Belépés
yoz69.blog.xfree.hu
Gyors vagyok és megeszlek... Pedigree Pál
1981.10.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nemzet és a cigányok
  2008-03-21 13:07:44, péntek
 
   
 


,,Egyfajta mirigyszervként"
A Magyar Nemzet és a cigányok
2008. március 18. 10:30 | Utolsó módosítás:2008. március 18. 15:52
küldés
nyomtatás
betűméret

Számukra norma a bűnözés, amit szinte az anyatejjel szívnak magukba; ahol többségbe kerülnek, ott a pusztulás lesz az úr; gyalázzák, gyűlölik a magyarokat; pedig soha ennyi pénzt nem kaptak az államtól, mint manapság - írta a polgári napilap a cigányokról. A cigányság világnapja szerdán, pénteken pedig rasszizmus elleni világnap. Ma kedd van Magyarországon.


Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a romák előítéletes médiaábrázolása miatt vizsgálatot kér az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) , a kisebbségi ombudsmantól és a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) Etikai Bizottságától - adta hírül a Roma Sajtóközpont. Ifj. Bogdán János, az országos önkormányzat szóvivője szerint a jelenség egyre elterjedtebb. Az újságírók jogsértését ő a Magyar Gárda megjelenéséhez kötötte. Úgy véli, hogy csak az utóbbi hetekben tíz-tizenöt olyan újságcikk, illetve rádió- és tévériport jelent meg, amely sérti a romák emberi méltóságát, valamint alkalmas a cigányok elleni hangulatkeltésre, adott esetben uszításra, a lapok hasábjaira és a tévé képernyőjére rendszeresen kerülnek a ,,cigánybűnözés" mítoszát erősítő tudósítások.

Legutóbb a MÚOSZ Etikai Bizottsága fejtette ki az Újságírói Etikai Kódexre hivatkozva, hogy az újságírónak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat fel népek, nemzetek, nemzetiségek rasszista megkülönböztetésére, és kötelessége fellépni a gyűlöletkeltés ellen. És immáron 11 éve adott ki közös állásfoglalást az adatvédelmi és a kisebbségi biztos is a gyanúsítottak vagy elítéltek etnikai hovatartozása feltüntetésének tilalmáról.

Az OCÖ szóvivője az ECHO Tv és a Hír Tv mellett a Magyar Nemzet publikációit is megnevezte mint olyanokat, amelyek előítéletesen ábrázolják a cigányokat. Utánanéztünk, a napilap esetében mire gondolhatott ifj. Bogdán. Átböngésztük az idén március 10-éig megjelent összes lapszámot, megpróbáljuk feltárni, mik azok a jellemző témák, amelyek kapcsán a polgári napilap olvasói a cigányokról tájékozódhatnak, hogyan vannak láttatva, magyarán milyen cigányképe van az újságnak.

Idén január 1. és március 10. között 113 cikket találtunk, amelyekben a szereplők hangsúlyosan romákként/cigányokokként jelennek meg. De persze egynapos búvárlatunk után nem állíthatjuk, hogy minden ilyen írást észrevettünk, mindössze azt, hogy meglehetősen izmos mintával rendelkezünk. Sok cikkben találtunk tematikai átfedést, de mivel nem vagyunk tartalomelemzésre szakosodott tudományos műhely, így mindegyiket valamelyik általunk kialakított tartalmi csoportba osztottuk. A legtöbb közülük - 45 cikk - valamilyen bűnügyi híradás, a kriminalitással kapcsolatos írás, s anélkül hogy előre szaladnánk, tapasztalataink szerint sok közülük cigány elkövetőkkel, olykor nevesítve a ,,cigánybűnözéssel" foglalkozik, s csak elvétve olvashatunk roma áldozatokról. Már ez a szám is soknak tűnik, valójában azonban meglehetősen szigorúan szortíroztunk, ha érdemben valamilyen más témát is érintett a publikáció, máshova soroltuk. A cikkek legalább kétharmadának volt ugyanis valamilyen bűnügyi vonatkozása.

A másik legjelentősebb témacsoport (24 cikk) a közéleté, ebben roma politikusokról, közéleti akciókról, illetve a politikai pártok és a cigány politika kapcsolatáról szól a fáma. 14 írás tanúskodik még a romák oktatásáról, 11 külföldi cigányokról, illetve a magyar cigányokról szóló külföldi híradásokról, 7 pedig roma művészekről, illetve a kultúráról. Egy külön csoportot is képeztünk, 12 olyan közleményt találtunk, amelyekben nem a romák jelentették a fő témát, de trambulint szolgáltattak valami más ,,fontos" szemléltetéséhez.


