Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Február 2. - Groundhog Day /Mormota nap/
  2018-02-02 18:30:36, péntek
 
 







Február 2. - Groundhog Day


Groundhog Day - mormota és medve mint időjósok


Teljesen érthető, hogy a nagy hidegben is kell a kanadaiaknak és amerikaiaknak egy kis jókedv és szórakozás. Nekem legalábbis ez jut eszembe a Groundhog Dayről (magyarul Mormota Nap - február 2.).

Ami nekünk európaiaknak a medve, az amerikaiaknak a mormota. Ők a mormotát figyelik, hogy február másodikán előbújik-e barlangjából és meglátja-e a saját árnyékát. Ha meglátja, akkor visszabújik, mert még 6 hétig tél lesz. Ellenben, ha felhős az idő, akkor itt a tél vége.

A mormota napját - angolul Groundhog Day - a hagyomány szerint 1841 óta ünneplik; azóta minden évben előrángatják az állatot február másodikán. Ha a mormota meglátja a saját árnyékát, az azt jelenti, hogy hosszú, még legalább hat hétig elhúzódó télre számíthatunk.

A néphit szerint ugyanis ha süt a nap és az előjött mormota meglátja a saját árnyékát, akkor marad továbbra is a tél még hat hétig. A mormotanap sok város életében a legnagyobb esemény, mindenki a mormotafesztiválon ünnepel.

Idén is, helyi idő szerint reggel fél nyolckor előbújt vackából a mormota és a felhős idő ellenére meglátta árnyékát, így idén még hat hétnyi telet jósolt.







Az ünnep eredete Európába vezethető vissza, nálunk pl. a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódik a legszélesebb körben elterjedt időjóslás. Eszerint ha a medve, felébredve téli álmából kijön a barlangból és meglátja árnyékát, akkor vissza is cammog és hosszú télre számíthatunk. Ha viszont nincs napos idő, akkor kinn marad és korán jön a tavasz.:

Jókai Mór az Új Földesúr című regényében így ír erről a napról:

"Van aztán egy napja a télnek, aminek "gyertyaszentelő" a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megfogulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve - visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik, talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; - mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.

Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy már most örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok! - Ha jégcsap hull a fenyők zúzmarázos szakálláról; ha a farkas ordít az erdő mélyén: akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek. Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőteti haragját, annál hamarább vége lesz. S a medvének mindig igaza van."

Nálunk úgy néz ki, a meteorológia ma délelőtti hazai Felhőtérképe alapján szinte az egész ország borult volt, és szinte mindenütt esett az eső. A medve nem ment vissza már az odújába, hanem nekiindult elszánt jókedvvel az erdőnek! A medve tehát itt kinn maradt és a téli sportok szerelmeseinek nagy bánatára idén korán jön a TAVASZ! Mert a medvének mindig igaza van!!!







Kányádi Sándor: FEBRUÁR HÓNAPJA


Február hónapja
azért olyan kurta,
fogyatékján már a
kolbász meg a hurka.

Márpedig a télnek,
azt mindenki tudja,
nemcsak kívül, bévül
is kell a jó bunda.

Addig tart tehát, míg
akad a padláson,
minek jó étvággyal
a nyakára hágjon.

De ha már se gömböc,


se kolbász, se hurka,
február hónapja
magát összehúzza.

Mintsem hogy tengődjék
spenóton, salátán,
inkább egy-két nappal
hamarabb odébbáll.

Fölül az utolsó
ródlira, szánkóra,
nehogy még a hó is
kifogyjon alóla.







Simola Teréz Csilla: FEBRUÁR


Itt van végre február,
Másodikán medve jár.

Dirmeg-dörmög, nincs jó kedve,
Nyarat várja epekedve.
Medve koma, mondd meg nekem:
Temethetjük már a telet?

A tél vége messze van még,
Eltelik még jó néhány hét!
Ezzel bement a vackára,
Rágondolni jó almára.

Árnyékát látta a medve,
Attól múlt el a jókedve.








Weöres Sándor: A MEDVE TÖPRENGÉSE


Jön a tavasz, megy a tél,
barna medve üldögél:
- Kibújás, vagy bebújás?
Ez a gondom óriás!

