Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mire jó a káposzta?
  2014-04-23 18:04:55, szerda
 
   
  Zamatos TEReMtÉSZET: A káposzta

A káposzta az egyik leggyakoribb zöldségünk. Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe. Több fajtája ismert, színben, nagyságban stb. A leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől, késő őszig tart. A kései fajtáját télire savanyítják, amelynek szintén megvan a kitűnő tápértéke. A káposzta vad fajtáját már az ókorban is ismerték és nagyon nagyra tartották. A mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.

Tápértéke:
Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint. Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. S mivel mind jobb eredmények fűződnek ezekhez a táplálékainkhoz, a tudósok komolyabban kezdtek velük foglalkozni. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.

Gyógyhatása:
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Nyersen, főve vagy savanyítva hat a szervezetünk gyógyítására. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.

Tisztító hatású:
A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, ha a káposztalét fele-fele arányban sárgarépa lével fogyasztjuk. A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Mint ismeretes, ha megengedjük, ezeknek a baktériumoknak az elszaporodást, annak súlyos következményei lehetnek. Később okozhatja az önpusztító betegségek kialakulását. Ha ezt tapasztaljuk, legjobb, ha rátérünk azonnal a kitakarításra, amely célra szintén megvannak a megfelelő zöldséglék. (Lásd alma, spenót.)

Bőrkiütésre:
A legtöbb esetben a bőrkiütés közvetett jele a máj gyengülő működésének, illetve a székrekedés következménye. Ha a vastagbélben felszaporodó anyag sokáig nem távozik, bőrkiütést észlelünk testünkön. Ez hamar megszűnik, ha rendszeressé válik a széklet.

Feloldja a mérgeket:
Említettük, hogy közvetetten hat a máj munkájára a káposzta. Azt tudjuk, hogy környezetünkből, vagy táplálékunk által nagy mennyiségű méreg jut a szervezetbe. A máj feladata, hogy ezt kiszűrje. Ha erre nem képes, súlyos helyzet állhat elő. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. Ugyanezt a munkát még a fokhagyma és a vöröshagyma is elvégezi.

Szabályozza a vércukrot:
A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. Ugyanezt a munkát elvégezi a zeller és a salátalé is. Ezek a zöldségfélék tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek hatnak a vércukor szabályozására.

Koleszterin-csökkentő:
A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.

Rákellenes:
A káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol legjobb eredményt biztosítja a rákellenes harcban. Szerte a világban, Európában Amerikában, Japánban stb. kísérleteztek állatokon, amelyeknek káposztát adtak. A káposzta kénes tartalma lassítja a daganatok kialakulására és fejlődésére. Az emberi gyógyításban is alkalmazzák a káposztát. A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. Természetesen a legjobb eredményt akkor adja, ha nyersen fogyasztjuk.

Bronchitis:
A fenn említett tulajdonsága következtében a népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.

A bélflóra visszaállítása:
A bélflóra pusztulása igencsak gyakori jelenség egy-egy antibiotikum használata után. Mint tudjuk, a bélflóra rendkívül szükséges az emésztéshez. Ha nincs elegendő a belekben, a táplálék pang, stb. Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik, mint bármely más étel, a következménye pedig, hogy lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.

Alkohol okozta májbetegség:
A májcirrózis vagy májrák a rendszeresen használt, és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul. Az alkohol romboló hatásának enyhítésére már hagyományos a káposztaleves, illetve a savanyú káposzta levének fogyasztása.

Csillapítja az idegrendszert:
A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet.


Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert a káposztának mellékhatása is lehet a jódtartalma következtében.
Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre. A káposztalé nem mindenki számára kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni. Tehetjük abban az esetben, ha nem gyümölcsöt használunk. Lehetőleg ugyanis ne keverjük a nyers gyümölcsöt a nyers zöldségfélékkel. A káposztának is a legértékesebb része a zöld levele. A régi szokásunk szerint ezt le szoktuk fejteni és eldobjuk. Ha úgy döntünk, hogy felhasználjuk, akkor legjobb ha centrifugázzuk és friss léként értékesítjük. Ezt a tanácsot különösen akkor fogadjuk meg, ha nem ismerjük az eredetét a káposztánknak. A nagyüzemi termesztésben ugyanis rengeteg vegyszert használnak a kártevőktől való megóvásra. A kicentrifugázott lé nem tartalmaz annyi vegyszert, mint a növény rostos része.
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Címkék: kicentrifugázott, megbetegedésekre, emésztőszerveken, nyálkahártyájára, legtökéletesebb, semlegesítésére, zöldségfélékkel, bebizonyosodott, táplálékainkhoz, bebizonyították, megszüntetésére, környezetünkből, legelterjedtebb, centrifugázzuk, következményei, baktériumoknak, szervezetünkre, fogyasztásával, fogyaszthatjuk, visszaállítása, csillapítására, szabályozására, fogyaszthatunk, következtében, gyógyászatban, termesztésben, elszaporodást, káposztaleves, káposztánknak, káposztalevet, tulajdonságuk, vastagbelekre, káposztafélék, elfogyasztása, felszívódását, tulajdonságát, egyik leggyakoribb, második évben, zöld-fehér káposzta, kései fajtáját, kitűnő tápértéke, egyik legkitűnőbb, elemeket egyébként, káposztafélék családjának, többi tagja, tudósok komolyabban, karcinogén tehát, rákkeltő anyagok, sejtek mutálását, mutált sejtek, rákos daganatokat, egyik legrégibb, Zamatos TEReMtÉSZET, Európában Amerikában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Jan Twardowski - Siessünk  Vannak emberek  Megígért békesség  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  40 felett  Szép estét kedves látogatóimna...  Csend  Magamnak  Robin Wight pitypang szobra  Tanmese  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  jó reggelt  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  A Magyar Költészet napja alkal...  Vidámság  Alvó kislány  Szívek  39 ígéret  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Magamnak  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Szép estét kedves látogatóimna...  József Attila - Kopogtatás nél...  Martin Buber, A haszidim meséi  Bársony székben  képre írva  A sorsod  Facebookon kaptam  Vidámság  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Az ember  Hogyan válunk hűségesekké?  James Allen  "Ez egy csoda"  Az ember emlékekből áll  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Anyák napjára  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztinától  Reményik Sándor: Pierrot &...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  képre írva  Müller Péter tollából 
Bejegyzés Címkék
egyik leggyakoribb, második évben, zöld-fehér káposzta, kései fajtáját, kitűnő tápértéke, egyik legkitűnőbb, elemeket egyébként, káposztafélék családjának, többi tagja, tudósok komolyabban, karcinogén tehát, rákkeltő anyagok, sejtek mutálását, mutált sejtek, rákos daganatokat, egyik legrégibb, szervezetünk gyógyítására, tulajdonságát annak, kombináció teszi, gyulladásos fogínyt, káposztalét fele-fele, nyers káposztalé, káposztalé elfogyasztása, önpusztító betegségek, megfelelő zöldséglék, legtöbb esetben, bőrkiütés közvetett, székrekedés következménye, vastagbélben felszaporodó, káposzta fogyasztásával, cukorbetegek számára, káposzta fogyasztása, elfogyasztás után, vércukor csökkenése, munkát elvégezi, zöldségfélék tartalmaznak, vércukor szabályozására, legutóbbi kutatások, káposztában található, magas koleszterin, karfiol legjobb, rákellenes harcban, káposzta kénes, daganatok kialakulására, emberi gyógyításban, legjobb eredményt, emésztőszerveken jelentkező, hagyományos módszerrel, három elem, belek nyálkahártyájára, fenn említett, népi gyógyászatban, hörghurutos megbetegedésekre, káposzta akár, bélflóra visszaállítása, bélflóra pusztulása, bélflóra rendkívül, táplálék pang, káposztát pépesen, következménye pedig, emésztést elősegítő, májcirrózis vagy, rendszeresen használt, nélkülözetlen aminosav, májbetegség gyógyításához, alkohol romboló, savanyú káposzta, zaklatott idegeink, stresszes helyzetek, túlzott aggodalom, depressziós hangulatok, alvási zavarok, káposztának mellékhatása, jódtartalma következtében, nyers gyümölcsöt, nyers zöldségfélékkel, legértékesebb része, zöld levele, régi szokásunk, tanácsot különösen, nagyüzemi termesztésben, kártevőktől való, növény rostos, kicentrifugázott, megbetegedésekre, emésztőszerveken, nyálkahártyájára, legtökéletesebb, semlegesítésére, zöldségfélékkel, bebizonyosodott, táplálékainkhoz, bebizonyították, megszüntetésére, környezetünkből, legelterjedtebb, centrifugázzuk, következményei, baktériumoknak, szervezetünkre, fogyasztásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 38 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 801
  • e Hét: 3017
  • e Hónap: 4912
  • e Év: 55703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.