Szinte az anyatejjel

,,A magyarországi roma családok többségében - ez a hazai cigányok körülbelül hetvenöt százalékát jelenti - norma a bűnözés, szinte az anyatejjel szívják magukba. Köreikben a »szerezd meg mindenáron« sajátos éthosza uralkodik. Nem teszik magukévá, és nem is akarják a magukévá tenni a többségi erkölcsi normákat. S erre a többségi társadalom felelős rétege nem is motiválja őket. Sőt. A pozitív megkülönböztetéssel, valamint a kirekesztésről és az előítéletekről szóló ostoba mesékkel még szítják is bennük a gyűlöletet a magyarság iránt. [...] A politikai korrektség, vagyis a problémák letagadása jelenti az igazi veszélyt. Cigánybűnözés márpedig van, és lesz is; sőt erősödni fog, míg egy épeszű politika nem kezd a dologgal valamit" - írta március 5-iki cikkében Balavány György. Ugyan nem tudni, a szerző honnan veszi a ,,kb. 75 százalékos" arányt, ám sorai esszenciálisan tartalmazzák a Magyar Nemzet más írásaiban is fellelhető tételeket: cigány etnikai bűnözés van, és az tehet róla (a ,,liberálisok" meg a kormány), aki ezt titkolja, és integrációról papol. Sőt az anyatej emlegetése némileg emlékeztetnek Bíber József Tibornak, a Jobbik ,,cigánybűnözési" szakértőjének genetikai vonatkozásokat megpendítő szavaira is, miszerint ,,a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét".

Balavány egyenesen lapjának roma szakértőjévé avanzsált azzal, hogy februárban meglátogatott két falut (Csenyétét és Gadnát), és Cigány világ Észak-Magyarországon címmel kétrészes riportban dolgozta fel élményeit (febr. 16.; 23.). Kétségtelen volt miről írni, az egyik helyen bestiálisan megöltek egy idős asszonyt, s mindkét mély szegénységben vergődő faluban rettentően sok vagyon elleni bűncselekményt követnek el. A riporter, aki Babits-idézetekkel és költői képekkel (pl. ,,Gadnán az ég is piszkos") teszi kontrasztossá írását, nem fél kimondani vélt igazát, a ,,konok szomorú tényt": az állam által túltámogatott roma családok legtöbbje jövedelmét ,,bűncselekményekkel egészíti ki", és ,,ahol a roma lakosság túlsúlyba kerül, a pusztulás és a mindennapi agresszió válik jellemzővé". Utóbbi megállapítás szinte szó szerint került át az egyik kocsmai beszélgetésből, azt egy magyar férfi mondja neki, tehát akceptálható, nem pedig egy erősen dülöngélő cigány (,,nyílván nem a széltől") vagy egy olyan, aki a riporter meglepetésére - mint írja - az utca közepére vizel.

A Hír Tv és a Magyar Nemzet között mintaszerű az együttműködés. Nem csoda hát, hogy előbbi Célpont című műsora Balavány csapásán elindulva - mint hirdették - ,,előítéletek nélkül" számoltak be három idős ember aljas meggyilkolásáról. ,,Mindennapossá váló gyilkosságok. Brutalitás idősek ellen. Magukra maradt falvak, rettegő lakosok. A kisebbségi struccpolitika következményei. Célpontban az etnikai bomba" - szólt a bombasztikus felvezető. A műsorban megszólalt Kiss Tibor rendőr-alezredes, aki előbb elmondta, hogy kifejezetten nem szereti a cigánybűnözés fogalmának használatát, majd elismerte, hogy az elkövetők roma származású személyek. Nem lennék meglepve, ha a ,,feszesebb ritmus" miatt kerültek volna egymás mellé a mondatok, s élőszóban nem így követték volna egymást. Nem lehet kérdés, a filmkészítők magabiztosan hisznek megközelítésük helyességben, hiszen a film végén hetykén odavágják: ,,műsorunkat a panaszbizottságnál jelenthetik fel".

Március 10-én aztán a Magyar Nemzethez került át a labda. Falvakat tartanak rettegésben a romák címmel közöltek tartalmi összefoglalót a tévés produkcióról. ,,Megdöbbentő riportot készített a Hír Televízió a közelmúltban súlyos, cigányok által elkövetett bűncselekményekről." Megtudhatjuk, van olyan cigány elkövető, aki ,,unalomból" ölt. Mint ahogy a gyilkosságok brutális részletei mellett (az egyik 88 éves megerőszakolt áldozat szemét kinyomták, lábát levágták, fejét széthasították) ,,háttérként" még arról is tájékoztatják az olvasót, hogy soha ennyi segélyt nem kaptak a romák. A rövid híradásban a cigány/roma szó önállóan vagy szóösszetételben tizenegyszer fordul elő.


