Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szerbekkel a makói gázmezőért
  2011-06-20 23:18:25, hétfő
 
   
  ... a szerbek kezén a makói gázmező
2011-06-12. 08:31 Kuruc.info

Tavaly úgy nézett ki, hogy lőttek a sokáig hatalmas magyar gázvagyonként emlegetett makói kitermelésnek, mivel a Mol kiszállt az üzletből. Most azonban az egykori kanadai partner a szerb olajvállalattal írt alá megállapodást, mely vállalta a további fúrások finanszírozását, siker esetén pedig 50 százalékos tulajdonrészt szerez a mezőben. Mfor.hu-háttér.

A Mol 2010 februárjában jelentette be, hogy felbontja együttműködését az amerikai Exxon Mobillal és a kanadai Falcon oil & Gas Companyvel, így nem folytatódnak a fúrások a makói mezőn. Az amerikaiak szintén elvonultak, a Falcon viszont már akkor közölte, hogy új partner felkutatását tervezi, akivel folytathatja a kutatásokat. Most úgy néz ki, sikerült is megtalálnia a szerb NIS személyében a partnert.

Miért nem kellett a Molnak?

A Falcon még 2007 tavaszán kapta meg a kitermelési koncessziót a magyar kormánytól a makói gázmezőn mintegy 100 ezer hektárra, tavaly azonban az Exxon Mobil és a Mol kivonulásával magára maradt. Az amerikai cég szakembereit eredetileg azért vonták be, mert nekik volt gyakorlatuk hasonló mélységű kitermelésben, azonban a fúrásokat követően az Exxon kiábrándítónak minősítette a makói mező kilátásait.

A Falcon 2007-ben még hatalmas reményeket fűzött a projekthez. Szabó György, a Falcon igazgatóságának elnöke, a vállalat magyarországi cégének, a TXM Kft.-nek az ügyvezetője például úgy nyilatkozott, hogy Magyarország gázellátása három éven belül - azaz 2010-re - önállóvá válhat az itteni földgáznak köszönhetően. Akkori állítása szerint a térségben talált 1500 milliárd köbméternyi gázvagyon versenytársa lehet a szibériai gázkészletnek.

Az amerikaiak már 2009 októberében azt javasolták, hogy hagyjanak fel a Földeák-1 kútnál végzett tesztfúrásokkal, mivel azok nem hoztak eredményt - a vizsgálatokat akkor bizonytalan időre fel is függesztették. Ezzel összhangban Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója 2009 novemberében úgy nyilatkozott, hogy kevésbé perspektivikusak az ottani földgázkutatások, mint azt a program elején a cég remélte.

Ugyanakkor tavaly úgy nézett ki, hogy a magyar cég sem mond le végleg az olajvagyonról, Hernádi a HVG kérdésére csak arról beszélt, hogy a jelenlegi technikai tudással nem termelhető ki a gáz. "A gáz ott van, ezt tudjuk harminc éve. A probléma az, hogy nem tudjuk, hogyan hozzuk fel, s hogy megéri-e" - mondta a lapnak a Mol elnök-vezérigazgatója.

Szakértők már a mező felfedezésekor párhuzamosan úgy nyilatkoztak, hogy a makói lelőhely a legnagyobb az európai szárazföldön a hollandiai Groningenben található gázmező 1959-es fölfedezése óta. Igaz, már akkor figyelmeztettek arra, hogy a makói gázt csak nehezen és drágán lehet kitermelni.

Szabó György korábbi közlése szerint a Makói-árok mélyén a nem hagyományos szénhidrogénkészlet rendkívül tömör kőzetben található, kitermeléséhez mikrorepedéseket kell létrehozni a több ezer méteres kutak mélyén, 200 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, hatalmas nyomás mellett. A technológia Észak-Amerikában működik, és ezt a módszert próbálták erre az esetre adaptálni.

A Falcon akkor úgy számolt, hogy a makói árokban található, nem hagyományos szénhidrogénkészlet kitermelése hordónkénti 50 dolláros olajár fölött lehet gazdaságos. Egy kút fúrásának költsége 40-50 millió dollár között van, ahhoz, hogy a kitermelés megtérüljön, ezt a költséget 10 millió dollár körülire kell leszorítani, mondta a szakember.

Jönnek a szerbek - Vagy az oroszok?

A TXM Kft. csütörtökön szándéknyilatkozatot írt alá a Naftna Industrija Srbije (NIS), j.s.c. Novi Saddal arról, hogy a szerb cég 2012 végéig további három fúrást finanszíroz a makói mezőn, esetleges siker esetén pedig a termelésbe álló kútban 50 százalékos tulajdonrészt szerez. A fúrások befejezése után ha a szerb vállalat nem él jogával, akkor teljes egészében a TXM Kft. tulajdonában maradnak a kutak.

