésekkel. Szijjártó Péter helyzetértékelése szerint a nemzeti ügyek kormánya az emberek pártján áll és nem tartja szép dolognak, ha egyes szakszervezetek és szakszervezeti vezetők számára politikai ambíciójuk kiélése és politikai pecsenyéjük sütögetése sokkal fontosabb, mint az emberek érdekképviselete.

Az információ hatalom

Hatalom a hivatali alkalmazottak újrakáderezésénél, az állásinterjúknál, a pályázati pénzek leosztásánál és az éppen aktuális választási kampányoknál. Ezt Kubatov Gábor is tudta és el is mondta: ,,tehát azt állítom, hogy név szerint ismertünk minden olyan embert, aki elment szavazni, és nem Páva Zsoltra szavazott... Tehát meg tudom mondani azt a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni, és nem a Pávát, vagy nem a Fideszt támogatják." Áttértünk egy online adatbázis-kezelési módra - derült ki a III. Fidesz Nyári Egyetem balatonszárszói rendezvényéről kikerült hangfelvételről. Ugyanakkor Kubatov azt is elismerte, hogy nemcsak azokat ismerik név szerint, akik rájuk szavaztak, hanem azokat is, akik más pártokra voksoltak.

A Fidesz ahogy akkor is, most is azt állítja, hogy az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezelik az adatokat. Jóri András adatvédelmi biztos, ahogy most is, akkor is eltérő véleményen volt. Kifejtve, hogy szerinte tilos az ilyen adatbázisokhoz a kopogtatócédulák adatait felhasználni, ám a valóságban ez nehezen ellenőrizhető. Ahogy most is, a jogászok akkor is arra hívták fel a figyelmet, hogy a választópolgár személyes adatairól és pártszimpátiájáról, csak az érintett írásbeli beleegyezésével lehet adatbázist készíteni.

A botrány után az Országos Választási Bizottság határozatban mondta ki, hogy a Fidesz jogosulatlanul használt fel személyes adatokat a választási eljárásban, majd ezt a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta arra hivatkozva, hogy a jogi felelősség megállapítása csak és kizárólag aggálytalan és kétséget kizáró bizonyítékokon alapulhat, aminek beszerzésére a háromnapos határidő nem volt elegendő. A Legfelsőbb Bíróság döntése után a Központi Nyomozó Ügyészség elutasította a szocialisták feljelentésére induló nyomozást: érdeksérelem hiányára hivatkozva. A Kubatov - listát most a szociális konzultáció adataival igyekszik frissíteni a kormányzat. Jóri András tiltakozik. A kérdés az, hogy mennyire kívánnak a nyomozati és ügyészi szervek a jogszabálysértő adatgyűjtés nyomába eredni, vagy inkább az egyszerűbb megoldást választva ez esetben is elutasítással végződik a listázás.

800 millió + 800 millió

Az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció 800 millió forintnyi, és a szociális konzultáció is 800 millió forintos kiadással terhelte az állami büdzsét. Ha nagyon demagógok akarnánk lenni, akkor fel lehetne tenni a kérdést, hogy hány lélegeztető gépre telt volna ebből a pénzből? De mielőtt kimatekoznánk a választ, érdemes felidézni, hogy miről is tudakolódott a kormány. Ha ugyanis őszinték akarunk lenni, a konzultációs kérdőíveken feltüntetett kérdésekre minden jóérzésű magyar ember nagyjából, csak egyfajta választ adhatott (és most nem a gyermekek után járó szavazati jogra kell gondolni.) Ki utasítaná el például, hogy az alkotmány védelmébe vegye a család, a rend, az otthon, a munka, és az egészség értékeinek védelmét? Senki. Vagy ki akarna még egy, a jelenleginél is jobban eladósodott államban élni? Persze Orbán Viktor parlamenti értékelése szerint - hivatalos eredményeket és statisztikákat ugyanis nem közöltek - azt is sokan akarták, hogy a nemzeti vagyon, többek között a termőföld és a vízkészlet alkotmányos védelmet kapjon, mégsem lett így.

Miközben Magyarország termőföldjeinek egyharmada külföldi tulajdonban van, hazánk új alaptörvénye az alkotmányos védelmet annak kimondásával tudta le, hogy a nemzet közös örökségének nyilvánította a föld-és vízkincseinket. Arról nem is beszélve, hogy a nemzeti konzultációs kérdések kiküldésekor már rég folyt az alkotmányozás vitája, a válaszok beérkezésekor pedig az időhiány miatt esélye sem volt a módosító indítványok benyújtására. A kormány a szociális konzultációba már a 16-18 éveseket is bevonta, ami a jövő bázisának kiépítése szempontjából nem elhanyagolható tényező. Főleg, ha egy fideszes rendezvény fiatal-idős generációjának arányait is figyelembe vesszük. Talán nem véletlen, hogy a március 15-ei állami ünnepségen több száz fiatal statisztát fizetett a kormány részvételért és tapsolásért.

A kormányfő szóvivőjének elmondása szerint, a szociális konzultációval az emberek a mindennapi életüket érintő legfontosabb kérdésekben mondtak véleményt. Való igaz. Így újból az a kérdés merül fel: ki mondana nemet arra, hogy az állam korlátok közé szorítsa a közműszolgáltatók extraprofit szerzési lehetőségeit? Vagy melyik devizahiteles család utasítaná el az állam segítő jobbját? Vagy ki utasítaná el a betegek érdekeinek védelmét a gyógyszergyárak lobbijával szemben? Ki ne akarna munkát - egy bizonyos csoportot leszámítva - segély helyett? Ki ne akarná a védett kor intézményének - azaz 55 éves kora előtt senkit ne lehessen alapos fegyelmi indok nélkül elbocsátani - bevezetését? Egyszerű kérdések és egyszerű, az átlagember számára a konzultációs kérdőívek nélkül is természetes válaszok. A kormányzat kommunikációs stratégiájának alátámasztásán kívül, akkor mire is volt jó?

