Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Színkavalkád télen is
  2018-01-09 21:00:37, kedd
 
 







SZÍNKAVALKÁD TÉLEN IS




Ciklámen, karácsonyi kaktusz, fokföldi ibolya, mikulásvirág és sorolhatnánk hosszasan a sort...

A ködös, borongós táj, a rövid nappalok és a csupasz fák télen rendkivül hervasztóak. Az otthon azonban jókedvre deríthet, főleg, ha tavaszias hangulatot áraszt. A különböző színű, impozáns virágú szoba növények lakásdísznek sem utolsók.

A rózsaszín, piros, lila, sárga vagy fehér ciklámenek, karácsonyi kaktuszok, fokföldi ibolyák és mikulásvirágok barátságossá varázsolják az otthont. Ahhoz, hogy sokáig virágozzanak, majd elvirágzás után levelükkel díszítsenek, tudni kell, hogy ezek a növények mit szeretnek.







Ciklámen



A ciklámen a talaj közeli nyirkos és szűrt fényben élő, eredetileg erdei aljnövény. Ezért lakásban is hűvös és világos, de nem napos helyre kell tenni. Hosszú életéhez elengedhetetlen a rendszeres locsolás. Ezt cserép alá helyezett tálcával, alulról öntözéssel érdemes elvégezni, miután a növény az előző adagot már felszívta a tálcából - túllocsolás végzetes lehet, ezért mindig csak annyi vizet kell neki adni, hogy a földje nedves legyen. Mivel a ciklámen télen virágzik, ebben az időszakban hasznos a virágzó növényeknek való tápoldat használata. Elvirágzás után, tavasszal pihenni tér, ekkortól minimális vízzel is beéri, de az is jó, ha a kert egy árnyékos részére kerül.







Karácsonyi kaktusz




A karácsonyi kaktusz a téli hónapok egyik legszebb szezonális dísze. A lilás-rózsaszínes, esetenként fehér vagy narancssárga virágú növény a 13-20 fokos lakást kedveli, hűvös, világos helyen, a közvetlen napfénytől védve érzi magát a legjobban. Bőségesen kell öntözni, ám soha ne álljon vízben.







Fokföldi ibolya




A fokföldi ibolya is kedvelt virágzó szobanövény. Egész évben hozza a virágait, színválasztéka hatalmas: fehér, lila, bíbor, rózsaszín árnyalatokban pompázik. Népszerűsége folyamatosan nő, napjainkban egyre több helyen látni telt virágú és minifajtát is. Virágzáskor hetente egyszer érdemes megfelelő tápoldattal öntözni. Két locsolás között hagyni kell, hogy a földje kicsit kiszáradjon. A meleg, napos szobát kedveli.






Mikulásvirág




A Mikulásvirág a Karácsony előtti hetekben, különösen Mikuláskor nagy népszerűségnek örvend. A növények az ünnep színeiben pompáznak, az adventi hangulat fontos kellékei. A mikulásvirág igen kalandos utat járt be, míg őshazájából eljutott hozzánk. Mexikóból származik. A hegyvidéki területeken termeszthető növény az európai felfedezők előtt ott élő aztékok körében a tisztaság jelképének számított, így igen nagy becsben tartották. A természetes környezetében 3-4 méter magasságot is elérő növény vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek.A huszadik század elején Kaliforniában kezdték termeszteni, nemesíteni. Európába az 1920-as években jutott el. Érdekes módon a hatvanas években még vágott virágként volt ismert, ma kizárólag cserepes növényként termesztik. A karácsonyi csillag néven is ismert növény piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon is illik a karácsonyi ünnepkörbe. Érzékeny a hidegre, nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl meleget, 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak. Radiátortól távol, ablakban, előtérben, folyosón vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében, 15-18 fokon érzi jól magát. Fényigényes, sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul. Szereti a vizet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. Legjobb, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, mindig nedvesen tartjuk, de ne álljon alatta víz. A hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel.







Dáma Lovag Erdős Anna: CIKLÁMEN VIRÁG AZ ŐSZI AVARBAN


Őszi avar teríti a földet
Ragyog a nap,sétálni megyek
Velem van a magány
Hű társam, nem hagy engemet

Levél szőnyeg közül kis virág virít
Felém nyitja lila szirmait
Oly kedves, oly hívogató
Szívet lelket boldogító

Mint ,ha mondaná a világnak
Ő ellen szegül az elmúlásnak
Ő dacol a köddel,széllel
Kinyílik a kövek közt is, életre kel a fénnyel

Ahogy nézem, szívem melegség önti el
Nem szakítom le, szívem ünnepel
Egy kis lila virág örömöt ad nekem
Magányom már el is feledem

S megyek utamon, még szellővel int felém
Hogy találkoztunk, boldog voltam én
Szirmaival győzött az őszi elmúlás felett
Megörvendeztette szomorú szívemet







Karácsonyi kaktuszom
december végén csodálom,
születésnek szent ünnepén
egy régi élet véget ért,
hiába megyek már haza
üresen áll a szobája,
mosolyát többé nem látom,
szívemben él ő, úgy sajnálom,
szemének tekintetét nem látom,
könnycsepp gördül le pillámon,
hideg föld takarja porait,
nem nyújtja felém kezeit.