Nem tud szabadulni a gondolattól


Az év elejétől tartó időszakban a leggyakrabban emlegetett cigányokkal kapcsolatos história a lapban a Blaha Lujza téri 12 éves késelő ügye. A sajtóban előbb Maugliként, majd Krisztiánként elhíresült romániai G. I. február elejéig napi munkát adott az újságnak, 19 cikket számoltunk össze. Tovább tombol az erőszak a fővárosban - így a jan. 17-iki híradás címe. Különösen megkapó volt az éppen a Magyar Nemzettől - amelyik feladatának érezte, hogy naponta hírt adjon az ügyről, és az állam tehetetlenségét kárhoztassa -, hogy elégtétellel idézte az egyik székelyföldi gyermekvédelmist, aki megdöbbent azon, hogy a gyergyói gyermekbűnöző esete a kormányülésen is szóba került. G. I. Romániába történő visszazsuppolása kapcsán Tóth Szabolcs Töhötömnek például ez jutott az eszébe (jan. 19.): ,,Az ember nem tud szabadulni a gondolattól, hogy nem bűnmegelőzésről, hanem mentőakcióról volt szó: nehogy a [...] haramiapalántát felnégyeljék, és elrettentésül kiszögeljék egy arra járó 7-es busz ajtóira. Kétségkívül ez nem lett volna eurokonform megoldása a problémának, ám azok, akiknek egyre inkább nyílik az a bizonyos bicska, lehet, hatékonyabban gondolják majd az ítélkezésnek ezt a formáját, mint a magyar állam jelenlegi élet- és vagyonvédelmi tevékenységét." Tóthnak személyes élményei vannak, háromszor törtek be hozzá, ám az önbíráskodásról mégis lemondott, mert, mint a cikkben megtudjuk, nem hasonlít Charles Bronsonra. S ha igen? Akkor beszerez egy vállról indítható rakétát, miképpen jegyzetében megpendíti, és lő? De hova, kibe? S egyáltalán, honnan veszi, hogy lakásbetörői cigányok? Írásából ez már nem derül ki.

A másik év eleji slágertéma P. József ügye volt, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, mert azzal gyanúsítják, részt vett egy fiatal összeverésében. A roma P.-t 2005-ben egy Mortimer becenévre hallgató fiú karddal átszúrta; a politikai baloldalon sokan vélték úgy, etnikai fogantatású bűncselekmény történt, és még antirasszista szolidaritási gyűlést is tartottak. Utóbb Mortimer magát cigánynak vallotta, a rasszista indíték megdőlt, ami a jobboldal kárörvendően fogadott, ezzel együtt a tettes 3 év 10 hónap börtönbüntetést kapott emberölés kísérlete miatt. P. József meggyanúsítása most jó alkalmat adott a baloldali cigányvédők szapulására. Körmendy Zsuzsanna például tévesen egy kalap alá veszi a zámolyi romáknak politikai menedéket adó Franciaország köztársasági elnökének írt értelmiségi köszönetnyilvánítást, illetve P. József mostani ügyét (jan. 7.). Azt a hamis látszatot kelti, mintha egy gyilkosság roma elkövetői is menedékjogot kaptak volna, és elfeledkezik arról is, hogy az ombudsman és a közigazgatási hivatal is kimondta, a zámolyi romákat jogsértő módon tették földönfutókká, a francia menekülthatóság pedig többüknél megállapította az üldöztetést.

P. ,,József és a hozzá hasonlók ellen a legtöbbet azok vétik, akik elhitetik vele, hogy menlevele van a bűnre, mert roma" - így Körmendy. Seszták Ágnes ennél is továbbmegy: ,,eközben a cigányok folyamatosan gyalázzák a magyarokat, minden módon tudomásukra hozva, mennyire gyűlölnek minket" (Beérett a liberális vetés, jan. 18.). Zámoly, Jászladány, Blaha Lujza tér vagy éppen P. József ügye mellett argumentumként megjelenik az olaszliszkai lincselés is, noha nem világos teljesen, Seszták mire gondol, amikor ezt írja: ,,Szögi Lajos középiskolai tanár kivégzése a legrafináltabb forgatókönyvírók mocskos fantáziáját is felülmúlta. [...] Meglincselték, pogromot ültek felette, ahogy tetszik. Lehetett volna ez egy határ, amit soha többé senkinek ebben az országban átlépni nem szabadna. Ehelyett az ügy húzódik, a feledésig vagy azon túl is." Ha nincs lincselés vagy másféle önbíráskodás, akkor egy jogállamban természetszerűen "húzódik az ügy", minél súlyosabb, annál inkább. És hát számos olyan határ van, amelyet a társadalom többsége nem lép át, de vannak, akik mégis. Ezeket a határsértéseket szankcionálja például a büntetőjog.

