Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Wass Albert: KEGYELEM
  2017-07-25 22:00:59, kedd
 
 







Wass Albert: KEGYELEM




Szép volt: fiatal és karcsú, szerette, ha a férfiak megfordultak utána, amikor végighullámzott az utcán, a fényes kirakatok előtt lassabban haladt, hogy lopva megnézhesse magát... szóval nő volt. Szerette mutogatni magát rózsaszínen, kívánatosan, mint valami ritka szobrot, művészi remeket, szerette, ha izzó pillantások perzselték karcsú bokáit, szerette a csókot, a pezsgőt, a mámort, s szerette, nagyon szerette látni az arcokon a kínt.

Alig volt tizenhét éves, mikor az első vallomást rebegte el neki egy lesütött szemű diák, aki napokig, hetekig készült ennek az egyetlen mondatnak a kiejtésére.

És kacagva adta magát egy másiknak, csak azért, hogy másnap kacagva téphesse szét a virágait, és kacagva vághassa a szemébe: nem kellesz már, másnak adtam magam! Kacagott, amikor a fiú térden állva könyörgött előtte: ne lökje el magától, ő mindent elfelejt, ő mindent megbocsát, csak könyörüljön, könyörüljön rajta! És kacagott akkor is, amikor pár kilométerrel a város alatt úgy húzták ki a fiút a folyóból, felpuffadva, kéken.

Végigkacagott egy egész életet. Hiányzott belőle valami, mint ahogy hiányzik az éjszakából a fény. Mert a kacagása nem örömkacaj volt, csak valami éles, keserű indulatkitörés, valami megzabolátlan állati szenvedély. Mert hiányzott belőle valami. Maga sem tudta, maga sem érezte talán. Az éjszaka sem érzi, hogy nincsen benne napfény.

Közben, ezer előtt és ezer után, jött egy tisztességes ember, aki azt mondta neki: elveszem feleségül. De ő kacagott, és kacagva gyötörte, mint egy véres rabszolgát a fáraók, hogy nem szereti, hogy meg fogja csalni, hogy csak azért megy hozzá, mert látni akarja a kínjait, tapsolni akar megaláztatásán és mulatni fájdalmai felett.

Mégis meglett az esküvő. És a nászéjszakát követő éjjel már másnak a karjaiban feküdt a robogó vonat egyik lefüggönyözött kocsijában.

És így ment ez tovább. Egy őrült hajsza az élettel és önmagával, veszett küzdelem valami láthatatlan ellen, borzalmas menekülés, kétségbeesett vágtatás a mámorokon át önmaga elől.

Mert néha neki is voltak keserű pillanatai. Néma megtámadták mélyről jövő, ismeretlen érzések, és tépték, szaggatták a szívét... mert ilyenkor ő is érezte, hogy van szíve, ami érez, szenved és fáj... ilyenkor végtelenül egyedül érezte magát, és nagyon, nagyon üresnek... úgy érezte ilyenkor, mintha el lenne különítve a világtól, a boldog emberek boldog világától, mint aki nem ad semmit és nem is kap semmit, mert nincs a lelkében semmi, amit adjon, és nincsen senkije, senkije, akitől kapjon...

De ez csak egy pillanatig tartott. Mint az öngyilkos halálra szánt őrült, fejjel vetette magát az élet hullámaiba, menekült kétségbeesetten, csakhogy ne kerüljön önmagával össze, nehogy valahol egy rejtett utca sarkán lessen rá az a Másik Én... Kereste a mámort, kereste az arcokon a szenvedést, a kínt, a kínt, amit őérette hordoztak azok, akik őrültjei voltak kőszívű Márványasszony kegyetlen csókjainak.

De vaskövetkezetességgel jött az idő az óriási seprűvel, hogy tisztára seperje a szérűt, új asztagok számára. Az arcokra barázdát húzott, árkokat a szemek alá, a szájnak két kemény keserű vonást, s a lelkeken ezer meg ezer ráncot, hogy legyen hol leperegjenek az eljövendő könnyek, mint háztetőkről lecsurgó esővíz a csatornákon.

