Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A ház
  2014-04-04 12:01:11, péntek
 
   
  A legjobb mester bennünk lakozik, aki felismeri az Alázatot a szeretet birodalmába jut általa.
*
Lélek Sándorné (Ekpafat)
A lélek húrja

A ház

Derengett a hajnal. Mint törött szárnyú pillangó a viharban, gondolatai fogságában vergődött az asszony. A múlt sötét árnyai suhantak el előtte, miként fájdalomtól zaklatottan a végtelen sorstenger hullámain lovagolt a képzelete, majd egy mindent megsemmisítő hörgés után felszabadult sóhajjal távozott belőle a kínzó kétely. Nyugalom pamlagára vágyott, ahol megpihenhet a hosszú út után. Évtizedeket hagyott maga mögött, gyakori vendég már nála az emlék. Közös munkával számvetést készítenek. Álmaiban ősei is gyakran visszatérnek. Közel hét évtized terhével megrakott sorspoggyászát egyre nehezebbnek érzi. Éjszaka ismét átélte sok évvel ezelőtti újraszületése minden pillanatát külső szemlélőként.

*

Az asszony ágya fölött negyedik napja tanácskoztak. Hat szakorvosi vélemény sorakozott a dossziéban. Három igen, három nem, - az eredmény: döntetlen. A labda a professzor térfelén pattogott.
- Műtét szerdán - jelentette ki gondterhelten a tanár, miután elemezte a szakvéleményt.
Bejelentését döbbent csend fogadta. Távozása után az orvosi szobában a kórlap fölé hajoltak.
- Kevés az esély - szólt az egyik.
- De ha sikerül, élhet - folytatta a másik.
- A főnök nem kockáztat - fejezte be a harmadik.
Az asszony három hónapja vár a sorsára, mentő szállította az egyik kisvárosból. Nyolc éve rabja súlyos betegségnek, a diagnózis még is bizonytalan. Rosszullétei alatt ijesztő laboreredményei egyértelmű hormon kiáramlást jeleznek, bizonyítva a daganat meglétét. Nyugalmi állapotban azonban az értékek visszatérnek a szabályos szintre. A képérzékelők viszont nem mutatják ki az elváltozást. Ritka betegség, az orvosok rémálma, és a patológia legnagyobb színésze. Maximális túlélés tíz év, ámbár ezt kevesen élték meg.
A professzor nehezen aludt el azon az estén. Kételkedett döntése helyességében, félt. Műtőben soha nem halt meg senki a kezei alatt, ezt számon is tartotta a szakma. Büszke az eredményeire, de soha nem felejteti elmondani, hogy ez nem csak az ő érdeme, Őt fentről segítik. Minden műtét előtt imádkozik. Szobájának egyik sarkában kecses lábú asztalkán, a feszület alatt, herendi porcelán szobor áll. Krisztus Pilátus előtt.
Az osztályon beszélik, ha valaki megkérdezi, kit ábrázol a szobor, és ismeri az illető világnézetét, tréfálkozva annyit mond, ,,neked Marxot", vagy ,,neked Mózest", majd hozzáteszi, nekem Jézust. Ebből még soha nem volt sértődés, csak a kérdezőnek lett kellemetlen.
Későre járt. Pillái nem akartak elnehezülni, pedig sietett volna az álombirodalomba lépni, hogy másnap kipihenten álljon az asztalhoz.
Mikroszkópos műtétre készült, orron át, agyalapi mirigyet operál. Nem nagy műtét, de ha megremeg a keze, visszafordíthatatlan következményei lehetnek, a beteg lebénulhat.
Felkelt, egy CD-t helyezett a lejátszóba. A gregorián zene végre elringatta. Nem sokára elszenderedett.
Reggel sikertelenül próbált visszaemlékezni merre is járt az álmok birodalmában, semmire nem emlékezett.
Az osztályra szokása szerint elsőként érkezett. Bevackolta magát a szobájába, komótosan átnézte az ügyeleti történéseket. Kezébe vette az operálandó beteg kórlapját és elindult a sarokba, az imahídra, hogy az Úr áldását kérje.
Eközben a beteget betolták az előkészítőbe. A háttérben nyugalmat árasztó örökzöld zene szólt. A csendet az altató orvos időnkénti jelentése szakította meg. A műtét komplikációmentesen ért véget, jöhetett az osztályos munka.
Az osztály lehangolt volt, a reform szétverte a csapat pontos és szakszerű programját. Egyre több redőt látni a homlokon. Nem értik, hogyan is értenék, miként lehet meghatározni a szervenkénti műtétek számát. Sőt, ha egyes műtétek nem érik el az éves előírtat, akkor bezárhatják az osztályt. Hova vezet egy ilyen agyament szabályozás. Remélik, nem jutnak el odáig, hogy előírják: öt amputálás, valamint tíz mellműtét. Mi lesz, ha elfogy a mellműtét kerete és marad egy felesleges amputáció, akkor a beteget meg kell győzni, hogy most a lábát kell amputálni, majd csak jövőre a mellét? Észbontó, erkölcstelen, kritikátlan. Nagy teher nehezedik az esküjüket komolyan vevő orvosokra, szakdolgozókra.