Takács Veronika

A cikk megjelent a bar!kád hetilap múlt heti számában.

barikad.hu
Forrás: barikad.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: állásinterjúknál, nyilvántartására, nyilvánosságáról, kopogtatócédulák, érdekképviselete, erőfeszítésekkel, megszemélyesítik, alkotmányozással, termőföldjeinek, szakszervezetek, devizahitelesek, iskolabezárások, gyógyszergyárak, hangfelvételről, miniszterelnöki, beleegyezésével, törvénysértőnek, államigazgatási, nyereségvágyból, balatonszárszói, jogszabálysértő, összeállítására, hozzájárulására, szakszervezeti, konzultációkon, generációjának, elhanyagolható, nyilvánosságra, kommunikációja, konzultációval, statisztikákat, feljelentésére, választópolgár, jogosulatlanul, jogszabályilag, megváltoztatta, szociális konzultáció, adatvédelmi biztos, kormányzati kommunikáció, valóság rovására, ellenségünk észrevételei, saját pecsenyéjét, kormányzat kommunikációs, problémákhoz való, miniszterelnöki szóvivőnek, előző ciklusokkal, emberekkel együtt, fejük fölött, devizahitelesek megmentésére, szóvivő szerint, emberek hitetet, konzultációkon alapuló, Újratöltött Kubatov-lista, Szijjártó Péter, Széll Kálmán, Jóri András, Kubatov Gábor, Kontrát Károly, Vona Gábor, Heti Válasz, Nyugat- Magyarország, Pörzse Sándort, Alföldi Róbert, Réthelyi Miklós, Árok Kornél, Kónya Péter, Páva Zsoltra, Fidesz Nyári Egyetem, Ugyanakkor Kubatov, Országos Választási Bizottság, Legfelsőbb Bíróság, Központi Nyomozó Ügyészség, Persze Orbán Viktor, Miközben Magyarország, Takács Veronika,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einsteinről  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A Megváltó szolgálatában  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Reménység és erő Krisztustól e...  Kellemes délutánt kívánok  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 20  képre írva  Sokan azt tartják  Png lepke  Png csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Elköszönt  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Albert Einstein gondolata  Kövesd a cowboyt!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Akarat  Png lepke  Szép álmokat!  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Reggel van  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png ház  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  A jó emberek mindig szépek mar...  Kövesd a cowboyt!  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png fotel  Egy maradéktalanul uralt világ  Kellemes délutánt kívánok  Nevem  Albert Einstein gondolata  Esti kép  Minden harmadik...  Régi emberek, akikre máig büsz...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Gonosz démon-álarc  Makszim Gorkij gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
szociális konzultáció, adatvédelmi biztos, kormányzati kommunikáció, valóság rovására, ellenségünk észrevételei, saját pecsenyéjét, kormányzat kommunikációs, problémákhoz való, miniszterelnöki szóvivőnek, előző ciklusokkal, emberekkel együtt, fejük fölött, devizahitelesek megmentésére, szóvivő szerint, emberek hitetet, konzultációkon alapuló, sikereket máshogyan, iskolabezárások ellen, egyeztetéseket hiányoló, devizahitelesek vagy, emberek panaszain, személyes adatok, közérdekű adatok, kérdőíveken lévő, adatvédelmi törvény, anonimitás követelményét, kérdőív felső, ombudsman szerint, ilyen adatállomány, kérdőív alján, kormány aláírást, apró betűs, kérdőíven feltüntetett, kormány által, olyan hozzájáruló, lebonyolító hivatal, adatkezelés időtartama, adatvédelmi ombudsman, figyelmet arra, konzultációs adatbázis, érintettek hozzájárulására, ehhez szükséges, biztos közölte, adatkezelő ennek, ombudsman határozatban, jogosulatlanul kezelt, múlt héten, esetleges bírósági, jelenlegi négy, ombudsmanról beszél, választók listázásáról, egyre nagyobb, technika mindig, eljárás állatorvosi, cigánybűnözés témájának, párt közeli, nyugati határszélen, jobboldali sajtó, nemzeti radikális, legújabb célpontok, rendvédelmi dolgozók, ország újjáépítését, nemzeti ügyek, emberek pártján, emberek érdekképviselete, információ hatalom, hivatali alkalmazottak, pályázati pénzek, éppen aktuális, jogszabályok betartásával, ilyen adatbázisokhoz, kopogtatócédulák adatait, jogászok akkor, választópolgár személyes, érintett írásbeli, botrány után, választási eljárásban, jogi felelősség, háromnapos határidő, szocialisták feljelentésére, jogszabálysértő adatgyűjtés, egyszerűbb megoldást, alkotmányozással kapcsolatos, állami büdzsét, konzultációs kérdőíveken, gyermekek után, alkotmány védelmébe, egészség értékeinek, nemzeti vagyon, vízkészlet alkotmányos, alkotmányos védelmet, nemzet közös, föld-és vízkincseinket, nemzeti konzultációs, alkotmányozás vitája, válaszok beérkezésekor, időhiány miatt, módosító indítványok, szociális konzultációba, 16-18 éveseket, jövő bázisának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1026
  • e Hét: 2513
  • e Hónap: 13624
  • e Év: 167120
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.