Ilyenkor menekülőkkel van tele a világ. Mikor azon veszik észre magukat egyszerre a szemek, hogy már a napsugár is csak könnyet fakaszt, hogy már csak falevelek hullnak, virágok hervadnak, s mindig csak hervadnak, nem bimbóznak soha, ilyenkor mindenki igyekszik visszafutni oda, ahonnan elindult valamikor, ki békés lélekkel sütkérezni az unokák arcáról visszasütő régi napsugárban, ki vezekelni régi bűnökért.

Vajon ő hova mehetett volna?

Mikor már egyre ritkábbak lettek a csókok és nagyon fanyar lett az ölelés és rémlátomásos pillanatok órákká és éjszakákká nőttek: egyszerre csak itthon termett.

Amint végigkopogott a kisváros ócska kövezetén, férfiak nem fordultak utána csillogó szemmel, legfeljebb egy-egy kíváncsi vénasszony szemlélte meg jobban az idegent.

Otthon nem fogadta senki, csak az üres ház és a kongó szobák. órák hosszat álldogált az ablak előtt, kinézett a szürke októberi tájra, s szívében megcsendültek újra régi-régi húrok, régi emlékek ébredtek s belepték könnyesen, furcsán.

Ott fent az erdő... ott játszotta át gyermekéveit... csengő, gondtalan régi kacagással... ott lent a rét... ezervirágú, selyempuha rét... aranyos barkák... pillangók... dalok... Patak... Papírhajók... ábrándos álmok... kislányos vágyak... A szőlőlugas: első szerelem... akácok... hársak... ott túl a temető van... a régi temető...

A temetőbe ment. Már csak azokkal van beszélni valója: csak ott találhat régi ismerőst... és mennyi mindent kell elmondjon nékik... mennyi szomorú, sápadt őszi titkot... csak az éjszakában van még ennyi bűn, csak az gyónhat ennyit egy reggelen.

Először a temetőőrt akarta megkeresni. Aztán elhagyta: megtalálja ő is. Minek lássa meg egy ismeretlen ember, amikor a soha el nem sírt könnyek előtt felrántja a rozsdás zsilipet, hogy zokogva boruljon egy mohos fekete kőre: anyám... édesanyám...!

Hajlott háttal vonszolta magát kopogó kőösvényen a dombra. Nézegetni kezdte a sírokat. Ó mennyire régi arc... mennyi régi emlék... önmagát találta meg minden sír mögött: ez is belőlem egy darab.. ez is... ez is... az igazi régi jó belőlem...

Itt Málni néni: püspökkenyeres régi ozsonnák. Itt újra sír, régi mesék nyugosznak: Jancsi és Juliska... Vasorrú bába... drága Nagyanyó...! Jó Nagyapa: guruló rézkrajcárok... apró emlékek... pasziánsz és szutykos pipaszár... de messze vannak... Istenem, de messze.

Este lett. Amit keresett, nem találta meg. Talán itt sincs. Ki tudja, merre vitte kóválygó szárnyú sorsa és a bánat...

Orozva támad rá a szürkület. Nagy, lomha fekete kutyák rohantak elő a sírok közül, s űzni kezdték a temetőn végig. Kétségbeesetten futott a sírokon át, és minden sír mögül új és új kutya szökött elő, háta mögött egyre nőtt a tömeg, egyre elviselhetetlenebb lett a csaholás és borzalmasabb a félelem.

És minden kutyában önmagára ismert: ez az önzésem... ez a kegyetlenségem... ez a hiúságom... a bűneim... a bűneim!

Nem volt menekülés. Már egyre közeledett az üldözők zaja, már hallotta a lihegésüket, érezte, amint villogó fogaikat belemélyesztik a húsába és tépik... tépik..., hogy már csak cafatokból áll...

Egyszerre felsikoltva megtorpant. Előtte, mintha földből nőtt volna ki, végtelen nyugalommal az arcán állott a keresztre feszített Krisztus és mosolygott.

Megtört a szürkület. Légbe oszlott az üldöző falka. Nagy, szelíd csend terült a tájon, s az ég alján földöntúli fényesség derengett.

Sajgó, megtépett, meghajszolt magát némán, szent, szótlan megadással odadobta a lábai elé.

A megfeszített Krisztus keze megmozdult csöndesen s leereszkedett a megbékélt fejre.