/Menda - Pieris.hu - interaktív művészeti portál







Szilágyi Anita: MIKULÁSVIRÁG


Csilingelő csengőhintó
Patkó roppanó, rén vágtató
Hókristályos harmatgömb
Mirha, tömjén, aranytömb

Fehér fenyvesekben menyasszonyok
Kékes jégormában rí havasi gyopár
Holdsugár fénykörében andalgó csillagok
Havas úton lelenc remény poroszkál

Távoli fények lámpásai hívogatnak
Útvesztőim ködhomályai eloszlanak
Zord óráim vesszőit virgácsozza Mikulás
Koromlelkű krampusz ördögűző pikulás

Püspököm puttonyába rejtem kérelmem
Vetítsd titkom terítőjére, Kedvesem
Szemem sziluettje, mozdulata, árnyjátéka
Ne sajogjon szentestén szívem tájéka

Vállam ráncívén töredéked tapintata
Kandallóm tűzében réved advent áhítata
Bús menedékemben ünneplő mikulásvirág
Csendes békességben felenged a világ

]


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: megörvendeztette, elengedhetetlen, népszerűségnek, színválasztéka, mikulásvirágok, árnyalatokban, menyasszonyok, hőmérsékleten, kaliforniában, felleveleiből, környezetében, függvényében, narancssárga, találkoztunk, mikulásvirág, folyamatosan, hőingadozást, barátságossá, termeszthető, lakásdísznek, virágozzanak, helyiségében, népszerűsége, hókristályos, menedékemben, fenyvesekben, sorolhatnánk, színkavalkád, növényeknek, termeszteni, kiszáradjon, virágzáskor, tápoldattal, természetes, békességben, területeken, rövid nappalok, otthon azonban, különböző színű, talaj közeli, rendszeres locsolás, előző adagot, tálcából –, földje nedves, ciklámen télen, időszakban hasznos, virágzó növényeknek, árnyékos részére, karácsonyi kaktusz, téli hónapok, 13-20 fokos, közvetlen napfénytől, SZÍNKAVALKÁD TÉLEN IS, Dáma Lovag Erdős Anna, CIKLÁMEN VIRÁG AZ ŐSZI AVARBAN, Szilágyi Anita,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Idő  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Mi lenne ha  Szép napot kívánok  Adakozás  Nem méltó hozzád  A televizió nem a kultúrát kép...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Png telefon  Hogy lehet megtartani  Nevem  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png ház  Png kutya  Paul David Tripp Április 21  Kaffka_Margit  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Png csokor  Fekete-erdő desszert  Mi lenne ha  Minden harmadik...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Alázat  Hazára minden embernek szükség...  Örülök, hogy látlak!  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyi telefonál  Lóhere  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Hiányzik  Adakozás  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy maradéktalanul uralt világ  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Neked tudnod kell  Png cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gonosz démon-álarc  Csak a fogyatkozás látható  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Png virág  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alázat  Nevem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hazára minden embernek szükség...  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rövid nappalok, otthon azonban, különböző színű, talaj közeli, rendszeres locsolás, előző adagot, tálcából &#8211, földje nedves, ciklámen télen, időszakban hasznos, virágzó növényeknek, árnyékos részére, karácsonyi kaktusz, téli hónapok, 13-20 fokos, közvetlen napfénytől, fokföldi ibolya, földje kicsit, ünnep színeiben, adventi hangulat, mikulásvirág igen, hegyvidéki területeken, európai felfedezők, tisztaság jelképének, természetes környezetében, indiánok festéket, huszadik század, 1920-as években, hatvanas években, karácsonyi csillag, karácsonyi ünnepkörbe, levelei gyorsan, kevésbé fűtött, hőmérséklet függvényében, kövek közt, őszi elmúlás, régi élet, megörvendeztette, elengedhetetlen, népszerűségnek, színválasztéka, mikulásvirágok, árnyalatokban, menyasszonyok, hőmérsékleten, kaliforniában, felleveleiből, környezetében, függvényében, narancssárga, találkoztunk, mikulásvirág, folyamatosan, hőingadozást, barátságossá, termeszthető, lakásdísznek, virágozzanak, helyiségében, népszerűsége, hókristályos, menedékemben, fenyvesekben, sorolhatnánk, színkavalkád, növényeknek, termeszteni, kiszáradjon, virágzáskor, tápoldattal, természetes, békességben, területeken, díszítsenek, lepotyognak, túllocsolás, varázsolják, készítettek, virgácsozza, őshazájából, fénykörében, ködhomályai, rózsaszínes, születésnek, csengőhintó, hervasztóak, szobanövény, túlöntözést, hőmérséklet, radiátortól, fényigényes, napjainkban, félárnyékos, használata, minifajtát, napfénytől, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3781
  • e Hét: 12236
  • e Hónap: 52057
  • e Év: 229932
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.