"A NIS számára a magyarországi projekt azért lehet érdekes, mert ez egy újabb lépés, amivel kiterjeszthetjük jelenlétünket Szerbián kívül" - olvashatók Kirill Kravcsenko ügyvezető szavai a szerb cég honlapján megjelent közleményben. Hozzátette: Angola, Bosznia és Románia után Magyarország a negyedik, ahol a cégnek kutatása vagy kitermelése van az anyaországon kívül.

Kravcsenko szerint az együttműködés lehetővé teszi a NIS hosszútávú céljainak elérését: 2020-ra a vállalat 50 millió tonnára kívánja emelni olaj- és gáztartalékait, a kitermelést pedig évi 5 millió tonnára futtatnák fel. A mostani szándéknyilatkozatot egyébként még mindkét cég igazgatóságának jóvá kell hagynia, érdekesség, hogy a NIS többségi tulajdonosa az orosz Gazprom, mely ezzel a megállapodással közvetve tulajdonrészt szerezhet a magyar gázmezőben. (Mfor)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: perspektivikusak, földgázkutatások, mikrorepedéseket, kiterjeszthetjük, igazgatóságának, együttműködését, finanszírozását, olajvállalattal, vezérigazgatója, megállapodással, tesztfúrásokkal, figyelmeztettek, kitermeléséhez, kiábrándítónak, felfedezésekor, gáztartalékait, kivonulásával, tulajdonrészt, magyarországi, vizsgálatokat, olajvagyonról, gázkészletnek, gázvagyonként, megállapodást, jelenlétünket, hőmérsékleten, kitermelésben, kitermelésnek, függesztették, együttműködés, februárjában, nyilatkoztak, folytatódnak, párhuzamosan, versenytársa, folytathatja, szerbek kezén, makói gázmező, sokáig hatalmas, egykori kanadai, szerb olajvállalattal, további fúrások, amerikai Exxon, kanadai Falcon, makói mezőn, amerikaiak szintén, kitermelési koncessziót, magyar kormánytól, makói gázmezőn, fúrásokat követően, makói mező, vállalat magyarországi, Exxon Mobillal, Exxon Mobil, Szabó György, Hernádi Zsolt, Naftna Industrija Srbije, Novi Saddal, Kirill Kravcsenko,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki volt valójában a rejtélyes ...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Isten áldja  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  A halolaj és a hal még a migré...  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Márciusi eső  Dóró Sándor: Ma  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Az élet  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Alvó baby  Sajnos ezt elBalogozták  A magyar sajtó napja március 1...  Alvó baby  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Könnyáztatta asszonysorsok  Az agyat és a csontokat is erő...  Könnyáztatta asszonysorsok  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  mindent a népért...  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Az agyat és a csontokat is erő...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Szép álmokat!  Könnyáztatta asszonysorsok  A magyar sajtó napja március 1...  Mai harmónia kártyám  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Rochefoucauld - a bölcs  Szép estét  Jó éjszakát  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  mindent a népért...  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Csörög a telefonom  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Szeretettel  Nagy László - Szerelem emléke  Paul David Tripp Március 15  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Isten áldja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  A közszereplő  Sötétség és világosság  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szeretettel  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szerbek kezén, makói gázmező, sokáig hatalmas, egykori kanadai, szerb olajvállalattal, további fúrások, amerikai Exxon, kanadai Falcon, makói mezőn, amerikaiak szintén, kitermelési koncessziót, magyar kormánytól, makói gázmezőn, fúrásokat követően, makói mező, vállalat magyarországi, ügyvezetője például, itteni földgáznak, térségben talált, szibériai gázkészletnek, vizsgálatokat akkor, ottani földgázkutatások, program elején, jelenlegi technikai, mező felfedezésekor, makói lelőhely, európai szárazföldön, hollandiai Groningenben, makói gázt, több ezer, technológia Észak-Amerikában, módszert próbálták, esetre adaptálni, makói árokban, kitermelés megtérüljön, termelésbe álló, fúrások befejezése, szerb vállalat, magyarországi projekt, újabb lépés, cégnek kutatása, anyaországon kívül, együttműködés lehetővé, kitermelést pedig, orosz Gazprom, megállapodással közvetve, magyar gázmezőben, perspektivikusak, földgázkutatások, mikrorepedéseket, kiterjeszthetjük, igazgatóságának, együttműködését, finanszírozását, olajvállalattal, vezérigazgatója, megállapodással, tesztfúrásokkal, figyelmeztettek, kitermeléséhez, kiábrándítónak, felfedezésekor, gáztartalékait, kivonulásával, tulajdonrészt, magyarországi, vizsgálatokat, olajvagyonról, gázkészletnek, gázvagyonként, megállapodást, jelenlétünket, hőmérsékleten, kitermelésben, kitermelésnek, függesztették, együttműködés, februárjában, nyilatkoztak, folytatódnak, párhuzamosan, versenytársa, folytathatja, nyilatkozott, köszönhetően, magyarország, felkutatását, groningenben, szárazföldön, tulajdonában, közleményben, novemberében, szakembereit, anyaországon, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 60
  • e Hét: 402
  • e Hónap: 3528
  • e Év: 35258
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.