*

Másnap reggel arra haladó vásári fuvarosok egy idegen asszonyt találtak halva a temető szélén, a kereszt alatt. A rozoga bádog Krisztus egyik karja leszakadt és olyan volt, mintha megsimogatta volna az asszonyt.


Vasárnap, 1927. május 27.







Wass Albert: Novellák

Link








 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Címkék: végighullámzott, kétségbeesetten, lefüggönyözött, kegyetlenségem, indulatkitörés, belemélyesztik, márványasszony, megaláztatásán, püspökkenyeres, megzabolátlan, megcsendültek, leereszkedett, végigkacagott, kétségbeesett, végigkopogott, nászéjszakát, rémlátomásos, tisztességes, borzalmasabb, megfeszített, leperegjenek, gyermekéveit, menekülőkkel, rézkrajcárok, megsimogatta, kilométerrel, megfordultak, láthatatlan, nyugalommal, könyörüljön, pillantások, lihegésüket, napsugárban, háztetőkről, csatornákon, felpuffadva, férfiak megfordultak, fényes kirakatok, első vallomást, lesütött szemű, egyetlen mondatnak, város alatt, egész életet, tisztességes ember, véres rabszolgát, nászéjszakát követő, karjaiban feküdt, robogó vonat, őrült hajsza, boldog emberek, lelkében semmi, pillanatig tartott, Wass Albert, Másik Én,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  Hamvas Béla  Dóró Sándor: Embernek maradni  Paul David Tripp Április 14  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 15  Egy gondolat  Borzasztó  Paul David Tripp Április 13  ajándék, mellyel meglepem  Csend  Minden tavaszból őrizz..  Az ember emlékekből áll  Szép estét kedves látogatóimna...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  40 felett  Dóró Sándor: Embernek maradni  Segíts neki dicsérni Téged  Nevelőszülőkhöz adták,  Ismeretlen: Ikarusz monda  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Andrássy Réka - A bolond Böske  Alvó cica  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alvó cica  Magamnak  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  József Attila – Keresek ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztinától  Martin Buber, A haszidim meséi  Jázmin  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Tanmese  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét  Szeretem ujjad karcsuságait,  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Krisztina b...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép álmokat!  Mit ünnepelnek a görögök márci...  képre írva 
Bejegyzés Címkék
férfiak megfordultak, fényes kirakatok, első vallomást, lesütött szemű, egyetlen mondatnak, város alatt, egész életet, tisztességes ember, véres rabszolgát, nászéjszakát követő, karjaiban feküdt, robogó vonat, őrült hajsza, boldog emberek, lelkében semmi, pillanatig tartott, öngyilkos halálra, élet hullámaiba, rejtett utca, óriási seprűvel, arcokra barázdát, lelkeken ezer, eljövendő könnyek, unokák arcáról, kisváros ócska, kongó szobák, ablak előtt, szürke októberi, régi temető, temetőbe ment, gyónhat ennyit, temetőőrt akarta, ismeretlen ember, rozsdás zsilipet, mohos fekete, igazi régi, sírok közül, temetőn végig, üldözők zaja, arcán állott, keresztre feszített, üldöző falka, megfeszített Krisztus, megbékélt fejre, idegen asszonyt, temető szélén, kereszt alatt, rozoga bádog, végighullámzott, kétségbeesetten, lefüggönyözött, kegyetlenségem, indulatkitörés, belemélyesztik, márványasszony, megaláztatásán, püspökkenyeres, megzabolátlan, megcsendültek, leereszkedett, végigkacagott, kétségbeesett, végigkopogott, nászéjszakát, rémlátomásos, tisztességes, borzalmasabb, megfeszített, leperegjenek, gyermekéveit, menekülőkkel, rézkrajcárok, megsimogatta, kilométerrel, megfordultak, láthatatlan, nyugalommal, könyörüljön, pillantások, lihegésüket, napsugárban, háztetőkről, csatornákon, felpuffadva, visszafutni, megnézhesse, felsikoltva, megtámadták, kívánatosan, meghajszolt, rózsaszínen, megadással, visszasütő, közeledett, vénasszony, kiejtésére, cafatokból, megtorpant, szenvedély, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 257
  • e Hét: 11335
  • e Hónap: 33823
  • e Év: 211698
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.