A lap helyt adott dr. Kende Péter Liszkay Gábornak, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjéhez írt levelének (jan. 30.): ,,ha lapotok a Magyar Gárda szellemiségének hatékony segítőjévé válik; nyílt és betonkemény cigányellenes hangulatot szít, valósággal szuggerálja olvasóit arra, hogy ne tűrjék a »cigánybűnözést«, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni az »erőszakos cigány bűnözőktől« - akkor perceken belül túllépünk a jelenlegi állapoton. [...] Polgárháborús állapot jöhet létre." Liszkay helyett Seszták válaszolt: ,,Először is, nem szuggerálok senkit, másodszor, talán azt kellene mondanom, hogy emberek, nyugodtan hagyjátok magatokat meglincselni, agyonverni, szíven szúratni, kifosztani? De nem mondom, mert nem vagyok sem hülye, sem pedig képmutató. [...] Hogy beindulhat egy spirál? Hiszen már beindult. És nem azért, mert én »olyan« cikkeket írogatok a Magyar Nemzetbe, hanem azért, mert egyszer minden cérna elszakad."

A cérnát a Nemzetnél, meglehet, tényleg Szögi Lajos tanár agyonverése szakította el. Akkoriban született meg Bayer Zsolt bosszúszomjas publicisztikája, a Cigányliszka (2006. október 17.): ,,Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Akit még elütünk, annak pechje van. A lehető legnagyobb sebességgel továbbhajtva, autónkból hívjunk mentőt, és a legközelebbi rendőrörsön álljunk csak meg, ahol adjuk fel magunkat. (Sajnos, tudom én, ez a helyzet nem fordulhat elő. Ha az ember elüt valakit, különösen, ha az illető gyerek, muszáj megállnia. Tehát meg fogunk állni ezután is. Valamit mégis tenni kell. Jó ha indulás előtt beszerzünk egy lőfegyvert. Ha elütünk egy gyereket, álljunk meg. S ha gyülekezni kezdenek körülöttünk az állatok, használjuk nyugodtan fegyverünket...) [...] Zéró tolerancia. Legyen ez a jelszó. A mi jogainkat ugyanis senki sem fogja megvédeni. Csak mi. És ha Olaszliszkán ezt is megússzák a cigány lincselők, akkor velünk van baj. Óriási baj. Akkor velünk már bármit meg lehet tenni."


Szerencsés kimenetelük ellenére

Ehhez képest egyelőre viszonylag kisebb terjedelemben tudósítanak az olaszliszkai lincselés peréről. Viszont a bűnelkövetők, gyanúsítottak származási címkézése egyéb ügyeknél is mindennapos gyakorlattá vált a lapban. Néhány példa: Lopott és gyilkolt az ösztöndíjas roma (febr. 20.); középiskolás cigányok bántalmazták egyik osztálytársukat, ezúttal Egerben (jan. 26.) vagy a támadó roma férfi oldalán kb. kéttucatnyi roma is a helyszínen termett (jan. 17.).

Olykor az áldozatok roma származása is előkerül. A Szigetváron történt, a rendőrség gyanúja szerint etnikai indítékú támadás szenvedőalanyainál például teljes joggal. És Olaszliszka után nehéz lenne kifogásolni azt is, hogy a kéki gázolásos baleset áldozatánál is megírták, hogy egy roma kislányról volt szó. Igaz, egy kicsit nagyobb terjedelemben számolnak be arról, hogy a nagybácsi mellbe vágta az egyelőre a balesetben vétlennek tűnő sofőrt. Azért a tálalás itt sem tökéletes: ,,Emlékezetes, január közepén Ózdon támadt rá egy roma apa az ötéves kisfiát elsodró autósra. [...] Az ózdi és a kéki eset szerencsés kimenetelük ellenére azért érdemel figyelmet, mert a körülmények emlékeztetnek Szögi Lajos olaszliszkai [helyesen tiszavasvári] tanár tragédiájára". A kéki sofőr számára lehet, hogy szerencsés kimenetelű volt az eset, de a kislány mégiscsak szeméremcsont-töréssel került kórházba.

