Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hasznos gyógynövény a vizitorma
  2014-04-17 20:00:01, csütörtök
 
   
 
Minél többet tudunk meg a vízitormáról, annál valószínűbb, hogy a mustár-család eme ízletes tagját bevonjuk mindennapi étrendünkbe.

A VÍZITORMA (NASTURTIUM OFFICINALE)

Látni fogjuk, hogy a vízitormára (Nasturtium officinale) és a kerti zsázsára (Lepidium sativum) történő hivatkozások gyakran egy és ugyanazon fűszernövényre utalnak. Néha a vízitormát az élelmiszerboltokban ténylegesen kerti zsázsának nevezik. Számít ez valójában? Nem igazán. A kertészek, séfek és az otthoni szakácsok mindkettőt szeretik termeszteni, és mindkettővel egyforma mértékben szeretnek főzni.

A vízitorma javítja a táplálkozást, ugyanakkor egyedi, borsos aromát kölcsönöz az ételeknek.Vízinövény lévén, a vízitormának magas nedvességtartalomra van szüksége. Tavak és patakok mentén nő, de virágcserépben is lehet növeszteni, ha az alját 5-8 centiméternyi vízben tartjuk. Növekedésük során a szárai oldalhajtásokkal szaporodnak. Gyűjtésekor az a legjobb, ha nem vágjuk túl alacsonyan a szárát, hogy az oldalhajtások tovább tudjanak növekedni. Az üzletben vásárolt vízitormát, ha megvannak a gyökerei, el lehet ültetni, esetleg pár napig frissen el lehet tartani, ha vízbe helyezzük.

Az angliai Országos Kertészeti Szövetség (NGA) szakemberei szerint, a vízitorma a tiszta, mozgó vizet részesíti előnyben. ,,Az első betakarítást 30-45 nap után kellene végezni, a következőket pedig 40-80 napos időszakokban."

Nem hiába intik az embereket arra, hogy ,,Egyél sok zöldséget", hiszen egészségesebbek lehetünk általuk. A vízitormát is adjuk hozzá a listánkhoz! A vízitorma is a rák ellen harcoló, keresztes virágú zöldségek közé tartozik.

A vízitorma hasznos növényi tápanyagokat tartalmaz, és az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint csupán 10 szál vízitorma (25g) kiváló K-vitamin - 63mcg (78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), és C vitamin-11mg (18% DV) forrással rendelkezik. Ugyanakkor a vízitorma sok más tápanyagot is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav, és 18 féle fontos aminosavat.

Gyógynövényként a vízitormát a világ minden táján már régóta használják otthoni gyógynövényes kúrákra. A növény friss, föld feletti szárát, illetve nedűjét, a következőkre használhatjuk:

üdőbetegség ,TBC, tüdőgyulladás, tüdőtisztító:

A vizitormának rendkívül magas az antibiotikum tartalma. Ennek köszönhető, valamint a magas A vitamin tartalmának, hogy a legjobb gyógyszer a gyulladásokra.

Érrendszeri betegségek:

Az érrendszeri betegségek a helytelen táplálkozás következményeként alakulnak ki. A véredények falai elveszítik rugalmasságukat a lerakodás következtében. A kapilláris erek eldugulnak az agyban, a szemben és a vesékben. Emelkedik a vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív környékén is. A vizitorma-lével más zöldség-lé keverésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen a vérnyomást, tisztítsuk a vért és véredényeket. Nemcsak az érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de más érrendszeri betegségeket is.

Rákbetegség:

Azok a zöldségfélék, amelyek sok ként tartalmaznak, természetileg rákellenes gyógyítást végeznek a szervezetünkben. Ezt a cysteine és methionine kén aminó savak teszik lehetővé, mert, létfontosságúak a test számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja előállítani, a kén tartalmú ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden sejtje tartalmaz ként, a nem elégséges ellátás következtében válhatnak sebezhetővé az oxigén szabadgyökök számára a sejtek. A test védelméhez hozzájárulnak az A, C és E vitaminok is, amelyek szintén megtalálhatók a zsázsában, illetve közeli rokonában, a vizitormában.

