Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
József napja
  2014-03-19 13:25:49, szerda
 
   
  Március 19., József napja:

A hagyomány szerint a madarak ezen a napon szólalnak meg először, mert "Szent József kiosztotta nekik a sípot". Szent József a famunkások védőszentje, sok vidéken ezen a napon hajtották ki a jószágot először a legelőre, de véglegesen majd csak György napon. A méhészek is ekkor engedik ki a méhrajokat. Algyőn a méhtartó gazda e szavakkal ereszti ki méheit: "Atya, Fiú, Szentlélök Isten nevibe induljatok, rakodjatok, mindön mézet behordjatok!" Göcsejben a gazda Józsefkor nem megy el hazulról, hogy méhei rajzáskor visszajöjjenek. A méheket igen szűzies életet élő állatoknak tartották, ezért készítették a gyertyát - Jézus jelképét - viaszból és nem faggyúból.
Ezen a napon várták a messzi útról visszatérő gólyákat is, és ha piszkos volt a tolluk, abból bő termésre, a fehér tisztaságukból pedig szűk esztendőre következtettek. Bár a népi tapasztalás azt sugallta, hogy József után már kalapáccsal sem lehet a füvet visszaverni a földbe, a nap derűje, borúja vagy a szele az elkövetkező negyven nap időjárását is megmutatta. Alföldi hiedelem szerint, ha szivárvány jelenik meg József-napon az égen, a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros jó bortermést ígér. Észak-Magyarországon a József-napi rossz idő sok halottat jövendöl arra az évre. Szeged környékén uralkodott az a hiedelem, ha József napján megdördül az ég, Péter-Pálkor jég veri el a határt, viszont jó bortermés várható.
Régi egri regula a szőlőnyitás idején: "Szent Józsefkor nyissad, ha vízben áll is a lábad."
Az első meleg tavaszi napnak tartják falun. Számos termésjóslás is kötődik a naphoz. Azt tartják, amilyen az idő Józsefkor, olyan lesz nyáron a szénahordáskor is.
Ha József napján fúj a szél, az hetekig eltarthat.
,,Ha József napján derül, a bőség hozzánk beül."
Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.
Számos katolikus vidékünkön József napja tavaszkezdetnek számít. Kalendáriumi eredetű verses sentencia "József kedvessége: jó év kezessége" (Szeged, Bókaháza). Akadnak Szegeden, akik télidőben nem iparkodnak házuk előtt és udvarukban a hó eltakarításával. Ha valaki szemükre veti, tréfásan így védekeznek nem vergődök vele, majd mögfogadom Szent Józsefot, majd elhordja ő. Tanyaiak szerint a cigány is azt mondja: Szent József után, ha pörölyvassal ütögetik is a földbe a füvet, akkor is előbújik.
A József héber eredetű férfinév. Jelentése: Isten gyarapítson illetve Isten tegyen a most született gyermekekhez. Női párja: Jozefa, Jozefin, Jozefina.
Magyarországon a 18. századtól kezdve a leggyakoribb férfinevek között van. Eleinte katolikusok kapták föl. Így érthető, hogy a szlavóniai Kórógy reformátusai a bevándorolt katolikus falubelieket tréfásan Jóska bácsi néven emlegetik. Az 1970-es évektől veszített a népszerűségéből, de még az 1990-es években is igen gyakori, a 2000-es években a 28-43. legnépszerűbb férfinév.
A József-kultusz elnépiesedésének jellemző állomása, illetőleg megnyilatkozása az ikervári köszöntő, amelyet még századunk elején is megültek. A falu hajdani földesura Batthyány József, a múlt század elején itteni jobbágyainak ajándékozta a Zsidakő legelőt. Egyetlen kikötése volt: Szent József szobra előtt, de kint a mezőn is minden József-napon, az ő emlékezetére józsefpohár néven áldomást igyanak. Ha a falu elöljárósága ezt elhagyja, a legelő adományozási joga megszünik.
József napját az idősebb szegedi parasztnép félünnepnek tekinti: ,,Szent József odakint a tanyán - írja Tömörkény István - igen nagy tiszteletben van. Ez nem megy ugyan valami lármásan, de azért megvan a lelkekben. A kalendáriumban nincsen a nevenapja piros betűkkel írva, azonban annak tartatik. Nincsen ember, aki ezen a napon dologba állana. József napján a földet szerszámmal durkálni nem szabad. Ilyenkor csönd van és ünnep. A tanyák csöndesek, csak délután felé hallatszik erről-arról a gyermekek éneke. Szent Józsefet így éri minden nevenapján a tisztelet. Szobrot, vagy ilyesmit azonban nem állítanak neki." Ezt a kultusz fiatalsága magyarázza.