Semmi kivetnivaló nincs viszont a roma közélet szereplői származásának taglalásában. Közügy az is, hogy első fokon Dancs Mihályt, az OCÖ alelnökét három és fél évre ítélték el, ahogy az is, hogy a Gilvánfa sikkasztó polgármesterét újraválasztották, vagy hogy a romaholokauszt-kárpótlás címén hogyan károsították meg cigány önkormányzati vezetők háromszáz millióval az Osztrák Megbékélési Alapot, és milyen szerepe volt ebben a börtönbüntetése elől bujkáló Bihari József egykori OCÖ-elnökhelyettesnek. Azzal viszont nehéz megbarátkozni, hogy a lap arról ír: a Kolompár Orbán vezette országos önkormányzatot uraló ,,választási szövetség egyfajta mirigyszervként szívta fel a börtönviselt múltú vagy börtönviseltséggel [magyarul: börtönbüntetéssel] fenyegetett politikusokat" (febr. 5.). Hiszen valóban közügy a politikusok priusza, de akkor meg nem világos, miért nem írtak a ,,mirigyszerv" ellenlábasának számító Lungo Drom elnökének, Farkas Flóriánnak a viselt ügyeiről is, jogerős elítéléseiről és furcsa eljárási kegyelméről, amellyel a Horn-kormány volt szíves egy bizonytalan kimenetelű per megpróbáltatásaitól megóvni akkori védencét.

Pontosabban világos. Az év első két hónapja a népszavazási kampánnyal telt, amelyben a Magyar Nemzet a Fideszt segítette. Ebben a kampányban pedig - ha nem is túlságosan nagyot, de mégiscsak - szerepet kapott Farkas is. A Magyar Gárda kapcsán elmondhatta (jan. 23.), hogy ,,az immár erőszakos cselekményekben is megnyilvánuló feszültség fokozódásáért a szociálliberális kormány és személyesen Gyurcsány Ferenc felelőssége tényként megállapítható". Meg azt, hogy a kormánypárti cigány értelmiség árulása példátlan, és ,,a romák számára az utolsó lehetőség a népszavazás". Majd februárban személyével hitelesíthette a Hír Tv leleplezését Veres János pénzügyminiszter és kampányfőnöke állítólagos romák közti voksvásárlásáról (márc. 3.).

A Magyar Nemzetben legtöbbet szapult és legelőnytelenebbül bemutatott roma politikus ma Horváth Aladár mellett Kolompár Orbán OCÖ-elnök, akinek botrányos puccsa az országos önkormányzatban méltán háborította föl a Farkast támogató jobboldalt (is). Ám idén már nem emiatt kap hideget-meleget, hanem a Magyar Gárdával szembeni harcos kiállásáért. A szerkesztőség már a címadással orientálta olvasóit, mit gondol Kolompárról. Együtt rasszistáztak - számolnak be arról, amikor az OCÖ által a Gárda ellen gyűjtött 68 ezer aláírást átadta a kormányfőnek (márc. 7.). Kolompár burkoltan fenyeget - olvashatjuk, miközben arról beszél, hogy akár összecsapás is lehet a szélsőjobb meg a romák között (febr. 29.). Barna inggel riogatnak - így a Nemzet, amikor aláírásgyűjtő akcióját a Jobbik központja előtt jelentette be az OCÖ (jan. 24.). S a lap munkatársának éppen ezen a tájékoztatón jut eszébe érdeklődni a Kolompár kiskunmajsai szervezeténél indult nyomozásról.


Lefelé görbülő szája elárulja

Mindemellett vannak persze olyan írások is, amelyek azt az unalomig ismert szólamot szajkózzák, hogy miért nincs a romáknak hiteles elitjük. Végh Alpár Sándor szerint ,,egy Malcolm X-szerű, Martin Luther Kinget idéző, Gandhit formázó, ám ide gyökerező egyéniségre lenne szükség". Horváth Aladár meg Kolompár persze nem ilyen (febr. 16.). Az előbbinek ,,arca és lefelé görbülő szája elárulja, hogy nem egészséges kedély"; utóbbi meg ,,alig várja, hogy érje a cigány embert valami bántás, és talpra ugorva kiálthasson: fasiszták!" De Farkas Flórián is megkapja a magáét: ,,többre aligha képes, mint üldögélni a parlamentben az ellenzék jóvoltából". A szerző szerint a sport és a vallás jelentheti a megváltást. Farkas Jánost és Sándor Csikart emlegeti példaként, miközben az Aranycsapat 12. tagja nem cigány. ,,Tudom, lesznek ellenkezők. Neveket sorolnak. Festőt, költőt, dzsesszmuzsikust, istenemre, sikeres mindahány, ám én kultúrán ennél fontosabbat értek. Ahogy tisztálkodni kell. Ahogy étkezni. Ahogy iskolába járni. Ahogy köszönni. Ahogy imádkozni." Nem kristálytiszta, e tekintetben miért volnának alkalmasabbak a sportolók a zenészeknél.