Alacsony vérnyomás

Kevés élelem hat az alacsony vérnyomásra, a zöld leveles zöldségfélék között találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is és elég sót is tartalmaz, hogy a magas vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig fölemelje legalább az elfogadható határig. A vízizorma is ilyen zöldségünk, különösen nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a tulajdonságát.

Tisztítja és erősíti a vért:

A tavaszi nagytakarításból a vizitorma is alaposan kiveheti a részét. A többi legkorábbi növényekkel, így salátalével, spenót lével, valamint a gyermekláncfű levele összegyûjtése után a kicentrifugázott lé megszabadítja a vért az összes salaktól és lendületet ad az egész szervezet megújulásának. Ezeket a friss leveleket mindennapi salátánknak is elfogadhatjuk, hogy frissen tartsa a vért, amíg a többi zöldségféle fogyasztására rá nem térhetünk.

Aranyér:

Aranyér bántalmakra, de különösen a vérzés csillapítására használjunk vizitorma-lét, fehérrépa és spenót zöldje kicentrifugázott levével. A bennük levő nagy kalcium tartalom, vas és vitamin tartalom mind a gyógyulást szolgálja.

Belső elválasztású mirigyek:

A vizitorma hatalmas mennyiségû ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a két elem keveréke kitűnő támogatást nyújtson a belső elválasztású mirigyek mûködéséhez. Ha valakinek baja van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy időre kúraszerűen fogyasztja a vízitorma levét, más zöldség-lé társaságában.

Emésztő rendszer, epe és máj, tisztítja a beleket:

Ha az étkezéssel fogyasztunk vizitorma-lét, könnyebb lesz az emésztésünk, mert elősegíti a gyomor és a belek munkáját ehhez K vitamin tartalma is hozzásegíti, amely négy féle fehérje megemésztésében nyújt segítséget. Hat továbbá a máj működésére és az epekiválasztásra. Közvetetten hat a koleszterin csökkentésére is, valamint megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos baktériumoktól, bélférgektől.

Asztma, allergia, tüsszögés:

A vizitormában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a vért, az egész szervezetet, természetes antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk allergikus rohamainktól, tüsszögéstől és köhögéstől. A vitamin tartalmának köszönhetjük többek között, hogy az asztmatikus rohamok csökkentéséhez is lényegesen hozzájárul.

Fájdalmas vizelés, kőképzés megelőzése:

A fájdalmas vizelésnek több oka lehet. Homok és kőképződés a vesékben megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma levét összekeverjük fehér répa levével. Ezzel a lével ugyancsak gyógyítható a fájdalmas vizelés, a húgyutak baktériumos fertőzése is, ami általában nemi betegségekkel jár.

Immunrendszer:

Ha néha egy-két vizitorma levelet teszünk a csokorba, gyûjtő utunk során a kertben, hogy elkészítsük a napi zöld italunkat, csupán ezzel a mozdulatunkkal meg tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy baktérium-támadás következtében kialakuló meghûlést. Ezt azzal érjük el, hogy fokozatosan ellenállóvá tesszük szervezetünket, azaz éberen tartjuk immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg természetes antibiotikumot tartalmaz.