Világhírű sebészek hagyták el a pályát, nem tudnak azonosulni a rájuk, kényszeríttet embertelen szabályokkal.
Az osztályon mindenki a másnapi műtétről beszélt. Egyre jobban érezhető volt a feszültség, féltették a főnököt. Mi lesz, ha nem sikerül, hogy fogja megélni az asszony halálát.
Három nagy tekintélyű szakember egyöntetű véleménye az volt, hogy nem operálható. Az életveszélyes állapotot létrehozó *katekolamin kiáramlások az életfontosságú szerveket tönkretették, feladatukat részben tudják csak ellátni, ezért nem bírják a műtéti terhelést.
A másik három szaktekintély azonban, - ha keveset, de még is esélyt adva a túlélésre - javasolta a műtétet, mert e nélkül, - szerintük - biztos a halál.
Az elmúlt hónapok alatt az osztályon megszerették a beteget, aki méltósággal, türelemmel és alázattal viselte sorsát. Állandóan olvasott, beszélgetett a személyzettel, sőt segítette munkájukat, mivel szakmabeli volt. Mikor beteget kellett átkísérni egy közeli osztályra, szívesen vállalkozott, így nem esett ki senki a halaszthatatlan feladatából.
Délután, a szokástól eltérően, a professzor korábban elindult haza. Otthon asszonyával a másnapi operációt latolgatták. Épp, hogy alkonyodott, vacsorához ültek. Könnyű étel került a tányérra, és citromfű tea a csészébe. Nem sokkal később lefeküdt, hamar elaludt, a tea hatott.
Reggel kipihenten, korábban ébredt a megszokottnál. Más volt ez a nap, mint a többi, sorsfordító. Műtét előtti imája is kicsit hosszabb ideig tartott.
Gondterhelten lépett a fertőtlenítőbe. Az altatóorvos nyugtalanságát látva, alig hallhatóan szólt a műtősnőnek.
- Ma más zenét kérek. Három óra, talán elég lesz - suttogta maga elé merengve. Átnyújtotta a kezében lévő Gregoriánt.
Betolták a beteget. Alig csendült fel a halk zene, megkezdődött a harc az életért. Minden simán indult, túl simán. Az altatóorvos egy pillanatra sem vette le a szemét a monitorról. A mellékvese velőállományának feltárásakor elmaradt a szokásos vérnyomás kiugrás. Szemük előtt megjelent a cseresznyemag nagyságú daganat, az alig nagyobb babhoz hasonló velőben. A mellékvesét leválasztani készültek, amikor a gép eddigi ritmusát felváltotta a rohanó csipogás, majd egy hosszú sípolás következett.
- Szívmegállás! - kiáltott az asszisztens sápadtra vált arccal.
A lélek zuhanni kezdett a végtelennek tűnő sötétbe. Egyre lejjebb merült a semmibe, majd minden átmenet nélkül a műtő plafonja alatt lebegett. Látta, amint bajlódtak egy testtel, megpróbálták életre kelteni. Műszerek csattogtak, nagy volt az izgalom. A monitoron egyenes csík futott, a görbék elfeledték élet táncukat. Egy oxigénballon hevert a tálcán, mindenki a test körül tevékenykedett. Egyik sarokban fekete lyuk tátongott, mögötte gyönyörű, hívogató fénykijárat. Ment volna a lélek, de a zsinór nem engedte, mely az asztalon lévő anyaggal kötötte össze. Nem értette, mit akarnak azzal a vasaló félével, árammal üttetik. Az élettelen test ilyenkor nagyot dobott magán, utána visszazuhant. Hallotta a professzor hangját, amint a segédjének mondja:
- Meglesz, nem veszítjük el, próbáljuk meg újra!
Majd a testhez lépett, két kezét a mellkasra helyezte és ütemesen nyomkodni kezdte, recsegtek a bordák.
Hagyják abba, kiáltaná a lélek. Ő már látta a fényt, ahová boldogan menne, de amíg a testtel küzdenek, a zsinór nem szakad! Bármennyire szeretne szólni, nem lehet, a léleknek nincs hangja. Nem akart maradni, még sem tehetett semmit. A zsinór egyre zsugorodott, közelített, majd visszapréselte magát az anyag börtönébe.
- Sikerült! - kiáltották örömmámorban, szinkronban.
A professzor homlokán verejtékcseppek gyöngyöztek, az altató orvos viaszsárga arcszíne lassan rózsaszínre váltott. A monitoron megkezdték táncukat az életgörbék a halál feletti győzelmük örömére.
A professzor felnézett s hálát rebegett, mielőtt diktálni kezdett. - ,,Az újraélesztés sikerrel járt három perc, tizenhét másodpercet követően." - majd sóhajtott egy nagyot, és alázatosan meghajolva csakúgy magának suttogta:
- Az Úr akarata szerint.