Érdekes tematikai csoportot alkotnak azok a közlemények, amelyeknél a cigányok kapcsán lendül meg a szerző fantáziája, mintegy ők adják az ürügyet, vagy éppen példájukkal támasztatna alá az írás logikai íve. Tíz éve jelent meg egy könyv a médiák cigányképről, ,,Vágógépként, csak némában" a címe. Nos, valami ilyesmi történik itt is. A Fidesz által ,,szociálisnak" keresztelt népszavazás kampányában hírt adtak például Bajna kisebbségi önkormányzatának döntéséről, hogy létrehoztak egy tízezer forintos alapot a rászorulók vizitdíjainak utólagos rendezésére (febr. 19.). Amit aztán senki sem vett igénybe, mert a romák ,,önérzetük miatt leszurkolják" a díjat. Minderről nem helyi roma vezető vagy, urambocsá, valamelyik roma beteg számolt be a lapnak, hanem a falu háziorvosa.

Ugyanúgy a romák jelentették a trambulint egy valós társadalmi probléma (lakosságcsökkenés és elöregedés) valótlan demográfiai okadatolásához (jan. 16.). ,,Öt újszülött gyermek közül három roma származású ma Magyarországon - legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a roma családok körében sokkal több gyerek születik" - indul a cikk. Hogy ebből miért következne, hogy a magyar gyerekek hatvan százaléka cigány családba születik, arra később sem derül fény.

A cigányság élethelyzetét alapvetően meghatározó szakpolitikai kérdések, a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatás közül csak az utóbbi tárgyában születtek értékelhető publikációk az utóbbi 12 hétben. Ez még akkor is így van, hogyha a ,,botrányok" vitték itt is a prímet. Kerepesen vizsgálódott az Oktatási Hivatal, és megbírságolta az iskolát. A dolgot az tette különösen ,,izgalmassá", hogy tavaly a Gárda jelentkezett egy szülői demonstráció biztosítására, ám végül erre nem került sor, mivel azt Franka Tibor polgármester is ellenezte. A másik izgalmat egy kutatás jelentette, amely arról tanúskodott, hogy még az iskolai integrációban résztvevő iskolákban is nagyon rossz a program hatékonysága. A dolog pikantériája: a vizsgálatról a Népszabadság adott hírt, és a szerzők célja egyáltalán nem az integráció elvetése, hanem a döntéshozók ösztökélése volt. Ludwig Emilt, a Magyar Nemzet lapszerkesztőjét leginkább mégis az fogta meg, hogy az integrációs program minden eredmény nélkül ,,szépen fogyasztja az adófizetők pénzét" (jan. 8.). Pedig a szerző már csak azért is fontosnak tartja az iskolai oktatást, mert otthon csak afféle ismeretekre lehet szert tenni, hogy ,,mennyi pénzt kell szerezni egy pakli cigarettáért, egy kiló krumpliért, egy liter borért, hogyan kell a lakatot leverni a sufniról, ellopni a bringát, permetezőt a szomszédból, kinyerni az olajat a faluszéli trafóházból, letarolni az erdőt a ládi határban. A nemi élet érdekességeit is előbb lehet megismerni otthon, mint az iskolában. A segélyt meg így is, úgy is hozza a postás a családi pótlékkal együtt."

Szabóné Kármán Judit romológus az általunk olvasott 113 Magyar Nemzet-cikk közül a legtartalmasabbal reagál Ludwig bakugrásos eszmefuttatására (jan. 17.). Adatokkal bizonyítja, hogy a szegregáció zsákutca, mint ahogy azt is, hogy az integráltan oktatott jó képességűek iskolai teljesítménye nem romlik, míg a rossz tanulóké javul, ráadásul a roma-nem roma ellentét is csökken. A hátrányos helyzetű és cigány gyerekek iskoláztatásába való beruházás megtérülő befektetés - állítja Szabóné, és arra kéri Ludwigot, hogy tartson vele és tanítványaival valamelyik cigánytelepre. ,,Ismerkedjen meg néhány apukával, anyukával, bátyuskával, akik nem lopni tanítják gyermekeiket."

Ludwig az írásra és a szívélyes invitálásra így válaszol: ,,Észrevételeit elolvastam, egy részükkel egyetértek, a többivel nem látom értelmét vitatkozni. Ez a probléma kinőtte egy napilap vélemény oldalát, küszködjenek vele, akiknek ez a dolguk. Ezért nem fogadom el kedves invitálását sem egy cigánytelepi gyakorlatra." Kár volt visszautasítani, nagyon is ráférne lapjára valamivel több empíria és jelentősen kevesebb cigányfóbia.
hvg.hu