József nálunk is elsősorban a famunkások védőszentje. Patrónusa volt az ácsok, asztalosok szegedi, aradi céhének. Hajdanában a koporsót is ők készítették. Ezért van a szegedi céhzászlóra (1829) két lebegő angyal között koporsó is hímezve. A kaposvári ácsok az ő ünnepén végezték húsvéti gyónásukat. A vasvári iparosok a dominikánus templom Szent József képe előtt gyertyát gyújtottak, misét mondattak, felajánlást tettek.
Az egyház egyre virágzóbb József-kultuszának hatása, hogy külön napot, a hét szerdáját és a március hónapot szentelik az ő különös tiszteletére. Jámbor társulások, halálukra készülődő öregek bensőséges buzgósággal ülik meg. Kisteleki hiedelem szerint ha valaki József napján böjtöl elhunyt vérrokona lelkiüdvéért, az azonnal megszabadul, és még aznap jelt ad. Enni nem szabad, csak vizet inni, és szüntelenül imádkozni.
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek  
Címkék: elnépiesedésének, tavaszkezdetnek, népszerűségéből, eltakarításával, megnyilatkozása, következtettek, tisztaságukból, visszajöjjenek, kalendáriumban, szénahordáskor, magyarországon, legnépszerűbb, tiszteletére, kalendáriumi, falubelieket, emlékezetére, reformátusai, lelkiüdvéért, leggyakoribb, tiszteletben, gyermekekhez, pörölyvassal, jobbágyainak, termésjóslás, elöljárósága, adományozási, védőszentje, kalapáccsal, szőlőnyitás, visszaverni, katolikusok, behordjatok, elkövetkező, felajánlást, kultuszának, bevándorolt, hagyomány szerint, madarak ezen, napon szólalnak, famunkások védőszentje, napon hajtották, jószágot először, méhtartó gazda, gazda Józsefkor, méheket igen, napon várták, messzi útról, fehér tisztaságukból, népi tapasztalás, füvet visszaverni, elkövetkező negyven, széles sárga, Szent József, Szentlélök Isten, Szent Józsefkor, Akadnak Szegeden, Szent Józsefot, Batthyány József, Tömörkény István, Szent Józsefet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  A boldog családok mind hasonló...  Makszim Gorkij gondolata  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  Png férfi  Varga János Veniam - Fontos sz...  képre írva  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Akarat  Gonosz démon-álarc  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem számIt  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  s immár én is felragyogva, ért...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete István - Akác  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A Megváltó szolgálatában  képre írva  Paul David Tripp Április 21  Png virág  Png férfi  Png kislány  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A televizió nem a kultúrát kép...  Png virág  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Őrizkednünk kell...  Akarat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mindig jusson idő nevetni  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png kislány  Tanuld meg ezt a versemet  Fekete István - Akác  képre írva  Tavaszi kép  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Alázat  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz  Adakozás  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 21  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Adakozás  Nagyi telefonál  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  s immár én is felragyogva, ért...  A Megváltó szolgálatában  Kaffka_Margit  Őrizkednünk kell...  Sose bánj semmit  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21 
Bejegyzés Címkék
hagyomány szerint, madarak ezen, napon szólalnak, famunkások védőszentje, napon hajtották, jószágot először, méhtartó gazda, gazda Józsefkor, méheket igen, napon várták, messzi útról, fehér tisztaságukból, népi tapasztalás, füvet visszaverni, elkövetkező negyven, széles sárga, széles piros, szőlőnyitás idején, első meleg, hetekig eltarthat, bőség hozzánk, napon ültetik, most született, leggyakoribb férfinevek, szlavóniai Kórógy, bevándorolt katolikus, 1970-es évektől, 1990-es években, 2000-es években, ikervári köszöntő, falu hajdani, múlt század, falu elöljárósága, legelő adományozási, idősebb szegedi, kalendáriumban nincsen, nevenapja piros, napon dologba, földet szerszámmal, tanyák csöndesek, gyermekek éneke, kultusz fiatalsága, szegedi céhzászlóra, kaposvári ácsok, vasvári iparosok, dominikánus templom, egyház egyre, március hónapot, azonnal megszabadul, elnépiesedésének, tavaszkezdetnek, népszerűségéből, eltakarításával, megnyilatkozása, következtettek, tisztaságukból, visszajöjjenek, kalendáriumban, szénahordáskor, magyarországon, legnépszerűbb, tiszteletére, kalendáriumi, falubelieket, emlékezetére, reformátusai, lelkiüdvéért, leggyakoribb, tiszteletben, gyermekekhez, pörölyvassal, jobbágyainak, termésjóslás, elöljárósága, adományozási, védőszentje, kalapáccsal, szőlőnyitás, visszaverni, katolikusok, behordjatok, elkövetkező, felajánlást, kultuszának, bevándorolt, dominikánus, készítették, félünnepnek, megszabadul, búzatermést, józsefpohár, gyarapítson, szerszámmal, szüntelenül, céhzászlóra, ajándékozta, buzgósággal, tapasztalás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 41 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 582
  • e Hét: 3449
  • e Hónap: 9821
  • e Év: 60612
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.