Ha kibújok, vacogok,
ha bebújok, hortyogok:
ha kibújok, jót eszem,
ha bebújok, éhezem.

Barlangból kinézzek-e?
fák közt szétfürkésszek-e?
lesz-e málna, odu-méz?
ez a kérdés de nehéz!










 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Címkék: természetbúvárok, gyertyaszentelő, szerelmeseinek, szétfürkésszek, elfelejtkezett, fölfedezésére, amerikaiaknak, boldogasszony, széttekinteni, minisztériuma, elhamarkodott, meteorológia, európaiaknak, számíthatunk, legszélesebb, kanadaiaknak, barlangjából, előrángatják, felhőtérképe, reszkessetek, kapcsolódik, megfogulnak, temethetjük, lengedeznek, himnuszokat, csikorognak, kacérkodása, dörömböljön, fogyatékján, visszabújik, szakálláról, fagyöngyöt, barlangból, töprengése, nekiindult, mormotanap, nagy hidegben, mormotát figyelik, saját árnyékát, mormota napját, hagyomány szerint, állatot február, mormota meglátja, néphit szerint, előjött mormota, legnagyobb esemény, ünnep eredete, legszélesebb körben, természetbúvárok fölfedezésére, medve elhagyja, képzelt tavasznak, régi rendszer, Groundhog Day, Groundhog Dayről, Mormota Nap, Gyertyaszentelő Boldogasszony, Jókai Mór, Kányádi Sándor, FEBRUÁR HÓNAPJA, Simola Teréz Csilla, Weöres Sándor, MEDVE TÖPRENGÉSE,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Jázmin  Robert Merle tollából  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Otthon  Sík Sándor - Ha jő a perc  Különleges  Jó éjszakát  Jázmin  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Csend  Facebookon kaptam  James Allen  Jan Twardowski - Siessünk  Előfordul, hogy  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Ott van  Alvó cica  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az ember  A hagyma antibakteriális hatás...  A sorsod  Szép álmokat!  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  A Magyar Költészet napja alkal...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Otthon  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Pitypang szökőkút  Egy párkányon  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Otthon  jó reggelt  Esterházy Péter: Harmonia c...  Előfordul, hogy  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Magyar költészet napja  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Nagy és kis csodák  Horváth Szilvia tollából  Jázmin  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Baranyi Ferenc - N i n c s  Magamnak  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  IGEN így  Facebookon kaptam  Egy párkányon 
Bejegyzés Címkék
nagy hidegben, mormotát figyelik, saját árnyékát, mormota napját, hagyomány szerint, állatot február, mormota meglátja, néphit szerint, előjött mormota, legnagyobb esemény, ünnep eredete, legszélesebb körben, természetbúvárok fölfedezésére, medve elhagyja, képzelt tavasznak, régi rendszer, lóbált száraz, fekete varjúsereg, fenyők zúzmarázos, farkas ordít, erdő mélyén, medve megrázza, medve tudja, medvének mindig, egész ország, medve tehát, téli sportok, nyakára hágjon, gondom óriás, természetbúvárok, gyertyaszentelő, szerelmeseinek, szétfürkésszek, elfelejtkezett, fölfedezésére, amerikaiaknak, boldogasszony, széttekinteni, minisztériuma, elhamarkodott, meteorológia, európaiaknak, számíthatunk, legszélesebb, kanadaiaknak, barlangjából, előrángatják, felhőtérképe, reszkessetek, kapcsolódik, megfogulnak, temethetjük, lengedeznek, himnuszokat, csikorognak, kacérkodása, dörömböljön, fogyatékján, visszabújik, szakálláról, fagyöngyöt, barlangból, töprengése, nekiindult, mormotanap, felébredve, legnagyobb, varjúsereg, rágondolni, feltűnését, szabadelvű, összehúzza, szórakozás, visszamegy, regényében, legalábbis, zúzmarázos, jókedvvel, tavaszkék, hagyomány, másodikán, naptárban, délelőtti, kifogyjon, tengődjék, mindenütt, groundhog, nekiindul, napfényes, ugyancsak, cincognak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 77 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 116
  • e Hét: 5748
  • e Hónap: 28236
  • e Év: 206111
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.