Kapcsolódó anyagok
Elítélik a cigányozós Jobbikot és Gárdát
Bíber, a gárda, a pécsi kutatók és a cigányság - interjú
"Minden tíz halott cigányért egy zöldkártya jár"
Cigány nőket vertek meg Szigetváron
A közmunkások túlnyomó többsége cigány
Diszkriminálják a cigány tanulókat Miskolcon
Cigány iWiW
Iroda nélkül maradt a cigány önkormányzat
Romániai cigányok perlik a londoni bulvárt
Gyurcsány a cigányok integrációja mellett
Kolompár egyeztetne a cigány önkormányzatról
Demszky: ha kell, zsidó, cigány, meleg vagyok
Újabb cigányellenes tüntetés, a Jobbik országjárásra készül
Halmozottan hátrányos helyzetben a cigány oktatási programok
Vásárhelyen már nincs cigány iskola
Sólyom: cigányellenes tüntetés volt a Gárda felvonulása
Törvénysértő volt az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülése
Cigányozás egy rendőrségi hírben és az ORFK honlapján 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: önkormányzatának, dzsesszmuzsikust, cigánybűnözéssel, szóösszetételben, visszazsuppolása, eszmefuttatására, pénzügyminiszter, lapszerkesztőjét, gyermekvédelmist, szemléltetéséhez, voksvásárlásáról, természetszerűen, forgatókönyvírók, hangulatkeltésre, meggyilkolásáról, szociálliberális, újraválasztották, határsértéseket, önbíráskodásról, bűnmegelőzésről, iskoláztatásába, cselekményekben, önkormányzatban, osztálytársukat, mirigyszervként, visszautasítani, kriminalitással, börtönbüntetést, médiaábrázolása, diszkriminálják, tájékozódhatnak, tehetetlenségét, letartóztatásba, börtönbüntetése, feltüntetésének, menekülthatóság, anyatejjel szívnak, pusztulás lesz, polgári napilap, cigányság világnapja, romák előítéletes, kisebbségi ombudsmantól, országos önkormányzat, jelenség egyre, újságírók jogsértését, utóbbi hetekben, romák emberi, cigányok elleni, lapok hasábjaira, tévé képernyőjére, újságírónak tiszteletben, emberi jogokat, Magyar Nemzet, Országos Cigány Önkormányzat, Országos Rádió, Televízió Testülettől, Magyar Újságírók Szövetségének, Etikai Bizottságától, Roma Sajtóközpont, Bogdán János, Magyar Gárda, MÚOSZ Etikai Bizottsága, Újságírói Etikai Kódexre, ECHO Tv, Balavány György, Bíber József Tibornak, Kiss Tibor, Magyar Nemzethez, Blaha Lujza, Magyar Nemzettől, Tóth Szabolcs Töhötömnek, Charles Bronsonra, Utóbb Mortimer, Körmendy Zsuzsanna, Seszták Ágnes, Szögi Lajos, Kende Péter Liszkay Gábornak, Magyar Nemzetbe, Bayer Zsolt, Dancs Mihályt, Osztrák Megbékélési Alapot, Bihari József, Kolompár Orbán, Lungo Drom, Farkas Flóriánnak, Gyurcsány Ferenc, Veres János, Magyar Nemzetben, Horváth Aladár, Kolompár Orbán OCÖ-elnök, Magyar Gárdával, Végh Alpár Sándor, Malcolm X-szerű, Martin Luther Kinget, Farkas Flórián, Farkas Jánost, Sándor Csikart, Oktatási Hivatal, Franka Tibor, Ludwig Emilt, Szabóné Kármán Judit, Magyar Nemzet-cikk,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.23. 18:22 Ahmed H. pere - Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt férfi ...
01.23. 18:22 Tőzsde - Gyengüléssel zártak a nyugat-európai piacok
01.23. 18:12 Kiállítást, előadásokat és sétát is szervez Ady halálának évfordulóján a PI...
01.23. 18:12 New York államban törvénybe iktatták az abortusz egészségbiztosítási finans...
01.23. 18:11 Erdogan: pozitív hatással van a Közel-Keletre az orosz-török együttműködés
01.23. 17:52 Sindicatul Audi a anunţat o grevă de o săptămână, începând cu joi dimineaţa
01.23. 17:52 BÉT - Vegyesen teljesítettek a vezető részvények
01.23. 17:41 Újabb demokrata párti politikus jelezte szándékát, hogy indul pártja elnökj...
01.23. 17:33 Már több mint 4 millió eSzemélyi van forgalomban
01.23. 17:22 Nébih: nem jelölt szulfitot mutattak ki Piacelli citromlé-koncentrátumokban
Tudjátok ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
még több kérdés
Blog Címkék