*ketekolamin: adrenalin+noradrenalin gyűjtő neve a mellékvesevelő termeli

Folyt.köv.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: velőállományának, álombirodalomba, halaszthatatlan, visszaemlékezni, laboreredményei, verejtékcseppek, sorspoggyászát, visszapréselte, tevékenykedett, elszenderedett, mellékvesevelő, következményei, életfontosságú, fertőtlenítőbe, szakdolgozókra, nyugtalanságát, gondterhelten, kényszeríttet, személyzettel, megszokottnál, életveszélyes, újraszületése, cseresznyemag, helyességében, szaktekintély, szakvéleményt, megkezdődött, képérzékelők, tönkretették, megsemmisítő, megszerették, vállalkozott, tanácskoztak, szemlélőként, visszatérnek, újraélesztés, legjobb mester, szeretet birodalmába, lélek húrja, múlt sötét, végtelen sorstenger, mindent megsemmisítő, kínzó kétely, asszony ágya, professzor térfelén, orvosi szobában, kórlap fölé, esély –, asszony három, egyik kisvárosból, daganat meglétét, értékek visszatérnek, Lélek Sándorné, Krisztus Pilátus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyi telefonál  Soha ne kedvezz...  Png cica  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png nő  A jó emberek mindig szépek mar...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Nagyon különös  Png lepke  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png kutya  Sokan azt tartják  Png férfi  Png lepke  Akarat  Lóhere  Elköszönt  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png kutya  Png kislány  Alázat  Nem számIt  Fehér virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Ágai Ágnes – Csendélet  Ágai Ágnes – Csendélet  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A jó emberek mindig szépek mar...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Krisztinától  Idő  Julian Brass gondolata  A sors  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nagyon különös  Reggel van  Png fotel  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ágai Ágnes – Csendélet  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Png fotel  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Fehér virág  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 19  Kerüld el az evangélium örömén...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Sokan azt tartják  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Örülök, hogy látlak!  Reménység és erő Krisztustól e... 
Bejegyzés Címkék
legjobb mester, szeretet birodalmába, lélek húrja, múlt sötét, végtelen sorstenger, mindent megsemmisítő, kínzó kétely, asszony ágya, professzor térfelén, orvosi szobában, kórlap fölé, esély &#8211, asszony három, egyik kisvárosból, daganat meglétét, értékek visszatérnek, szabályos szintre, képérzékelők viszont, orvosok rémálma, patológia legnagyobb, professzor nehezen, kezei alatt, feszület alatt, osztályon beszélik, illető világnézetét, kérdezőnek lett, álombirodalomba lépni, beteg lebénulhat, gregorián zene, álmok birodalmában, osztályra szokása, ügyeleti történéseket, operálandó beteg, beteget betolták, háttérben nyugalmat, altató orvos, osztályos munka, osztály lehangolt, reform szétverte, csapat pontos, szervenkénti műtétek, éves előírtat, ilyen agyament, mellműtét kerete, felesleges amputáció, lábát kell, esküjüket komolyan, osztályon mindenki, másnapi műtétről, asszony halálát, életveszélyes állapotot, életfontosságú szerveket, műtéti terhelést, másik három, túlélésre &#8211, elmúlt hónapok, osztályon megszerették, közeli osztályra, halaszthatatlan feladatából, szokástól eltérően, professzor korábban, másnapi operációt, altatóorvos nyugtalanságát, kezében lévő, halk zene, mellékvese velőállományának, szokásos vérnyomás, cseresznyemag nagyságú, alig nagyobb, mellékvesét leválasztani, rohanó csipogás, hosszú sípolás, asszisztens sápadtra, lélek zuhanni, végtelennek tűnő, műtő plafonja, monitoron egyenes, görbék elfeledték, oxigénballon hevert, test körül, asztalon lévő, vasaló félével, élettelen test, professzor hangját, segédjének mondja, testhez lépett, mellkasra helyezte, testtel küzdenek, léleknek nincs, zsinór egyre, anyag börtönébe, professzor homlokán, monitoron megkezdték, halál feletti, professzor felnézett, újraélesztés sikerrel, mellékvesevelő termeli, velőállományának, álombirodalomba, halaszthatatlan, visszaemlékezni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 543
  • e Hét: 981
  • e Hónap: 7353
  • e Év: 58144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.