Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elbeszélem 13.
  2016-08-02 17:18:18, kedd
 
   
  13. Lassie hazaért

A faluban minden család tartott házőrzőt, de valamennyi közül a legszebb, Kovácsék skót juhásza, Lassie volt. Fiúk, Laci mindennap megsétáltatta a környéken. Ők ketten minden útvonalat ismertek a határ felé s vissza.

1956-ban, a forradalom leverésekor a faluba a szovjet hadsereg egységei már november 2-án megérkeztek. A határra a páncélosok mellé másnap már a gyalogság is felsorakozott.
A séták abbamaradtak, Lassie csak az udvaron tudott le-fel rohangálni.

Laci, aki bőven kivette részét a falu forradalmi cselekményeiből, a növekvő fegyveres erőn és határzáron elgondolkodva, hasonlóan több barátjához, szintén a távozás mellett döntött, csak azt nem tudta még, hogy mikor induljon.

November 8-án a szovjetek már a határőrség parancsnokságát is átvették és a magyar személyzet teljes egészében átmenekült Ausztriába. Már tényleg nem volt mire várni.

A hónap végén, az éjszaka leple alatt, néhány utcabeli sráccal indult neki a határnak.Gond nélkül elértek az egyik kevésbé ismert átjáróhoz, mikor furcsa zajt hallottak. Hátrafordultak és legnagyobb meglepetésükre Lassie állt mögöttük.
Most mi legyen? - tanakodtak a fiúk. Forduljanak vissza? Vagy vigyék magukkal tovább a kutyát is? De nem volt idő a további gondolkodásra, mert az újabb zajok világossá tették számukra, hogy a kutyát valószínűleg a szovjet-magyar határőrök is észrevették és a nyomába eredtek. Nincs más út, csak az előre. Felpattantak és őrült rohanásba kezdtek. Lassie ugyanúgy. De hiába értek át szerencsésen az osztrák oldalra, üldözőiket ez nem állította meg. Vágtattak utánuk, sőt lőttek is rájuk. Csak az osztrák csendőrök fegyvereinek eldördülése fékezte le őket.

Néhány nap múlva, a menekültek részére megnyitott régi barakk táborban hallották, hogy azon a napon, mikor ők is menekültek, egy szovjet katonát lőttek le az osztrákok.
Tudták, hogy innen mielőbb tovább kell állniuk, mert ezért, még külön bosszút is állnának rajtuk az oroszok.

- De, mi legyen a kutyával? - kérdezték szinte egyszerre.
- Hazaküldjük. - mondta Laci.
- Gondolod, hogy hazatalál? - aggódtak a barátok.
- Ne feledjétek, ő Lassie! Olvastátok a könyvet, nem? Abban is hazaért.

Laci a kutya nyakára akasztotta nyakláncát, melyet teljesen betakart hosszú szőrzete. Kikísérte a táborból egészen a település végéig. Ott a fülébe súgta, hogy haza kell mennie, majd útnak indította. Lassie, megértette a fiú akaratát. Egy pillanatig még állt, aztán futni kezdett Magyarország felé.

Odahaza már tombolt a megtorlás. Sorra vitték el a faluból a férfiakat. Laci apjáért is jöttek, hogy vallomásra bírják fia kilétéről. De mivel apja valóban semmit nem tudott róla, így elengedték. Épp felesége borogatta arcán a kihallgató tiszt ökölnyomait, mikor kaparászó hangokra lett figyelmes.
- Eredj, nézd meg mi az! - szólt az asszonynak.
- Uram Atyám! - kiáltott fel a nő, amint kitárta az ajtót és megpillantotta Lassie-t.
- Kiskutyám! Drága kiskutyám! - örvendezett a férfi is, majd boldogan ölelte, simogatta a kimerült kutyát. S ekkor, az ujjai közé akadt a nyaklánc.

Feleségével könnyek közt akasztották le róla, s boldogan nézték gyermekük életben maradásának bizonyítékát.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: parancsnokságát, cselekményeiből, megpillantotta, meglepetésükre, hátrafordultak, felsorakozott, megsétáltatta, gondolkodásra, elgondolkodva, szerencsésen, felpattantak, valószínűleg, bizonyítékát, fegyvereinek, magyarország, abbamaradtak, eldördülése, megérkeztek, forduljanak, feleségével, akasztották, maradásának, leverésekor, örvendezett, hazaküldjük, észrevették, ökölnyomait, legnagyobb, menekültek, határzáron, páncélosok, forradalom, üldözőiket, tanakodtak, megnyitott, rohangálni, faluban minden, határ felé, forradalom leverésekor, szovjet hadsereg, séták abbamaradtak, udvaron tudott, falu forradalmi, távozás mellett, magyar személyzet, hónap végén, éjszaka leple, egyik kevésbé, további gondolkodásra, újabb zajok, kutyát valószínűleg, szovjet-magyar határőrök, Uram Atyám,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einsteinről  Kövesd a cowboyt!  Albert Einsteinről  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png virág  Png csokor  Irgalom és ítélet  A másik dolog,  A sors  Png kislány  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  A másik dolog,  Soha ne kedvezz...  Csak a fogyatkozás látható  Egy lelki imádság  Minden harmadik...  Boldog születésnapot a ma ünne...  képre írva  Nem méltó hozzád  Nagyon különös  Akarat  Esti kép  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Akik bántanak téged  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png nő  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 21  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyi telefonál  Nem számIt  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Png nő  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Irgalom és ítélet  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kislány  Facebookon kaptam  Lóhere  Éretlen vers  Png virág  Lóhere  Tavaszi kép  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png kislány  Örülök, hogy látlak!  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Egy hatékony szolga  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Németh László tollából  Alázat  Albert Einstein gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
faluban minden, határ felé, forradalom leverésekor, szovjet hadsereg, séták abbamaradtak, udvaron tudott, falu forradalmi, távozás mellett, magyar személyzet, hónap végén, éjszaka leple, egyik kevésbé, további gondolkodásra, újabb zajok, kutyát valószínűleg, szovjet-magyar határőrök, nyomába eredtek, osztrák oldalra, osztrák csendőrök, menekültek részére, szovjet katonát, kutya nyakára, táborból egészen, település végéig, fülébe súgta, kihallgató tiszt, parancsnokságát, cselekményeiből, megpillantotta, meglepetésükre, hátrafordultak, felsorakozott, megsétáltatta, gondolkodásra, elgondolkodva, szerencsésen, felpattantak, valószínűleg, bizonyítékát, fegyvereinek, magyarország, abbamaradtak, eldördülése, megérkeztek, forduljanak, feleségével, akasztották, maradásának, leverésekor, örvendezett, hazaküldjük, észrevették, ökölnyomait, legnagyobb, menekültek, határzáron, páncélosok, forradalom, üldözőiket, tanakodtak, megnyitott, rohangálni, vallomásra, személyzet, barátjához, elengedték, határőrség, forradalmi, valamennyi, kihallgató, pillanatig, megértette, olvastátok, feledjétek, akasztotta, nyakláncát, átmenekült, ausztriába, asszonynak, hasonlóan, egészében, hallottak, átjáróhoz, szovjetek, osztrákok, borogatta, kilétéről, férfiakat, megtorlás, kaparászó, figyelmes, gyermekük, simogatta, kiskutyám, indította, település, csendőrök, állította, rohanásba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1057
  • e Hét: 2508
  • e Hónap: 7389
  • e Év: 29442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.