Ősz a folyóparton  Megvallás, megbocsátás, megtis...  Kellemes hétvégét  Január 18.  Öröm  Mírjam barátnőmtől facebookon  Mai vidámító  Csónak  Császárkorona virág  Férfi kézilabda V.B. 2019  Időkapszula II. - Ötvenötödik ...  Közeli kapcsolat Istennel  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét  Rózsa a hóban  Közeli kapcsolat Istennel  Kávézó nő  Facebookon kaptam  Kismedve  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Piros rózsa  Kézcsók  Facebookon kaptam  Lila virágok  Titkos szolgálati elszigetelts...  Facebookon kaptam  Emelj fel  Jó éjszakát  Szèp estét kedves látoga...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Téli felirat  Miért tartják együtt a retrive...  Téli kép  Szól hozzám az Isten  Emelj fel  Szabó Lőrinc: Téli napfény Mi...  Piros rózsa  Mi az?  Csípőmozgás  Facebookon kaptam  Mírjam barátnőmtől facebookon  Kávézó nő  Facebookon kaptam  ooOoo  Böjte Csaba a pápa erdélyi lát...  Dobszay Péter templomunkban  Kis balerína  Facebookon kaptam  Téli kép  Szól hozzám az Isten  Barika  Kellemes délutánt kívánok!  Téli kép  Lila virágok  Facebookon kaptam Krisztinátó...  ooOoo  Ismétlés....  Facebookon kaptam  Enneagram - Nyolcas Archetípus  Bátorság  56-os életrajzi lexikon - J -  Téli felirat  Szív az üvegben  Facebookon kaptam  ooOoo  Szekeres Fanni cikke Az érzel...  Január 18  Png nő  Facebookon kaptam  Good morning  Szekeres Fanni cikke Az érzel...  Tigrismama  Kutya, macska az ablakból nézi...  Téli felirat  Árpádházi Szent Margit Egyházr...  Ismétlés....  Kislány cicával  Csorba Győző: CSÖRÖG A FAGYOS ...  Piros rózsa  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Rózsa a hóban  Havas téli kép  Szív az üvegben  Luther Márton: Erősek és legyő...  Tedd azt, amit akarsz, ott, ah...  Ami belül ragyog, az kívülről ...  Böjte Csaba a pápa erdélyi lát...  Lila virágok  Nyugodalmas jó éjszakát kíván...  Senkit sem kényszeríthetünk ar...  Facebookon kaptam  Luther Márton: Erősek és legyő...  Azokat őrizd meg az életedben  Január 18  Facebookon kaptam  Kismadarak  Szèp napot kívánok  Rózsaszín páva 
Bejegyzés Címkék
anyatejjel szívnak, pusztulás lesz, polgári napilap, cigányság világnapja, romák előítéletes, kisebbségi ombudsmantól, országos önkormányzat, jelenség egyre, újságírók jogsértését, utóbbi hetekben, romák emberi, cigányok elleni, lapok hasábjaira, tévé képernyőjére, újságírónak tiszteletben, emberi jogokat, gyűlöletkeltés ellen, kisebbségi biztos, gyanúsítottak vagy, napilap esetében, idén március, jellemző témák, cigányokról tájékozódhatnak, szereplők hangsúlyosan, legtöbb közülük, kriminalitással kapcsolatos, cikkek legalább, másik legjelentősebb, politikai pártok, cigány politika, romák oktatásáról, magyar cigányokról, külön csoportot, romák jelentették, magyarországi roma, hazai cigányok, anyatejjel szívják, magukévá tenni, többségi erkölcsi, többségi társadalom, előítéletekről szóló, magyarság iránt, politikai korrektség, problémák letagadása, igazi veszélyt, épeszű politika, dologgal valamit&#8221, szerző honnan, tehet róla, anyatej emlegetése, cigányságnak vérfertőzés, egyik helyen, idős asszonyt, állam által, roma lakosság, mindennapi agresszió, egyik kocsmai, magyar férfi, erősen dülöngélő, riporter meglepetésére, utca közepére, kisebbségi struccpolitika, etnikai bomba&#8221, bombasztikus felvezető, műsorban megszólalt, cigánybűnözés fogalmának, elkövetők roma, filmkészítők magabiztosan, film végén, romák címmel, tévés produkcióról, közelmúltban súlyos, gyilkosságok brutális, rövid híradásban, leggyakrabban emlegetett, sajtóban előbb, fővárosban &#8211, állam tehetetlenségét, egyik székelyföldi, gyergyói gyermekbűnöző, arra járó, magyar állam, önbíráskodásról mégis, cikkben megtudjuk, vállról indítható, fiatal összeverésében, politikai baloldalon, rasszista indíték, jobboldal kárörvendően, baloldali cigányvédők, zámolyi romáknak, hamis látszatot, gyilkosság roma, közigazgatási hivatal, zámolyi romákat, francia menekülthatóság, hozzá hasonlók, legtöbbet azok, cigányok folyamatosan, liberális vetés, olaszliszkai lincselés, , ,
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 88 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 13
  • e Hét: 28
  • e Hónap: 87
  • e Év: 87
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.