Forrás: edenkert.hu , vizitorma-hu


 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Címkék: epekiválasztásra, kicentrifugázott, oldalhajtásokkal, nagytakarításból, hozzájárulhatunk, megemésztésében, érelmeszesedést, létfontosságúak, megszabaduljunk, gyógynövényként, egészségesebbek, szervezetünkben, rugalmasságukat, antibiotikumot, csökkentéséhez, csillapítására, virágcserépben, mozdulatunkkal, baktériumoktól, fűszernövényre, szervezetünket, elfogadhatjuk, centiméternyi, csökkentésére, oldalhajtások, hozzájárulnak, mezőgazdasági, gyulladásokra, minisztériuma, tüdőgyulladás, gyógynövényes, használhatjuk, következtében, gyógyíthatjuk, gyermekláncfű, megszabadítja, kerti zsázsára, otthoni szakácsok, vízitorma javítja, vízitormának magas, szárai oldalhajtásokkal, oldalhajtások tovább, üzletben vásárolt, angliai Országos, első betakarítást, következőket pedig, embereket arra, vízitorma hasznos, vitamin –, világ minden, növény friss, következőkre használhatjuk, NASTURTIUM OFFICINALE, Országos Kertészeti Szövetség, Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Spenót fasírttal  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Szabó T. Anna - Pitypang  Márai Sándor tollából  Zilahy Lajos mondta  Isten hűségének mértéke  Alvó cica  Azért kaptad  Gebhardt Nóra versei II.  A Magyar Költészet napja alkal...  Mindent de mindent visszakap  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Sorsunk miatt...  Erdei gyöngyvirág  Nagy és kis csodák  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jázmin  Reményik Sándor: Pierrot &...  A Magyar Költészet napja alkal...  Előfordul, hogy  Esterházy Péterre emlékezünk  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Csend  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  A hagyma antibakteriális hatás...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Gebhardt Nóra versei II.  képre írva  Egy barátság története  képre írva  Tanmese  különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  képre írva  39 ígéret  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  39 ígéret  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Tavaszi este  Alvó cica  képre írva  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Tavaszi este  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Latinovits Zoltán tollából  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kerti zsázsára, otthoni szakácsok, vízitorma javítja, vízitormának magas, szárai oldalhajtásokkal, oldalhajtások tovább, üzletben vásárolt, angliai Országos, első betakarítást, következőket pedig, embereket arra, vízitorma hasznos, vitamin &#8211, világ minden, növény friss, következőkre használhatjuk, vizitormának rendkívül, antibiotikum tartalma, vitamin tartalmának, legjobb gyógyszer, érrendszeri betegségek, helytelen táplálkozás, véredények falai, lerakodás következtében, kapilláris erek, szív környékén, érelmeszesedést gyógyíthatjuk, test számára, oxigén szabadgyökök, test védelméhez, alacsony vérnyomásra, zöld leveles, magas vérnyomást, alacsonyt pedig, elfogadható határig, tavaszi nagytakarításból, többi legkorábbi, gyermekláncfű levele, összes salaktól, egész szervezet, friss leveleket, többi zöldségféle, vérzés csillapítására, bennük levő, gyógyulást szolgálja, vizitorma hatalmas, belső elválasztású, pajzsmirigy működésével, időre kúraszerűen, étkezéssel fogyasztunk, belek munkáját, koleszterin csökkentésére, jelenlevő nemkívánatos, vizitormában minden, egész szervezetet, folyamat lehetővé, asztmatikus rohamok, fájdalmas vizelésnek, vesékben megelőzhető, lével ugyancsak, fájdalmas vizelés, húgyutak baktériumos, napi zöld, szokásos vírusos, epekiválasztásra, kicentrifugázott, oldalhajtásokkal, nagytakarításból, hozzájárulhatunk, megemésztésében, érelmeszesedést, létfontosságúak, megszabaduljunk, gyógynövényként, egészségesebbek, szervezetünkben, rugalmasságukat, antibiotikumot, csökkentéséhez, csillapítására, virágcserépben, mozdulatunkkal, baktériumoktól, fűszernövényre, szervezetünket, elfogadhatjuk, centiméternyi, csökkentésére, oldalhajtások, hozzájárulnak, mezőgazdasági, gyulladásokra, minisztériuma, tüdőgyulladás, gyógynövényes, használhatjuk, következtében, gyógyíthatjuk, gyermekláncfű, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1178
  • e Hét: 3394
  • e Hónap: 5289
  • e Év: 56080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.